ΡΟΥΣΤΕΝΜΠΕΡΓΚ, ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ

H ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΘΙΣΜΟ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ/ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΣΕ ΕΝΑ ΕΝΔΟΞΟ ΝΕΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΝΑΡΚΩΝΟΝ

30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Ένα εντυπωσιακό Ηπειρωτικό Νάρκωνον (κέντρο απεξάρτησης από τα ναρκωτικά), το οποίο αντιμετωπίζει μετωπικά την κλιμακούμενη κρίση των ναρκωτικών στην Αφρική, ανοίγει σ’ ένα ιδιωτικό, γαλήνιο και ειδυλλιακό περιβάλλον – ένα πρώην καταφύγιο άγριων ζώων που καταλαμβάνει 2.100 στρέμματα αφρικανικής σαβάνας. Τα εγκαίνια αυτού του κέντρου έγιναν εφικτά χάρη στις γενναιόδωρες συνεισφορές μελών της Διεθνούς Ένωσης των Scientologist.

Στις 30 Δεκεμβρίου 2023, περίπου 1.600 επισκέπτες συγκεντρώθηκαν ένα ηλιόλουστο Σάββατο για τη συγκινητική τελετή εγκαινίων του Ηπειρωτικού Κέντρου Νάρκωνον για την Απεξάρτηση από τα Ναρκωτικά και Εκπαιδευτικού Κέντρου για την Αφρική. Ήρθαν από παντού για να συμμετάσχουν στα εγκαίνια του εκθαμβωτικού νέου Νάρκωνον, και άκουσαν τις ομιλίες αξιωματούχων τοπικού, περιφερειακού και εθνικού επιπέδου, που εγκωμίασαν όχι μόνο τις τεράστιες και μεγαλοπρεπείς εγκαταστάσεις, αλλά και τους στόχους που μπορούν να επιτευχθούν για να αλλάξουμε ζωές τώρα που το υπερσύγχρονο συγκρότημα είναι ανοιχτό.

Αξιωματούχοι από όλη τη Νότια Αφρική συναντούν εκπροσώπους του ABLE και του Νάρκωνον για να εγκαινιάσουν το νέο Ηπειρωτικό Νάρκωνον Αφρικής.

Η αποκατάσταση ζωών από τον εθισμό απαιτεί ένα περιβάλλον χωρίς περισπασμούς, και το νέο Νάρκωνον το παρέχει αυτό με τρόπους που μόνο η Μητέρα Ήπειρος μπορεί. Στους πρόποδες της οροσειράς Μαγκάλισμπεργκ, το Νάρκωνον Αφρικής βρίσκεται σε 2.100 στρέμματα σαβάνας, όπου κοπάδια από καμηλοπαρδάλεις, ζέβρες και μια ποικιλία από είδη ελαφιών τρέχουν ελεύθερα – και όλα τους είναι εκπληκτικά ορατά από τις βεράντες αγναντέματος του κέντρου, οι οποίες προσφέρουν πανοραμική θέα στο νοτιοαφρικανικό λιβάδι. Περιτριγυρισμένο από ένα γαλήνιο περιβάλλον και από θαύματα της φύσης, το αχανές συγκρότημα περιλαμβάνει 27 κτίρια που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την παράδοση του πρωτοποριακού προγράμματος απεξάρτησης από τα ναρκωτικά, το οποίο βασίζεται στις ανακαλύψεις και τα γραπτά του Λ. Ρον Χάμπαρντ.

Σε κεντρική τοποθεσία, στην πόλη Ρούστενμπεργκ της Βορειοδυτικής Επαρχίας της Νότιας Αφρικής, το Ηπειρωτικό Νάρκωνον παρέχει ένα ήρεμο περιβάλλον απεξάρτησης λιγότερο από δύο ώρες μακριά από το Γιοχάνεσμπουργκ και την Πρετόρια. Επιπλέον, το κέντρο δε θα στεγάζει απλώς δεκάδες μαθητές τη φορά στο πρόγραμμα, αλλά θα λειτουργεί επίσης ως εκπαιδευτικό κέντρο για τη δημιουργία εγκαταστάσεων του Νάρκωνον σε όλη την ήπειρο.

Έτσι, αυτό το εκπληκτικό νέο κέντρο του Νάρκωνον θα επεκτείνει ένα αυξανόμενο παγκόσμιο δίκτυο των Νάρκωνον που απελευθερώνει άτομα από τη χρήση ναρκωτικών και την κατάχρηση ουσιών.

Η ανταπόκριση στο κάλεσμα για βοήθεια ενάντια στη μάστιγα της χρήσης εθιστικών ουσιών ήταν το επαναλαμβανόμενο μοτίβο που χαρακτήριζε τη μεγαλοπρεπή τελετή εγκαινίων στο σύνολό της. Συνεπώς, το Νάρκωνον Αφρικής εμφανίζεται σε έναν χρόνο και σε έναν τόπο όπου είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ.

Επί του παρόντος, ένας στους πέντε Νοτιοαφρικανούς ενήλικες κάνει χρήση ναρκωτικών ή κατάχρηση αλκοόλ, κι έτσι στο σύνολό τους υπάρχουν 10 εκατομμύρια άνθρωποι που είναι εθισμένοι. Από αυτούς που αναζητούν βοήθεια και κάνουν άλλα προγράμματα απεξάρτησης από ναρκωτικά, είναι υπερβολικά πολλοί αυτοί που υποτροπιάζουν και επιστρέφουν στα κέντρα απεξάρτησης έναν χρόνο αργότερα, ένα πρόβλημα με το οποίο συνεχίζουν να δίνουν μάχη οι αρχές.

Μεταξύ των αξιωματούχων και των ατόμων που δημιουργούν αλλαγές, τα οποία παρευρέθηκαν, ήταν η κα Νοζιμπέλε Μακάντα, η Εθνική Επικεφαλής των Δημοτικών Υπηρεσιών Υγείας. Παραδέχτηκε την «τρίπτυχη κρίση που πλήττει τη Νότια Αφρική: φτώχεια, ανεργία και ανισότητα», αλλά είπε ότι η βασική αιτία και των τριών αυτών είναι ο εθισμός στα ναρκωτικά. Το αποτέλεσμα, όπως είπε η κα Μακάντα, είναι «απόγνωση σε κάποιον βαθμό όσον αφορά την αντιμετώπιση του εθισμού.

»Αλλά σήμερα μπορώ ευτυχώς να πω ότι το κάλεσμά μας έχει απαντηθεί με αυτό το υπέροχο νέο Νάρκωνον! Με το Νάρκωνον, πιστεύω ότι μπορούμε να βοηθήσουμε τους νέους μας να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους χωρίς καμία παρέμβαση» είπε, προσθέτοντας ότι, με τη διπλή λειτουργία του κέντρου όσον αφορά την εκπαίδευση των νέων ειδικών στον εθισμό στα ναρκωτικά, «θα δούμε μια αναγέννηση στις κοινότητές μας και έτσι, μέσα από τις ζωές που σύντομα θα σωθούν, το Νάρκωνον έχει τη δύναμη να αποκαταστήσει την ένδοξη προοπτική της Αφρικής!».

Ο κ. Γιουτζίν Νοϊτζάνα, Γενικός Γραμματέας της BRICS Νότιας Αφρικής (Διεθνής Συνασπισμός), μοιράστηκε με το κοινό την εντύπωση που του έκανε το νέο κέντρο ως «ένας μαγικός τόπος γεμάτος εργαλεία αυτοβοήθειας και μεγαλοπρεπή θέα των βουνών που μοιάζουν σαν να έχουν σκαλιστεί από τους θεούς.

»Αυτό το νέο κέντρο αποπνέει ελπίδα, σθένος και τη μεταμορφωτική δύναμη της απεξάρτησης ως πηγή έμπνευσης μιας παντοτινής αλλαγής. Προσφέρει τα αναγκαία εργαλεία για την καταπολέμηση του εθισμού. Νάρκωνον σημαίνει λιγότερα ναρκωτικά, λιγότερη εγκληματικότητα και λιγότερα χρήματα σε λάθος χέρια για τη διαιώνιση του κακού. Και αυτός είναι ο πιο ισχυρός καταλύτης που μπορεί να φανταστεί κανείς για αλλαγή» δήλωσε και μετά ακολούθησαν δυνατά χειροκροτήματα.

Ο κ. Ταμσουάνκα Μακουαμπέλα, ένας διεθνώς αναγνωρισμένος ακαδημαϊκός, Διευθύνων Σύμβουλος και Ιδρυτής του Νοτιοαφρικανικού Συμβουλίου για Απόφοιτους, είπε στο πλήθος ότι, στην Αφρική, «το 60 τοις εκατό των νέων είναι άνεργοι και πάνω από το 50 τοις εκατό των απόφοιτων κολεγίου δεν μπορούν να βρουν δουλειά.

»Μελέτες δείχνουν ότι τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι πιο διαδεδομένα στον άνεργο πληθυσμό. Έχω δει τα φάρμακα/ναρκωτικά να διαλύουν ομάδες, να αφήνουν τους ανθρώπους χωρίς ελπίδα και να καταστρέφουν το μέλλον τους» είπε. «Και όλο αυτό το διάστημα, ένιωθα ότι δεν μπορούσα να κάνω τίποτα. Έτσι ήταν τα πράγματα μέχρι που είδα μια αχτίδα φωτός και ελπίδας... το Νάρκωνον.

»Μέσα από αυτή την τεχνολογία του αξιότιμου Λ. Ρον Χάμπαρντ, που σώζει ζωές, ενδυναμώνετε τους απόφοιτούς μας. Διώχνετε τα βάσανά τους και τους οδηγείτε σε επίπεδα ελευθερίας που ξεπερνούν σχεδόν κάθε φαντασία. Πετάω από χαρά για το λαμπρό μέλλον που θα δημιουργηθεί με αυτό το νέο Νάρκωνον Αφρικής».

Η κα Μπουσισίουε Μεμέλα είναι η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Υπηρεσίας Κοινωνικής Ασφάλισης της Νότιας Αφρικής, μιας εθνικής υπηρεσίας της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης που έχει την εξουσιοδότηση να παρέχει επιδόματα πρόνοιας και σύνταξης στους πολίτες της Νότιας Αφρικής.

«Καθ’ όλη μου τη ζωή και τη δουλειά μου στους τομείς της κοινωνικής ανάπτυξης και των δημόσιων υπηρεσιών» είπε στο πλήθος, «έχω παρατηρήσει δύο δυσβάσταχτα γεγονότα. Πρώτον: ο εθισμός καταστρέφει ζωές. Και δεύτερον: υπάρχει μια συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για αποτελεσματικές λύσεις. Οι κοινότητές μας χρειάζονται βοήθεια.

»Η αλήθεια είναι ότι θεωρώ το Νάρκωνον έναν ισχυρό συνεργάτη. Έναν συνεργάτη με τον οποίο μπορώ να δουλέψω για να διαλύσω ό,τι στέκεται εμπόδιο στην απεξάρτηση. Θα αλλάξουμε τη χώρα μας – τον έναν δρόμο μετά τον άλλο, και τη μια κοινότητα μετά την άλλη» πρόσθεσε η κα Μεμέλα. «Λένε ότι στους πιο σκοτεινούς ουρανούς βλέπουμε τα πιο λαμπρά αστέρια. Οπότε, σήμερα, όλη η Νότια Αφρική φεγγοβολά».

Ο τελικός ομιλητής, ο επίσκοπος Τάμπο Μαπέλα, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Νοτιοαφρικανών Χριστιανών Λειτουργών, συνόψισε την ελπίδα που φέρνει αυτό το νέο κέντρο απεξάρτησης από τα ναρκωτικά στην Αφρική. «Βλέπω ένα πολύ αποτελεσματικό πρόγραμμα που δίνει στον Άνθρωπο τη γνώση και τη δύναμη να πάρει τον έλεγχο της ζωής του. Παρέχετε γνώση που μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξαναβρούν τον δρόμο του Θεού και να αντιστρέψει την ηθική πτώση της κοινωνίας.

»Και τώρα, μ’ αυτές τις άψογες εγκαταστάσεις, μπορώ να δω ξεκάθαρα τον λόγο που πραγματοποιείτε απεξάρτηση ζωών από τα ναρκωτικά όπως κανένας άλλος στον τομέα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά» δήλωσε ο επίσκοπος Μαπέλα και το ακροατήριο σηκώθηκε όρθιο για ένα δυνατό χειροκρότημα. «Η χώρα μας και η ήπειρός μας το χρειάζονται αυτό. Ο μεγάλος μας ηγέτης, ο Μαντέλα, είπε: “Το να είσαι ελεύθερος δε σημαίνει απλώς να σπάσεις τις αλυσίδες σου, αλλά να ζεις με τρόπο που σέβεται και υποστηρίζει την ελευθερία των άλλων”. Και αυτό βλέπω σ’ αυτό το νέο κέντρο του Νάρκωνον».


Το Νάρκωνον γιορτάζει πάνω από 50 χρόνια διάσωσης ζωών, διαθέτοντας κέντρα σε περισσότερες χώρες απ’ οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα απεξάρτησης από τα φάρμακα/ναρκωτικά στον κόσμο, με ένα παγκόσμιο δίκτυο που εκτείνεται σε έξι ηπείρους.

Το Νάρκωνον είναι μοναδικό μεταξύ των προγραμμάτων απεξάρτησης από τα φάρμακα/ναρκωτικά, από την άποψη ότι προσφέρει διακοπή της χρήσης χωρίς φάρμακα/ναρκωτικά και χωρίς ιατρική παρέμβαση, για να σπάσει τα δεσμά του εθισμού. Η μέθοδος αποτοξίνωσης του Νάρκωνον βασίζεται στην ανακάλυψη του Λ. Ρον Χάμπαρντ ότι τα κατάλοιπα των ναρκωτικών παραμένουν στους λιπώδεις ιστούς του σώματος πολύ μετά τη χρήση ναρκωτικών. Αυτή η επαναστατική διαδικασία απαλλάσσει το σώμα απ’ αυτές τις τοξικές ουσίες. Επίσης μοναδικό μέρος του προγράμματος είναι το γεγονός ότι χειρίζεται τον σωματικό και τον ψυχικό πόνο που έκανε το άτομο να στραφεί εξαρχής στα φάρμακα/ναρκωτικά, βοηθώντας να διασφαλιστεί ότι δε θα επιστρέψει ποτέ ξανά στα φάρμακα/ναρκωτικά.

Σήμερα, χιλιάδες επί χιλιάδων απόφοιτοι του Νάρκωνον ζουν μια ζωή χωρίς ναρκωτικά.


Το νέο κέντρο του Ηπειρωτικού Νάρκωνον στη Νότια Αφρική είναι τώρα ένας από τους πυλώνες ενός δικτύου του Νάρκωνον όπου πρωτοστατεί το Νάρκωνον Άροουχεντ, το κύριο κέντρο απεξάρτησης από τα φάρμακα/ναρκωτικά και διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο που βρίσκεται στη νοτιοανατολική Οκλαχόμα και αντιπροσωπεύει τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις του είδους του στον κόσμο. Το δίκτυο περιλαμβάνει επίσης το Ηπειρωτικό Νάρκωνον της Ευρώπης στην ειδυλλιακή Λίμνη Αρέσο της Δανίας· το Ηπειρωτικό Νάρκωνον για τη Λατινική Αμερική σε μια ιστορική χασιέντα στη Βίλα Βικτόρια του Μεξικού· το Ηπειρωτικό Νάρκωνον Ηνωμένου Βασιλείου, που βρίσκεται σε ένα εξοχικό στο Ανατολικό Σάσεξ· το Νάρκωνον Σάνκοουστ σε μια γαλήνια δασική έκταση 30 στρεμμάτων στο Κληαργουότερ της Φλόριντα· ένα Νάρκωνον που εξυπηρετεί καλλιτέχνες και ηγέτες σε ένα αρχοντικό πάνω σ’ έναν λόφο, στο Οχάι της Καλιφόρνιας· και το Νάρκωνον Νεπάλ κάτω από τη σκιά της Κορυφής Χάμπαρντ, που πήρε το όνομά της προς τιμήν του Λ. Ρον Χάμπαρντ.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το narconon.org.