Εισαγωγή:
Γιατί Είναι Σημαντική η Πρόληψη

Είναι γνωστό ότι ορισμένες ασθένειες προκαλούνται από βακτήρια ή ιούς τα οποία κοινώς ονομάζονται μικρόβια. Μερικές μολύνσεις που προκαλούν τα μικρόβια μπορεί να είναι ήπιας μορφής, όπως το κοινό κρυολόγημα, άλλες, όμως, μπορεί να είναι πιο σοβαρές ή μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή κάποιου, όπως συμβαίνει με τη γρίπη, την τροφική δηλητηρίαση και τον στρεπτόκοκκο.

Τα μικρόβια μπορεί να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο με τον βήχα, το φτάρνισμα ή τη χειραψία. Επίσης, μπορεί να μεταδοθούν μέσω της επαφής με ένα αντικείμενο που έχει αγγίξει ένα μολυσμένο άτομο, όπως είναι ένας πάγκος εργασίας ή ένα ζώο. Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μεταδίδονται είναι η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή ποτών. Μικρόβια μπορεί να μεταδοθούν επίσης όταν κάποιος έρχεται σε επαφή με έντομα ή άλλα ζώα που είναι φορείς κάποιας μόλυνσης.

Το ότι μπορεί να εξαπλωθεί μια ασθένεια δεν είναι κάτι άγνωστο. Αυτό που μπορεί να μην είναι γνωστό, ωστόσο, είναι ότι η μετάδοση είναι πιο πιθανή κατά τη διάρκεια της επώασης – της περιόδου πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων και πριν το άτομο συνειδητοποιήσει ότι είναι άρρωστο. Γι’ αυτό πρέπει συνεχώς να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα ασφαλείας, έτσι ώστε να περιορίζεται ο κίνδυνος εξάπλωσης της ασθένειας.

Εφαρμόζοντας τις βασικές οδηγίες που δίνονται σ’ αυτό το βιβλιαράκι μπορεί κανείς να αποτρέψει την εμφάνιση μιας ασθένειας. 

Γενικά για την Υγεία

Το σώμα σας μάχεται τα μικρόβια και τις περιβαλλοντικές τοξίνες με φυσικό τρόπο. Τα παρακάτω μέτρα προφύλαξης θα σας βοηθήσουν ακόμη περισσότερο να διαφυλάξετε και να προστατέψετε το σώμα σας από ασθένειες:

 1. Να κοιμάστε επαρκώς.
 2. Να τρώτε κανονικά γεύματα που αποτελούνται από θρεπτικές τροφές.
 3. Να γυμνάζεστε τακτικά.

Προσωπική Υγιεινή

Το να διατηρείτε καλή προσωπική υγιεινή είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αποτρέψετε τη μετάδοση των μικροβίων και να εμποδίσετε την εξάπλωση των μεταδοτικών ασθενειών.

Να πλένετε τα χέρια σας

 1. Να πλένετε τα χέρια σας.
 2. Το πλύσιμο των χεριών είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους πρόληψης της μετάδοσης μικροβίων. Να πλένετε τα χέρια σας τακτικά, ιδιαίτερα μετά από τις παρακάτω δραστηριότητες:
  1. α. Όταν φυσάτε τη μύτη σας, βήχετε ή φταρνίζεστε
  2. β. Όταν χρησιμοποιείτε το μπάνιο
  3. γ. Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού
  4. δ. Πριν και μετά το φαγητό
  5. ε. Πριν και μετά τη φροντίδα ενός άρρωστου ατόμου
  6. στ. Πριν και μετά τη φροντίδα μιας πληγής ή ενός κοψίματος
  7. ζ. Μετά από την επαφή με σκουπίδια
  8. η. Αφού έχετε αγγίξει ένα ζώο, την τροφή του ή τα ζωικά του απόβλητα
 3. Όταν πλένετε τα χέρια σας, να χρησιμοποιείτε σαπούνι και ζεστό νερό. Να τρίβετε καλά τα χέρια σας για τουλάχιστον είκοσι δευτερόλεπτα, μετά να τα ξεπλένετε και να τα σκουπίζετε με μια καθαρή πετσέτα ή να τα αφήνετε να στεγνώσουν. Χρησιμοποιήστε μια πετσέτα για να κλείσετε τη βρύση.
 4. Χρησιμοποιήστε απολυμαντικά για τα χέρια.
 5. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε απολυμαντικά για τα χέρια, όμως αυτά δεν αποτελούν υποκατάστατο του πλυσίματος των χεριών. Χρησιμοποιούνται μετά το πλύσιμο των χεριών ή στις περιπτώσεις όπου δεν έχετε στη διάθεσή σας σαπούνι και νερό. Να χρησιμοποιείτε απολυμαντικά για τα χέρια που περιέχουν τουλάχιστον 60% αλκοόλη.
 6. Περιορίστε το να μοιράζεστε τα προσωπικά σας αντικείμενα.
 7. Για να αποφύγετε τη μετάδοση των μικροβίων, μη μοιράζεστε μαχαιροπίρουνα, ποτήρια, κούπες ή άλλα σκεύη. Επίσης, μη μοιράζεστε πετσέτες, κλινοσκεπάσματα, χτένες, βούρτσες, ξυριστικές μηχανές ή άλλα προσωπικά αντικείμενα.
 8. Αποφύγετε την επαφή των χεριών με το πρόσωπο.
 9. Το δέρμα λειτουργεί ως εμπόδιο για τα μικρόβια, αλλά τα μάτια, η μύτη και το στόμα είναι πιο ευάλωτα. Να πλένετε τα χέρια σας σχολαστικά πριν να αγγίξετε το πρόσωπό σας, πριν να φάτε ή να πιείτε κάτι.
 10. Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε.
 11. Αν βήξετε ή φταρνιστείτε, χρησιμοποιήστε ένα χαρτομάντιλο ή το εσωτερικό του αγκώνα σας για ν’ αποτρέψετε την πιθανή μετακίνηση των μικροβίων μέσω του αέρα.
 12. Να αποφεύγετε τα άτομα που είναι άρρωστα.
 13. Να αποφεύγετε την επαφή με άρρωστα άτομα και να επιμένετε να απομονωθούν από τους άλλους μέχρι να ανακάμψουν πλήρως και να μην έχουν καθόλου συμπτώματα.
 14. Όταν είστε άρρωστοι, να αποφεύγετε την επαφή με κατοικίδια ή άλλα ζώα.
 15. Για παράδειγμα, αν ένα άρρωστο άτομο χαϊδέψει τη γάτα ή τον σκύλο του, μπορεί να αφήσει μικρόβια στη γούνα του κατοικιδίου του τα οποία μπορεί να μεταδοθούν στους άλλους που θα χαϊδέψουν το ζώο αργότερα.

Καθαρισμός και Απολύμανση

Η σωστή υγιεινή είναι σημαντικό μέρος της πρόληψης της εξάπλωσης των μεταδοτικών ασθενειών. Μια περιοχή που χρησιμοποιείται από πολλούς ανθρώπους απαιτεί συχνό καθάρισμα και απολύμανση.

Τη βρομιά μπορεί να τη δει κανείς και να την εξαφανίσει. Όταν καθαρίζεται ένας χώρος απαλλάσσεται από τη σκόνη ή άλλες ακαθαρσίες, αλλά το καθάρισμα δεν απομακρύνει όλα τα μικρόβια που μπορεί να υπάρχουν σε μια επιφάνεια.

Η απολύμανση αφαιρεί αυτό που δεν μπορεί να δει κάποιος – τους μικροσκοπικούς οργανισμούς, όπως είναι τα βακτήρια και οι ιοί, που προκαλούν αρρώστιες. Οπότε, αφού έχει καθαριστεί μια επιφάνεια, είναι σημαντικό να γίνει απολύμανση σε όλα τα σημεία της που αγγίζονται συχνά. Έτσι εξασφαλίζεται η σωστή υγιεινή.

Προϊόντα που Χρησιμοποιούμε για να Κάνουμε Απολύμανση

Φιάλη ψεκασμού

 1. Για να απολυμάνετε μια επιφάνεια, χρησιμοποιήστε ένα τυπικό αντισηπτικό, όπως το υπεροξείδιο του υδρογόνου. Χρησιμοποιήστε το σε οποιαδήποτε πυκνότητα μεταξύ του 3% (κοινό επίπεδο νοικοκυριού) και του 7,9%.
 2. Ένα άλλο αποτελεσματικό αντισηπτικό είναι η αιθυλική αλκοόλη ή το οινόπνευμα. Χρησιμοποιήστε προϊόντα που έχουν την αλκοόλη ως βάση και περιέχουν τουλάχιστον 70% αλκοόλη. Μη χρησιμοποιείτε προϊόντα που περιέχουν περισσότερο από 90% αλκοόλη, επειδή αυτά θα εξατμιστούν πριν σκοτώσουν τους ιούς.
 3. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα διάλυμα χλωρίνης και νερού σε αναλογία 20ml χλωρίνη ανά 1 λίτρο κρύο νερό. Όταν ετοιμάζετε ένα διάλυμα χλωρίνης, να ελέγχετε πάντα την ημερομηνία λήξης στο μπουκάλι για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει λήξει.
 4. Σημείωση: Μην αναμειγνύετε ποτέ τη χλωρίνη με οποιοδήποτε άλλο καθαριστικό διάλυμα ή υγρό εκτός από νερό.
 5. Πάντα να διαβάζετε και να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή για το πώς να εφαρμόζετε το προϊόν, καθώς και για το πόσο χρόνο χρειάζεται να το αφήσετε σε μια επιφάνεια.

Περιοχές για Απολύμανση

 1. Τόσο στο σπίτι σας όσο και στη δουλειά σας, ανάλογα με τη συχνότητα χρήσης, να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε αρκετές φορές την ημέρα περιοχές στις οποίες κυκλοφορούν πολλά άτομα καθώς και επιφάνειες που τις αγγίζουμε συχνά:

  • Τις περιοχές που παίζουν τα παιδιά
  • Τα πόμολα
  • Τα κάγκελα από τις σκάλες
  • Τους πάγκους
  • Τα τηλέφωνα
  • Τις επιφάνειες των γραφείων
  • Τα τραπέζια
  • Τα μπράτσα από τις καρέκλες
  • Οποιεσδήποτε άλλες κοινές επιφάνειες οι οποίες αγγίζονται συχνά
 2. Να απολυμαίνετε το/τα μπάνιο/α σας:

  • Τα πόμολα
  • Τις περιοχές του νιπτήρα
  • Τις ντουζιέρες
  • Τις τουαλέτες
 3. Αν χρησιμοποιείτε κάποιο όχημα για τις μετακινήσεις σας, να απολυμαίνετε τις επιφάνειές του:

  • Το τιμόνι
  • Τα χερούλια απ’ τις πόρτες
  • Οποιεσδήποτε άλλες επιφάνειες οι οποίες χρησιμοποιούνται συχνά

Ο Χειρισμός της Ασθένειας ή των Συμπτωμάτων της

Αν αρρωστήσετε ή έχετε συμπτώματα που δείχνουν ότι ίσως να είσαστε άρρωστοι, αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα και αναζητήστε την κατάλληλη ιατρική φροντίδα που χρειάζεται.

Απομόνωση

Απομόνωση σημαίνει να απομακρύνεις τον εαυτό σου από τους άλλους για να μη μεταφερθούν τα μικρόβια σε εκείνους.

Αν είστε άρρωστοι ή αν υποψιάζεστε ότι είστε άρρωστοι με κάποια μεταδοτική ασθένεια, περιορίστε την επαφή με άλλους. Μην πάτε στη δουλειά ή σε κοινόχρηστους χώρους αν μπορείτε να το αποφύγετε.

Στο σπίτι, εάν μένετε μαζί με άλλα άτομα στον ίδιο χώρο, μπορείτε να πάρετε μέτρα για να βοηθήσετε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για τους άλλους:

 1. Να κοιμάστε σε ξεχωριστό δωμάτιο.
 2. Να χρησιμοποιείτε διαφορετικό μπάνιο από εκείνο που χρησιμοποιούν οι συγκάτοικοι.
 3. Να αποφεύγετε τις κοινόχρηστες περιοχές του σπιτιού.
 4. Να αποφεύγετε τα κατοικίδια ζώα.
 5. Να πλένετε τα ρούχα σας ξεχωριστά από τα ρούχα των άλλων.
 6. Χρησιμοποιήστε πιάτα και μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης. 

Εκδήλωση της Ασθένειας
Προειδοποίηση

Στην περίπτωση όπου εκδηλωθεί μια μεταδοτική ασθένεια στην περιοχή σας, υπάρχουν πρόσθετες προληπτικές ενέργειες που θα πρέπει να κάνετε στο σπίτι και στην εργασία σας.

Επαφή με Ανθρώπους

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μιας μολυσματικής ασθένειας να αποφεύγετε τη σωματική επαφή με άλλους ανθρώπους. Αυτό συμπεριλαμβάνει τους παρακάτω τύπους επαφής:

Αγκαλιές
Αγκαλιές
Φιλιά
Φιλιά
Χαιρετισμός-γροθιά
Χαιρετισμός-γροθιά
Κόλλα πέντε
Κόλλα πέντε
Χειραψίες
Χειραψίες

Κοινωνική Αποστασιοποίηση

Κοινωνική Αποστασιοποίηση
2 μέτρα

Επειδή τα μικρόβια μπορεί να εξαπλωθούν με τον βήχα και το φτάρνισμα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης μιας ασθένειας, συνιστάται να κρατάτε το λιγότερο δύο μέτρα απόσταση από τους άλλους ανθρώπους.

Όταν επικοινωνείτε με άλλα άτομα ή τρώτε μαζί με άλλους ή συμμετέχετε σε άλλες κοινωνικές δραστηριότητες, το να διατηρείτε κάποια απόσταση από τους άλλους ανθρώπους θα βοηθήσει εσάς και εκείνους να παραμείνετε υγιείς.

Μάσκες για το Πρόσωπο

Οι μάσκες για το πρόσωπο συμβάλουν στον περιορισμό της μετάδοσης των μικροβίων που προκαλείται όταν ένα άρρωστο άτομο μιλάει, βήχει ή φταρνίζεται. Φορώντας αυτές τις μάσκες τα άρρωστα άτομα μπορούν να βοηθήσουν να αποτραπεί η μετάδοση της ασθένειας στους άλλους.

Φορέστε μια μάσκα αν είστε ή υποψιάζεστε ότι είστε άρρωστοι με κάποια μεταδοτική ασθένεια.

Επειδή θα μπορούσε να έχετε μια μεταδοτική ασθένεια χωρίς να το γνωρίζετε καν ή χωρίς να εμφανίζετε κανένα σύμπτωμα, πάντα να φοράτε μάσκα, όταν βρίσκεστε κοντά σε ηλικιωμένα άτομα ή άτομα με προβλήματα υγείας, για να μειώσετε την εξάπλωση των μικροβίων.

Επίσης να φοράτε μάσκα αν υπάρχει πιθανότητα να έρθετε σε επαφή με μολυσμένα άτομα.

Μια μάσκα μπορεί να εξυπηρετήσει και έναν άλλο σκοπό – μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε να αγγίζετε το στόμα ή τη μύτη σας.

Για παράδειγμα, αν αγγίξετε μια επιφάνεια την οποία άγγιξε πριν από σας ένα άρρωστο άτομο και τη μόλυνε, τα μικρόβια θα μεταφερθούν στα χέρια σας. Εάν μετά αγγίξετε με τα χέρια σας τη μύτη ή το στόμα σας, τα μικρόβια αυτά θα μπουν στο σώμα σας και θα σας μολύνουν. Αυτός είναι ένας από τους κύριους τρόπους εξάπλωσης μικροβίων.

Οπότε η μάσκα μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της μόλυνσης, καθώς μειώνει την πιθανότητα να αγγίξετε το στόμα και τη μύτη σας όταν τη φοράτε.

Οι μάσκες πρέπει να αλλάζονται, τουλάχιστον, μια φορά την ημέρα ή μόλις νοτιστούν ή λερωθούν.

Πώς να Φορέσετε τη Μάσκα

 1. Πριν βάλετε τη μάσκα στο πρόσωπο, πλύντε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό.
 2. Εξετάστε τη μάσκα και βεβαιωθείτε ότι δεν έχει σκισίματα ή τρύπες που θα την καταστήσουν αναποτελεσματική.
 3. Καθορίστε ποια πλευρά της μάσκας είναι το μπροστινό μέρος. Η χρωματιστή πλευρά της μάσκας είναι η πλευρά που είναι στραμμένη προς τα έξω.
 4. Καθορίστε ποιο είναι το πάνω μέρος της μάσκας. Αν η μάσκα έχει μια σκληρή άκρη που λυγίζει, έχει φτιαχτεί έτσι για να εφαρμόζει στο σχήμα της μύτης σας και αυτό είναι το επάνω μέρος.
 5. Αν η μάσκα έχει λάστιχα που εφαρμόζονται στο κεφάλι σας, κρατήστε τη στο πρόσωπό σας ενώ τεντώνετε τα λάστιχα πάνω από το κεφάλι σας για να τη στερεώσετε στη θέση της.
 6. Τραβήξτε το κάτω μέρος της μάσκας κάτω από το στόμα και το πιγούνι σας.
 7. Πετάξτε τη μάσκα μετά από κάθε χρήση. Μην τη χρησιμοποιήσετε ποτέ ξανά.
 8. Πλύντε τα χέρια σας σχολαστικά.

Γάντια μιας Χρήσης

Παρόλο που μπορείτε να διατηρήσετε το σπίτι σας καθαρό και απολυμασμένο, το να πάτε έξω στα μαγαζιά ή σε δημόσιους χώρους αυξάνει τον κίνδυνο της μετάδοσης.

Επιφάνειες που αγγίζονται συχνά όπως οι πάγκοι των καταστημάτων ή οι αντλίες βενζίνης μπορεί να είναι μολυσμένες αν ένα άρρωστο άτομο τις άγγιξε πριν από εσάς.

Με το να φοράτε γάντια μιας χρήσης μπορείτε να αποτρέψετε τη μετάδοση των μικροβίων. Υπάρχει ένας σωστός τρόπος για να φορέσετε τα γάντια μιας χρήσης, έτσι ώστε να είναι αποτελεσματικά.

Πώς να Φορέσετε τα Γάντια μιας Χρήσης

 1. Πριν φορέσετε τα γάντια μιας χρήσης, πλύντε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό.
 2. Πάρτε το γάντι με τις άκρες των δαχτύλων σας πιάνοντας εσωτερικά και εξωτερικά τη μανσέτα του. Να είστε προσεκτικοί και να αγγίζετε το γάντι από την εξωτερική πλευρά όσο το δυνατόν λιγότερο. Σύρετε προσεκτικά το άλλο σας χέρι μέσα στο γάντι.
 3. Μην προσαρμόσετε το γάντι στη θέση του μέχρι να φορέσετε και το άλλο γάντι.
 4. Πάρτε το δεύτερο γάντι με τις άκρες των δαχτύλων σας πιάνοντας εσωτερικά και εξωτερικά τη μανσέτα του και φορέστε το όπως παραπάνω.
 5. Ελέγξτε και βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν γδαρσίματα, σκισίματα ή τρύπες στα γάντια. Αν υπάρχουν, αφαιρέστε τα γάντια, πλύντε τα χέρια σας και φορέστε καινούρια.
 6. Τραβήξτε κάθε γάντι από τη μανσέτα προς τον καρπό σας για να καλύψετε το δέρμα όσο το δυνατόν περισσότερο και για να σταθεροποιήσετε το γάντι.
 7. Αν αγγίξετε το πρόσωπό σας, αν κάποιο γάντι σκιστεί ή αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία για το αν τα γάντια είναι βρόμικα ή μολυσμένα, κάντε τα εξής:
  • α. Αφαιρέστε αμέσως τα γάντια και πετάξτε τα.
  • β. Πλύντε τα χέρια σας σχολαστικά.
  • γ. Φορέστε ένα καινούριο ζευγάρι γάντια.
 8. Πετάξτε τα γάντια μετά από κάθε χρήση. Μην τα χρησιμοποιήσετε ποτέ ξανά.
 9. Πλύντε τα χέρια σας σχολαστικά.

Επιπλέον Προφυλάξεις για το Σπίτι και τον Χώρο Εργασίας

 1. Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης μιας ασθένειας, να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε πιο συχνά από το κανονικό τις κοινές επιφάνειες που αγγίζονται συχνά και τις περιοχές του σπιτιού σας και του χώρου εργασίας σας στις οποίες κυκλοφορούν πολλά άτομα:

  • Τις περιοχές που παίζουν τα παιδιά
  • Τα πόμολα
  • Τα κάγκελα από τις σκάλες
  • Τους πάγκους
  • Τις βρύσες
  • Τα τηλέφωνα
  • Τις επιφάνειες των γραφείων
  • Τα τραπέζια
  • Τα μπράτσα από τις καρέκλες
  • Οποιεσδήποτε άλλες κοινές επιφάνειες οι οποίες αγγίζονται συχνά
 2. Φροντίστε επίσης ν’ απολυμαίνετε πράγματα και αντικείμενα που αγγίζονται συχνά, όπως:

  • Τις προσωπικές ηλεκτρονικές συσκευές
  • Τα κλειδιά
  • Τις πιστωτικές κάρτες
  • Τα τάμπλετ
  • Τα τηλεχειριστήρια
  • Τα πληκτρολόγια
  • Τα στιλό
  • Οποιαδήποτε άλλα πράγματα και αντικείμενα που αγγίζονται συχνά
 3. Να απολυμαίνετε το μπάνιο, την κουζίνα και το όχημά σας πολύ πιο συχνά από το κανονικό.
 4. Να βρείτε πληροφορίες για συγκεκριμένα αντισηπτικά που χρησιμοποιούνται γι’ αυτό το είδος ασθένειας. Μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν που σκοτώνει ένα συγκεκριμένο βακτήριο ή ιό.

Όταν Φεύγετε και Επιστρέφετε στο Σπίτι Σας

 1. Αν στην περιοχή σας έχει εκδηλωθεί κάποια ασθένεια, να βγαίνετε από το σπίτι σας μόνο για τις βασικές ανάγκες ή όπως προβλέπεται από τους τοπικούς κανονισμούς.
 2. Αν πρέπει να βγείτε απ’ το σπίτι σας, φορέστε μια μάσκα και γάντια μιας χρήσης.
 3. Στους δημόσιους χώρους να διατηρείτε αποστάσεις από τους άλλους.
 4. Πριν μπείτε ξανά στο σπίτι σας, κάντε τα ακόλουθα:

  • α. Βγάλτε τα παπούτσια σας και αφήστε τα έξω ή ψεκάστε τα με αντισηπτικό.
  • β. Αφαιρέστε και πετάξτε τη μάσκα και τα γάντια μιας χρήσης.
  • γ. Με ένα καινούριο ζευγάρι γάντια, απολυμάνετε κάθε αντικείμενο που χρησιμοποιήσατε όταν βρισκόσασταν έξω, όπως κλειδιά, πιστωτικές κάρτες, πορτοφόλι κλπ.
 5. Πετάξτε τα γάντια.
 6. Πλύντε τα χέρια σας σχολαστικά.

Να τηρείτε τους Τοπικούς Κανονισμούς
και τις Τοπικές Οδηγίες

gcui_vm:healthy-booklet-local-guidelines

Αν οι τοπικές αρχές εκδώσουν κανονισμούς, προφυλάξεις ή διαδικασίες για την αποτροπή της εξάπλωσης της μεταδοτικής ασθένειας, ακολουθήστε τα από τη στιγμή που θα εκδοθούν.

Περίληψη

Ακολουθώντας τις οδηγίες και τις προφυλάξεις που αναφέρονται σ’ αυτό το βιβλιαράκι, μπορείτε να βοηθήσετε να αποτραπεί η εξάπλωση της ασθένειας και να διατηρήσετε ένα υγιές περιβάλλον. Οι πληροφορίες που δίνονται εδώ έχουν ως μοναδικό σκοπό την ενημέρωση και δεν πρέπει να εκληφθούν ως υποκατάστατο της ιατρικής συμβουλής. Για τυχόν ερωτήσεις που μπορεί να έχετε θα πρέπει να ζητάτε πάντοτε τη συμβουλή του γιατρού σας ή οποιουδήποτε άλλου επαγγελματία υγείας.


Γλωσσάριο

αιθυλική αλκοόλη: είδος αλκοόλης που προέρχεται από τη διεργασία της ζύμωσης στην οποία χρησιμοποιούνται σιτηρά. Είναι ένα άχρωμο υγρό με έντονη μυρωδιά που έχει πολλές χρήσεις, μία από αυτές είναι το να σκοτώνει μικρόβια και βακτήρια.

αντισηπτικό: χημικό υγρό που σκοτώνει βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς.

απολυμαντικό: ουσία ή παρασκεύασμα για την εξολόθρευση μικροσκοπικών οργανισμών που προκαλούν ασθένειες.

απομονώνω: απομακρύνω εντελώς κάποιον που είναι άρρωστος από τους άλλους ανθρώπους για να μην εξαπλωθεί η αρρώστια αυτή.

βακτήρια: μικροσκοπικοί οργανισμοί που αποτελούνται από ένα κύτταρο, τους οποίους μπορεί να δει κανείς μόνο με μικροσκόπιο. Τα βακτήρια υπάρχουν σχεδόν παντού, ακόμα και μέσα ή πάνω στο ανθρώπινο σώμα. Μερικά από αυτά είναι ωφέλιμα, όπως τα βακτήρια που βοηθούν στη διαδικασία της πέψης. Άλλα μπορεί να έχουν βλαβερά αποτελέσματα, όπως αυτά που προκαλούν την τερηδόνα ή αυτά που προκαλούν ασθένειες.

επώαση: η φάση της ανάπτυξης μιας ασθένειας από τη στιγμή που κάποιος έχει προσβληθεί μέχρι να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας.

ιός: μολυσματική πηγή ασθενειών του σώματος. Είναι πολύ μικρός και μπορεί να τον δει κανείς μέσα από ένα συνηθισμένο μικροσκόπιο. Μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους και να προκαλέσει το κοινό κρυολόγημα ή πιο σοβαρές ασθένειες.

μεταδοτικός, -ή, -ό: που μπορεί να μεταφέρεται από το ένα άτομο στο άλλο, ιδιαίτερα μέσω σωματικής επαφής ή μέσω του αέρα.

σαπούνι: ουσία που χρησιμοποιείται για το πλύσιμο ή για το καθάρισμα. Είναι στερεό ή υγρό και κατασκευάζεται από οργανικές ουσίες που, όταν αναμιγνύονται με νερό, δημιουργούν ένα διάλυμα το οποίο στη συνέχεια τραβάει όλες τις ανεπιθύμητες ουσίες μέσα σ’ αυτό και έτσι απομακρύνονται με το ξέβγαλμα και το αποτέλεσμα είναι ένα προϊόν που είναι καθαρό.

στρεπτόκοκκος: μόλυνση του λαιμού που προκαλείται από ένα είδος βακτηρίων που ονομάζεται streptococcus. Ο στρεπτόκοκκος προκαλεί πονόλαιμο, πυρετό και αδυναμία.

σύμπτωμα: αλλαγή στο σώμα που δείχνει ότι κάποιος έχει μια ασθένεια.

τροφική δηλητηρίαση: ασθένεια που προκαλείται επειδή κάποιος έχει φάει φαγητό που είναι μολυσμένο με βλαβερά βακτήρια.

υγιεινή: πρακτικές καθαριότητας που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της καλής υγείας.

υπεροξείδιο του υδρογόνου: χημική ένωση από νερό που χρησιμοποιείται για την εξολόθρευση μικροσκοπικών οργανισμών που προκαλούν ασθένειες. Χρησιμοποιείται επίσης για να κάνει το χρώμα κάποιου πράγματος πιο ανοιχτό ή για να το αφαιρέσει εντελώς.

χλωρίνη: ισχυρή χημική ουσία που χρησιμοποιείται για το καθάρισμα και σκοτώνει τα βλαβερά βακτήρια και μικρόβια.

Επιπλέον Υλικά

Κατεβάστε και εκτυπώστε αυτές τις πινακίδες για το σπίτι σας και/ή για την επιχείρησή σας που είναι ζωτικής λειτουργίας.

Τήρηση Απόστασης

Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αποφύγουμε την εξάπλωση μολύνσεων και ασθενειών είναι η πρακτική της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Προσωπική Επαφή

Για την υγεία και την ασφάλεια όλων, παρακαλούμε να αποφεύγετε την προσωπική επαφή με τους άλλους.

Η Διαδικασία Πλυσίματος των Χεριών

Το πλύσιμο των χεριών σας είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αποτρέψετε την εξάπλωση των μικροβίων.

Απολυμαντικό Χεριών

Το απολυμαντικό χεριών χρησιμοποιείται επιπλέον του πλυσίματος των χεριών ή σε μια περιοχή ή περίπτωση όπου δεν έχετε στη διάθεσή σας σαπούνι και νερό.