ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΝΑΡΚΩΝΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ
ΑΠΟ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Το Νάρκωνον είναι ένα πολύ αποτελεσματικό πρόγραμμα διακοπής των ναρκωτικών ουσιών, αποτοξίνωσης και αποκατάστασης από τη χρήση τους, το οποίο δεν κάνει χρήση υποκατάστατων ουσιών και στο οποίο χρησιμοποιούνται τεχνικές που έχει αναπτύξει ο Λ. Ρον Χάμπαρντ.

ΤΟ ΝΑΡΚΩΝΟΝ
αποκατέστησε
40
ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΗΣΤΕΣ
— ναρκωτικών —

Το δίκτυο Νάρκωνον επεκτείνεται σε όλο τον κόσμο από τις κεντρικές του εγκαταστάσεις, που είναι το Νάρκωνον Άροουχεντ. Το κέντρο αυτό διαθέτει τις μεγαλύτερες στο είδος του εγκαταστάσεις και αποτελεί εκπαιδευτικό κέντρο για επαγγελματίες και εθελοντές στο θέμα της αποκατάστασης από τη χρήση ναρκωτικών.

Ιδρύθηκε το 2001 και βρίσκεται μέσα σε οχτακόσια στρέμματα δασικής περιοχής στις όχθες της λίμνης Γιουφάουλα στη νοτιοανατολική Οκλαχόμα. Οι Σαηεντολόγοι χρηματοδότησαν τη δημιουργία του Νάρκωνον Άροουχεντ που μέχρι τώρα έχει εκπαιδεύσει και αποκαταστήσει χιλιάδες άτομα και έχει παραδώσει μαθήματα μέσω διαδικτύου σε επαγγελματίες σε 47 πολιτείες των ΗΠΑ και 20 έθνη.

Η Επιτροπή Επικύρωσης Εγκαταστάσεων Αποκατάστασης (Commission on Accreditation of Rehabilitation Facilities), που είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός αναγνωρισμένος από κυβερνητικούς και ασφαλιστικούς φορείς, έχει επικυρώσει το Πρόγραμμα Νάρκωνον στο Άροουχεντ από τότε που άνοιξε. Οι αναφορές της Επιτροπής Επικύρωσης αναφέρουν ότι σε σύγκριση με τα κοινώς αποδεκτά κριτήρια αποτελεσμάτων, τα αποτελέσματα του Νάρκωνον είναι «πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο». Παρόμοιες Ευρωπαϊκές μελέτες καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα.

Οι εγκαταστάσεις του κέντρου αποκατάστασης Νάρκωνον βρίσκονται σε χώρους που παρέχουν ησυχία και ασφάλεια στα άτομα για να τα βοηθήσει να ξεπεράσουν τις εξαρτήσεις τους και να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους. Καθένα από τα 50 κέντρα παρέχει όλες τις υπηρεσίες του Νάρκωνον και πάνω από το 70% των αποφοίτων του προγράμματος παραμένουν σταθερά μακριά από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ.

Το πρόγραμμα στηρίζεται στις βασικές αρχές του Λ. Ρον Χάμπαρντ: ότι δηλαδή το άτομο είναι βασικά καλό, ότι είναι υπεύθυνο για την ίδια του την κατάσταση και ότι καθένας μπορεί να βελτιώσει την κατάστασή του, αν μάθει πώς να το κάνει.

Αυτός ο αποτελεσματικός τρόπος αποκατάστασης από τα ναρκωτικά, ξεκίνησε στη Φυλακή της Πολιτείας της Αριζόνα, όταν ο Γουίλιαμ Μπενιτέζ, ένας τρόφιμος καταδικασμένος σε φυλάκιση 15 ετών λόγω ναρκωτικών, ανακάλυψε ένα βιβλίο του Λ. Ρον Χάμπαρντ, το Σαηεντολογία: Τα Βασικά Στοιχεία της Σκέψης. Ο Μπενιτέζ συνειδητοποίησε ότι αυτά είναι τα εργαλεία για να απελευθερώσει τον εαυτό του από την παγίδα των ναρκωτικών στην οποία είχε μπλεχτεί από τότε που ήταν 13ών ετών. Μίλησε στους επισήμους των φυλακών, ζητώντας την άδειά τους να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αποκατάστασης από τα ναρκωτικά μέσα στις εγκαταστάσεις. Η αίτησή του έγινε δεκτή και στις 16 Φεβρουαρίου του 1966 ο Μπενιτέζ ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα με 20 τροφίμους.

Με την υποστήριξη του Λ. Ρον Χάμπαρντ, ο Μπενιτέζ εγκαθίδρυσε επισήμως το πρόγραμμα Νάρκωνον στη φυλακή. Μετά την απελευθέρωσή του, και αφού έμεινε εθελοντικά περισσότερο στη φυλακή για να ολοκληρώσει την εφαρμογή του προγράμματος, μετακόμισε στην Καλιφόρνια και άνοιξε το πρώτο κέντρο Νάρκωνον. Με τη διαρκή υποστήριξη του Λ. Ρον Χάμπαρντ και των Σαηεντολόγων, το Νάρκωνον συνέχισε να εξαπλώνεται και σήμερα αποτελεί το κυριότερο πρόγραμμα αποκατάστασης από τα ναρκωτικά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Από την αρχή της δημιουργίας του το πρόγραμμα Νάρκωνον προώθησε την προσέγγιση στο πρόβλημα των ναρκωτικών χωρίς τη χρήση υποκατάστατων ουσιών. Παρ’ όλα αυτά, το πρώτο πρόγραμμα δεν ασχολούταν απευθείας με το στάδιο διακοπής της χρήσης ναρκωτικών ουσιών.

Μέχρι το 1973, ο Λ. Ρον Χάμπαρντ ερεύνησε επιπλέον το θέμα, με σκοπό να βοηθήσει τους εθισμένους να περάσουν διαμέσου της δύσκολης περιόδου διακοπής των ναρκωτικών ουσιών όσο πιο εύκολα γίνεται, και ανακάλυψε διαδικασίες οι οποίες δεν περιλαμβάνουν χρήση υποκατάστατων ουσιών. Συγκεκριμένες ποσότητες από βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, συνδυασμένα με ειδικές τεχνικές, ανακουφίζουν το πνευματικό και σωματικό στρες. Σήμερα, το Πρόγραμμα Νάρκωνον περιλαμβάνει ένα σύνολο διαδικασιών που αναπτύχθηκαν με σκοπό την όσο γίνεται πιο ανώδυνη διακοπή των ναρκωτικών ουσιών, και εν συνεχεία ακολουθεί η αποτοξίνωση, με το πρόγραμμα Αποκάθαρσης Νάρκωνον για μια Νέα Ζωή. Σε αυτό το σημείο, απαλλαγμένος από τη σωματική εξάρτηση, ο μαθητής ξεκινά τα μαθήματα για τη βελτίωση της ζωής, που προσφέρουν ικανότητες και εργαλεία, τα οποία του δίνουν τη δυνατότητα να πετύχει στη ζωή του, χωρίς να παίρνει ναρκωτικά. Τα μαθήματα επιτρέπουν στον μαθητή ν’ αναλάβει υπευθυνότητα για τα λάθη του παρελθόντος, ν’ ανακτήσει την αυτοπεποίθησή του και να προσδιορίζει την ταυτότητα εκείνων των ανθρώπων του περιβάλλοντός του που πιθανόν να τον ενθαρρύνουν ξανά στη χρήση ναρκωτικών.

Τα μαθήματα Ικανοτήτων για τη Ζωή περιλαμβάνουν:
Το μάθημα Μαθαίνω πώς να Μαθαίνω: Εφοδιάζει τον μαθητή με εργαλεία για τη μάθηση και την εκπαίδευση, με αποτέλεσμα την αύξηση της ικανότητας κατανόησης και απομνημόνευσης της γνώσης, δίνοντάς του έτσι τη δυνατότητα να μαθαίνει.

Το Βασικό Μάθημα της Επικοινωνίας: Περιλαμβάνει ασκήσεις που εξωστρέφουν τον μαθητή και του επιτρέπουν να αντιμετωπίσει τη ζωή και να λύνει τα προβλήματά του μέσω της επικοινωνίας.

Μάθημα για την Αντίληψη και τον Προσανατολισμό: Φέρνει τον μαθητή σε επικοινωνία με τους άλλους και το περιβάλλον του. Εξωστρέφει τον μαθητή από τις ενοχλητικές αναμνήσεις που έχουν σχέση με τη χρήση ναρκωτικών, επιτρέποντας του ν’ αντικρύσει τον κόσμο γύρω του.

ΕΙΔΙΚΟΙ
ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
— από —
47
ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ &
20
ΕΘΝΗ
εκπαιδεύτηκαν στο
ΝΑΡΚΩΝΟΝ
ΑΡΟΟΥΧΕΝΤ

Μάθημα Πώς να Ξεπερνάς τα Ανεβοκατεβάσματα στη Ζωή: Δίνει στον μαθητή την ικανότητα να εντοπίζει και να χειρίζεται τους ανθρώπους εκείνους στο περιβάλλον του, που ασκούν αρνητική επίδραση πάνω του, και οι οποίοι θα μπορούσαν να τον κάνουν να ξαναγυρίσει στη χρήση ναρκωτικών. Ο μαθητής αποκτά νέα σταθερότητα έναντι των καταστροφικών επιρροών και μαθαίνει να επιλέγει συνετά τους φίλους και τους συνεργάτες του.

Μάθημα Προσωπικές Αξίες και Ακεραιότητα: Ο μαθητής αυξάνει την επίγνωσή του για την προσωπική ηθική, την ακεραιότητα και την τιμιότητα, μαθαίνοντας τι σημαίνει να παίρνει υπευθυνότητα για παλιά λάθη, απελευθερώνοντας έτσι τον εαυτό του από τις συνέπειες επιζήμιων πράξεων του παρελθόντος.

Οι Καταστάσεις της Ύπαρξης: Ο μαθητής μαθαίνει να εφαρμόζει βήμα προς βήμα διαδικασίες, με τις οποίες μπορεί να βελτιώσει όλες τις δραστηριότητές του και τις σχέσεις του. Με αυτή την τεχνολογία, ο μαθητής κατορθώνει ν’ αποκαταστήσει την αυτοβουλία του και να χαράξει μια επιβιωτική πορεία στη ζωή.