ΠΕΡΘ, ΔΥΤΙΚΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Η «ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ» ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΟΔΕΣ ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ SCIENTOLOGY

5 ΜΑΪΟΥ 2018

Το Περθ ίσως να είναι πολύ μακρινό, αλλά το αισιόδοξο επιχειρηματικό πνεύμα της πόλης είναι ιδανικό για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη –και πιο cool– νέα θρησκεία.

Πηγαίνετε στην πιο απομακρυσμένη μεγάλη πόλη στον κόσμο, που βρίσκεται ανάμεσα σε κενούς κατά κύριο λόγο ορίζοντες ωκεανών και ερήμων· προσθέστε απανωτά κύματα από σκληραγωγημένους και ανοιχτόκαρδους πιονιέρους από την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ιταλία, την Κίνα, το Βιετνάμ, την Ελλάδα και ένα σωρό άλλες εθνικές γενέτειρες· συνδυάστε τα όλα αυτά με το Γκανγκ-χο, αισιόδοξο πνεύμα από τους Αντίποδες· προσθέστε πλήθη από χρυσοθήρες και μεταλλευτές διαμαντιών· τραγουδήστε κάνα δυο μέτρα από το Waltzing Matilda, προσθέστε λίγα καγκουρό και ορίστε το σκηνικό για την πιο πρόσφατη Εκκλησία της Scientology στον πλανήτη: το Περθ, την πρωτεύουσα και τη μεγαλύτερη πόλη στη Δυτική Αυστραλία.

Το νέο φως σ’ αυτή την «Πόλη των Φώτων» είναι μόνο ένα τετράγωνο μακριά από τη Μεγάλη Ανατολική Λεωφόρο, μόνο δεκαπέντε λεπτά από το κέντρο της πόλης του Περθ και βρίσκεται δίπλα στον περίφημο Ποταμό Σουάν (Κύκνος) που είναι η έδρα από τα μεγαλοπρεπή μαύρα πουλιά από τα οποία το ποτάμι πήρε το όνομά του. Αυτό είναι το μέρος όπου πάνω από 1.000 Σαηεντολόγοι και οι καλεσμένοι τους –κάποιοι από αυτούς διέσχισαν χιλιάδες χιλιόμετρα για να φτάσουν στο Περθ– συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στις 5 Μαΐου του 2018 για να γιορτάσουν τα εγκαίνια της νέας Εκκλησίας της Scientology.

Ο κύριος Ντέιβιντ Μισκάβιτς, Πρόεδρος του Συμβουλίου του RTC, είναι ο κύριος ομιλητής της μεγάλης γιορτής για την πιο πρόσφατη Εκκλησία της Scientology στην πιο απομακρυσμένη μεγάλη πόλη στον κόσμο.

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΜΙΣΚΑΒΙΤΣ, ο εκκλησιαστικός ηγέτης της Scientology, ταξίδεψε 14.400 χλμ. για να φτάσει στο Περθ. Είπε στο συγκεντρωμένο πλήθος των εγκαινίων ότι σύντομα θα ξεκινήσει ένα ταξίδι τραβώντας κορδέλες διασχίζοντας ακόμη 32.000 χιλιόμετρα. Αλλά, για το Περθ, ο κ. Μισκάβιτς διακήρυξε: «Αυτό είναι το ΤΩΡΑ για το οποίο περιμένατε».

Καθώς παρουσίασε την τελετή εγκαινίων, ο κ. Μισκάβιτς μίλησε για το νέο μέλλον της Scientology στη Δυτική Αυστραλία. «Και τώρα, φεύγουμε από την Εποχή των Ονείρων για να υλοποιήσουμε το τελικό όνειρο πριν πέσει η κορδέλα... Δηλαδή τώρα είναι η στιγμή για να προσφέρουμε τη βοήθειά μας ολόψυχα και χωρίς διακρίσεις. Γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο, αυτή η νέα Εκκλησία της Scientology και εξυπηρετεί το Περθ και γίνεται το Περθ».

Ο κ. Μισκάβιτς έχει ηγηθεί μιας περιόδου πρωτοφανούς ανάπτυξης εγκαινιάζοντας 65 νέες Εκκλησίες τα τελευταία χρόνια. Το Περθ σηματοδοτεί τον αριθμό 66. Αυτές οι Εκκλησίες θέτουν ένα στάνταρ που καθορίστηκε από τον κ. Χάμπαρντ και μπαίνει σε ισχύ από τον κ. Μισκάβιτς, ένα στάνταρ που οραματίζεται κάθε Εκκλησία ως τέλεια έκφραση των αρχών και των πρακτικών της θρησκείας, συμπεριλαμβανομένων των πολλών προγραμμάτων κοινωνικής βοήθειας και των ανθρωπιστικών προγραμμάτων.

Στη νοτιοδυτική γωνία της Αυστραλίας, το Περθ είναι απομονωμένο και δύσκολο στην πρόσβαση – είναι πιο γρήγορο να πετάξεις εκεί από το Μπαλί παρά από το Σίδνεϊ. Η πιο κοντινή πόλη της Αυστραλίας στο Περθ είναι η Αδελαΐδα, με πάνω από 2.000 χιλιόμετρα απόσταση από τη νότια ακτή της ηπείρου.

Η απομόνωση του Περθ το έχει μετατρέψει σε μια παντοδύναμη πόλη όπου το σύνθημα είναι «Floreat», μια λατινική λέξη που σημαίνει «άκμαζε» ή «πρόκοβε». Αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τους Σαηεντολόγους. Σε τελική ανάλυση, μια γνωστή παρότρυνση από τον κ. Χάμπαρντ ήταν ότι όλοι θα πρέπει να «ακμάζουν και να προκόβουν».

Σε αυτό το πνεύμα έγιναν τα εγκαίνια της Εκκλησίας με τον παραδοσιακό εθνικό ύμνο της Αυστραλίας, «Advance Australia Fair» που ακολουθήθηκε από μια «ξεσηκωτική» ερμηνεία ενός τοπικού τραγουδιού νίκης, που ταίριαζε με το θαρραλέο και επιχειρηματικό πνεύμα των Σαηεντολόγων του Περθ.

Ενώ ο πληθυσμός του Περθ ευημερεί, όπως και σε κάθε πόλη, τα ναρκωτικά, η εγκληματικότητα και άλλες κοινωνικές παγίδες είναι συνεχώς παρόντες παράγοντες. Η Εκκλησία της Scientology της πόλης –που ιδρύθηκε πάνω από 60 χρόνια πριν– βρίσκεται στην πρώτη γραμμή από τις καμπάνιες κοινωνικής βελτίωσης και τις ανθρωπιστικές καμπάνιες.

Οι Σαηεντολόγοι έχουν διανείμει δεκάδες χιλιάδες αντίτυπα από τα βιβλιαράκια Η Αλήθεια για τα Ναρκωτικά που χρηματοδοτούνται από την Εκκλησία. Η Επιτροπή Πολιτών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που επίσης χορηγείται από την Εκκλησία, δημιούργησε μια επιτυχημένη καμπάνια τα τελευταία χρόνια για να σταματήσει τις βάρβαρες ψυχιατρικές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης της στείρωσης των ανθρώπων που θεωρήθηκαν «ψυχικά ασθενείς».

Άλλα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την Εκκλησία –Ο Δρόμος προς την Ευτυχία, ένας οδηγός κοινής λογικής για καλύτερη ζωή, και το Ενωμένοι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που προωθεί αυτά τα δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους– είναι επίσης εξαιρετικά δραστήρια στο Περθ της Δυτικής Αυστραλίας.

Όλες αυτές οι δραστηριότητες αντικατοπτρίζουν το δύσκολο και ενθουσιώδες έργο των Σαηεντολόγων για να βοηθήσουν να χτίσουμε μια σπουδαία πόλη και πολιτισμό στο Περθ. Και οι πολίτες της πόλης το έχουν παρατηρήσει αυτό.

Οι εξαιρετικοί ομιλητές και το συγκεντρωμένο πλήθος αντιπροσώπευσαν τις πολιτικές, πολιτιστικές, εκπαιδευτικές ομάδες, καθώς και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και τις επιχειρήσεις. Στους ομιλητές συμπεριλήφθηκε ο κ. Steve Hansen, μέλος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου της Δυτικής Αυστραλίας, ο Δρ Bernard Doherty, καθηγητής Νέων Θρησκευτικών Κινημάτων στη Θεολογική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Τσαρλς Σταρτ, η Δρ Jaya Krishnan, μια γιατρός και επίτιμο μέλος της Εθνικής Ένωσης Φυσικής Ιατρικής· και ο κ. Paul Shiel, ιδρυτής μιας φιλανθρωπικής συνεργασίας, της Medal Missionaries Community.

Σε μια πόλη όπου η επιτυχία και το επίτευγμα είναι συνώνυμα, ο κ. Hansen μίλησε για την επιτυχία του στο να αναπτύξει την εταιρεία του από πέντε τοποθεσίες σε 42 – κι όλα αυτά χάρη στη διαχειριστική τεχνολογία του Λ. Ρον Χάμπαρντ. «Εάν κάποιος ρωτάει: “Γιατί να εφαρμόσω τη Διαχειριστική Τεχνολογία;” θα του πω: “Επειδή σου δίνει τις σωστές απαντήσεις.” Το θέμα είναι ότι η τεχνολογία έχει αποτελέσματα στο 110% των περιπτώσεων. Πιστεύω ότι μπορεί να ωφελήσει κάθε επιχείρηση, τον καθένα, οπουδήποτε. Πιστεύω ότι η ευκαιρία γι’ αυτή την Εκκλησία είναι φανταστική και είμαι πάρα πολύ τυχερός που βρίσκομαι ανάμεσα σε κάποιους εκπληκτικούς και καλά εκπαιδευμένους ανθρώπους. Εδώ, κάθε πολίτης μπορεί να ανακαλύψει ό,τι χρειάζεται για να σχεδιάσει και να εκπληρώσει τα δικά του προσωπικά όνειρα. Και αυτός είναι ένας τεράστιος αντίκτυπος σε όλη τη Δυτική Αυστραλία».

Ο Δρ Doherty έκανε λόγο για το πρωτοποριακό έργο της Επιτροπής Πολιτών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που χρηματοδοτείται από την Εκκλησία, στην καταπολέμηση της ψυχιατρικής κατάχρησης. «Εδώ ακριβώς στη Δυτική Αυστραλία υπάρχουν κάποια σημαντικά προβλήματα» είπε ο καθηγητής. «Το χειρότερο ανάμεσά τους είναι ότι στα ντόπια παιδιά δίνονται συνταγογραφούμενα φάρμακα παρά τη θέλησή τους και ακόμα χειρότερα, απειλούνται με ηλεκτροσόκ [ηλεκτροσπασμοθεραπεία] όταν είναι μόνο 11 ετών. Αυτό δεν είναι έγκλημα, είναι ηθικά παράλογο». Αλλά ο Δρ Doherty έκανε επίσης λόγο για τις λύσεις που χρηματοδοτούνται από την Εκκλησία για την καταπολέμηση του εγκλήματος: «Ξεκινάτε μια εκστρατεία ενημέρωσης που βασίζεται σε αποδείξεις και συναντηθήκατε με τους βουλευτές της Δυτικής Αυστραλίας για να εκθέσετε τη σοκαριστική αλήθεια. Τελικά, επιφέρατε μόνιμη απαγόρευση του ηλεκτροσόκ στους ανηλίκους, προστατεύοντας έτσι μερικούς από τους πιο ευάλωτους πολίτες!».

Η Δρ Krishnan μίλησε για το πώς η Scientology δίνει έμφαση στο πνευματικό στοιχείο των ανθρώπων, πράγμα που λείπει από τη σύγχρονη ιατρική επιστήμη. «Πιστεύω ότι η Εκκλησία της Scientology είναι η λύση για να δώσουμε στην ανθρωπότητα τις απαντήσεις για να χειριστούν τη ζωή και να βελτιωθούν» είπε η Δρ Krishnan. «Έχω δει την αφοσίωσή σας, το πάθος σας να ανυψώνετε άλλους και τις αξίες σας για την προστασία κάθε πολίτη στο Περθ. Μου δίνει μεγάλη τιμή και ελπίδα να γνωρίζω ότι έχω μια Εκκλησία όπου μπορώ να στείλω τους ανθρώπους, γνωρίζοντας ότι θα γίνουν ένα καλύτερο άτομο με τις απαντήσεις που έψαχναν» επισήμανε η Δρ Krishnan. «Κι έτσι, με αυτή τη μεγαλειώδη τελετή, ας αφυπνίσουμε το ανθρώπινο πνεύμα και ας δημιουργήσουμε μια μεγάλη αλλαγή για το Περθ και όλη τη Δυτική Αυστραλία!»

Ο κ. Shiel, από τη Medal Missionaries Community, μίλησε για την ανάγκη για φιλανθρωπίες, ακόμα και σε μια ακμάζουσα πόλη όπως είναι το Περθ. Ο οργανισμός του συνεργάζεται με την Εκκλησία της Scientology για να βρίσκουν λύσεις για εκείνους που είναι παγιδευμένοι στα ναρκωτικά, τον αλκοολισμό και τη φτώχεια. «Αναγνώρισα αμέσως την τεράστια ικανότητα της Εκκλησίας να ανταποδώσει» σχολίασε ο κ. Shiel. «Ανεξάρτητα από το πρόβλημα: τα ναρκωτικά, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ηθικότητα – το προσεγγίζετε μ’ ένα πάθος που είναι απαράμιλλο. Έχω δουλέψει με ανθρωπιστικές ομάδες από το Νουλάρμπορ ως την Κίμπερλι και την κορυφή του Ντάργουιν και δεν έχω δει ποτέ κάτι σαν τις καμπάνιες σας… Η βοήθειά σας είναι βοήθεια με κεφαλαίο Β» είπε. «Ναι, αυτή είναι η Εκκλησία της Scientology, μια ανθρωπιστική οργάνωση σε όλους τους τομείς!»


Όλοι όσοι πλησιάζουν τη νέα Εκκλησία της Scientology του Περθ καλωσορίζονται από την εντυπωσιακή της πρόσοψη. Καθώς οι ενορίτες μπαίνουν στον μεγάλο χώρο, τους υποδέχεται η Ρεσεψιόν με θέα στο Κέντρο Ενημέρωσης Κοινού. Ο χώρος είναι ανοιχτός με ψηλά ταβάνια και φωτισμό βιομηχανικού στιλ. Οι ξεκάθαρες γραμμές και οι πινελιές από μαύρο μέταλλο με ζεστή ρουστίκ επένδυση ξύλου δίνουν μια σύγχρονη βιομηχανική αίσθηση σε όλο τον χώρο.

Στους καλεσμένους προσφέρεται μια εισαγωγή στην Dianetics και τη Scientology, ξεκινώντας με το Κέντρο Ενημέρωσης Κοινού. Οι προθήκες του, που περιλαμβάνουν περισσότερα από 500 φιλμ σε 17 γλώσσες, παρουσιάζουν τα θεμελιώδη Πιστεύω και πρακτικές της θρησκείας της Scientology, καθώς και τη ζωή και την κληρονομιά του Ιδρυτή της, του Λ. Ρον Χάμπαρντ.

Το Κέντρο Ενημέρωσης παρουσιάζει επίσης τα διάφορα ανθρωπιστικά προγράμματα υπό την αιγίδα της Scientology. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται: η παγκόσμια πρωτοβουλία για την εκπαίδευση σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, προγράμματα ευρείας ενημέρωσης, πρόληψης και απεξάρτησης ατόμων από τα ναρκωτικά, ένα παγκόσμιο δίκτυο κέντρων παιδείας και μάθησης, καθώς και το πρόγραμμα των Εθελοντών Λειτουργών της Scientology, που έχει γίνει η μεγαλύτερη ανεξάρτητη ομάδα παροχής βοήθειας στον κόσμο.

Το Παρεκκλήσι του Περθ είναι ένας μεγάλος διώροφος χώρος με φωτισμό στις εσοχές γύρω από την περίμετρο του τοίχου, δημιουργώντας την αυταπάτη από ένα αιωρούμενο ταβάνι ψηλά. Είναι ιδανικό για κάθε είδους συγκέντρωση της Scientology, συμπεριλαμβανομένων των Κυριακάτικων Λειτουργιών, των Γάμων και των Τελετών Ονοματοδοσίας, καθώς και για πολλές εκδηλώσεις για όλη την κοινότητα, όπως δεξιώσεις και σεμινάρια, οι οποίες είναι ανοιχτές για τα μέλη όλων των δογμάτων.

Η Καφετέρια «Κορυφές» αποτελεί σημείο συνάντησης για όσους παρευρίσκονται σε εκδηλώσεις, καθώς επίσης και για τους ενορίτες κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων τους από τις υπηρεσίες της Scientology.

Η νέα Εκκλησία δίνει τη δυνατότητα να παραδίδονται όλες οι Εισαγωγικές Υπηρεσίες. Αυτές περιλαμβάνουν σεμινάρια σχετικά με την Dianetics και τη Scientology που γίνονται τα απογεύματα, τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα, προσφέροντας έτσι μια επισκόπηση των βασικών αρχών τους και του τρόπου εφαρμογής τους στη ζωή, καθώς και μια σειρά από Μαθήματα της Scientology για τη Βελτίωση της Ζωής, για να βοηθήσουν οποιονδήποτε σε κάθε πλευρά της ζωής του.

Η Εκκλησία περιλαμβάνει επίσης δεκάδες ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια παρέχοντας το ιδανικό σκηνικό για το ώντιτινγκ της Scientology (πνευματική συμβούλευση). Υπάρχει επίσης μια πληθώρα από αίθουσες μελέτης που είναι αφιερωμένες αποκλειστικά στην εκπαίδευση των ώντιτορ (πνευματικών συμβούλων), των Σαηεντολόγων εκείνων που μελετούν την τεχνολογία του ώντιτινγκ για να βοηθήσουν άλλους να αποκτήσουν πνευματική ελευθερία.


Τα εγκαίνια της νέας Εκκλησίας της Scientology του Περθ λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου τεράστιας εξάπλωσης της θρησκείας με πάνω από 65 νέες Εκκλησίες της Scientology, από το Λος Άντζελες ως την Τάμπα, το Λονδίνο ως το Μιλάνο, το Τελ Αβίβ ως το Τόκιο και από το Καοσιούνγκ μέχρι την Μπογκοτά.

Μόνο το περασμένο έτος, νέες Ιδανικές Εκκλησίες της Scientology άνοιξαν στο Σαν Φερνάντο Βάλεϊ της Καλιφόρνια, στο Μαϊάμι της Φλόριντα, στην Κοπεγχάγη της Δανίας, στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας, στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, στο Βόρειο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, στο Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα και στη Σίλικον Βάλεϊ της Καλιφόρνια.

Περισσότερες Εκκλησίες έχουν προγραμματιστεί να ανοίξουν μέσα στο 2018 σε πόλεις της Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής, της Βόρειας Αμερικής και της Αφρικής.