ΟΡΛΑΝΤΟ, ΦΛΟΡΙΝΤΑ

ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ ΕΚΡΗΓΝΥΤΑΙ ΣΤΗΝ «ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ» ΚΑΘΩΣ ΜΙΑ ΚΟΡΔΕΛΑ ΠΕΦΤΕΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ SCIENTOLOGY

12 ΜΑΪΟΥ 2018

Το Ορλάντο, η πόλη με τους περισσότερους τουρίστες στη χώρα, βλέπει ένα όνειρο να γίνεται πραγματικότητα, όταν η νέα Εκκλησία της Scientology του Ορλάντο ανοίγει τις πόρτες της για όλους.

Ένα «Μαγικό Βασίλειο» μιας μητροπολιτικής περιοχής, όπου η μαγεία είναι κάτι το συνηθισμένο, το σουρεαλιστικό είναι πραγματικό και τα αστέρια ακούν τις ευχές των ανθρώπων, η «Πρωτεύουσα των Θεματικών Πάρκων του Κόσμου» είναι εντελώς μοναδική. Ως έδρα από χώρες των θαυμάτων όπως η Walt Disney World, το SeaWorld Orlando, τα Universal Studios και ο Μαγικός Κόσμος του Χάρι Πότερ ανάμεσα σε πολλά άλλα, η τεράστια παιδική χαρά του Ορλάντο προσελκύει τουρίστες όλων των ηλικιών, που αγαπούν τη διασκέδαση και αναζητούν μεγάλες συγκινήσεις, από όλο τον κόσμο.

Ενώ μόλις λίγα λεπτά από τη λεωφόρο των θεματικών πάρκων του Ορλάντο, το International Drive, θα δείτε το πιο πρόσφατο «λαμπρό αστέρι» ήδη να αστράφτει στον αναπτυσσόμενο διαστρικό γαλαξία της Εκκλησίας. Οι εκτενείς εγκαταστάσεις καλύπτουν σχεδόν 16 στρέμματα στο κέντρο της μεγαλύτερης πόλης της ενδοχώρας στη Φλόριντα, στις όχθες της Λίμνης Έλενορ. Σ’ αυτό το μαγευτικό μέρος, όπου το γέλιο και η φαντασία είναι παντοτινά, ένα πλήθος από πάνω από 2.000 Σαηεντολόγους και φίλους συγκεντρώθηκαν κάτω από τον μεσημεριανό ήλιο της Κεντρικής Φλόριντα, το Σάββατο 12 Μαΐου, για να γιορτάσουν τα εγκαίνια της νέας Εκκλησίας της Scientology.

Συνοδευόμενος από Σαηεντολόγους που πρωταγωνίστησαν στο να φέρουν αυτή τη νέα Εκκλησία στη ζωή, ο κ. Μισκάβιτς εγκαινιάζει επίσημα την Εκκλησία της Scientology του Ορλάντο.

Τιμώντας την ξεχωριστή γιορτή, ο κ. Ντέιβιντ Μισκάβιτς, ο εκκλησιαστικός ηγέτης της θρησκείας της Scientology, είπε: «Πέρα απ’ όλα αυτά για τα οποία η πόλη σας είναι γνωστή, υπάρχει ένας ακόμη τρόπος να πούμε αυτή την ιστορία και προκύπτει από ένα διαφορετικό είδος μαγείας. Επειδή με την πτώση αυτής της κορδέλας εγκαινίων, μια νέα Εκκλησία της Scientology υψώνεται και με αυτή και ένα βασίλειο πνευματικής ελευθερίας όπου κάθε πολίτης βασιλεύει».

Αυτό το ανοιξιάτικο απόγευμα, η ορχήστρα έπαιξε έναν χαρμόσυνο ρυθμό – μια μουσική επένδυση από δείγματα των θεματικών πάρκων της περιοχής συνδυασμένη με σύγχρονη μουσική χιπ χοπ. Ήταν ένα ρεφρέν που ήταν σε αρμονία με τους παρόντες αξιωματούχους, που ασπάστηκαν την κληρονομιά της Εκκλησίας στο Ορλάντο, και παρότρυνε τους ενορίτες να φέρουν την «πραγματική μαγεία» στις κοινότητές τους.

Μια ποικιλία πολιτισμών υπάρχει κάτω από την επιβλητική σκιά του Μίκυ Μάους, παρουσιάζοντας μια ευρεία σειρά ερωτήσεων και προβλημάτων· συγκεκριμένα, σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη χρήση ναρκωτικών από κατοίκους και τουρίστες. Η νέα Εκκλησία, με τα ανθρωπιστικά προγράμματα και τα προγράμματα κοινωνικής βελτίωσης που καλύπτουν όλο το φάσμα των κοινωνικών θεμάτων, είναι έτοιμη να δώσει τις απαντήσεις.

Η χρήση παράνομων ναρκωτικών είναι ένα πρωταρχικό μέλημα στην ευρύτερη περιοχή του Ορλάντο, όπως και σε κάθε κοινότητα, μικρή ή μεγάλη, στη Φλόριντα, όπου κατασκευάζεται το 85% των χαπιών οξυκωδόνης του έθνους. Μέσα από τη διεθνή εκπαιδευτική πρωτοβουλία «Αλήθεια για τα Ναρκωτικά» υπό την αιγίδα της Εκκλησίας, οι Σαηεντολόγοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή διαφωτίζοντας πάνω από μισό εκατομμύριο νέους και ενήλικες στο Ορλάντο και μόνο, σχετικά με τους κινδύνους της χρήσης ναρκωτικών.

Πέρα από τα ντουλάπια με τα φάρμακα και τα τρενάκια του λούνα παρκ, ωστόσο, βρίσκονται δύο άλλες κοινότητες – μια που σχεδόν περιβάλλεται από πολλά χιλιόμετρα από φάρμες βοοειδών και αγροκτήματα, και μια άλλη που είναι κρυμμένη στην κοινή θέα ανάμεσα στην καθημερινή κίνηση από εκατομμύρια τουρίστες. Γεμάτη με μετανάστες εργαζόμενους, προβληματικούς εφήβους και θετά παιδιά, η Κεντρική Φλόριντα κατατάσσεται τρίτη ανάμεσα στις χειρότερες περιοχές της χώρας όσον αφορά την ανθρώπινη εργασία και την εμπορία ανθρώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση. Για να αποτρέψει την παραβίαση των δικαιωμάτων αυτών, η Εκκλησία επιχορηγεί το πρόγραμμα Ενωμένοι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη μεγαλύτερη μη κυβερνητική καμπάνια πληροφόρησης και εκπαιδευτική εκστρατεία του είδους της. Το αποτέλεσμα ήταν μια εντυπωσιακή ανύψωση πολυάριθμων ομάδων και ατόμων που εμπνεύστηκαν από την Εκκλησία για να συνεχίσουν να καταπολεμούν τέτοια αθέατα δεινά.

Ενσαρκώνοντας το γνωστό τους σλόγκαν «Κάτι Μπορεί να Γίνει γι’ Αυτό», οι διάσημοι Εθελοντές Λειτουργοί της Scientology της Φλόριντα είναι ένα οικείο θέαμα γύρω στην Κεντρική Φλόριντα με τα χαρακτηριστικά τους κίτρινα μπλουζάκια, ειδικά κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου των τυφώνων. Έχουν βοηθήσει να επιδιορθωθούν οι κατεστραμμένες ζωές και τα σπίτια που σάρωσε ο τυφώνας. Οι Εθελοντές Λειτουργοί είναι παγκοσμίως γνωστοί για την ανταπόκρισή τους στην επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, σε πλημμύρες, σεισμούς και κάθε είδους φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές.

Επιπλέον καμπάνιες που χρηματοδοτούνται από την Εκκλησία περιλαμβάνουν την Επιτροπή Πολιτών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μια επιτροπή δεοντολογίας που ερευνά και εκθέτει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ψυχιατρική και είναι γνωστή στη Φλόριντα για την αποκάλυψη της κατάχρησης του Νομοσχεδίου Μπέικερ – και τον Δρόμο προς την Ευτυχία, έναν οδηγό κοινής λογικής που παρέχει μια μη θρησκευτική πυξίδα για να την ακολουθήσουν όλοι στη ζωή τους.

Αυτά τα προγράμματα αντανακλούν την επιμέλεια και την ακλόνητη δέσμευση των Σαηεντολόγων του Ορλάντο να βοηθήσουν στην οικοδόμηση μιας πιο μορφωμένης, σπλαχνικής και ζωντανής πόλης. Και έχουν εμπνεύσει συνεργασίες με κοινότητες σε όλη την ευρύτερη περιοχή του Ορλάντο.

Για να τιμήσουν αυτή την ξεχωριστή μέρα, παρευρέθηκαν ηγέτες και σύμμαχοι από την κοινότητα του ευρύτερου Ορλάντο, πολλοί από τους οποίους ανέβηκαν στη σκηνή για να καλωσορίσουν την Εκκλησία, όπως: η κα Susan Valdes από την Ένωση Σχολικών Περιφερειών της Φλόριντα, ο κ. Edward Herman, Εκπαιδευτικός Ευάλωτων Νέων στην Πόλη του Ορλάντο, ο κ. Justin Drach, Υποπλοίαρχος των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, και ο Πάστορας Τζόελ Λιούις από τα Ιερατεία «Out of Our Heart».

Η κα Valdes καλωσόρισε την Εκκλησία και την υποστήριξή της στη Νεολαία υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που βοηθά να διατηρηθεί ζωντανή η φλόγα της ελευθερίας στη Φλόριντα. «Οι οικογένειες έρχονται συνεχώς σε εμένα και μου λένε πώς οι έννοιες και οι πληροφορίες από τη Νεολαία υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι η πιο σημαντική εκπαίδευση εκεί έξω. Φέρνετε τα υλικά σας και εκπαιδεύετε ανθρώπους στα ανθρώπινα δικαιώματά τους – το δικαίωμα στην εκπαίδευση, το δικαίωμα στην υπευθυνότητα και το δικαίωμα στη ζωή… Μέσα από το μήνυμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τώρα έχουμε εκπαιδεύσει περισσότερες από 25.000 οικογένειες της Φλόριντα».

Ο κ. Drach μίλησε στους παρόντες για την προάσπιση των δικαιωμάτων με τη CCHR εκ μέρους των αθώων: «Ως αεροπόρος του ναυτικού, έχω πετάξει με αεροσκάφη για να υπερασπιστώ το σύνταγμά μας και τις ελευθερίες μας. Ήταν και εξακολουθεί να είναι καθήκον μου να υπηρετώ αυτούς που στερούνται την ελευθερία τους. Στην πραγματικότητα, υπάρχει ένα ρητό στο Ναυτικό που λέει: “Πάντα σε Άμυνα, Πάντα σε Επιφυλακή.” Και αυτό είναι ένα σύνθημα που βλέπω εκπληρωμένο από σας. Επειδή υπάρχει μόνο μια ομάδα ανθρώπων που είναι η κατάλληλη πηγή και η αυθεντία σχετικά με το Νομοσχέδιο Μπέικερ σε αυτή την πολιτεία – και αυτή είναι η CCHR και η Εκκλησία της Scientology!».

Ο κ. Herman δήλωσε ότι Ο Δρόμος προς την Ευτυχία του Ιδρυτή της Scientology, Λ. Ρον Χάμπαρντ, μπορεί να αφυπνίσει μια γενιά που αγωνίζεται: «Για να είμαι σαφής, οι τάξεις μου είναι ένα μέρος καλλιέργειας για μέλη συμμοριών. Αλλά όταν ξεκίνησα δίδαγμα προς δίδαγμα, άρχισα να βλέπω τη σύνδεση με τη φιλοσοφία του Δρόμου προς την Ευτυχία. Οι μαθητές που συνήθως θα κάθονταν σιωπηλοί, ξαφνικά μιλούσαν ανοιχτά. Άλλοι που δεν θα σε κοιτούσαν στα μάτια, τώρα μιλούσαν για την προσωπική τους ζωή. Δε θα ξεχάσω έναν νεαρό που χρόνια μετά με βρήκε για να μου πει: “Ξέρεις, αυτά τα 21 διδάγματα άλλαξαν τη ζωή μου”».

Και τέλος, αγγίζοντας μια ευαίσθητη χορδή που συνόψισε το πνεύμα και τον σκοπό της νέας Εκκλησίας, ο Πάστορας Lewis δήλωσε: «Κατά τη γνώμη μου, οι Εθελοντές Λειτουργοί και η Εκκλησία της Scientology εμπνέουν νέα ελπίδα. Μπροστά μας βρίσκεται αυτό που μου αρέσει να αποκαλώ “πνευματική βιβλιοθήκη” για να εμπνεύσει ελπίδα για όλους τους ανθρώπους. Τώρα, δεν έχει κανείς πια δικαιολογία για να μείνει αμαθής, γιατί ο κ. Χάμπαρντ συγκέντρωσε όλη αυτή τη σοφία και την έβαλε σε βιβλία για τον καθένα. Έτσι, με αυτόν τον νέο Ιδανικό Οργανισμό, δίνετε στα άτομα τη δύναμη της επιλογής και το δικαίωμα να επιδιώκουν μεγαλύτερη ελευθερία».


Το πρώτο χαρακτηριστικό που βλέπουν οι επισκέπτες και οι ενορίτες όταν προσεγγίζουν τη νέα τετραώροφη Εκκλησία της Scientology του Ορλάντο είναι η πρόσοψη από τα μέσα του εικοστού αιώνα. Κατά την είσοδό τους, οι επισκέπτες μπαίνουν σε έναν φωτεινό και μοντέρνο χώρο που παίρνει στοιχεία από το ηλιόλουστο περιβάλλον της Φλόριντα. Τόνοι ανοιχτού γαλαζοπράσινου, ανοιχτού καφέ και γκρίζου φέρνουν μια γαλήνια αίσθηση στο Κέντρο Ενημέρωσης Κοινού όπου μια εισαγωγή στην Dianetics και στη Scientology παρουσιάζεται. Οι προθήκες του, που περιλαμβάνουν περισσότερα από 500 φιλμ σε 17 γλώσσες, παρουσιάζουν τα θεμελιώδη Πιστεύω και τις πρακτικές της θρησκείας της Scientology, καθώς και τη ζωή και την κληρονομιά του Ιδρυτή της, του Λ. Ρον Χάμπαρντ.

Το Κέντρο Ενημέρωσης παρουσιάζει επίσης τα διάφορα ανθρωπιστικά προγράμματα που υποστηρίζει η Scientology. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται: η παγκόσμια πρωτοβουλία για την εκπαίδευση σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, προγράμματα ευρείας ενημέρωσης, πρόληψης και απεξάρτησης ατόμων από τα ναρκωτικά, ένα παγκόσμιο δίκτυο κέντρων παιδείας και μάθησης, καθώς και το πρόγραμμα των Εθελοντών Λειτουργών της Scientology, που έχει γίνει η μεγαλύτερη ανεξάρτητη ομάδα παροχής βοήθειας στον κόσμο.

Το νέο Παρεκκλήσι του Ορλάντο φιλοξενεί θρησκευτικές συγκεντρώσεις της Scientology που περιλαμβάνουν Κυριακάτικες Λειτουργίες, Γάμους και Τελετές Ονοματοδοσίας. Θα φιλοξενεί επίσης κοινοτικές εκδηλώσεις, όπως δεξιώσεις και σεμινάρια, ανοιχτές για τα μέλη όλων των θρησκευμάτων.

Η κομψή Καφετέρια «Λίμνες» διαθέτει εσωτερικά και εξωτερικά καθίσματα, προσφέροντας ένα σημείο συνάντησης για όσους παρευρίσκονται σε εκδηλώσεις, καθώς επίσης και για τους ενορίτες κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων τους από τις υπηρεσίες της Scientology.

Η νέα Εκκλησία δίνει τη δυνατότητα να παραδίδονται όλες οι Εισαγωγικές Υπηρεσίες. Για παράδειγμα, σεμινάρια σχετικά με την Dianetics και τη Scientology που γίνονται τα απογεύματα, τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα, προσφέροντας έτσι μια επισκόπηση των βασικών αρχών τους και του τρόπου εφαρμογής τους στη ζωή, καθώς και μια σειρά από Μαθήματα της Scientology για τη Βελτίωση της Ζωής, για να βοηθήσουν οποιονδήποτε να βελτιώσει κάθε πλευρά της ζωής του.

Η Εκκλησία του Ορλάντο περιλαμβάνει δεκάδες ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια παρέχοντας το ιδανικό σκηνικό για το ώντιτινγκ της Scientology (πνευματική συμβούλευση). Υπάρχει επίσης μια πληθώρα από αίθουσες μελέτης που είναι αφιερωμένες αποκλειστικά στην εκπαίδευση των ώντιτορ (πνευματικών συμβούλων), των Σαηεντολόγων εκείνων που μελετούν την τεχνολογία του ώντιτινγκ για να βοηθήσουν άλλους να αποκτήσουν πνευματική ελευθερία.


Τα εγκαίνια της νέας Εκκλησίας της Scientology του Ορλάντο έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου απίστευτης εξάπλωσης της θρησκείας, με πάνω από 65 νέες Εκκλησίες της Scientology να εκτείνονται από το Λος Άντζελες ως την Τάμπα, από το Λονδίνο ως το Μιλάνο, από το Τελ Αβίβ ως το Τόκιο και από το Καοσιούνγκ ως την Μπογκοτά, συμπεριλαμβανομένων 28 στις ΗΠΑ και μόνο.

Μόνο το περασμένο έτος, νέες Εκκλησίες της Scientology άνοιξαν στο Σαν Φερνάντο Βάλεϊ της Καλιφόρνια, στο Μαϊάμι της Φλόριντα, στην Κοπεγχάγη της Δανίας, στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας, στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, στο Βόρειο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής στο Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα, στη Σίλικον Βάλεϊ της Καλιφόρνια και στο Περθ της Αυστραλίας.

Περισσότερες Εκκλησίες έχουν προγραμματιστεί να ανοίξουν μέσα στο 2018 σε πόλεις όλου του κόσμου στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Αφρική.