ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

ΧΑΡΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ
ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ
1.000
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
εκπαιδεύτηκαν στα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ
ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Το παράρτημα της Νεολαίας υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Μεξικό δημιουργήθηκε όταν η Παγκόσμια Περιοδεία της Νεολαίας υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισκέφθηκε τη χώρα το 2004, για να συναντηθεί με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, κυβερνητικούς εκπροσώπους, εκπαιδευτικά ιδρύματα και ορφανοτροφεία.

Για να αντιμετωπίσει τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατά τη διάρκεια ενός ολοκληρωτικού πολέμου μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και των καρτέλ ναρκωτικών, ο οργανισμός Νεολαία υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μεξικού διεύρυνε συνεχώς την ακτίνα δράσης του. Συμμετέχοντας σε ροκ συναυλίες για την αύξηση της αφύπνισης, έβγαζε τις ανακοινώσεις κοινής ωφέλειας στην κρατική τηλεόραση και παρήγαγε μια ειδική έκδοση από το βιβλιαράκι Τι Είναι τα Ανθρώπινα Δικαιώματα; έχοντας διάσημες προσωπικότητες του Μεξικού να προωθούν το μήνυμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο Εκατεπέκ, μια από τις περιοχές του Μεξικού με ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά εγκληματικότητας, οι εθελοντές εκπαιδευτικοί της Νεολαίας υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έδωσαν σεμινάρια σε 50 διευθυντές σχολείων, οι οποίοι με τη σειρά τους εφάρμοσαν τη διδακτική αυτή ύλη στην περιοχή τους.

Η Διεθνής Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα συνεργάζεται με τη Νεολαία υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και έχει χρησιμοποιήσει τα υλικά της Νεολαίας υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε περισσότερα από 300 σεμινάρια τα οποία παρακολούθησαν 15.000 έφηβοι.

Την 9η Ιουνίου 2011 ο Πρόεδρος του Μεξικού υπέγραψε μια τροπολογία, η οποία επικυρώθηκε απ’ όλες τις πολιτείες και ενσωματώνει την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Μεξικανικό Σύνταγμα.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος του Μεξικού υιοθέτησε επίσης τα υλικά της καμπάνιας της Νεολαίας υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να συμπληρώσει το δικό του εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Η υποστήριξη της Νεολαίας υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει συνεισφέρει κατά πολύ στην ενσωμάτωση του πλήρους κειμένου της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Σύνταγμα της Πολιτείας Τσιάπα, κάνοντας την εκπαίδευση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποχρεωτική σε αυτή την πολιτεία.

Σε εθνικό επίπεδο, η Νεολαία υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρέχει ενημερώσεις και υλικά σε μέλη του Συμβουλίου Αναπληρωτών της Ομοσπονδιακής Νομοθεσίας και έχει εκπαιδεύσει 1.000 μαθητές και εκπαιδευτικούς του Φορέα Οικογενειακής Ανάπτυξης, με την καθοδήγηση της συζύγου του κυβερνήτη.

Καθώς η λαϊκή επίγνωση δίνει εξέχουσα θέση στην έκδοση αυτή, το Εθνικό Συμβούλιο πέρασε μια συνταγματική τροποποίηση, επικυρωμένη από τις πολιτείες και υπογεγραμμένη από τον Πρόεδρο του Μεξικού στις 9 Ιουνίου 2011, η οποία επισήμως εντάσσει την Οικουμενική Διακήρυξη στο Σύνταγμα του Μεξικού.

Αυτό το ανεπανάληπτο συμβάν σηματοδότησε μια αναγέννηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τον λαό του Μεξικού.

«Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τα υλικά με την Ιστορία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα οποία αποτέλεσαν σημαντικό εργαλείο στην καθημερινή μου εργασία και στην παράδοση διαλέξεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε έναν μεγάλο αριθμό ομάδων, από μετανάστες μέχρι και μέλη της ομοσπονδιακής αστυνομίας». – Στέλεχος Εθνικού Ινστιτούτου Μεταναστών του Μεξικού