ΚΑΡΑΪΒΙΚH

Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΙΚΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΤΟΥ FREEWINDS ΤΙΜΑ ΤΟΥΣ ΑΞΕΧΑΣΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ 12 ΜΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑ

20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Σαηεντολόγοι που βρίσκονται στα ανώτερα επίπεδα επιβιβάζονται στο Freewinds για την εβδομάδα του Ιουνίου στη διάρκεια της οποίας γίνεται ο σχεδιασμός που αφορά την εξάπλωση της Εκκλησίας και ο εορτασμός μιας καταπληκτικής χρονιάς θριάμβων.

Άρχισαν να καταφθάνουν την Παρασκευή σε μικρές ομάδες, και ως το Σάββατο είχαν φτάσει πάνω από 200 ισχυρά άτομα – αφοσιωμένοι, αποφασισμένοι συμπατριώτες που περιπλανιόνταν στο πολυσύχναστο Μπριτζτάουν, την πρωτεύουσα του κράτους του Μπαρμπάντος στην Καραϊβική. Καθώς τους ζέσταινε ο τροπικός ήλιος και τους δρόσιζαν οι αληγείς άνεμοι, η ομάδα κατευθύνθηκε προς ένα πλοίο που ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της πόλης, ένα εκθαμβωτικό λευκό πλοίο, που έχει μήκος 134 μέτρα και ήταν στολισμένο για τον εορτασμό. Τους επισκέπτες υποδέχτηκε μία μπάντα με τύμπανα, ένα γιορτινό πλήθος από υποστηρικτές και τοπικούς αξιωματούχους που εύχονταν στους επισκέπτες «καλό ταξίδι».

Ο κ. Ντέιβιντ Μισκάβιτς, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Κέντρου Θρησκευτικής Τεχνολογίας, ξεκίνησε μια εβδομάδα εορτασμού που περιλάμβανε μια ευρεία γκάμα εκδηλώσεων σχετικά με την πρόοδο της Σαηεντολογίας, με την εξάπλωση, με τα καλά νέα και με πολλά άλλα.

Για την Καραϊβική, είναι συνηθισμένο να κατευοδώνουν τα κρουαζιερόπλοια και τους τουρίστες που θα ταξιδέψουν με αυτά στη θάλασσα. Αλλά αυτό το πλοίο δεν είναι ένα σκάφος αναψυχής, ούτε οι παρευρισκόμενοι συγκεντρώθηκαν μόνο για διασκέδαση, μολονότι σίγουρα τα πέρασαν καλά. Αν και το πλοίο, το Freewinds, έχει ομοιότητες με ένα κρουαζιερόπλοιο –κλασικές γραμμές, μοντέρνες καμπίνες και πρώτης τάξεως κουζίνα υπερωκεανίου– αποτελεί ένα θρησκευτικό ησυχαστήριο για την Εκκλησία της Σαηεντολογίας.

Για 51 εβδομάδες του χρόνου, το Freewinds καταγράφει και σχεδιάζει περιπέτειες που φέρνουν τα ανθρωπιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα στην Καραϊβική και στη Λατινική Αμερική, ενώ το πλοίο φιλοξενεί πνευματικές υπηρεσίες για τους Σαηεντολόγους που βρίσκονται στα ανώτερα επίπεδα.

Και τι γίνεται την εβδομάδα της χρονιάς που δεν έχει υπολογιστεί μέσα σ’ αυτές; Συμβαίνει κάτι ξεχωριστό. Πολύ ξεχωριστό. Οι Σαηεντολόγοι που έχουν επιτύχει τα ανώτερα πνευματικά επίπεδα της θρησκείας συγκεντρώνονται τον Ιούνιο για να κάνουν μια ανασκόπηση της χρονιάς, να γιορτάσουν την εξάπλωση της Εκκλησίας και τις επιτυχίες από τις μαζικές παγκόσμιες ανθρωπιστικές σταυροφορίες. Και κάτι ακόμα πιο σημαντικό, συντονίζουν τις ενέργειές τους για ακόμα μεγαλύτερα επιτεύγματα μέσα στους επόμενους μήνες.

Η ετήσια εξόρμηση είναι μια σύνοδος των Σαηεντολόγων που βρίσκονται στα ανώτερα επίπεδα της θρησκείας. Τα άτομα που παρευρίσκονται στο Παρθενικό Ταξίδι είναι επίσης μέλη μιας αφοσιωμένης ομάδας που πρωταγωνιστεί στην εξάπλωση της θρησκείας, ιδίως μέσω της δημιουργίας των Ιδανικών Εκκλησιών στη γεωγραφική τους ζώνη.

«Θα δείτε πράγματι μια πανοραμική θέα του κινήματός μας», δήλωσε ο κ. Ντέιβιντ Μισκάβιτς, εκκλησιαστικός ηγέτης της θρησκείας της Σαηεντολογίας, στην έναρξη της Επετείου του Παρθενικού Ταξιδιού. «Ένα κίνημα που εκτείνεται πλέον και στα δύο ημισφαίρια χάρη στους Ιδανικούς Οργανισμούς: από τη Νότια Αμερική και την Κεντρική Αμερική, έως τα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου και την καρδιά της Ευρώπης, της Αφρικής και της Αυστραλασίας. Γιατί, στο κάτω κάτω, με έναν Ιδανικό Οργανισμό μπορούμε να δώσουμε όλα όσα έχουμε να προσφέρουμε όσον αφορά τη βοήθεια, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε κοινότητα, παντού – και ως εκ τούτου όλοι μαζί μπορούμε να καταστήσουμε εφικτή την ύπαρξη ενός καλύτερου κόσμου».

Οι βραδινές σημαντικές εκδηλώσεις και ενημερώσεις της Επετείου του Παρθενικού Ταξιδιού κάλυπταν ένα ποικιλόμορφο και μαγευτικό πρόγραμμα.

ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΠΛΟΙΟ

Πρώτο θέμα στο πρόγραμμα ήταν το ίδιο το Freewinds. Πρόκειται για ένα πλοίο με μια μοναδική ανθρωπιστική αποστολή, στην οποία δόθηκε έμφαση χάρη στις καμπάνιες στην Καραϊβική και στη Λατινική Αμερική κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς. Για παράδειγμα, τα άτομα που παρευρέθηκαν στο Παρθενικό Ταξίδι πληροφορήθηκαν για τον Αρχηγό του Αστυνομικού Τμήματος του Εκουαδόρ, τον Μαρσέλο Μοντενέγκρο, ο οποίος υποσχέθηκε να φέρει στη χώρα του προγράμματα επιχορηγούμενα από τη Σαηεντολογία, στα οποία θα είναι επικεφαλής η κρατική αστυνομία και οι αστυνομικοί υπό εκπαίδευση. Ήδη έχει σημειωθεί 65% μείωση της συνολικής εγκληματικότητας και των ανθρωποκτονιών όπου έχει εφαρμοστεί το πρόγραμμα Η Αλήθεια για τα Ναρκωτικά και Ο Δρόμος προς την Ευτυχία, ο ηθικός κώδικας κοινής λογικής του Λ. Ρον Χάμπαρντ.

Η ανθρωπιστική αποστολή του πλοίου επισημάνθηκε περαιτέρω από αξιωματούχους και διακεκριμένες προσωπικότητες σε όλα τα νησιά. Στα άτομα αυτά περιλαμβάνονται:

  • Η Γενική Γραμματέας της UNESCO στον Άγιο Χριστόφορο, η οποία εξέφρασε την «εγκάρδια ευγνωμοσύνη» της για τη «διαρκή συνεργασία του Πλοίου σχετικά με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και για το ότι κάνει αυτόν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος».
  • Η επιτροπή της Βασιλικής Αστυνομίας της Αντίγκουα, η οποία σε αναγνώριση των σχεδόν 250 αστυνόμων που έχουν πλέον λάβει εκπαίδευση σχετικά με τον Δρόμο προς την Ευτυχία έδωσε την υπόσχεση να εφαρμόσει αυτά τα διδάγματα για να ανυψώσει τη Νησιωτική τους Χώρα.
  • Και το Βασιλικό Ολλανδικό Ναυτικό της Αρούμπα τίμησε τα συνολικά «27 χρόνια υπηρεσίας» του Freewinds.

Παρόμοια συναισθήματα επικρατούσαν σε όλα τα νησιά που αποτελούν πατρίδα για το Freewinds: στην Αντίγκουα, την Ντομίνικα, τον Άγιο Μαρτίνο, τον Άγιο Χριστόφορο, την Τορτόλα, τη Βίρτζιν Γκόρντα, την Αγία Λουκία, τον Άγιο Βικέντιο, το Μπαρμπάντος, τη Γρενάδα, την Αρούμπα, την Μπονέρ, το Κουρασάο, το Φρίπορτ και το Νασάου. Συνολικά, το Freewinds έχει κερδίσει πάνω από 400 βραβεία και τιμητικές διακρίσεις για τη βοήθεια που προσφέρει στα λιμάνια που επισκέπτεται.

ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ Λ. ΡΟΝ ΧΑΜΠΑΡΝΤ

«Πρώτον και κύριον, ο Λ. Ρον Χάμπαρντ ήταν συγγραφέας», είπε ο κ. Μισκάβιτς ανοίγοντας την παρουσίαση της μαγευτικής βραδιάς προς τιμήν της κληρονομιάς του Λ. Ρον Χάμπαρντ.

Ο Νταν Σέρμαν, ο βιογράφος του Ιδρυτή της Σαηεντολογίας, Λ. Ρον Χάμπαρντ, διηγήθηκε τα κατορθώματα και τα επιτεύγματα του Λ. Ρον Χάμπαρντ, που υπήρξε ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς κατά τη διάρκεια της Χρυσής Εποχής της Επιστημονικής Φαντασίας, τις δεκαετίες του 1930 και του 1940 – πριν από τη συγγραφή της Διανοητικής και την ίδρυση της Σαηεντολογίας. Ο κ. Σέρμαν παρουσίασε συνεντεύξεις με διασημότητες του λογοτεχνικού είδους, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται ένας θρυλικός ατζέντης, ένας από τους πιο αναγνωρισμένους εικονογράφους του είδους και ένας πρωτοπόρος των θαυμαστών της επιστημονικής φαντασίας.

Αυτή η αφήγηση οδήγησε κατευθείαν στα ορόσημα που συνέγραψε ο Χάμπαρντ, κατά χρονολογική σειρά, μέχρι το ίδιο το βιβλίο που έγραψε για να γιορτάσει τη χρυσή του επέτειο ως επαγγελματίας συγγραφέας: το Πεδίο Μάχης Γη, ένα μυθιστόρημα που έγινε μπεστ σέλερ των New York Times και που τώρα κυκλοφόρησε σε έκδοση του 21ου αιώνα.

ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

Όσοι ήταν στο πλοίο για το Παρθενικό Ταξίδι παρακολούθησαν μια επίσημη εκδήλωση προς τιμήν της Διεθνούς Ένωσης Σαηεντολόγων (IAS), αποστολή της οποίας είναι η προώθηση των προσπαθειών κοινωνικής βελτίωσης της θρησκείας, η υποστήριξη και η προστασία των στόχων της θρησκείας, καθώς και η εξάπλωση της Εκκλησίας. Κάποιες από τις ομάδες που υποστηρίζει ο IAS και στις οποίες δόθηκε έμφαση στην εκδήλωση ήταν:

  • Η Επιτροπή Πολιτών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία κατά τη διάρκεια του 2016 πολέμησε για τον περιορισμό της συστηματικής ψυχιατρικής κατάχρησης στις εγκαταστάσεις ψυχικής υγείας του Καζακστάν, μέσα σε νοσοκομεία του Περού και σε όλο το δίκτυο παιδιών που βρίσκονται σε ανάδοχες οικογένειες σε όλη την Καλιφόρνια.
  • Οι ομάδες Ενωμένοι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Νεολαία Υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι οποίες εγκατέστησαν δίκτυα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία, στις Νότιες Ορεινές περιοχές της Παπούα Νέα Γουινέα και στην Ουάσιγκτον.
  • Η ομάδα Ένας Κόσμος Χωρίς Ναρκωτικά, που έκανε τη σταυροφορία της για να αντιστρέψει τον εθισμό που έχει εξαπλωθεί στις κοινότητες της Νότιας Αφρικής, για να μεταδώσει το μήνυμα ενάντια στα ναρκωτικά στα σχολεία της Δομινικανής Δημοκρατίας, και που διοργάνωσε μια εβδομαδιαία καμπάνια στο πρωτάθλημα αμερικανικού ποδοσφαίρου Super Bowl 50 στο Σαν Φρανσίσκο.
  • Τέλος, Ο Δρόμος προς την Ευτυχία, που έφερε ηρεμία και ηθικότητα καθώς έφτασε στη Λετονία, στους δρόμους του Άμστερνταμ και στην πόλη Γκομέζ Παλάσιο της πολιτείας Ντουράνγκο στο Μεξικό.

Η αναμφίβολα μεγαλειώδης νίκη για τη θρησκευτική ελευθερία έγινε λόγος για εορτασμό στο Freewinds. Ο κ. Μισκάβιτς οδήγησε τη βραδιά στο αποκορύφωμά της με την ανακοίνωση μιας ιστορικής νομικής απόφασης που προστατεύει την ελευθερία να ασκεί οποιοδήποτε άτομο τη θρησκεία του και στις 47 χώρες που εφαρμόζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ήταν μια νίκη ενάντια σε μια κατάφωρη πράξη μισαλλοδοξίας. Πρόκειται για μια έκθεση 670 σελίδων της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής του Βελγίου που δημοσιεύτηκε το 1997 και με την οποία στιγματίστηκαν 189 θρησκείες και θρησκευτικές οργανώσεις. Με την καθοδήγηση του δογματικού ζήλου, ακολούθησαν ψευδείς κατηγορίες κατά της Εκκλησίας και των μελών της σε μια εσκεμμένη προσπάθεια, σύμφωνα με την περιγραφή του δικαστηρίου, να οδηγηθεί μια θρησκεία, οι δοξασίες της και οι πεποιθήσεις της σε δίκη. Όμως, μετά από 18 χρόνια, και μετά από ακρόαση 7 εβδομάδων, μια απόφαση 173 σελίδων απέρριψε όλες τις κατηγορίες, αθώωσε όλους τους κατηγορουμένους και ανακοίνωσε ότι όλη αυτή η υπόθεση είναι «μια σοβαρή και ανεπανόρθωτη προσβολή του δικαιώματος για δίκαιη δίκη». Η απόφαση ήταν ολοκληρωτικός θρίαμβος για την Εκκλησία και για τη θρησκευτική ελευθερία στην Ευρώπη.


Ένα θέμα ήταν προφανές με πολλούς τρόπους σε όλη τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνόδου: η εξάπλωση της Εκκλησίας. Ανάμεσα στις βραδινές εκδηλώσεις, οι Σαηεντολόγοι συγκεντρώνονταν για συναντήσεις όπου θα σχεδίαζαν τις ενέργειές τους, σε ομάδες που εκπροσωπούσαν τις διάφορες ηπείρους και τις γεωγραφικές ζώνες. Το πρόγραμμα περιλάμβανε τη διερεύνηση νέων κτιρίων προς απόκτηση από την Εκκλησία, την εξέταση του σχεδιασμού των χώρων και τον καθορισμό των στόχων για την κατασκευή. Παρευρίσκονταν εκπρόσωποι της Εκκλησίας από το Γραφείο Διαχείρισης Κτιρίων Διεθνώς, την έδρα των επιχειρήσεων για κτιριακά πρότζεκτ παγκοσμίως.

Το αποτέλεσμα ήταν τα εγκαίνια 51 Ιδανικών Εκκλησιών (Ιδανικών Οργανισμών). Τα πιο πρόσφατα εγκαίνια έγιναν τον Απρίλιο στην Ατλάντα και τα επόμενα προορίζεται να γίνουν στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης και στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας. 50 επιπλέον Ιδανικοί Οργανισμοί πρόκειται να εγκαινιαστούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.


Το τελικό μήνυμα της εβδομαδιαίας συνόδου δεν ήταν κυρίως το «αντίο». Αντιθέτως, ο κ. Μισκάβιτς έδωσε ένα κεφάτο μήνυμα για το μέλλον καθώς οι επιβάτες αποβιβάζονταν γεμάτοι πλέον με ιδέες για ένα φωτεινό μέλλον, και με το βλέμμα τους στραμμένο στον ορίζοντα και σε άλλη μια χρονιά επιτευγμάτων.