Εισαγωγή

Τα βακτήρια και οι ιοί μπορούν να εξαπλωθούν. Όταν κάποιος στο σπίτι σας είναι άρρωστος με μια μεταδοτική ασθένεια, χρειάζεται να λάβετε επιπλέον προφυλάξεις για να αποτρέψετε την εξάπλωση της ασθένειας στα άλλα μέλη του σπιτιού.

Το να γνωρίζει κανείς πώς μπορούν να εξαπλωθούν τα βακτήρια και οι ιοί είναι το πρώτο βήμα για την πρόληψη της μετάδοσης.

Τι Είναι τα Βακτήρια και οι Ιοί;
βακτήρια

Τα βακτήρια είναι μικροσκοπικοί μονοκύτταροι οργανισμοί που μπορεί να τα δει κανείς μόνο με μικροσκόπιο. Τα βακτήρια λαμβάνουν θρεπτικές ουσίες από το περιβάλλον τους, το οποίο σε μερικές περιπτώσεις είσαι εσύ ή κάποιο άλλο ζωντανό ον ή ζώο.

Υπάρχουν και καλά και κακά βακτήρια. Παράδειγμα καλών βακτηρίων είναι αυτά που βοηθούν το πεπτικό σύστημα με το να το κρατούν σε καλή λειτουργία και με το να εμποδίζουν την είσοδο στα επιβλαβή βακτήρια.

Κάποια βακτήρια χρησιμοποιούνται ακόμα και στην παραγωγή φαρμάκων και εμβολίων.

Τα επιβλαβή βακτήρια συμβάλλουν στη δημιουργία τερηδόνας, ωτίτιδας, στρεπτόκοκκου και πολλών άλλων μολύνσεων και ασθενειών.

ιοί

Οι ιοί είναι πολύ μικροσκοπικοί οργανισμοί, μικρότεροι ακόμα και από τα βακτήρια. Οι ιοί αναπαράγονται και επιβιώνουν μόνο όταν βρίσκονται μέσα σε ένα ζωντανό κύτταρο. Παρόλο που η διάρκεια ζωής τους έξω από τα ζωντανά κύτταρα είναι γενικά μικρή, μερικοί ιοί μπορούν να επιβιώσουν για αρκετές ημέρες πάνω σε άψυχα αντικείμενα και υλικά.

Αν ένα ζωντανό σώμα έχει προσβληθεί από κάποιον ιό, τα υγρά του σώματός του περιέχουν τον ιό. Και όταν αυτά τα υγρά αφήνονται σε επιφάνειες, όπως πόμολα ή βρύσες, ο ιός μπορεί να παραμείνει ζωντανός πάνω σ’ αυτές τις επιφάνειες για ώρες ή μέρες και να μεταδοθεί σε έναν άλλο ζωντανό οργανισμό.

ξενιστής

Ξενιστής είναι οποιοσδήποτε οργανισμός πάνω ή μέσα στον οποίο ζουν τα βακτήρια και οι ιοί για να τρέφονται ή να προστατεύονται. Ξενιστής μπορεί να είναι ένα άτομο ή ένα ζώο, όπως γάτες, σκύλοι, πουλιά, κάθε ζωντανό ον.

Όταν ένας ιός μπει στο σώμα ενός ανθρώπου ή ζώου (του ξενιστή) πολλαπλασιάζεται και εξαπλώνεται εύκολα και μπορεί να τον κάνει να αρρωστήσει. Οι ιοί προκαλούν ελαφριές ασθένειες, όπως τα κρυολογήματα, αλλά ευθύνονται επίσης και για πιο σοβαρές ασθένειες, όπως η ιλαρά.

Πώς Εξαπλώνονται τα Βακτήρια και οι Ιοί

Τα βακτήρια και οι ιοί (μικρόβια) μπορούν να εξαπλωθούν με πολλούς τρόπους. Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι μετάδοσης:

Άμεση επαφή

Έμμεση επαφή

Αερογενής μετάδοση

Άμεση Επαφή

βήχας

Άμεση επαφή σημαίνει, βασικά, προσωπική επαφή. Αυτό περιλαμβάνει τις χειραψίες, τα κόλλα πέντε, τους χαιρετισμούς-γροθιά, τα φιλιά και τις αγκαλιές.

Αν κάποιος είναι ξενιστής μικροβίων, τα υγρά του σώματός του περιέχουν μικρόβια. Όταν φταρνίζεται ή βήχει, τα σταγονίδια από τα υγρά θα πάνε στα χέρια του.

Αν εκείνος στη συνέχεια αγγίξει απευθείας ένα άλλο άτομο, όπως με τη χειραψία, μπορεί να μεταδώσει τα μικρόβια σ’ αυτό το άτομο.

Έμμεση Επαφή

έμμεση επαφή

Η έμμεση επαφή συμβαίνει όταν κάποιος μεταφέρει μικρόβια σε ένα αντικείμενο, ένα άλλο άτομο αγγίζει αυτό το αντικείμενο και τα μικρόβια μεταφέρονται σ’ αυτό το άτομο.

Μικρόβια μπορεί να ζουν πάνω σε:

Πόμολα

Κάγκελα σκαλοπατιών

Πάγκους

Βρύσες

Τηλέφωνα

Κλειδιά

Πιστωτικές κάρτες

Τάμπλετ

Τηλεχειριστήρια

Πληκτρολόγια

Στιλό

Οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο ή επιφάνεια που αγγίζεται συχνά

βήχας

Οπότε, όταν ο ξενιστής φταρνίζεται ή βήχει και μετά ακουμπάει το πόμολο, αφήνει μικρόβια πάνω σ’ αυτό.

Ένα άλλο άτομο αγγίζει το ίδιο πόμολο και παίρνει τα μικρόβια.

Αν το άτομο στη συνέχεια αγγίξει τα μάτια, τη μύτη, το στόμα ή τα αυτιά του, πριν πλύνει τα χέρια του πολύ καλά, τα μικρόβια μπορεί να μπουν στο σώμα του.

Μια άλλη συνηθισμένη μορφή έμμεσης επαφής συμβαίνει όταν οι άνθρωποι μοιράζονται πράγματα. Σταγονίδια από τα υγρά του σώματος υπάρχουν σε οτιδήποτε έρχεται σ’ επαφή με το στόμα ενός ατόμου.

Έτσι, η έμμεση επαφή συμβαίνει όταν οι άνθρωποι μοιράζονται μαχαιροπίρουνα, μπουκάλια νερού, ποτά, φαγητά κλπ., και τα μικρόβια μπορεί να μεταδοθούν από το ένα άτομο στο άλλο.

Αερογενής Μετάδοση

Τα μικρόβια μπορούν επίσης να ταξιδεύουν μέσω του αέρα από το ένα άτομο στο άλλο.

Για παράδειγμα, τα μικρόβια που απελευθερώνονται στον αέρα όταν ο ξενιστής βήχει ή φταρνίζεται. Τα μικροσκοπικά σταγονίδια από τον βήχα ή το φτάρνισμα μπορούν να ταξιδέψουν και να μεταφέρουν τα μικρόβια πάνω στις επιφάνειες που προσγειώνονται ή σε κάποιο άλλο άτομο.

Οι άνθρωποι συνεχώς αποβάλλουν δέρμα και χάνουν μαλλιά. Αυτά μπορεί επίσης να περιέχουν μικρόβια που μπορούν να ταξιδεύουν στον αέρα και να μολύνουν άλλους.

Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι ένα άτομο μπορεί να γίνει ξενιστής χωρίς καν να το γνωρίζει. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να έχει μέσα στο σώμα του έναν ιό, όμως να μην έχει καθόλου συμπτώματα της ασθένειας. Μπορεί, στην πραγματικότητα, να μην αρρωστήσει ποτέ. Αλλά κάποιος άλλος που θα έρθει σε επαφή μαζί του, μπορεί παρόλα αυτά να κολλήσει τον ιό και να αρρωστήσει. 

Πώς Εξαπλώνονται τα Βακτήρια και οι Ιοί

1

Μικρόβια
Τα μικρόβια είναι βακτήρια ή ιοί που μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση ή ασθένεια.

2

Ξενιστής
Τα μικρόβια ζουν στα κύτταρα ενός ατόμου ή ενός ζώου (ξενιστής).

3

Έξοδος
Τα μικρόβια φεύγουν από τον ξενιστή μέσω των ματιών, της μύτης, του στόματος, των αυτιών, των ανοιχτών πληγών, του ουροποιητικού συστήματος κλπ.

Άμεση Επαφή
(από άτομο σε άτομο)
Έμμεση Επαφή
(από άτομο σε αντικείμενο,
ή σε φαγητά ή ποτά που μοιραζόμαστε, και μετά σε άτομο)
4

Μετάδοση
Τα μικρόβια μεταδίδονται μέσω της άμεσης ή της έμμεσης επαφής ή μέσω του αέρα.

Αερογενής Μετάδοση
(μέσω του αέρα)
4

Μετάδοση
Τα μικρόβια μεταδίδονται μέσω της άμεσης ή της έμμεσης επαφής ή μέσω του αέρα.

5

Είσοδος
Τα μικρόβια μολύνουν έναν νέο ξενιστή μέσω των ματιών, της μύτης, του στόματος, των αυτιών, των ανοιχτών πληγών κλπ.

6

Νέος Ξενιστής
Ο νέος ξενιστής μπορεί ν’ αρρωστήσει ή μπορεί και όχι, αλλά τώρα μπορεί να μεταδώσει τα μικρόβια στους άλλους.

Οδηγίες για τη Συγκατοίκηση με Άτομο που Είναι σε Απομόνωση

Επειδή τα μικρόβια είναι εύκολο να μεταδοθούν από το ένα άτομο στο άλλο, για να προστατέψετε τους άλλους –την οικογένεια, τους φίλους, τους συνεργάτες και την υπόλοιπη κοινωνία– είναι σημαντικό να απομονώσετε οποιονδήποτε είναι άρρωστος ή μπορεί να είναι άρρωστος με μια μεταδοτική ασθένεια. Απομόνωση σημαίνει να απομακρύνεις ένα άτομο από τους άλλους για να μην περάσουν τα μικρόβια σε εκείνους.

Αν κάποιος στο σπίτι σας είναι άρρωστος με μια μεταδοτική ασθένεια (ή, λόγω των συμπτωμάτων που παρουσιάζει, υποψιάζεστε ότι το άτομο μπορεί να έχει μολυνθεί), κάντε αμέσως τα ακόλουθα:

  1. Κρατήστε μέσα στο σπίτι όλα τα άτομα που μένουν μαζί σας.
  2. Μην πάτε στην εργασία σας ή στο σχολείο. Να εργάζεστε ή να μελετάτε από το σπίτι.
  3. Επικοινωνήστε με τον θεράποντα γιατρό σας για συμβουλές. Πριν επισκεφτείτε μια κλινική ή έναν γιατρό ή το νοσοκομείο, επικοινωνήστε πρώτα τηλεφωνικά. Μπορεί να είναι προτιμότερο να παραμείνετε στο σπίτι για να προστατέψετε τους άλλους από το να κολλήσουν, εκτός και αν η ασθένεια είναι σοβαρή.
  4. Σημείωση: Αν ένα άτομο έχει σοβαρά συμπτώματα, όπως δυσκολία στην αναπνοή, υψηλό πυρετό κλπ., αναζητήστε αμέσως ιατρική φροντίδα.
  5. Κρατήστε το άτομο που είναι άρρωστο απομονωμένο από τα υπόλοιπα άτομα του σπιτιού. Βεβαιωθείτε ότι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι και τα ευάλωτα στις ασθένειες άτομα παραμένουν μακριά από το άρρωστο άτομο.
  6. Μην αφήσετε το άρρωστο άτομο να έρθει σε επαφή με κατοικίδια ή άλλα ζώα.
  7. Για παράδειγμα, αν ένα άρρωστο άτομο χαϊδέψει τη γάτα ή τον σκύλο του, μπορεί να αφήσει μικρόβια στη γούνα του κατοικιδίου του τα οποία μπορεί να μεταδοθούν στους άλλους που θα χαϊδέψουν το ζώο αργότερα.
  8. Βάλτε το άτομο να μείνει σε ξεχωριστό δωμάτιο μέχρι να αναρρώσει πλήρως και να μην υπάρχει κίνδυνος να κολλήσει κάποιον άλλον.
  9. Ενημερωθείτε από τον θεράποντα γιατρό σας για το πότε είναι ασφαλές να επιστρέψει το άτομο στην εργασία του ή πότε είναι ασφαλές να έρθει σε επαφή με άλλους.
  10. Να είστε προσεκτικοί και να ακολουθείτε διεξοδικά τις συμβουλές υγιεινής και απολύμανσης που δίνονται σ’ αυτό το βιβλιαράκι.

Καθαρισμός και Απολύμανση

Όταν κάποιος στο σπίτι σας είναι άρρωστος με μια μεταδοτική ασθένεια, είναι απαραίτητο να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε συχνά.

Ο καθαρισμός έχει να κάνει με την απομάκρυνση της βρομιάς και των ακαθαρσιών από τις επιφάνειες. Ο καθαρισμός από μόνος του δεν αφαιρεί όλα τα μικρόβια.

Η απολύμανση έχει να κάνει με τη χρήση χημικών ουσιών που σκοτώνουν τα μικρόβια από τις επιφάνειες. Η απολύμανση δεν καθαρίζει απαραίτητα τις επιφάνειες, αλλά σκοτώνοντας τα μικρόβια που είναι πάνω σ’ αυτές, αφότου τις έχουμε καθαρίσει, μειώνεται ακόμα πιο πολύ ο κίνδυνος εξάπλωσης της μόλυνσης.

Προϊόντα που Χρησιμοποιούμε για να Κάνουμε Απολύμανση

Όταν ένα άτομο στο σπίτι σας είναι άρρωστο και είναι απομονωμένο, αυξήστε τον αριθμό των φορών που καθαρίζετε και απολυμαίνετε ιδιαίτερα επιφάνειες που αγγίζονται συχνά, όπως τραπέζια, πόμολα, διακόπτες φώτων, χειρολαβές, γραφεία, τηλέφωνα, τουαλέτες, βρύσες, νιπτήρες και νεροχύτες.

  1. Για να απολυμάνετε μια επιφάνεια, χρησιμοποιήστε ένα τυπικό αντισηπτικό, όπως το υπεροξείδιο του υδρογόνου. Χρησιμοποιήστε το σε οποιαδήποτε πυκνότητα μεταξύ του 3% (κοινό επίπεδο νοικοκυριού) και του 7,9%.
  2. Ένα άλλο αποτελεσματικό αντισηπτικό είναι η αιθυλική αλκοόλη ή το οινόπνευμα. Χρησιμοποιήστε προϊόντα που έχουν την αλκοόλη ως βάση και περιέχουν τουλάχιστον 70% αλκοόλη. Μη χρησιμοποιείτε προϊόντα που περιέχουν περισσότερο από 90% αλκοόλη, επειδή αυτά θα εξατμιστούν πριν σκοτώσουν τους ιούς.
  3. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα διάλυμα χλωρίνης και νερού σε αναλογία 20ml χλωρίνη ανά 1 λίτρο κρύο νερό. Όταν ετοιμάζετε ένα διάλυμα χλωρίνης, να ελέγχετε πάντα την ημερομηνία λήξης στο μπουκάλι για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει λήξει.
  4. Σημείωση: Μην αναμειγνύετε ποτέ τη χλωρίνη με οποιοδήποτε άλλο καθαριστικό διάλυμα ή υγρό εκτός από νερό.
  5. Πάντα να διαβάζετε και να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή για το πώς να εφαρμόζετε το προϊόν, καθώς και για το πόσο χρόνο χρειάζεται να το αφήσετε σε μια επιφάνεια.

Το Δωμάτιο του Ατόμου που Είναι σε Απομόνωση

Αν πρέπει να έρθετε σε επαφή με ένα άρρωστο άτομο, λόγω της ηλικίας ή της αδυναμίας του ατόμου, τότε:

  1. Πριν μπείτε στο δωμάτιο του άρρωστου ατόμου, να φοράτε πάντοτε μάσκα και γάντια μιας χρήσης.
  2. Βεβαιωθείτε ότι το άρρωστο άτομο φοράει επίσης μάσκα πριν μπείτε στο δωμάτιο.
  3. Αφαιρέστε και πετάξτε τη μάσκα και τα γάντια σας σε έναν κάδο με σακούλα καθώς φεύγετε από το δωμάτιο.
  4. Πλύντε τα χέρια σας σχολαστικά.

Μπάνιο

Ένα άρρωστο άτομο που είναι απομονωμένο πρέπει να χρησιμοποιεί διαφορετικό μπάνιο από τα άλλα μέλη του σπιτιού.

Εάν δεν είναι διαθέσιμο ένα ξεχωριστό μπάνιο, τότε:

  1. Να απολυμαίνετε πλήρως το μπάνιο μετά από κάθε χρήση, ακολουθώντας τις οδηγίες που δίνονται σ’ αυτό το βιβλιαράκι για τον καθαρισμό και την απολύμανση.
  2. Να χρησιμοποιείτε γάντια μιας χρήσης (και, ιδανικά, μια μάσκα για το πρόσωπο, αν έχετε) όταν καθαρίζετε και απολυμαίνετε το μπάνιο.
  3. Όταν ολοκληρώσετε την απολύμανση, αφαιρέστε και πετάξτε τα γάντια.
  4. Πλύντε τα χέρια σας σχολαστικά.

Πιάτα και Μαχαιροπίρουνα

Το άτομο που είναι σε απομόνωση πρέπει να χρησιμοποιεί πιάτα και μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης.

Αν δεν είναι διαθέσιμα πιάτα και μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης, να πλύνετε και να απολυμάνετε τα πιάτα σε πλυντήριο πιάτων, το οποίο φτάνει σε θερμοκρασία τουλάχιστον 65°C (150°F) στο τελικό ξέβγαλμα.

Αν δεν υπάρχει διαθέσιμο πλυντήριο πιάτων, απολυμάνετε πλήρως τα πιάτα κάνοντας τα ακόλουθα:

  1. Χρησιμοποιήστε γάντια μιας χρήσης (και μια μάσκα, αν έχετε) για να μεταφέρετε τα χρησιμοποιημένα πιάτα απευθείας στον άδειο νεροχύτη. Μη βγάλετε τα γάντια.
  2. Πλύντε και ξεπλύντε τα πιάτα, τα ποτήρια και τα μαχαιροπίρουνα πολύ καλά.
  3. Αφαιρέστε και πετάξτε τα γάντια. Πλύντε τα χέρια σας σχολαστικά. Φορέστε ένα καινούριο ζευγάρι γάντια.
  4. Μουλιάστε τα καθαρά πιάτα σε ένα διάλυμα χλωρίνης και νερού σε αναλογία 10ml χλωρίνη ανά 4 λίτρα κρύο νερό, για δύο λεπτά τουλάχιστον.
  5. Αφήστε τα να στραγγίξουν και να στεγνώσουν.
  6. Αφαιρέστε και πετάξτε τα γάντια.
  7. Πλύντε τα χέρια σας σχολαστικά.

Σκουπίδια

  1. Τοποθετήστε μέσα στο δωμάτιο του άρρωστου ατόμου έναν κάδο σκουπιδιών που να είναι καλυμμένος εσωτερικά.
  2. Χρησιμοποιήστε γάντια μιας χρήσης (και μια μάσκα, αν έχετε) για να αφαιρέσετε τη σακούλα σκουπιδιών και για να χειριστείτε και να πετάξετε τα σκουπίδια του άρρωστου ατόμου.
  3. Τοποθετήστε την πλήρως σφραγισμένη σακούλα σκουπιδιών σε έναν εξωτερικό κάδο απορριμμάτων.
  4. Αφαιρέστε και πετάξτε τα γάντια.
  5. Πλύντε τα χέρια σας σχολαστικά.

Πλύσιμο Ρούχων

Να φοράτε πάντα γάντια μιας χρήσης (και μια μάσκα, αν έχετε) όταν χειρίζεστε τα άπλυτα ενός ατόμου που έχει μια μεταδοτική ασθένεια.

  1. Να κρατάτε τα άπλυτα του άρρωστου ατόμου ξέχωρα από τα άπλυτα των άλλων μελών του σπιτιού. Να χρησιμοποιείτε σακούλα μιας χρήσης ή μια επένδυση για το καλάθι των απλύτων η οποία να μπορεί να πλένεται μαζί με τα υπόλοιπα ρούχα του άρρωστου ατόμου.
  2. Προειδοποίηση: Για να αποφύγετε την εξάπλωση των μικροβίων μέσω του αέρα, μην τινάζετε τα άπλυτα!
  3. Να πλένετε τα ρούχα σύμφωνα με τις οδηγίες του πλυντηρίου, χρησιμοποιώντας την πιο υψηλή θερμοκρασία που προβλέπεται από τις προδιαγραφές. Όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία, τόσο πιο πιθανό είναι να σκοτώσετε τους ιούς και τα βακτήρια.
  4. Προειδοποίηση: Μην παραγεμίζετε το πλυντήριο με ρούχα ή με σκεπάσματα. Να αφήνετε αρκετό χώρο ώστε το νερό να μπορεί να απομακρύνει επαρκώς τις βρομιές και τα μικρόβια.
  5. Όταν βάλετε τα ρούχα του άρρωστου ατόμου στο πλυντήριο, αφαιρέστε και πετάξτε τα γάντια.
  6. Πλύντε τα χέρια σας σχολαστικά.
  7. Ξεκινήστε το πλύσιμο. Όταν αρχίσει να τρέχει το νερό μέσα στο πλυντήριο, προσθέστε ½ έως 1 κούπα (120 έως 240ml) υπεροξείδιο του υδρογόνου στο πλυντήριο.
  8. Προειδοποίηση: Μη ρίχνετε το υπεροξείδιο του υδρογόνου απευθείας σε οτιδήποτε δεν είναι λευκό, επειδή θα το ξεβάψει.
  9. Στεγνώστε τα ρούχα τελείως, στην πιο υψηλή θερμοκρασία που προβλέπεται από τις προδιαγραφές.
  10. Απολυμάνετε το πλυντήριο βάσει των οδηγιών του κατασκευαστή.
  11. Πριν τοποθετήσετε καινούρια επένδυση, καθαρίστε και απολυμάνετε το καλάθι απλύτων του άρρωστου ατόμου, ακολουθώντας τις οδηγίες για την απολύμανση που δίνονται σ’ αυτό το βιβλιαράκι.
  12. Περίληψη

    Ακολουθώντας τις οδηγίες και τις προφυλάξεις που αναφέρονται σ’ αυτό το βιβλιαράκι, μπορείτε να βοηθήσετε να αποτραπεί η εξάπλωση της ασθένειας. 



    Οι πληροφορίες που δίνονται εδώ έχουν ως μοναδικό σκοπό την ενημέρωση και δεν πρέπει να εκληφθούν ως υποκατάστατο της ιατρικής συμβουλής. Για τυχόν ερωτήσεις που μπορεί να έχετε θα πρέπει να ζητάτε πάντοτε τη συμβουλή του γιατρού σας ή οποιουδήποτε άλλου επαγγελματία υγείας.


    Γλωσσάριο

    αερογενής, -ής, -ές: αυτός που μεταφέρεται ή κινείται μέσω του αέρα.

    βακτήρια: μικροσκοπικοί οργανισμοί που αποτελούνται από ένα κύτταρο, τους οποίους μπορεί να δει κανείς μόνο με μικροσκόπιο. Τα βακτήρια υπάρχουν σχεδόν παντού, ακόμα και μέσα ή πάνω στο ανθρώπινο σώμα. Μερικά από αυτά είναι ωφέλιμα, όπως τα βακτήρια που βοηθούν στη διαδικασία της πέψης. Άλλα μπορεί να έχουν βλαβερά αποτελέσματα, όπως αυτά που προκαλούν την τερηδόνα ή αυτά που προκαλούν ασθένειες.

    χλωρίνη: ισχυρή χημική ουσία που χρησιμοποιείται για το καθάρισμα και σκοτώνει τα βλαβερά βακτήρια και μικρόβια.

    υγρά του σώματος: τα υγρά που προέρχονται από το εσωτερικό του σώματος, όπως τα σάλια, τα ούρα, η βλέννα και το αίμα.

    μεταδοτικός, -ή, -ό: που μπορεί να μεταφέρεται από το ένα άτομο στο άλλο, ιδιαίτερα μέσω σωματικής επαφής ή μέσω του αέρα.

    αντισηπτικό: χημικό υγρό που σκοτώνει βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς.

    σταγονίδια: πολύ μικρές σταγόνες υγρού που δημιουργούνται όταν κάποιος βήχει, φταρνίζεται, μιλάει, κλπ., οι οποίες περιέχουν ουσίες από σάλιο και βλέννα, και πιθανόν να μεταφέρουν μολυσματικούς παράγοντες, όπως ιούς και βακτήρια.

    επίπεδο: αναφέρεται σ’ έναν βαθμό ή σε μια διαβάθμιση μιας κλίμακας που είναι ταξινομημένη σύμφωνα με την ποιότητα, τον βαθμό, την αξία, την ένταση κλπ.

    αιθυλική αλκοόλη: είδος αλκοόλης που προέρχεται από τη διεργασία της ζύμωσης στην οποία χρησιμοποιούνται σιτηρά. Είναι ένα άχρωμο υγρό με έντονη μυρωδιά που έχει πολλές χρήσεις, μία από αυτές είναι το να σκοτώνει μικρόβια και βακτήρια.

    ξενιστής: ένας οργανισμός πάνω στον οποίο ή μέσα στον οποίο ζει ένας άλλος οργανισμός.

    υπεροξείδιο του υδρογόνου: χημική ένωση που περιέχει νερό, η οποία χρησιμοποιείται για την εξολόθρευση μικροσκοπικών οργανισμών που προκαλούν ασθένειες. Χρησιμοποιείται επίσης για να κάνει το χρώμα κάποιου πράγματος πιο ανοιχτό ή για να το αφαιρέσει εντελώς.

    άψυχος, -η, -ο: να αυτός που δεν έχει τις ιδιότητες που σχετίζονται με τους ενεργούς, ζωντανούς οργανισμούς· δεν είναι ζωντανός.

    μόλυνση: ασθένεια ή πάθηση που προκαλείται από έναν ιό, από βακτηρίδια, κλπ.

    αδυναμία: παθολογική κατάσταση που προκαλεί έλλειψη δύναμης ή ενέργειας.

    απομονώνω: απομακρύνω εντελώς κάποιον που είναι άρρωστος από τους άλλους ανθρώπους για να μην εξαπλωθεί η αρρώστια αυτή.

    απομόνωση: η πράξη ή το αποτέλεσμα του πλήρους διαχωρισμού κάποιου που έχει μια ασθένεια από άλλους ανθρώπους, για να μην εξαπλωθεί η ασθένεια αυτή.

    ιλαρά: εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια που συνήθως εμφανίζεται στην παιδική ηλικία, με συμπτώματα που περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό και έντονα, κόκκινα εξανθήματα, σαν μικρές κηλίδες, που εξαπλώνονται και καλύπτουν όλο το σώμα.

    προφύλαξη: κάτι που γίνεται για να προστατεύουν οι άνθρωποι από κάποια πιθανή ασθένεια, βλάβη ή πρόβλημα.

    απολύμανση: η ενέργεια του να κάνει κάτι υγιεινό, καθαρό και απαλλαγμένο από μικροσκοπικούς οργανισμούς που προκαλούν ασθένειες.

    διάλυμα: μείγμα από δύο ή περισσότερες ουσίες, όπως μια στερεή ουσία που διαλύεται μέσα σε ένα υγρό.

    στρεπτόκοκκος: μόλυνση του λαιμού που προκαλείται από ένα είδος βακτηρίων που ονομάζεται streptococcus. Ο στρεπτόκοκκος προκαλεί πονόλαιμο, πυρετό και αδυναμία.

    ευάλωτος, -η, -ο: αυτός που είναι δυνατόν να επηρεαστεί ή να υποστεί επίδραση από ένα ιδιαίτερο πράγμα.

    σύμπτωμα: αλλαγή στο σώμα που δείχνει ότι κάποιος έχει μια ασθένεια.

    μετάδοση: η μεταφορά ενός ιού, μιας ασθένειας ή μιας πάθησης από ένα άτομο σε ένα άλλο.

    μεταδίδω: ενεργώ έτσι ώστε ένας ιός, μια ασθένεια ή μια πάθηση να εξαπλωθεί σε ένα ευρύτερο σύνολο ή να μεταφερθεί από το ένα άτομο στο άλλο.

    ουροποιητικό σύστημα: το σύστημα των οργάνων και των τμημάτων του σώματος που παράγουν, αποθηκεύουν και εκκρίνουν τα ούρα.

    ιός: μολυσματική πηγή ασθενειών του σώματος. Είναι πολύ μικρός για να τον δει κανείς μέσα από ένα συνηθισμένο μικροσκόπιο. Οι ιοί μπορούν να μολύνουν τα ανθρώπινα όντα και να προκαλέσουν το κοινό κρυολόγημα ή πιο σοβαρές ασθένειες.

Επιπλέον Υλικά

Κατεβάστε και εκτυπώστε αυτές τις πινακίδες για το σπίτι σας και/ή για την επιχείρησή σας που είναι ζωτικής λειτουργίας.

Τήρηση Απόστασης

Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αποφύγουμε την εξάπλωση μολύνσεων και ασθενειών είναι η πρακτική της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Προσωπική Επαφή

Για την υγεία και την ασφάλεια όλων, παρακαλούμε να αποφεύγετε την προσωπική επαφή με τους άλλους.

Η Διαδικασία Πλυσίματος των Χεριών

Το πλύσιμο των χεριών σας είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αποτρέψετε την εξάπλωση των μικροβίων.

Απολυμαντικό Χεριών

Το απολυμαντικό χεριών χρησιμοποιείται επιπλέον του πλυσίματος των χεριών ή σε μια περιοχή ή περίπτωση όπου δεν έχετε στη διάθεσή σας σαπούνι και νερό.