ΛΙΜΝΗ ΑΡΕΣΟ, ΔΑΝΙΑ

Το νεο Ηπειρωτικο Ναρκωνον της Ευρωπης Φερνει τη Λυση για την Απαλλαγη απο τον Εθισμο στα Φαρμακα/Ναρκωτικα στη Δανια, αλλα και πιο Μακρια

5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Το εναρκτήριο λάκτισμα για τα εγκαίνια μιας σειράς Ηπειρωτικών Κέντρων Νάρκωνον αυτόν τον μήνα το έδωσε μια έκταση 6.000 τ.μ. στην ύπαιθρο της Δανίας, μια ειδυλλιακή τοποθεσία, απαλλαγμένη από περισπασμούς, για όσους αναζητούν την απελευθέρωση από τα ισοπεδωτικά δίχτυα του εθισμού στα φάρμακα/ναρκωτικά. Το άνοιγμα αυτού του κέντρου κατέστη δυνατό χάρη στη γενναιόδωρη οικονομική συνεισφορά μελών της Διεθνούς Ένωσης Σαηεντολόγων.

Μια στιγμή ορόσημο για το κίνημα απεξάρτησης από τα φάρμακα/ναρκωτικά μέσω του Νάρκωνον έκανε την εμφάνισή της το Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου, καθώς περισσότεροι από 1.000 υποστηρικτές και διακεκριμένοι επισκέπτες συγκεντρώθηκαν στη Λίμνη Αρέσο προκειμένου να εγκαινιάσουν στην Ευρώπη το νέο Ηπειρωτικό Νάρκωνον, στην εκπληκτικά όμορφη έκταση 65 στρεμμάτων στη δανέζικη φύση, στη μέση ενός δάσους απερίγραπτου μεγαλείου.

Το ευρωπαϊκό κέντρο αποτελεί μια έκταση 6.000 τ.μ., ιδανικά σχεδιασμένη για να προσφέρει ένα περιβάλλον χωρίς περισπασμούς σε ανθρώπους που απελευθερώνονται από τον όλεθρο του εθισμού στο αλκοόλ και στα φάρμακα/ναρκωτικά. Περιλαμβάνει εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις στις οποίες εκπαιδεύονται ειδικοί στην απεξάρτηση, οι οποίοι θα διευθύνουν τα μελλοντικά κέντρα Νάρκωνον που υπόσχονται να καταπιαστούν αποτελεσματικά με την επιδημία των φαρμάκων/ναρκωτικών που μολύνει και τα 50 έθνη της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Οι υποστηρικτές του Νάρκωνον και οι διακεκριμένοι επισκέπτες συγκεντρώθηκαν στην ήρεμη δανέζικη ύπαιθρο, στις 5 Σεπτεμβρίου, για την τελετή των εγκαινίων του νέου Ηπειρωτικού Νάρκωνον της Ευρώπης, στο κτήμα των 65 στρεμμάτων στη Λίμνη Αρέσο.

 

Το Κέντρο ανοίγει τις πύλες του σε μία άνευ προηγουμένου εποχή ανάπτυξης του εκτεταμένου δικτύου κέντρων Νάρκωνον για την απεξάρτηση από τα φάρμακα/ναρκωτικά σ’ ολόκληρο τον κόσμο, τα οποία θα παραδίδουν με αποτελεσματικότητα το πρωτοπόρο πρόγραμμα που βασίζεται στις ανακαλύψεις και τα γραπτά του Ιδρυτή της Σαηεντολογίας, Λ. Ρον Χάμπαρντ.

Είναι η πρώτη από μια σειρά τεσσάρων νέων εγκαταστάσεων που θα ανοίξουν τις επόμενες εβδομάδες. Μετά το άνοιγμα του ευρωπαϊκού κέντρου, λίγες ώρες μετά, ακολούθησε το κόψιμο της κορδέλας ενός Ηπειρωτικού Κέντρου Απεξάρτησης Νάρκωνον, σε μια εξοχική έκταση στο Ανατολικό Σάσεξ, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το επόμενο που θα ανοίξει είναι το Ηπειρωτικό Νάρκωνον της Λατινικής Αμερικής στο Μεξικό, το οποίο ιδρύθηκε για την εξυπηρέτηση των 21 κρατών της Λατινικής Αμερικής, και σύντομα θα ακολουθήσει ένα Νάρκωνον πάνω στα βουνά του Οχάι στη Νότια Καλιφόρνια, ειδικά σχεδιασμένο για την παροχή υπηρεσιών απεξάρτησης σε καλλιτέχνες και ηγέτες της κοινωνίας.

Οικοδέσποινα των εγκαινίων ήταν η Διευθύντρια του Συνδέσμου για Καλύτερη Ζωή και Εκπαίδευση Διεθνώς (ABLE), η οποία, κατά την προσφώνησή της προς το ακροατήριο, είπε: «Ο ABLE είναι αφιερωμένος στη βελτίωση της κοινωνίας. Γι’ αυτό και το άνοιγμα αυτού του νέου κέντρου Νάρκωνον είναι τόσο σημαντικό για εμάς. Γιατί δεν είναι απλώς άλλο ένα κτιριακό συγκρότημα για την απεξάρτηση από τα φάρμακα/ναρκωτικά. Είναι η αρχή ενός κινήματος το οποίο θα βάλει τέρμα στη μάστιγα των φαρμάκων/ναρκωτικών σ’ ολόκληρη την Ευρώπη και, κατ’ αυτόν τον τρόπο, στον κόσμο».

Ο Γενικός Διευθυντής του Νάρκωνον Ευρώπης, κος Γιόργκεν Γιόργκενσεν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους παρευρισκομένους, οι οποίοι βοήθησαν ώστε αυτό το επιβλητικό ορόσημο να γίνει πραγματικότητα. «Τα κέντρα Νάρκωνον στην Ευρώπη έχουν βοηθήσει, εδώ και πολλά χρόνια, περισσότερους από 18.000 ανθρώπους να έχουν μια υγιή και παραγωγική ζωή», είπε. «Μ’ αυτή τη νέα κτιριακή εγκατάσταση οραματίζομαι εκατοντάδες νέα κέντρα Νάρκωνον σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, τα οποία θα μπορούν να προσφέρουν αποτελεσματική βοήθεια προς τους εθισμένους στα φάρμακα/ναρκωτικά για να απαλλαγούν από τη συνήθειά τους. Αυτό το νέο Ηπειρωτικό Κέντρο Νάρκωνον είναι η δική μας συμβολή στην υπερνίκηση του προβλήματος των φαρμάκων/ναρκωτικών με το οποίο είμαστε όλοι αντιμέτωποι».

Πράγματι, αυτό το πρόβλημα είναι τεράστιο. Σύμφωνα με το European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA – Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης για τα Φάρμακα/Ναρκωτικά και τον Εθισμό στα Ναρκωτικά), εκτιμάται ότι 1,4 εκατομμύρια κάτοικοι της ηπείρου είναι χρήστες οπιοειδών, ιδιαίτερα ηρωίνης. Το EMCDDA αναφέρει επίσης μια χωρίς προηγούμενο αύξηση, κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, του αριθμού, των ειδών και της διαθεσιμότητας στην Ευρώπη νέων ουσιών που επηρεάζουν τη διανοητική κατάσταση, παράλληλα με ένα κύμα αναφορών για συνεπακόλουθες συνέπειες ασθενειών και θανάτων.

Κατά τα εγκαίνια της 5ης Σεπτεμβρίου στη Λίμνη Αρέσο, τη μεγαλύτερη λίμνη της Δανίας, ο Σύμβουλος για Θέματα Χρήσης Ναρκωτικών, κος Λέιφ Κάρλσεν, εξήγησε γιατί ο ίδιος θεωρεί το πρόγραμμα Νάρκωνον ουσιώδες για την κοινωνία.

«Το Νάρκωνον όχι μόνο βοηθά τους ανθρώπους να απαλλαγούν από τα φάρμακα/ναρκωτικά, αλλά και τους διδάσκει να ζουν απαλλαγμένοι από τα φάρμακα/ναρκωτικά στο μέλλον», είπε. «Το πρόγραμμα Νάρκωνον βοηθά ώστε να βρεθεί ο λόγος για τον οποίο ένα άτομο αρχίζει καταρχάς να παίρνει φάρμακα/ναρκωτικά. Μέσω αυτού του μοναδικού προγράμματος μελέτης και εκπαίδευσης, οι άνθρωποι κερδίζουν μια νέα ευκαιρία στη ζωή: μια ευκαιρία να χειριστούν τα προβλήματά τους χωρίς να χρησιμοποιούν φάρμακα/ναρκωτικά».

Με τον ίδιο ενθουσιασμό μ’ εκείνον του κου Κάρσλεν για το πρόγραμμα Νάρκωνον μίλησε ο Δρ Στιγκ Κρόνμπεργκ, ένας διεθνώς αναγνωρισμένος ιατρός και ειδικός στην εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών, ο οποίος έχει μεγάλη εξοικείωση με το κέντρο Νάρκωνον στην πόλη Έσλοβ της Νότιας Σουηδίας.

«Η πραγματικότητα είναι ότι οι άνθρωποι μπορούν όντως να απελευθερωθούν από τον εθισμό. Μπορούν να γίνουν καλά και μπορούν να γίνουν πιο ευσπλαχνικοί, να είναι ο εαυτός τους και να είναι ελεύθεροι. Ναι, οι άνθρωποι μπορούν να το πετύχουν αυτό μέσω του Νάρκωνον. Γι’ αυτό και κατά τα προηγούμενα 14 χρόνια συνεργάστηκα μαζί σας ως σύμβουλος ιατρός, στο όνομα μιας πραγματικής μόνιμης απεξάρτησης. Το πρόγραμμα Νάρκωνον ενσταλάζει σε κάθε μαθητή την αυτοπεποίθηση ότι θα τα καταφέρει. Υπάρχει ένα παλιό ρητό που λέει: “Χωρίς φωτιά δεν μπορείς να ακονίσεις το τσεκούρι”. Το Νάρκωνον είναι η φωτιά».

Ο Αιδεσιμότατος, Δρ Γουίλιαμ ΜακΚόμις, Πρεσβυτεριανός πάστορας και Επίτιμος Πρωτοπρεσβύτερος του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Πέτρου στη Γενεύη, θεωρεί ότι το πρόβλημα των φαρμάκων/ναρκωτικών απλώνεται σε πολλούς τομείς της κοινωνίας. «Η χρήση φαρμάκων/ναρκωτικών είναι θρησκευτικό αλλά και πολιτικό πρόβλημα», είπε. «Οι κυβερνήσεις και οι θρησκευτικοί οργανισμοί πρέπει να είναι περισσότερο αποφασισμένοι και να εμπλέκονται περισσότερο στην καταπολέμηση εκείνων που προωθούν τα φάρμακα/ναρκωτικά και τη δυστυχία στους άλλους. Κατά συνέπεια, θα ήθελα να δω και άλλους θρησκευτικούς οργανισμούς να εναντιώνονται στα δεινά του εθισμού στα φάρμακα/ναρκωτικά, με την ίδια αφοσίωση μ’ αυτή που επιδεικνύουν οι Σαηεντολόγοι όταν υποστηρίζουν το Νάρκωνον. Δείτε το αποτέλεσμα αυτής της υποστήριξης σήμερα!»

Μια φλογερή επίσης φωνή, στην τελετή των εγκαινίων του Νάρκωνον Ευρώπης, ήταν αυτή του κου Θόγκερ Μπεργκ Νίλσεν, συνταξιούχου Διευθυντή της Αστυνομίας της Δανίας και βετεράνου πολυάριθμων ειρηνευτικών αποστολών των Ηνωμένων Εθνών. Χαιρέτισε την παρουσία του προγράμματος Νάρκωνον στη Σκανδιναβία.

«Όταν άκουσα για πρώτη φορά για το πρόγραμμα Νάρκωνον, δεν πίστευα ότι θα μπορούσε κάποιος πράγματι να αποκαταστήσει άτομα εθισμένα σε σκληρά ναρκωτικά», είπε ο κος Νίλσεν. «Ανέλαβα, λοιπόν, να έρθω στο Νάρκωνον και να δω με τα ίδια μου τα μάτια. Όταν μίλησα στους απόφοιτους και τους κοίταξα στα μάτια και στην καρδιά τους, είδα ότι είχαν αλλάξει. Άκουσα τις ιστορίες που μου είπαν, τις ιστορίες της ανάκαμψής τους, και συγκινήθηκα μέχρι δακρύων από την ειλικρίνεια και τη ζωή που είδα να έχει αποκατασταθεί μπροστά μου. Να, γιατί συμμάχησα μαζί σας ώστε να φέρουμε αυτή την τεχνολογία της διάσωσης από τα ναρκωτικά κατευθείαν στη Δανία».

Ο κος Νίλσεν περιέγραψε τα αποτελέσματα του προγράμματος Νάρκωνον ως «συγκλονιστικά, αλλά η μέρα που όλοι θα δουν με τα ίδια τους τα μάτια τη μεταμόρφωση που το Νάρκωνον καθιστά εφικτή, θα είναι η ημέρα που το έθνος μας θα πάψει πλέον να είναι θύμα της επιδημίας των φαρμάκων/ναρκωτικών. Κι αυτό το νέο κέντρο Νάρκωνον είναι το βασικό σκαλοπάτι για την επίτευξη αυτού του ονείρου».

Τελείωσε την ομιλία του αφιερώνοντας ένα βραβείο στη μνήμη του Λ. Ρον Χάμπαρντ. «Το σύνθημά μου είναι “Υπηρεσία Υπεράνω του Εαυτού”, και ποτέ δεν το έχω ξαναδεί αυτό να επιδεικνύεται τόσο ευρέως και με τόσο μεγάλη ικανότητα όσο από τον ανθρωπιστή, Λ. Ρον Χάμπαρντ, και τους οργανισμούς που εκείνος ίδρυσε. Είναι ένας πραγματικός ευεργέτης της ανθρωπότητας».

Μετά από την τελετή, ο κος Κάρλσεν συγκινημένος παρατήρησε: «Δεν υπάρχει κανένα άλλο πρόγραμμα σαν κι αυτό. Έχω εργαστεί στον τομέα αυτό επί 25 χρόνια. Το Νάρκωνον δεν αντικαθιστά τα ναρκωτικά με άλλα ναρκωτικά, αλλά βοηθά ουσιαστικά τους ανθρώπους να ξεφύγουν από τα φάρμακα/ναρκωτικά χρησιμοποιώντας φυσικό τρόπο».

Ο Αιδεσιμότατος, ΜακΚόμις, συμμεριζόμενος την έξαρση του κου Κάρλσεν, είπε τα εξής για το πρόγραμμα Νάρκωνον: «Κάθε βήμα έχει σχεδιαστεί διεξοδικά, με κάθε λεπτομέρεια. Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος και έχω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη σ’ αυτό που κάνετε». Ταυτόχρονα, επισήμανε το εξής: «Η θέλησή σας για τη δημιουργία ενός έθνους απαλλαγμένου από τα φάρμακα/ναρκωτικά εναντιώνεται στα συμφέροντα ισχυρών οργανισμών και ατόμων, καρτέλ ναρκωτικών και τα παρόμοια. Δεν είναι εύκολη μάχη».

Ο Δρ Κρόνμπεργκ, μετά από τα εγκαίνια, πρόσθεσε τη δική του άποψη για το Νάρκωνον: «Είναι το καλύτερο πρόγραμμα που έχω συναντήσει ποτέ και, ειλικρινά, δεν βρίσκει κανείς τίποτα παρόμοιο σ’ αυτόν τον πλανήτη».

Αυτός ίσως ήταν ο μόνος λόγος για τον οποίο ένας πρεσβευτής, μετά την παρουσίαση, είπε συγκινημένος: «Μου έχει κεντρίσει αφάνταστα το ενδιαφέρον. Θέλω να βάλω κι άλλους να διαδώσουν αυτό το πρόγραμμα. Το πρόβλημα των φαρμάκων/ναρκωτικών είναι τεράστιο, αλλά αυτό που είδα εδώ σήμερα ήταν 100% λύσεις, τις οποίες θα πρέπει να τις ασπαστούν και άλλοι. Γι’ αυτό και θα επιστρέψω στην πατρίδα μου με την πρόθεση να φέρω κι άλλους ιθύνοντες εδώ, προκειμένου να μάθουν και να φέρουν αυτές τις λύσεις και στη δική τους χώρα».

Παρομοίως, ένας ιδρυτής κέντρων για άτομα εθισμένα στα φάρμακα/ναρκωτικά στη Γαλλία δήλωσε ότι έμεινε εντυπωσιασμένος από το πρόγραμμα Νάρκωνον. Και προμήνυσε: «Αυτό που είδα σήμερα και αυτό που κάνετε εδώ είναι η λύση για τον χειρισμό των φαρμάκων/ναρκωτικών, όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη».

_________________

Για σχεδόν 50 χρόνια, το πρόγραμμα Νάρκωνον έχει σώσει τη ζωή αμέτρητων ατόμων που θεωρούνταν χαμένα για πάντα μέσα στον εθισμό εξαιτίας της χρήσης ουσιών. Η αποστολή του είναι να παρέχει ένα αποτελεσματικό μονοπάτι για την απεξάρτηση από τη χρήση φαρμάκων/ναρκωτικών και να βοηθήσει την κοινωνία να αντιστρέψει την κατάσταση που προκαλείται από τη μάστιγα των φαρμάκων/ναρκωτικών σε όλο τον κόσμο.

Το Νάρκωνον ονομάζει αυτούς που ακολουθούν το πρόγραμμα «μαθητές» και όχι «εθισμένους» ή «θύματα». Ο μοναδικός του σκοπός είναι να δίνει στους ανθρώπους τα εργαλεία για να απαλλαγούν από τα φάρμακα/ναρκωτικά για πάντα και να ζήσουν απαλλαγμένοι από κάθε είδους φάρμακο/ναρκωτικό. Κάθε λεπτομέρεια έχει ληφθεί υπόψη για να δώσει στους μαθητές μας τη σταθερότητα και την άνεση που χρειάζονται για να απελευθερωθούν από τον εθισμό και να ξαναχτίσουν τη ζωή τους χωρίς φάρμακα/ναρκωτικά.

Το πρόγραμμα Νάρκωνον ξεκινά με μια μη ιατρική διαδικασία διακοπής της χρήσης εθιστικών ουσιών χωρίς τη χρήση φαρμάκων/ναρκωτικών, η οποία έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει το άτομο να πάψει να έχει εξάρτηση από τα φάρμακα/ναρκωτικά, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και πιο άνετα. Αυτό ακολουθείται από μια ξεχωριστή μέθοδο αποτοξίνωσης, ειδικά φτιαγμένη για να βοηθήσει τους χρήστες των φαρμάκων/ναρκωτικών να εξαλείψουν τα κατάλοιπα που οδηγούν σε επιθυμία για φάρμακα/ναρκωτικά, ενώ την ίδια στιγμή βοηθά το σώμα με τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής. Το τελικό συστατικό του προγράμματος είναι μια σειρά από Μαθήματα Δεξιοτήτων για τη Ζωή που παρέχουν στους μαθητές τα εργαλεία που χρειάζονται για να παραμείνουν απαλλαγμένοι από τα φάρμακα/ναρκωτικά για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Με την αξιοποίηση της δύναμης των οπτικοακουστικών μέσων, για να παρακαμφθούν τα εμπόδια που σχετίζονται με τον αναλφαβητισμό και για να αυξηθεί η κατανόηση, έχουν δημιουργηθεί 23 εκπαιδευτικά φιλμ σε 29 διαλέκτους και γλώσσες για τα διάφορα μέρη του προγράμματος Νάρκωνον.

Τα εγκαίνια του νέου, εκτεταμένου, υπερσύγχρονου Ευρωπαϊκού Ηπειρωτικού Κέντρου Νάρκωνον στη Δανία κατέστη εφικτό να γίνουν χάρη στη γενναιόδωρη οικονομική συνεισφορά μελών της Διεθνούς Ένωσης Σαηεντολόγων.

Τα κέντρα Νάρκωνον λειτουργούν σήμερα σε 23 χώρες, σε 6 ηπείρους. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το narconon.org.