ΚΑΝΣΑΣ ΣΙΤΙ, ΜΙΖΟΥΡΙ

ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΕΔΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΧΩΡΑ:
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ SCIENTOLOGY ΚΟΒΕΙ ΤΗΝ ΚΟΡΔΕΛΑ ΣΕ ΚΤΗΡΙΟ-ΟΡΟΣΗΜΟ ΤΟΥ ΚΑΝΣΑΣ ΣΙΤΙ

2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Το Κάνσας Σίτι ασπάζεται μια νέα Εκκλησία στο Crossroads Arts District στην καρδιά της πόλης.

Ακολουθείστε δύο οφιοειδή ποτάμια μέσα από ένα συνονθύλευμα καλλιεργήσιμης γης που πλησιάζει στον ορίζοντα, και θα φτάσετε σε μια μεγάλη πόλη με μια ατμόσφαιρα κωμόπολης, ακριβώς στο κέντρο των ηπειρωτικών Ηνωμένων Πολιτειών.

Μερικοί κάτοικοι θα σας πουν ότι αν ακούσετε προσεκτικά, μπορείτε να ακούσετε ακόμη τους κουρασμένους καουμπόηδες να καβαλούν τα εξαντλημένα άλογά τους στην πόλη. Άλλοι λένε ότι οι δρόμοι είναι πάντα χαραγμένοι με τις νότες του ρυθμικού πιάνου του Count Basie και του εμψυχωτικού σαξόφωνου του Charlie Parker, που είναι μόνο δύο από τα μουσικά ινδάλματα που απέκτησαν εμπειρία σ’ αυτό το λίκνο της αμερικανικής τζαζ που κάποτε λεγόταν «Το Παρίσι στις Πεδιάδες».

Πενήντα χρόνια αργότερα και το Κάνσας Σίτι εξακολουθεί να πάλλεται με καλλιτέχνες του 21ου αιώνα που ορίζουν αυτό το κομβικό σημείο της αμερικανικής κουλτούρας στο αγροτικό κέντρο ελέγχου της χώρας. Πουθενά αλλού δεν είναι πιο ζωντανό αυτό το κίνημα απ’ ό,τι στο Crossroads Arts District, όπου το Σάββατο 2 Νοεμβρίου, ήταν η τοποθεσία για κάτι το εξαιρετικό.

Με μια ηλιόλουστη φθινοπωρινή ημέρα να ζωγραφίζει το τέλειο φόντο, ένα πλήθος από περισσότερα από 1.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στη 18η και Γκραντ για να καλωσορίσουν μια εκπληκτική νέα Εκκλησία της Scientology που άνοιξε τις πόρτες της.

Ο κύριος Ντέιβιντ Μισκάβιτς, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Religious Technology Center, ανέβηκε στη σκηνή συνοδευόμενος από ένα ηχηρό καλωσόρισμα στην τελετή εγκαινίων της Εκκλησίας της Scientology του Κάνσας Σίτι.

Ο κ. Ντέιβιντ Μισκάβιτς, ο εκκλησιαστικός ηγέτης της θρησκείας της Scientology, τέλεσε τα εγκαίνια. Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο κ. Μισκάβιτς τόνισε τη σπουδαιότητα του εύθυμου πνεύματος της ημέρας προς τιμήν της νέας έδρας της Εκκλησίας στις Μεσοδυτικές Πολιτείες: «Κάνσας Σίτι, όπου, όπως λένε, οι κάτοικοι μιλούν τα πιο αυθεντικά “αμερικάνικα” σε όλες τις 50 πολιτείες, και το μπάρμπεκιου είναι το καλύτερο από οπουδήποτε στον γαστρονομικό γαλαξία. Είναι επίσης μια πόλη όπου το “εργασιακό ήθος” εξακολουθεί να είναι αυτό που ήταν πριν η λέξη “ήθος” χάσει το νόημά της. Οπότε, ναι, Κάνσας Σίτι, πάμε!».

Διοχετεύοντας την ενέργεια ενός ενθουσιώδους κοινού και συνδυάζοντάς τη με τον χορευτικό ρυθμό που ανέδειξε το αυτοσχέδιο τζαζ είδος «Bebop», η τελετή ήταν ανυψωτική από την πρώτη συγχορδία. Μια εναρκτήρια ερμηνεία του κλασικού μπλουζ κομματιού «Lester Leaps In» συνδυάστηκε με το φανκ ρεφρέν του «Kansas City—Here I Come», ενώ οι εορταστικές εκδηλώσεις κλιμακώθηκαν με τους κοινωνικούς ηγέτες και αξιωματούχους να εγκωμιάζουν την ιστορική νέα έδρα της Εκκλησίας.

Οι υπέροχα ανακαινισμένες εγκαταστάσεις, που χτίστηκαν το 1926, είναι ένα ορόσημο της πόλης και μια καταχωρισμένη τοποθεσία πολιτιστικής κληρονομιάς εθνικού βεληνεκούς. Με κύριο γνώρισμα το design αμερικανικού Beaux Arts, το μεγαλοπρεπές συμμετρικό εξωτερικό του είναι τυπικό των ακρογωνιαίων κτηρίων από τις αρχές του 19ου αιώνα που εξακολουθούν να ορίζουν τις αμερικανικές πόλεις σήμερα. Το επίκεντρο είναι χωρίς αμφιβολία ο πανύψηλος διώροφος χώρος υποδοχής στο ισόγειο, διακοσμημένος με πέντε μοναδικά είδη μαρμάρου, ένα ταβάνι με ξύλινα δοκάρια με ένα ζωγραφισμένο στο χέρι σχέδιο εμπνευσμένο από τον πολιτισμό των Αζτέκων, και τεράστιους πολυελαίους από μπρούντζο και σφυρήλατο σίδερο – είναι ένα θεαματικό καλωσόρισμα σε μια Εκκλησία που είναι πλήρως αφιερωμένη στην ανύψωση της κοινότητάς της.

Και, ενώ οι Μεσοδυτικές Πολιτείες φημίζονται για τις παραδοσιακές αξίες, φέρει επίσης μια ενδιαφέρουσα ιστορία με γκάνγκστερ, τυχερά παιχνίδια, λαθρεμπόριο ουίσκι και διαφθορά. Φυσικά, μερικά από αυτά τα θέματα μπορεί να είναι μέρος της λαογραφίας του Χόλιγουντ, αλλά τα ποσοστά του βίαιου εγκλήματος στο Κάνσας Σίτι εξακολουθούν να συγκαταλέγονται μεταξύ των δέκα κορυφαίων πόλεων στη χώρα. Αυτές οι στατιστικές εξουδετερώνονται από ένα κίνημα σ’ όλη την πόλη για την ανάληψη δράσης, και αυτό το κίνημα το υποστηρίζουν οι καμπάνιες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κοινωνικής βελτίωσης που χρηματοδοτούνται από την Εκκλησία και ήδη δημιουργούν ένα καλύτερο και ασφαλέστερο Κάνσας Σίτι. Για παράδειγμα, προγράμματα όπως η Αλήθεια για τα Ναρκωτικά εφαρμόζονται από τους τοπικούς φορείς επιβολής του νόμου για παράδοση σε ευάλωτες ομάδες νέων, μαθήματα του Δρόμου προς την Ευτυχία για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα διδάσκονται σε τοπικά χριστιανικά εκκλησιάσματα και οι Εθελοντές Λειτουργοί της Scientology έχουν βοηθήσει θύματα φυσικών καταστροφών. Ανεξάρτητα από την περίσταση ή ανάγκη, η απάντηση της Εκκλησίας είναι πάντα η ίδια: «Η βοήθειά μας είναι δική σας».

Οι αξιωματούχοι που τίμησαν αυτές τις δεσμεύσεις και με τη σειρά τους εξέφρασαν τα συγχαρητήριά τους ήταν ο Scott Wagner, ο προσωρινός δήμαρχος του Κάνσας Σίτι από το 2015 μέχρι τον Ιούλιο του 2019· ο Jeff Owens, αντιπρόεδρος του Crossroads Arts District· η Cleo McLaughlin, σύμβουλος της Εθνικής Ένωσης των Συμβούλων του Εθισμού· και ο πάστορας Melvin Merritt, ο ιδρυτής των Ground Level Ministries του Κάνσας Σίτι.

Ο Scott Wagner, ο προσωρινός δήμαρχος του Κάνσας Σίτι (2015-2019), καλωσόρισε θερμά τη νέα Εκκλησία και τα μέλη της: «Σε τελική ανάλυση, ο σκοπός είναι οι συνεργασίες. Καμία μεμονωμένη υπηρεσία δεν μπορεί να κάνει τα πάντα. Αυτό που δένει εμάς που ζούμε και δουλεύουμε μαζί είναι ότι ξέρουμε πως το Κάνσας Σίτι είναι υπέροχο και έχει τη δυνατότητα να γίνει ακόμα πιο υπέροχο. Το να δημιουργήσετε τη νέα σας Εκκλησία εδώ κάνει τους άλλους να σκεφτούν: “Κάτι συμβαίνει στο Κάνσας Σίτι – ίσως θα πρέπει να συμμετάσχουμε κι εμείς”. Σας ευχαριστώ που επενδύσατε στο μέλλον μας, και σας ευχαριστώ που δώσατε την ψυχή σας στο μέλλον αυτής της αμερικανικής ενδοχώρας. Καλώς ήρθατε στη γειτονιά μας».

Ο Jeff Owens, ο αντιπρόεδρος του Crossroads Arts District, τίμησε το έργο της Εκκλησίας να αποκαταστήσει τη νέα τους έδρα στην καρδιά όλων: «Σωστά, η έδρα σας βρίσκεται στο κέντρο του Crossroads Arts District. Αλλά δε θεωρήσατε αυτή τη διάκριση ως δεδομένη – αναλάβατε δράση. Όταν ήρθατε και αποκαταστήσατε αυτό το πολύτιμο ορόσημο, δηλώσατε: “Δεν υπάρχει όριο στην τέχνη – θα δημιουργήσουμε ένα αριστούργημα εδώ σ’ αυτή την τοποθεσία”. Λοιπόν, έμεινα κατάπληκτος όταν μπήκα μέσα στη μεγαλοπρεπή είσοδό σας και είδα τι έχετε κάνει. Είναι μια όμορφη διατήρηση της αμερικανικής κουλτούρας του Κάνσας Σίτι. Δηλαδή, το σπίτι σας αντανακλά την προσωπικότητα του σπιτιού μας ως κοινότητα».

Η Cleo McLaughlin, σύμβουλος της Εθνικής Ένωσης των Συμβούλων του Εθισμού, μίλησε για την ανακάλυψη της τεχνολογίας απεξάρτησης από τα ναρκωτικά ή φάρμακα του Νάρκωνον: «Παρακολούθησα μια Τελετή Αποφοίτησης και άκουσα τις ιστορίες απελπισίας από εκείνους που είχαν πολεμήσει και κερδίσει ενάντια στα ναρκωτικά. Ήταν συναισθηματικό, ήταν αξέχαστο. Αυτά τα πολύτιμα όντα, όλοι τους, είχαν υποκύψει σε κάτι που δεν έδινε ζωή, αλλά την αφαιρούσε. Αλλά τώρα, με το Νάρκωνον, είχαν επιστρέψει στη ζωή. Έγινα μια διά βίου οπαδός. Και είναι χαρά μου να δουλεύω μαζί σας, ανασταίνοντας ανθρώπινες ζωές από το Αρκάνσας έως την Οκλαχόμα και από εδώ ακριβώς στο Μιζούρι».

Ο πάστορας Melvin Merritt, ο ιδρυτής των Ground Level Ministries του Κάνσας Σίτι, μίλησε για τις δυνατότητες που υπάρχουν τώρα για κάθε κάτοικο της πόλης του: «Η άποψη που επικρατεί σήμερα αφορά σε μεγάλο βαθμό τις διαφορετικές θρησκείες και τις διαφορετικές εκκλησίες και το πόσο διαφορετικοί και ξεχωριστοί είμαστε όλοι μας. Αν απλώς ενωνόμασταν, κοιτάξτε πόση δύναμη θα δημιουργούσαμε. Και εκεί αρχίζει ο δεσμός μου με την Εκκλησία της Scientology. Ήδη συνεργαζόμαστε στενά με τους Εθελοντές Λειτουργούς σας στις εκδηλώσεις συνεργασίας της κοινότητάς μας.… Ναι, είμαι ενθουσιασμένος. Ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι όλοι είμαστε Εθελοντές Λειτουργοί. Και εδώ στο Κάνσας Σίτι, με έναν κοινό σκοπό, μαζί θα Κάνουμε Κάτι γι’ Αυτό!».


Μόλις μπαίνουν μέσα στη νέα Εκκλησία της Scientology του Κάνσας Σίτι, οι επισκέπτες καλωσορίζονται από ένα Κέντρο Ενημέρωσης Κοινού που παρουσιάζει μια εισαγωγή στην Dianetics και τη Scientology. Οι προθήκες του, που περιλαμβάνουν περισσότερα από 500 φιλμ σε 17 γλώσσες, παρουσιάζουν τα θεμελιώδη Πιστεύω και τις πρακτικές της θρησκείας της Scientology, καθώς και τη ζωή και την κληρονομιά του Ιδρυτή της, του Λ. Ρον Χάμπαρντ.

Το Κέντρο Ενημέρωσης Κοινού παρουσιάζει επίσης τις πολλές ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες υπό την αιγίδα της Scientology, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι παγκόσμιες καμπάνιες για την εκπαίδευση σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ένα πρόγραμμα ευρείας διάδοσης για την εκπαίδευση με θέμα τα ναρκωτικά, ένα πρόγραμμα για την πρόληψή τους και την απεξάρτηση, ένα παγκόσμιο δίκτυο κέντρων παιδείας και μάθησης, καθώς και το σώμα των Εθελοντών Λειτουργών της Scientology, που αποτελεί σήμερα μια από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες ομάδες αντιμετώπισης καταστροφών.

Το Παρεκκλήσι του Κάνσας Σίτι εξυπηρετεί όλες τις θρησκευτικές συγκεντρώσεις της Scientology, συμπεριλαμβανομένων των Κυριακάτικων Λειτουργιών, των Γάμων και των Τελετών Ονοματοδοσίας. Επιπλέον, το Παρεκκλήσι είναι ανοιχτό για όλη την κοινότητα και κάθε δόγμα για ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων. Από τις δεξιώσεις και τα σεμινάρια έως τα workshop και τις διαλέξεις, όλα συμβαίνουν στο όνομα της εξύψωσης του Κάνσας Σίτι σε υψηλότερα επίπεδα.

Η Καφετέρια προσφέρει ένα σημείο συνάντησης, είτε για επισκέπτες που κάνουν περιήγηση στην Εκκλησία, είτε για όσους παρευρίσκονται στις πολλές προγραμματισμένες εκδηλώσεις, είτε για ενορίτες κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων τους από τις υπηρεσίες της Scientology.

Η νέα Εκκλησία δίνει τη δυνατότητα να παραδίδονται όλα τα εισαγωγικά σεμινάρια και μαθήματα. Πραγματοποιούνται το απόγευμα, το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα, και προσφέρουν μια επισκόπηση των βασικών αρχών της Dianetics και της Scientology και της εφαρμογής τους στη ζωή. Ανάμεσα στα πιο δημοφιλή είναι μια σειρά Μαθημάτων για τη Βελτίωση της Ζωής, που το καθένα τους είναι σχεδιασμένο να βελτιώσει μια συγκεκριμένη πτυχή της ζωής.

Εκτός από τις Εισαγωγικές Υπηρεσίες, η Εκκλησία διαθέτει 20 ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια για την παροχή ώντιτινγκ της Scientology (πνευματική συμβούλευση σε ατομική βάση). Αυτοί που θέλουν να μάθουν την τεχνολογία του ώντιτινγκ θα είναι τώρα σε θέση να εκπαιδευτούν σε πολλές αίθουσες μελέτης, που καταλαμβάνουν έναν ολόκληρο όροφο αυτού του ιστορικού κτηρίου. Μετά την αποφοίτηση, αυτοί οι νέοι ώντιτορ (πνευματικοί σύμβουλοι) μπορούν να βοηθήσουν άλλους να αποκτήσουν πνευματική ελευθερία. Οι νέες εγκαταστάσεις καλωσορίζουν Scientologist και όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για την Εκκλησία της Scientology.


Τα εγκαίνια της νέας Εκκλησίας της Scientology του Κάνσας Σίτι πυροδοτούν μια περίοδο εξάπλωσης για τη θρησκεία με πάνω από 70 νέες Εκκλησίες της Scientology σε διεθνείς πόλεις: από το Λος Άντζελες ως το Λονδίνο, την Μπογκοτά έως το Βερολίνο και το Τελ Αβίβ ως το Τόκιο.

Περισσότερα εγκαίνια Εκκλησιών έχουν προγραμματιστεί για τους επόμενους 12 μήνες σε πόλεις στη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία, την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο.