Τι είναι τα Ανθρώπινα Δικαιώματα;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ;

Τα ανθρώπινα δικαιώματα βασίζονται στην αρχή του σεβασμού του ατόμου. Η βασική θεώρησή τους είναι ότι κάθε άτομο είναι ένα ηθικό και λογικό ον που αξίζει να του φέρονται με αξιοπρέπεια. Αποκαλούνται ανθρώπινα δικαιώματα γιατί είναι οικουμενικά. Ενώ χώρες ή ειδικές ομάδες απολαμβάνουν ιδιαίτερα δικαιώματα που ισχύουν μόνο γι’ αυτές, τα ανθρώπινα δικαιώματα ισχύουν για όλους.

Αν ζητήσετε από πολλούς ανθρώπους να σας απαριθμήσουν τα δικαιώματά τους, θα σας πουν για την ελευθερία του λόγου και της θρησκευτικής πεποίθησης και, ίσως, κάνα δυο άλλα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για σημαντικά δικαιώματα αλλά το πλήρες εύρος των ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι πολύ μεγάλο. Εμπεριέχουν επιλογές και ευκαιρίες. Εμπεριέχουν την ελευθερία να αποκτήσει κανείς μια δουλειά, να ακολουθήσει μια σταδιοδρομία, να επιλέξει το σύντροφο που επιθυμεί και να αναθρέψει τα παιδιά του. Περιλαμβάνουν το δικαίωμα της ανεμπόδιστης μετακίνησης και το δικαίωμα να εργάζεται κανείς και να έχει δίκαιες απολαβές χωρίς να υφίσταται παρενοχλήσεις, κακομεταχείριση, απειλές και αυθαίρετες απολύσεις. Περιλαμβάνουν ακόμα και το δικαίωμα του ελεύθερου χρόνου. Τελικά, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι η βάση για ό,τι οι άνθρωποι αγαπούν στον τρόπο ζωής τους. Όταν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι δυνατό να επιτύχει κανείς ευτυχία που να διαρκεί γιατί δεν υπάρχει προσωπική ασφάλεια, δεν υπάρχει ελευθερία και δεν υπάρχουν ευκαιρίες. Έτσι λοιπόν, εδώ και καιρό, όλοι οι λαοί έχουν αναγνωρίσει τη θεμελιώδη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχουν υψώσει τη φωνή τους για να τα υπερασπιστούν. Πολύ πριν υπάρξει ο όρος «ανθρώπινα δικαιώματα» άντρες και γυναίκες αγωνίστηκαν, πολέμησαν και πέθαναν γι’ αυτές τις αρχές.

Η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι το κορυφαίο όργανο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο. Η πρώτη παράγραφος του προοιμίου της αποτελεί μια πανίσχυρη επικύρωση των αρχών που αποτελούν την ουσία του σύγχρονου συστήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων: «Η αναγνώριση της αξιοπρέπειας, που είναι σύμφυτη σε όλα τα μέλη της ανθρώπινης οικογένειας, καθώς και των ίσων και αναφαίρετων δικαιωμάτων τους, αποτελεί το θεμέλιο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο».

Human Rights