ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

Η ΣΛΟΒΑΚΙΑ
ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Ο αντίκτυπος του Δρόμου προς την Ευτυχία είναι εμφανής από το κυματοειδές αποτέλεσμα μίας και μόνο αρχής. Στην προκειμένη περίπτωση της αρχής «Προφύλαγε και Βελτίωνε το Περιβάλλον σου».

Στη νοτιοανατολική Σλοβακία, στην πόλη Τζέισοβ, ο μισός πληθυσμός είναι Ρομά, ή αλλιώς γνωστοί ως Τσιγγάνοι. Σύμφωνα με την ιστορία αποτελούν το αντικείμενο φυλετικών διακρίσεων και αντιμετωπίζονται ακόμα στη Σλοβακία ως μια κατώτερη κοινωνική τάξη. Επίσης, στις γειτονιές τους αντανακλάται η εγκατάλειψη και η φτώχεια που προέρχονται από την περιθωριοποίηση της κοινωνίας.

Σε συνεργασία με τους κοινοτικούς επισήμους, η ομάδα του Δρόμου προς την Ευτυχία της Σλοβακίας, επιδόθηκε στη λύση του προβλήματος. Στην αρχή, έκαναν μια πλήρη παρουσίαση του προγράμματος και του βιβλίου σε φιλμ, Ο Δρόμος προς την Ευτυχία, στην ειδική ομάδα της Αστυνομίας του Τζέισοβ, η οποία ασχολείται αποκλειστικά με τα θέματα των Ρομά. Η αστυνομία ενέκρινε το πρόγραμμα για την κοινότητά τους και συμφώνησε στη διανομή των υλικών.

Η ομάδα του Δρόμου προς την Ευτυχία της Σλοβακίας, παρουσίασε το πρόγραμμα σε επισήμους της αστυνομίας και ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα καθαριότητας, το οποίο μεταμόρφωσε την κοινότητα των Ρομά.
40
ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ
μείωση
της εγκληματικότητας
ΣΤΗ ΣΛΟΒΑΚΙΑ

Η ομάδα του Δρόμου προς την Ευτυχία, διένειμε αντίτυπα του Δρόμου προς την Ευτυχία στις γειτονιές των Ρομά, ενθαρρύνοντας τους κατοίκους της να διαβάσουν και να μάθουν τις αρχές του. Από αυτό, προέκυψε η καινούργια αντίληψη, ότι οι Ρομά θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με την κοινότητα ως σύνολο, ξεκινώντας από την αναβάθμιση του άμεσου περιβάλλοντός τους.

Κι έτσι, ένα ανοιξιάτικο πρωινό, η ομάδα του Δρόμου προς την Ευτυχία και μια ομάδα Ρομά, ξεκίνησαν τη δουλειά. Η πόλη τούς παρείχε τσουγκράνες, γάντια, σακούλες σκουπιδιών, φορτηγά και καροτσάκια μεταφορών. Οι βαριές εργασίες και όλη η «βρώμικη δουλειά», γίνονταν από την κοινότητα των Ρομά και την ομάδα του Δρόμου προς την Ευτυχία.

Μέσα σε λίγες μόνο ώρες, οι πρώτοι 12 τόνοι από σκουπίδια είχαν συγκεντρωθεί και μεταφερθεί μακριά. Μέσα σε τρεις μέρες, οι ομάδες, του Δρόμου προς την Ευτυχία και των Ρομά, είχαν απομακρύνει περισσότερους από 150 τόνους απορριμμάτων από τις γειτονιές, χωρίς καμία εξωτερική βοήθεια. Η αλλαγή ήταν αξιοσημείωτη όπως παρατηρήθηκε από την ομάδα του Δρόμου προς την Ευτυχία, την κοινότητα των Ρομά και τους παρατηρητές. Πραγματικά, η μεταμόρφωση αυτή, ήταν άνευ προηγουμένου και τόσο ριζική, που η ιστορία αυτή παρουσιάστηκε ευρέως στην τηλεόραση της Σλοβακίας.

Πολύ σύντομα, η Ειδικοί της Αστυνομίας ανέφεραν 40 τοις εκατό πτώση της εγκληματικότητας στην πόλη Τζέισοβ, γεγονός άμεσα συνδεδεμένο με την εφαρμογή του Δρόμου προς την Ευτυχία.