ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ

ΑΠΕΙΡΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ: Η 31Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΙΚΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΤΟΥ FREEWINDS ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΕΤΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΡΟΟΔΟΥ

24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

Μια συγκέντρωση ενοριτών στα υψηλότερα επίπεδα της Scientology που αντιπροσωπεύουν τα εκκλησιάσματά τους σε όλο τον κόσμο, συγκαλούνται για ένα ετήσιο ταξίδι τιμώντας μια θεαματική χρονιά εξάπλωσης της Εκκλησίας.

Είτε το αποκαλούμε έναν εορτασμό, είτε το αποκαλούμε μια σύγκληση με αιτία από Scientologist που αντιπροσωπεύουν 27 χώρες – το Παρθενικό Ταξίδι είναι μια επέτειος που ακτινοβολεί από ιστορία, αναγνώριση και αναζωογόνηση.

Η παράδοση αυτής της ετήσιας κρουαζιέρας ξεκίνησε με τον εορτασμό του Freewinds και του αρχικού Παρθενικού Ταξιδιού του το 1988. Και ενώ τα γαλάζια νερά όπου χαράζει την πορεία του ίσως να φέρνουν στον νου κάτι άλλο, αυτές δεν είναι οι συνηθισμένες διακοπές σε αξιοθέατα. Η κρουαζιέρα, που είναι ένα θρησκευτικό ταξίδι διάρκειας μιας εβδομάδας στη θάλασσα, είναι φόρος τιμής στα υψηλότερα επίπεδα της Scientology, όταν οι Scientologist στα ανώτερα επίπεδα από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται για μια εξάμηνη ανασκόπηση επιτευγμάτων και στη συνέχεια ξεκινούν την πορεία τους για μελλοντική εξάπλωση προς τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

Ο κ. Ντέιβιντ Μισκάβιτς, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Religious Technology Center και εκκλησιαστικός ηγέτης της θρησκείας, ξεκίνησε μια εβδομάδα συναρπαστικών εκδηλώσεων δίνοντας έμφαση στα προοδευτικά βήματα της Scientology και στα επιτεύγματα σε όλη την υδρόγειο.

Οι παρευρισκόμενοι είναι μια αντιπροσωπεία από πρεσβευτές που αντιπροσωπεύουν τα εκκλησιάσματά τους από Εκκλησίες που εκτείνονται σε έξι ηπείρους. Όλοι μαζί αποτελούν μια αφοσιωμένη ομάδα των Scientologist που ωθούν την εξάπλωση της θρησκείας μέσα από την ίδρυση νέων Εκκλησιών της Scientology στις γεωγραφικές τους ζώνες.

Έτσι, καθώς ένα δροσερό αεράκι φύσηξε στο λιμάνι της Μπαστέρ το βράδυ του Σαββάτου, στις 15 Ιουνίου, και εκατοντάδες ντόπιοι και αξιωματούχοι αποχαιρέτησαν όλους τους επιβάτες, το Freewinds έβαλε πλώρη για αυτό που ήταν γραφτό να είναι ένα αξέχαστο ταξίδι.

«Σε συμφωνία με όλη τη ναυτική παράδοση, απόψε είναι η βραδιά προσανατολισμού όπου μετράμε τις θέσεις των ουράνιων σωμάτων και χαράζουμε την πορεία μας για τη βδομάδα» είπε αρχικά ο κ. Ντέιβιντ Μισκάβιτς, ο εκκλησιαστικός ηγέτης της θρησκείας της Scientology. «Ενώ κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, θα δείτε ένα σεισμικό κύμα μελλοντικών Ιδανικών Εκκλησιών της Scientology που αναβλύζουν για να διακηρύξουν: Ας γίνουν τα νησιά θάλασσα».

Οι βραδινές κύριες εκδηλώσεις και ενημερώσεις της 31ης Επετείου του Παρθενικού Ταξιδιού κάλυψαν μια ευρεία και συναρπαστική ατζέντα – και όλα αυτά σε συμφωνία με την ελπιδοφόρα ατμόσφαιρα της εξάπλωσης.

ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΠΛΟΙΟ

Ο πρώτος προορισμός στις εορταστικές βραδιές ήταν το ίδιο το Freewinds. Το θρυλικό πλοίο συνδυάζει την επιδεξιότητα, τη ναυτική ικανότητα και μια ανθρωπιστική αποστολή, και η βραδιά το παρουσίασε με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια.

Καταρχάς, το πλοίο αναγνωρίστηκε για την εντυπωσιακή ναυτική του εμπειρία, με προσωπικό έξοχων ναυτών που το έχουν πλοηγήσει σε πάνω από 440.000 μίλια. Τέτοια είναι η φήμη του, που ο Διεθνής Οργανισμός Ναυσιπλοΐας (IMO) όρισε το Freewinds ως μια πλατφόρμα εκπαίδευσης για να εκπαιδεύσει τα μέλη του πληρώματος σε όλη την Καραϊβική σχετικά με τα ναυτιλιακά πρότυπα – μια διάκριση που κατέχει από το 2007. Παρ’ όλα αυτά, το Freewinds είναι περισσότερο γνωστό ως ένα σκάφος που εκτελεί μια ανθρωπιστική αποστολή για χάρη εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών στα νησιά της Καραϊβικής και πιο πέρα.

Ως απόδειξη αυτού, η βραδιά παρουσίασε το Συνέδριο Θρησκευτικής Ελευθερίας και Ειρήνης για τη Λατινική Αμερική του Freewinds, με παρόντες πνευματικούς ηγέτες εκ μέρους των θρησκειών του καθολικισμού, του μουσουλμανισμού, της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, του βουδισμού και του ιουδαϊσμού μεταξύ των 15 διαφορετικών δογμάτων που συγκαλούνται σπάνια, αν όχι ποτέ.

Μετά από μια ομιλία υποδοχής από τη Διευθύντρια Θρησκευτικών Υποθέσεων της Κολομβίας, οι παρευρισκόμενοι ένωσαν τα χέρια για να προσευχηθούν και λίγο αργότερα περπάτησαν μαζί από το Πλοίο στην Παλιά Πόλη της Καρταχένα στο San Pedro Claver Plaza για την υπογραφή μιας ιστορικής διαθρησκευτικής διακήρυξης ειρήνης.

Κατά συνέπεια, και μετά το Συνέδριο, κάθε θρησκευτικός αντιπρόσωπος ξεκίνησε να παραδώσει μαθήματα και σεμινάρια στα αντίστοιχα εκκλησιάσματα και τις κοινότητές του σε όλη την Κολομβία, με πρωτοβουλίες που χρηματοδοτούνται από την Εκκλησία της Scientology: την Αλήθεια για τα Ναρκωτικά, το Ενωμένοι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τον Δρόμο προς την Ευτυχία. Η δυναμική συνεχίστηκε και στο Καπιτώλιο της Κολομβίας με ένα Εθνικό Φόρουμ για Θρησκευτικές Οργανώσεις, που ένωσε 400 ποικίλους θρησκευτικούς ηγέτες, νομοθέτες και κυβερνητικούς αξιωματούχους για να συντάξουν την πρώτη πολιτική της Κολομβίας σχετικά με τη θρησκευτική ελευθερία, που εγγυάται το δικαίωμα να συνεργάζονται αρμονικά όλες οι θρησκείες.

Αυτή είναι μονάχα μια σύντομη επίσκεψη του ανθρωπιστικού πλοίου που φέρνει βοήθεια όπου ρίχνει άγκυρα. Η κληρονομιά του αναγνωρίστηκε και πάλι από επισήμους και αξιωματούχους, στους οποίους περιλαμβάνονται:

  • Οι Λιμενικές Αρχές της Αρούμπα, εκφράζοντας εγκάρδια εκτίμηση: «Πάντα θα ευγνωμονούμε το Freewinds».
  • Το Υπουργείο Πολιτισμού για τα Μπαρμπάντος κάνοντας λόγο για μια δοκιμασμένη στον χρόνο συνεργασία: «Η δέσμευση του Freewinds στα Μπαρμπάντος είναι ασυναγώνιστη».
  • Και ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός του Αγίου Χριστόφορου και Νέβις που δήλωσε ότι: «Το Freewinds δημιουργεί ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας».

Αυτά τα σχόλια και οι αναγνωρίσεις αντήχησαν σε όλα τα νησιά και τα λιμάνια στα οποία βρίσκεται συχνά το Freewinds, από την Καρταχένα έως την Αρούμπα, τον Άγιο Χριστόφορο, τη Δομινίκα, τα Μπαρμπάντος, και την έδρα του, το Κουρασάο. Συνολικά, το Freewinds έχει κερδίσει μέχρι σήμερα πάνω από 500 βραβεία, διακηρύξεις και αναγνωρίσεις από 52 προορισμούς, για τη μακρά παράδοση της υπηρεσίας του προς την Καραϊβική.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ SCIENTOLOGY ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Μετά τους επαίνους που έλαβε το Freewinds, ο κ. Μισκάβιτς παρουσίασε μια δυναμική περιγραφή των επιτευγμάτων-ορόσημων από τους ενορίτες της Εκκλησίας σε κάθε γεωγραφική ζώνη, προς τη δημιουργία νέων Εκκλησιών της Scientology. Οι μελλοντικές Εκκλησίες που παρουσιάζονται και θα πραγματοποιηθούν στο κοντινό μέλλον περιλαμβάνουν το Σικάγο του Ιλινόι, τη Βεντούρα της Καλιφόρνια, το Ώστιν του Τέξας, το Κολόμπους του Οχάιο, και το Κάνσας Σίτι του Μιζούρι. Και εν μέσω των ζητωκραυγών υπήρχαν οι αναστεναγμοί ικανοποίησης καθώς τα μελλοντικά όνειρα παρουσιάστηκαν λεπτομερώς.

Οι επιβάτες μετά συναθροίστηκαν ανά ηπειρωτικές ομάδες, και ακόμα και ανά ομάδες πόλης – όλες τους συντονίστηκαν στον σημαντικό σκοπό της δημιουργίας Εκκλησιών εκ μέρους του εκκλησιάσματός τους και της κοινότητάς τους. Ήταν μια μοναδική ευκαιρία και αυτό που ένας επιβάτης περιέγραψε ως «εντελώς απίστευτο, ανυψωτικό και εμπνευσμένο». Ή όπως ένας άλλος σχολίασε: «Αυτό το έκανε πολύ ξεκάθαρο πού χρειάζεται να φτάσουμε. Βοηθάει στο να ενώσει την ομάδα και να το κάνουμε μαζί».

Όλοι απόλαυσαν επίσης παρουσιάσεις που έδειξαν ποικίλες Εκκλησίες από όλο τον κόσμο σε δράση. Ένα σήμα κατατεθέν των Εκκλησιών της Scientology της νέας χιλιετίας είναι η αστική τους συνεργασία όσον αφορά τις επιτακτικές ανάγκες της περιοχής, με αποτέλεσμα να γίνουν ένα σπίτι για την κοινότητά τους. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα περιλάμβαναν την Εκκλησία της Scientology και Κοινοτικό Κέντρο του Δουβλίνου της Ιρλανδίας, όπου πάνω από 70.000 επισκέπτες έχουν τώρα περάσει τις πόρτες της σε μόλις 18 μήνες· ο Ανώτερος Οργανισμός του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ανατολικό Γκρίνστεντ της Αγγλίας, όπου η ιδιοκτησία 267 στρεμμάτων του Σαιντ Χιλ είναι η τοποθεσία για πολύ δημοφιλείς εκδηλώσεις συμπεριλαμβανομένων Καλοκαιρινών Σουίνγκ Συναυλιών, Γιορτών των Χριστουγέννων και του Κυνηγιού Πασχαλινού Αυγού που τις παρακολούθησε ολόκληρη η κοινότητα και τοπικοί αξιωματούχοι· και ο Ανώτερος Οργανισμός της Αφρικής στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής που άνοιξε την Πρωτοχρονιά του 2019 ως ο πρώτος στο είδος του εδώ και 35 χρόνια, και όπου το Κάστρο Καϊαλάμι είναι τώρα ιερό έδαφος και τόπος ιστορικών φυλετικών συνόδων κορυφής.

ΕΝΑ ΒΡΑΔΥ ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ Λ. ΡΟΝ ΧΑΜΠΑΡΝΤ (ΡΟΝ)

Το επόμενο βράδυ, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια συναρπαστική παρουσίαση προς τιμήν του Λ. Ρον Χάμπαρντ, του συγγραφέα. Ήταν μια βραδιά όπου ο κ. Νταν Σέρμαν, ο Βιογράφος του Ρον, ψυχαγώγησε το κοινό με αποσπάσματα από τους γραπτούς στοχασμούς και την προσωπική αλληλογραφία του κ. Χάμπαρντ με επίδοξους συγγραφείς, κατά τις δεκαετίες του 1930 και του 1940.

Επιπλέον, ενθουσίασε τους παρευρισκόμενους με βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις ανθρώπων της λογοτεχνίας που ήταν αρκετά τυχεροί ώστε να συναντήσουν τον κ. Χάμπαρντ ή που είχαν αγγιχτεί από τη λογοτεχνική του κληρονομιά με κάποιο άλλο τρόπο.

Η εισαγωγική ομιλία αφορούσε τον συγγραφέα και εκδότη Philip Klass που αφηγήθηκε το πώς ο Λ. Ρον Χάμπαρντ ενθουσίασε τους εκδότες με μια ιδέα ιστορίας που επινόησε χωρίς καθόλου προετοιμασία καθώς περπατούσαν στον Μεγάλο Κεντρικό Σταθμό του Μανχάταν. Σε ένα τρένο με κατεύθυνση το Λος Άντζελες, ο κ. Χάμπαρντ ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος του Typewriter in the Sky πριν να φτάσει στο Σικάγο, και το δεύτερο μέρος πριν να φτάσει στο Λος Άντζελες. «Κανείς, έστω εν μέρει άνθρωπος, δε θα μπορούσε να γράψει έτσι. Και πότε στο καλό κοιμόταν; Πότε στο καλό έτρωγε;» ρώτησε ένας εκδότης που είχε δυσκολία να πιστέψει κάτι τέτοιο. Το Typewriter in the Sky παραμένει ανάμεσα στις πιο ονομαστές ιστορίες του 20ού αιώνα και «λόγω αυτού του μυθιστορήματος, κέρδισε το μερίδιό του στον παράδεισο» δήλωσε ο κ. Klass.

Ο κ. Σέρμαν μετά περιέγραψε μια ιστορία γύρω από τον διακεκριμένο συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας και κριτικό Algis Budrys, που μοιράστηκε μια αξέχαστη συνάντηση με τον κ. Χάμπαρντ σε ένα συνέδριο συγγραφέων της Νέας Υόρκης και όπως ο Budrys περιέγραψε: «Αυτός [ο Ρον] εμφανίστηκε … και αυτό το κύμα ενέργειας ήρθε στην αίθουσα και με κατέκλυσε». Ο Budrys μίλησε επίσης για τη συγγραφή του Λ. Ρον Χάμπαρντ και την επιρροή της: «Αν δεν είχα διαβάσει το Final Blackout, δε θα μπορούσα να είχα γράψει το πρώτο μου μυθιστόρημα. Αλλά δεν μπορείς να μιμηθείς τον Χάμπαρντ. Ήταν απίστευτο άτομο. Άφησε τη σφραγίδα του στα έργα φαντασίας και επιστημονικής φαντασίας.…Διέσχισε τον ουρανό σαν κομήτης».

Ο Bill Widder, ένας ακόμη διάσημος συγγραφέας του οποίου η γραφή διαμορφώθηκε χάρη στον Λ. Ρον Χάμπαρντ, μίλησε περαιτέρω για μια συνάντηση με τον Ρον που του άλλαξε τη ζωή, στα σκαλιά του Πανεπιστημίου της Κολούμπια και για το «πώς είχε κάτι το ξεχωριστό. Είχα την αίσθηση παρά το γεγονός ότι περιβαλλόμασταν από δύο χιλιάδες ανθρώπους, ότι ήμουν το μόνο άτομο σε ολόκληρο το σύμπαν». Ο Widder μίλησε επίσης για την επιδεξιότητα του κ. Χάμπαρντ να διευρύνει την ανθρώπινη ικανότητα, δηλαδή «τη διαβεβαίωση ότι σχεδόν τίποτα δεν είναι, ίσως, τίποτα, δεν είναι ακατόρθωτο από τον άνθρωπο».

Ο τέταρτος και τελικός συνεντευξιαζόμενος της βραδιάς ήταν ο συγγραφέας μπεστ σέλερ, Dave Wolverton. Ο Wolverton, που είναι ένας πρώην νικητής και κριτής του Διαγωνισμού Writers of the Future του Λ. Ρον Χάμπαρντ, αναγνώρισε την επιτυχία του διαγωνισμού με πρώην νικητές που κατάφεραν να πουλήσουν συλλογικά 60 εκατομμύρια λογοτεχνικά αντίτυπα, εξού και η συνεχής κληρονομιά του κ. Χάμπαρντ: «Αυτός [ο Ρον] μιλούσε για το πώς ο καλλιτέχνης πραγματικά εμπνέει μια γενιά. Είναι οι οραματιστές που κοιτάζουν το μέλλον και, επομένως, δημιουργούν το μέλλον. Και νομίζω ότι έψαχνε για κάτι περισσότερο από απλώς καλούς συγγραφείς» είπε ο Wolverton. «Νομίζω ότι έψαχνε για ανθρώπους που τελικά θα κάνουν αυτόν τον κόσμο καλύτερο».

ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

Οι επιβάτες για το Παρθενικό Ταξίδι παρακολούθησαν επίσης μια επίσημη εκδήλωση προς τιμήν της Διεθνούς Ένωσης των Scientologist (IAS) και της αδιάκοπης δέσμευσής της, όχι μόνο για να προστατεύει και να υποστηρίζει τη θρησκεία, αλλά και για να προωθήσει μια σειρά από ανθρωπιστικές καμπάνιες με έναν και μόνο σκοπό: να είναι ο καταλύτης για την καλυτέρευση της ανθρωπότητας. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

  • Η Επιτροπή Πολιτών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (CCHR), που μάχεται και διαλύει οριστικά τις συστημικές καταχρήσεις της ψυχιατρικής στα νοσοκομεία της Πολιτείας της Ουάσιγκτον, περιορίζει την κακομεταχείριση σε ορφανοτροφεία της Τρανσυλβανίας και κάνει με επιτυχία καμπάνιες για την εξάλειψη της αναγκαστικής χορήγησης φαρμάκων σε μαθητές στη Χιλή.
  • Το Ενωμένοι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η Νεολαία υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που επέφεραν την υιοθέτηση και την εφαρμογή των δικαιωμάτων σε όλο το νησιωτικό έθνος του Πράσινου Ακρωτηρίου, που πυροδότησαν την ενδυνάμωση των δικαιωμάτων για «ευάλωτους» πολίτες στην Ουάσιγκτον, και που ενίσχυσαν τις «φωνές ανά τη χώρα» που έδωσαν μάχη και στη συνέχεια επέφεραν την ισότητα στο έθνος της Δυτικής Αφρικής, την Γκάμπια.
  • Το Ίδρυμα για Έναν Κόσμο Χωρίς Ναρκωτικά, που έκανε σταυροφορία για να καταπολεμήσει τη χρήση ναρκωτικών και ενέπνευσε έτσι ένα προεδρικό διάταγμα κατά της προσωπικής κατοχής και κατανάλωσης ναρκωτικών στην Κολομβία, που συνεργάστηκε με την εθνική αστυνομία για να παραδώσει σεμινάρια ευαισθητοποίησης σε θέματα ναρκωτικών σε όλη την Γκαουτένγκ της Νότιας Αφρικής, και που έκανε μια έφοδο εκπαίδευσης κατά των ναρκωτικών για μισό εκατομμύριο οπαδούς στο Super Bowl 53 στην Ατλάντα της Τζόρτζια.
  • Και τέλος υπήρχαν προγράμματα υπό την αιγίδα του IAS για την κοινωνική υποστήριξη ευρείας κλίμακας με τον Δρόμο προς την Ευτυχία που αποκαθιστά ένα πνεύμα αδελφοσύνης στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα των Βρυξελλών, τον Οργανισμό Εφαρμοσμένης Εκπαίδευσης που παρέδωσε μια σανίδα σωτηρίας για την παιδεία σε χωριά σε όλο το Ανατολικό Τιμόρ στον Νότιο Ειρηνικό, και με την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά του Νάρκωνον που χάραξε ένα μονοπάτι για την επιτυχία στην απεξάρτηση σε όλη την πολιτεία της Φλόριντα.

  • Και τότε, μια μαγική εβδομάδα έφτασε στο τέλος της, μια εβδομάδα γεμάτη από όνειρα που βγήκαν αληθινά και με νέα όνειρα που χαρτογραφήθηκαν για κοντινούς ορίζοντες που πλησιάζουμε σύντομα. Το μόνο που απέμενε ήταν οι θερμοί αποχαιρετισμοί και το «bon voyage» από τον κ. Μισκάβιτς σε όλους τους επιβάτες για ένα νέο έτος γεμάτο με δυνατότητες. Έτσι λοιπόν, ξεκίνησαν με μια ανανεωμένη αίσθηση του σκοπού, σπιρτάδα στο βήμα τους και μια περήφανη γνώση για τα επιτεύγματα του παρελθόντος και του παρόντος και σαφώς, ενός απεριόριστου μέλλοντος.