ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ, ΝΕΠΑΛ

ΤΟ ΝΕΠΑΛ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΡΚΩΝΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ,
ΣΤΗΝ «ΚΟΡΥΦΗ ΧΑΜΠΑΡΝΤ»

20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2013, ένα καινούργιο κέντρο απεξάρτησης από τα ναρκωτικά εγκαινιάστηκε στο Κατμαντού του Νεπάλ. Το άνοιγμα αυτού του νέου υπερσύγχρονου έργου τέχνης κατέστη δυνατό χάρη στη γενναιόδωρη οικονομική συνεισφορά της Διεθνούς Ένωσης Σαηεντολόγων.

Οι τετραώροφες, 100 κλινών εγκαταστάσεις απεξάρτησης από τα ναρκωτικά βρίσκονται στους πρόποδες των Ιμαλαΐων, στην «Κορυφή Χάμπαρντ», όπως ονομάστηκε το σημείο προς τιμήν του ανθρωπιστή Λ. Ρον Χάμπαρντ για την ανάπτυξη της τεχνολογίας απεξάρτησης από τα ναρκωτικά, η οποία χρησιμοποιείται από το πρόγραμμα Νάρκωνον.

Η πανηγυρική έναρξη λειτουργίας του καινούργιου Νάρκωνον του Νεπάλ εορτάστηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2013 με περισσότερους από 1.000 καλεσμένους και σημαίνοντα πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου του Αντιπροέδρου του Νεπάλ, Παρμανάντ Τζια. Οι τετραώροφες, 100 κλινών εγκαταστάσεις απεξάρτησης από τα ναρκωτικά βρίσκονται στους πρόποδες των Ιμαλαΐων, στην «Κορυφή Χάμπαρντ», όπως ονομάστηκε το σημείο, το 2010, προς τιμήν του ανθρωπιστή Λ. Ρον Χάμπαρντ για την ανάπτυξη της τεχνολογίας απεξάρτησης από τα ναρκωτικά, η οποία χρησιμοποιείται από το πρόγραμμα Νάρκωνον.

Ο Γενικός Διευθυντής του Νάρκωνον του Νεπάλ, Μπασάντα Ρ. Κουνβάρ, έφερε το πρόγραμμα στη χώρα το 2004. Ως βετεράνος της αστυνομίας για 20 χρόνια και πρώην Γενικός Επιθεωρητής της Αστυνομίας του Κατμαντού, ο κ. Κουνβάρ είχε πλήρη επίγνωση της σχέσης μεταξύ των ναρκωτικών και της εγκληματικότητας και την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος των ναρκωτικών στη χώρα του. Υπό την καθοδήγηση και την ηγεσία του, το Νάρκωνον του Νεπάλ, που είχε ένα μόνο κτήριο, κατέληξε να γίνει ένα συγκρότημα επτά εγκαταστάσεων στο Κατμαντού, και το καινούργιο κέντρο αντιπροσωπεύει τριπλάσια επέκταση.

Το Νάρκωνον του Νεπάλ έχει ήδη σώσει εκατοντάδες από την παγίδα του εθισμού. Το κέντρο έχει πραγματοποιήσει σεμινάρια πρόληψης κατά των ναρκωτικών, σε συνεργασία με την εθνική αστυνομία, και στις 75 επαρχίες της χώρας, εκπαιδεύοντας περισσότερα από 650.000 άτομα όσον αφορά την αλήθεια για τα ναρκωτικά και την εξάρτηση από αυτά. Μέσω της προβολής σε ευρεία κλίμακα, το Νάρκωνον του Νεπάλ έχει προωθήσει το μήνυμα της ελπίδας σε περισσότερα από 56 εκατομμύρια άτομα στη Νότια Ασία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Μέση Ανατολή.

Στην ομιλία του κατά τη συγκέντρωση, ο κ. Κουνβάρ δήλωσε: «Είμαστε εδώ για να παρέχουμε τις σωτήριες υπηρεσίες του Νάρκωνον σε όποιον χρειάζεται τη βοήθειά μας στο Νεπάλ. Σχεδιάζουμε επίσης να φτάσουμε σε όλη τη Νότια Ασία μέσω των εκπαιδευτικών μας υπηρεσιών σ' αυτή την καινούργια μονάδα, έτσι ώστε και άλλοι στη μεγάλη περιοχή μας να μπορούν να επωφεληθούν από την αποτελεσματική τεχνολογία απεξάρτησης από τα ναρκωτικά του Λ. Ρον Χάμπαρντ».

Συγχαίροντας επισήμως το Νάρκωνον, ο Αντιπρόεδρος Παρμανάντ Τζιά δήλωσε: «Τα τελευταία χρόνια, το Νάρκωνον του Νεπάλ έχει προσφέρει τις ζωτικές υπηρεσίες του στον λαό μας. Οι μαθητές που παρακολούθησαν και αποφοίτησαν από τα μαθήματα εκπαίδευσης του Νάρκωνον για τα ναρκωτικά διαφωτίστηκαν και γνωρίζουν την αλήθεια για τα ναρκωτικά, κάτι που θα πρέπει να συμβεί με κάθε νέο στο Νεπάλ. Στην πραγματικότητα, με τους εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές στα σχολεία και τα πανεπιστήμιά μας, εκπαιδευμένους τώρα από το Νάρκωνον, δημιουργείτε μια γενιά που μπορεί να αμυνθεί ενάντια στα ναρκωτικά και να σώσει τον πολιτισμό μας, ενώ όλη η δουλειά που κάνατε στο θέμα της απεξάρτησης από τα ναρκωτικά έχει αλλάξει για πάντα τις ζωές των πρώην τοξικομανών και των οικογενειών τους. Και έτσι, με τη δημιουργία αυτού του κέντρου, υποστηρίζω τις προσπάθειές σας να κάνετε το Νεπάλ μια χώρα απαλλαγμένη από τα ναρκωτικά».

Ο κ. Βίσμα Πρασάι, Βοηθός του Γενικού Επιθεωρητή, εξέφρασε την υπερηφάνεια του για το Νεπάλ, διότι παρέχει αυτή τη ζωτικής σημασίας υπηρεσία, όχι μόνο στη χώρα, αλλά και στις γειτονικές χώρες, και δήλωσε: «Σήμερα είναι μια τιμητική ημέρα για το Νεπάλ, καθώς δεν επεκτείνουμε μόνο τις εγκαταστάσεις, ώστε το Νάρκωνον να επιτελέσει το έργο του σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, αλλά ανοίγουμε επίσης τις πόρτες ώστε αυτό το πρόγραμμα να βοηθήσει όλους τους ανθρώπους της Νότιας Ασίας. Αυτό είναι πράγματι μια μεγάλη τιμή και ένα προνόμιο για τον λαό του Νεπάλ».

Ο Δρ. Μπανσιντάρ Μίσρα, πρώην Υπουργός Υγείας, μίλησε για τα αποτελέσματα του προγράμματος Νάρκωνον: «Όταν έγινα ο υπουργός Υγείας το 2008, είχα την τύχη να με προσκαλέσουν για να μιλήσω σε μια αποφοίτηση του Νάρκωνον. Εκεί είδα με τα ίδια μου τα μάτια τα εκπληκτικά αποτελέσματα του Νάρκωνον. Ο τρόπος με τον οποίο διέσωζαν πρώην χρήστες ναρκωτικών και τους έδιναν πίσω τη ζωή τους ήταν απαράμιλλος. Αφοσιωμένοι και ακούραστοι στη δουλειά τους μας βοήθησαν να προστατεύσουμε τους ανθρώπους του Νεπάλ από τη μάστιγα της εξάρτησης από τα ναρκωτικά».

Ο κ. Ντεβέντρα Σάρμα, ο οποίος υπηρέτησε ως δικαστής για 30 χρόνια στα δικαστήρια του Νεπάλ, δήλωσε: «Ο Λ. Ρον Χάμπαρντ ανέπτυξε αυτή την εκπληκτική τεχνολογία, το πρόγραμμα του Νάρκωνον. Οι πρώην τοξικομανείς που κάποτε συνέτριβαν τις οικογένειες και τις κοινότητές τους είναι πλέον υπεύθυνα μέλη της κοινωνίας, βοηθώντας τις οικογένειες τους, βοηθώντας την κοινότητά τους και συμβάλλοντας στην οικοδόμηση ενός μεγαλύτερου Νεπάλ. Αυτό είναι πραγματικά ένα επίτευγμα».

_________________

Για σχεδόν 50 χρόνια, το πρόγραμμα του Νάρκωνον έχει προσφέρει στους τοξικομανείς μια μέθοδο χωρίς χρήση ναρκωτικών, για να επιτύχουν σταθερή ανάκαμψη. Το πρόγραμμα Νάρκωνον δεν αντιμετωπίζει μόνο την ψυχική και σωματική εξασθένιση που προκαλείται από τη χρήση ναρκωτικών, αλλά και τους λόγους για τους οποίους ένα άτομο στρέφεται αρχικά στα ναρκωτικά. Το πλήρες πρόγραμμα αποκατάστασης αποτελείται από μια χωρίς τη χρήση ναρκωτικών απόσυρση και αποτοξίνωση, που ακολουθείται από μαθήματα δεξιοτήτων για τη ζωή, μέσω των οποίων τα άτομα θα μάθουν να λύνουν τα προβλήματά τους χωρίς ναρκωτικά. Δεκάδες χιλιάδες απόφοιτοι του προγράμματος Νάρκωνον έχουν οδηγηθεί σε μια παραγωγική ζωή χωρίς ναρκωτικά.

Από την ίδρυση του Νάρκωνον, τα μέλη της Εκκλησίας της Σαηεντολογίας στήριξαν τον Οργανισμό και συνεχίζουν να ασκούν αυτή την παράδοση από ενδιαφέρον να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός κόσμου χωρίς ναρκωτικά. Η υποστήριξή τους δίνεται με πολλούς τρόπους: παρέχοντας χρόνο, χρηματοδότηση, ακόμη και ιδρύοντας ανεξάρτητες εγκαταστάσεις του Νάρκωνον. Στην πραγματικότητα, με τη γενναιόδωρη υποστήριξη των Σαηεντολόγων, το 2001 το Νάρκωνον ίδρυσε το κορυφαίο κέντρο απεξάρτησης από τα ναρκωτικά και διεθνές κέντρο εκπαίδευσης, το Νάρκωνον Άροουχεντ. Καταλαμβάνει 987 στρέμματα δασικής έκτασης στη νοτιοδυτική Οκλαχόμα και είναι το μεγαλύτερο κέντρο απεξάρτησης του είδους του.