ΚΛΗΑΡΓΟΥΟΤΕΡ, ΦΛΟΡΙΝΤΑ

ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΪΣΤΟΡΙΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ: ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΟΙ ΑΠΟ 70 ΧΩΡΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΙΔΡΥΤΗ Λ. ΡΟΝ ΧΑΜΠΑΡΝΤ

13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Το χαρμόσυνο Σαββατοκύριακο εορταστικών δραστηριοτήτων προσελκύει χιλιάδες άτομα για έναν φόρο τιμής –με ταξίδια στον χρόνο και σε όλη την υδρόγειο– στη συναρπαστική ζωή και κληρονομιά του Λ. Ρον Χάμπαρντ στην πνευματική πρωτεύουσα της Scientology στο Κληαργουότερ της Φλόριντα.

Τα κινηματογραφικά φώτα. Αυτοί που περπάτησαν στο κόκκινο χαλί. Οι φωτογράφοι που απαθανατίζουν τη στιγμή. Οι ενθουσιώδεις συζητήσεις σε πολλαπλές γλώσσες. Η βουή και ο ενθουσιασμός. Χιλιάδες άτομα κατέφθασαν από 70 χώρες και συγκεντρώθηκαν στο Ruth Eckerd Hall στο Κληαργουότερ της Φλόριντα. Φορώντας τουαλέτες και σμόκιν, ήταν έτοιμοι να διασκεδάσουν. Ήταν η κύρια εκδήλωση σε έναν ετήσιο εορτασμό γενεθλίων διάρκειας ενός Σαββατοκύριακου για τον Ιδρυτή της θρησκείας, Λ. Ρον Χάμπαρντ (Ρον). Και υπήρχαν πολλά για να γιορτάσουμε, από μια κοσμοϊστορική ημέρα εγκαινίων έως μια σειρά από επιτυχίες της Εκκλησίας που εκτείνονται σε όλη την υδρόγειο, και μια κλεφτή ματιά στην επόμενη σεζόν του Scientology Network – όλα τόνισαν το εύρος της εξάπλωσης της Scientology.

Ο κ. Μισκάβιτς καλωσορίζει τους συμμετέχοντες στον ετήσιο εορτασμό στο Ruth Eckerd Hall στο Κληαργουότερ της Φλόριντα. Και υπήρχαν πολλά για να γιορτάσουμε, από μια κοσμοϊστορική ημέρα εγκαινίων έως μια σειρά από επιτυχίες της Εκκλησίας που εκτείνονται σε όλη την υδρόγειο, και μια κλεφτή ματιά στην επόμενη σεζόν του Scientology Network – όλα τόνισαν το εύρος της εξάπλωσης της Scientology.

Η βραδιά ξεκίνησε με μια μουσική παράσταση βιρτουόζων που έκανε το κοινό να σηκωθεί όρθιο και η οποία σηματοδότησε ότι αυτή η εξαιρετική βραδιά θα τους προσέφερε μια απίστευτη περιπέτεια. Πράγματι, ήταν μια παγκόσμιας κλάσης εισαγωγή στη στιγμή που ο εκκλησιαστικός ηγέτης της θρησκείας της Scientology, κ. Ντέιβιντ Μισκάβιτς, ανέβηκε στη σκηνή ανάμεσα σε δυνατά χειροκροτήματα και παρατεταμένες επευφημίες του κοινού που σηκώθηκε όρθιο.

«Καλώς ήρθατε στη βραδιά που τιμούμε τον Ιδρυτή μας. Όχι ότι δεν τον έχετε γνωρίσει ποτέ. Αλλά καθώς αυτή είναι μια βραδιά που αφορά τις τυπικότητες, ας ξεκινήσουμε με μερικά βασικά στοιχεία. Η χρονιά που πέρασε περιλάμβανε νέες Εκκλησίες της Scientology σε κάθε γεωγραφική ζώνη, νέες εγκαταστάσεις για προοδευτικά άλματα σε ολόκληρες ηπείρους, και πόσο μάλλον ένα ολοκαίνουριο έτος, το 2019, που δε θα ξεχαστεί ποτέ, παρ’ όλο που έχει μόλις αρχίσει. Με λίγα λόγια, η εξάπλωσή μας είναι εντυπωσιακή, και, φυσικά, πηγάζει από τη ζωή και την κληρονομιά ενός ανθρώπου: του Λ. Ρον Χάμπαρντ».

Και αυτή η ζωή και η κληρονομιά έχουν αφήσει ένα ανεξίτηλο σημάδι στον κόσμο. Αυτός γεννήθηκε στις 13 Μαρτίου του 1911, και όπως ο βιογράφος του, κ. Νταν Σέρμαν, κατέστησε σαφές στην παρουσίασή του, ο Λ. Ρον Χάμπαρντ ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος αναγνώριζε την ανθρωπιά σε κάθε άτομο που συναντούσε, εστιάζοντας σε αυτό με τρόπο που άφησε έναν μακροχρόνιο αντίκτυπο. Ο κ. Σέρμαν μετέφερε το κοινό σ’ ένα ταξίδι πέντε δεκαετιών, για μια σειρά ημερών στην εκπληκτική ζωή του Λ. Ρον Χάμπαρντ, συνυφαίνοντας βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις ανθρώπων που άλλαξαν για πάντα απλώς επειδή τον συνάντησαν.

Η παρουσίαση ξεκίνησε 90 μέτρα πάνω από χωράφια με καλαμπόκι στις Μεσοδυτικές Πολιτείες όπου ένας εικοσάχρονος πιλότος ακροβατικών πτήσεων ονόματι «Φλας» Χάμπαρντ έδειξε στους κατοίκους της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου ενός εννιάχρονου λάτρη των μοντέλων αεροπλάνου, τι σημαίνει να πετάς. Αυτό το αγόρι –τώρα ένας μεγάλος άντρας– θυμήθηκε πώς, αφότου προσγειώθηκε σε μια φάρμα με αγελάδες, ο νεαρός πιλότος έδωσε στους περίεργους κατοίκους –έναν προς έναν– την ευκαιρία να πετάξουν πάνω από τα χωράφια. Ήταν μια περίσταση που έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση στους κατοίκους της πόλης, που της αποδόθηκε φόρος τιμής μισό αιώνα αργότερα με την Ημέρα για τον Λ. Ρον Χάμπαρντ.

Ο κ. Σέρμαν μετά περιέγραψε το καταφύγιο για συγγραφή στην κορυφή του λόφου πάνω από το Πορτ Όρτσαρντ της Ουάσιγκτον, όπου ο κ. Χάμπαρντ έγραψε το πρώτο του μυθιστόρημα, μια ιστορία για τους Μαυροπόδαρους Ινδιάνους. Το ακροατήριο άκουσε έναν ακόμη μάρτυρα της ιστορίας, έναν αντιπρόσωπο των Μαυροπόδαρων που ως νεαρός γνώρισε τον Λ. Ρον Χάμπαρντ σ’ αυτό το εξοχικό με επένδυση από κέδρο, όπου αυτός μίλησε για το μυθιστόρημά του «και έκανε την ιστορία να πάρει σάρκα και οστά». Ήταν, αυτός είπε, «μια αξέχαστη μέρα».

Τα στιγμιότυπα του κ. Σέρμαν στη ζωή και τη διορατικότητά του Λ. Ρον Χάμπαρντ περιλάμβαναν επίσης ιστορίες από έναν τζέντλεμαν που τον ενέπνευσε να ακολουθήσει μια καριέρα στην επιστήμη, λόγω των συζητήσεων που είχε όταν ήταν παιδί με τον άνθρωπο που τον έσωσε από έναν τυφώνα στο Νιου Τζέρσεϊ, και έναν ακόμη που με ζωντάνια θυμήθηκε τις εφηβικές του μέρες ως λαντζιέρης σε εστιατόρια, με αποκορύφωμα ένα μάθημα ζωής για τη σημασία της εκπαίδευσης που το πήρε στα σοβαρά, χάρη σε έναν γενναιόδωρο πελάτη που έγινε φίλος του, το όνομα του οποίου ήταν κ. Χάμπαρντ. Ο κ. Σέρμαν ολοκλήρωσε την παρουσίασή του στη Χώρα του Χρυσού της Καλιφόρνια στη δεκαετία του 1980, χαροποιώντας το ακροατήριο με μια συνέντευξη από μια νεαρή γυναίκα που δούλευε στη Sears Roebuck, η οποία απάντησε σε μια κλήση για πωλήσεις στο σπίτι του κ. Χάμπαρντ και βίωσε ένα μοναδικό απόγευμα που δε θα ξεχνούσε ποτέ: «Όταν συναντάς κάποιον τόσο σημαντικό, σου δίνει μια πολύ ξεχωριστή εντύπωση».

Η βραδιά στη συνέχεια έκανε fast forward στο 2019 και μια τελετή απονομής βραβείων που τόνισε το πνεύμα της βραδιάς – έναν εορτασμό εξάπλωσης. Πάνω από 40 χρόνια πριν, ο Ρον ρωτήθηκε τι ήθελε για τα γενέθλιά του. Η απάντησή του ήταν το δώρο της ευημερίας των Οργανισμών και των Μίσιον της Scientology στο όνομα της παράδοσης της πνευματικής ελευθερίας. Με το πέρασμα των χρόνων, οι Εκκλησίες της Scientology σε όλο τον κόσμο έχουν δημιουργήσει ένα παιχνίδι εμπνευσμένο από αυτό, διαγωνίζονται σε μια από τις τέσσερις κατηγορίες, τρέχοντας στη γραμμή του τερματισμού. Φέτος, οι πρωταθλητές που μπήκαν στον κύκλο των νικητών πέτυχαν όλοι τους αποδόσεις που έσπασαν τα ρεκόρ. Αυτοί ήταν οι εξής: Η Μίσιον της Scientology της Ουλμ της Γερμανίας, η Εκκλησία της Scientology της Στουτγάρδης της Γερμανίας, ο Ανώτερος Οργανισμός και Σαιντ Χιλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, και το Ηπειρωτικό Γραφείο-Σύνδεσμος της Ευρώπης.

Όλες οι φανφάρες και ο ενθουσιασμός προετοίμασαν το έδαφος για την υπέρτατη αναγνώριση της βραδιάς για την κληρονομιά του κ. Χάμπαρντ. «Πράγματι, περνάμε στο κορυφαίο κεφάλαιο του Παιχνιδιού Γενεθλίων για το 2019» είπε ο κ. Μισκάβιτς. «Έτσι, ενώ αναμφίβολα έχετε ακούσει γι’ αυτό, και πιθανόν ακόμα και να το είδατε, έχει έρθει η ώρα να σας αποκαλύψουμε τι έγινε».

Και έτσι απλά, ο κ. Μισκάβιτς παρουσίασε το κορυφαίο επίτευγμα της εξάπλωσης αυτής της χρονιάς, τα εγκαίνια του πρώτου Ανώτερου Οργανισμού εδώ και πάνω από 35 χρόνια. Η ιστορική ημέρα εγκαινίων ενός μεγαλοπρεπούς Κάστρου με θέα 90 στρεμμάτων στο Highveld έκανε τα ανώτερα πνευματικά επίπεδα της Scientology διαθέσιμα για πρώτη φορά σε αφρικανικό έδαφος, κι έτσι αυτή ήταν η πραγματοποίηση ενός ονείρου που εξέφρασε αρχικά ο κ. Χάμπαρντ πάνω από 50 χρόνια πριν. Η παρουσίαση εξιστόρησε χρονολογικά μια σειρά επικών εορτασμών, από τα μεγαλοπρεπή εγκαίνια, που εθνικοί αξιωματούχοι εγκωμίασαν ως μια «αφύπνιση της αγαπημένης μας Αφρικής» έως μια μνημειώδη συγκέντρωση με αρχηγούς φυλών. Μέσα σε λίγες μέρες από τα εγκαίνια, το Κάστρο φιλοξένησε μια «Σύνοδο των Θρόνων» με 14 μονάρχες από πέντε αφρικανικές χώρες. Η επίτιμη καλεσμένη της εκδήλωσης, η Βασίλισσα του Σαβά ΙΙΙ, Αυτοκράτειρα των Βασιλικών Αφρικανικών Βασιλείων, αναγνώρισε τον Λ. Ρον Χάμπαρντ επειδή βρήκε «τα μέσα για να ενώσει όλα τα βασίλεια και τους λαούς από αυτό το λίκνο της Αφρικής».

Τελικά, όλα τα βλέμματα στράφηκαν στη γιγάντια οθόνη τηλεόρασης για μια συναρπαστική και διασκεδαστική παρουσίαση που επικεντρώθηκε σε μια περίοδο εξάπλωσης που φέρνει μεγάλες αλλαγές, αυτή τη φορά μέσω τηλεοπτικών κυμάτων. Μόλις πριν από 12 μήνες, η θρησκεία πάτησε το κουμπί στο Scientology Network, φέρνοντας τη φωνή, την ιστορία και το μήνυμα της Scientology στον κόσμο – μη λογοκριμένο, αμετανόητο, ασύγκριτο με οτιδήποτε άλλο στην τηλεόραση. Και η τηλεοπτική βιομηχανία το έχει προσέξει, τιμώντας τον σταθμό μας με πάνω από 30 βραβεία για εξαιρετικά προγράμματα, τα τελευταία 5 βραβεία αναγνωρίζουν τον Λ. Ρον Χάμπαρντ, την αυτοβιογραφική σειρά L. Ron Hubbard: in His Own Voice και το L. Ron Hubbard Library Presents, τα πρωτοποριακά γραπτά του που είναι εικονογραφημένα σε φιλμ. Αντιστοίχως, ο κ. Μισκάβιτς μάγεψε όλους τους παρευρισκόμενους με μια οπτικοακουστική προεπισκόπηση για το τι μας επιφυλάσσει η «Δεύτερη Χρονιά» του Scientology Network.

Καθώς το εκπληκτικό πάρτι γενεθλίων έφτασε στο τέλος του (με μια τεράστια τούρτα, φυσικά), τα χαρούμενα πλήθη πήγαν στη Βάση Ξηράς του Flag όπου η εορταστική ατμόσφαιρα ήταν ολοφάνερη όλο το Σαββατοκύριακο. Από το ιστορικό Fort Harrison έως τα ησυχαστήρια Oak Cove και Sandcastle, όλες οι εγκαταστάσεις ήταν πλήρως γεμάτες με Σαηεντολόγους που συμμετείχαν σε προγραμματισμένες και αυθόρμητες συναντήσεις στα πολλά Κέντρα Σεμιναρίων και Συνεδρίων του Flag.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την ετήσια Χοροεσπερίδα των Patron του Flag, ένα γκαλά της Διεθνούς Ένωσης Σαηεντολόγων (IAS) που αναγνωρίζει τα μέλη των οποίων οι προσπάθειες υποστηρίζουν τις ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες της Scientology, οι οποίες ωφελούν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ήταν ένα Σαββατοκύριακο που το διέπνεε ένα κοινό πνεύμα εορτασμού και ελπίδας εμπνευσμένης από τον κ. Χάμπαρντ ότι η Ανθρωπότητα μπορεί να κάνει αληθινή μια έμφυτη μεγαλοσύνη και να εκπληρώσει τα πολυπόθητα όνειρά του. Ο κ. Μισκάβιτς συνόψισε αυτό το συλλογικό πνεύμα όταν είπε:

«Ο Ρον μάς λέει ότι είμαστε μόνο τόσο ζωντανοί όσο εξακολουθούμε να πιστεύουμε στα όνειρα.

»Και, ενώ δεν μπορούμε να εκπληρώσουμε αυτά τα όνειρα σε πολύ σύντομο χρόνο, κατέχουμε παρ’ όλα αυτά την τεχνολογία για να τα κάνουμε τελικά πραγματικότητα.

»Ενώ, ακόμα πιο σημαντικό απ’ αυτό, έχουμε τα μέσα για να εκπληρώσουμε το πιο μακροχρόνιο όνειρο κάθε πνευματικού όντος, που είναι η Πλήρης Πνευματική Ελευθερία, και η οποία είναι και η αρχή και το τέλος μας».

Και τώρα, ο 108ος εορτασμός γενεθλίων τελειώνει και άλλοι 12 μήνες έμπνευσης αρχίζουν –και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο αντίκτυπος και η επιρροή του Λ. Ρον Χάμπαρντ συνεχίζουν να μεγαλώνουν όλο και περισσότερο– η επόμενη χρονιά θα είναι σίγουρα γεμάτη με εξαιρετική επιτυχία και περιπέτεια.