ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΝΑΡΚΩΝΟΝ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ

Το Πρώτο Βήμα του Προγράμματος Νάρκωνον είναι αυτό ακριβώς που λέει το όνομά του – το «πρώτο βήμα», κατά τη διάρκεια του οποίου το άτομο σταματάει να παίρνει ναρκωτικά.

Τα μέλη του προσωπικού του Πρώτου Βήματος του προγράμματος του Νάρκωνον, εργάζονται στις τοπικές τους κοινότητες παραδίδοντας εκπαιδευτικά σεμινάρια για τα ναρκωτικά και κάνοντας εκδηλώσεις για παιδιά που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, οδηγώντας τα μακριά από τα ναρκωτικά.

Το αρχικό στάδιο του προγράμματος, η διακοπή των ναρκωτικών χωρίς χρήση υποκατάστατων είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να βοηθήσει το άτομο να τα σταματήσει, χωρίς να έχει συμπτώματα στέρησης τα οποία μπορεί να το αποθαρρύνουν στην προσπάθειά του να τα κόψει.

Κατά τη διάρκεια αυτού του Πρώτου Βήματος, άτομα που έχουν εθιστεί στο αλκοόλ ή άλλα ναρκωτικά, με την υποστήριξη ενός συγγενή ή φίλου τους, συμμετέχουν ενεργά και με τη θέλησή τους σ’ ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο. Σε αυτό το εργαστήριο, που διαρκεί μια ή δυο μέρες, ο μαθητής μαθαίνει για συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής, κάνει ασκήσεις επικοινωνίας και άλλες διαδικασίες που τον βοηθούν να μειώσει τον πόνο που ακολουθεί τη διακοπή της χρήσης ναρκωτικών. Με την υποστήριξη ενός φίλου ή συγγενή τους, ξεπερνούν, σιγά σιγά και με τον δικό τους ρυθμό, την εξάρτηση τους από τα ναρκωτικά.

Είτε παραδίδεται από έναν γιατρό ή μια κλινική, είτε από ένα κοινοτικό κέντρο ή μια εκκλησία, το Πρώτο Βήμα του Προγράμματος έχει ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό εξαρτημένων ατόμων να σταματήσουν τη χρήση των ουσιών στις οποίες είχαν εθιστεί και να παραμείνουν σταθερά μακριά απ’ αυτές.

Εναλλακτικά, ένα άτομο μπορεί να αποκτήσει τα εγχειρίδια του Πρώτου Βήματος του Προγράμματος Νάρκωνον και με τη βοήθεια ενός συγγενή ή φίλου του και την εποπτεία ενός επαγγελματία γιατρού, να μάθει και να εφαρμόσει το πρόγραμμα μόνο του.

«Ο ένας μου γιος είναι "καθαρός" εδώ και πέντε μήνες και ο άλλος γιος μου εδώ και τρεις μήνες. Τα αγόρια μου δείχνουν και αισθάνονται καλύτερα από ποτέ. Έχουν την ζωή τους υπό έλεγχο και μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον τους. Είναι στ’ αλήθεια υπέροχο να κοιτάς τα λαμπερά τους μάτια που σπινθηρίζουν και πάλι!» – Γονιός αποφοίτων του Πρώτου Βήματος

«Το Πρώτο Βήμα του Προγράμματος Νάρκωνον είχε αποτέλεσμα για μένα. Νιώθω καλύτερα και έχω μια καινούργια άποψη για το πώς πρέπει να ζεις τη ζωή σου. Αποκαταστάθηκε ο αυτοσεβασμός και η αυτοεκτίμησή μου, και απολαμβάνω τον σεβασμό και την εκτίμηση των άλλων ανθρώπων, κάτι που δε συνέβαινε εδώ και πολύ καιρό. Ατενίζω το μέλλον μου με αισιοδοξία και παράλληλα βοηθάω άλλους να περάσουν διαμέσου του προγράμματος». – Απόφοιτος του Πρώτου Βήματος