ΝΤΙΤΡΟΪΤ, ΜΙΣΙΓΚΑΝ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΗ ΣΤΟ ΝΤΙΤΡΟΪΤ: ΝΕΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ SCIENTOLOGY ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟΝ ΑΚΡΟΓΩΝΙΑΙΟ ΛΙΘΟ ΤΗΣ MOTOR CITY ΤΩΝ ΗΠΑ

14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Αναρρώνοντας από δύσκολες στιγμές, η μητρόπολη στις Μεσοδυτικές Πολιτείες είναι στο δρόμο της επιστροφής, και τώρα περήφανα καλωσορίζει την πνευματική τεχνολογία σε μια νέα Εκκλησία στον πυρήνα του κέντρου της πόλης.

Το Ντιτρόιτ: Η αγάπη για τα αυτοκίνητα της Αμερικής γεννήθηκε εδώ· Motown, ο ήχος της μουσικής της δημιουργήθηκε εδώ· και ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής του Μποξ Joe Louis, ένας από τους πρώτους ήρωες των αφροαμερικανικών σπορ, καταγόταν από εδώ.

Το Ντιτρόιτ, που ήταν κάποτε η τέταρτη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη του έθνους, έδρα της πιο επιτυχημένης βιομηχανίας της χώρας και τοποθεσία μερικών από τις μεγαλύτερες ειρηνικές διαδηλώσεις πολιτικών δικαιωμάτων στην ιστορία του έθνους, υπό την ηγεσία του Αιδ. Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ, έχει περάσει επίσης ταραγμένους καιρούς.

Αλλά, όπως ο ντόπιος και παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών, Louis, το Ντιτρόιτ έπεσε, αλλά δεν αποκλείστηκε από τον αγώνα. Τώρα, είναι η «Comeback City» της Αμερικής, καθώς δεκάδες ντόπιοι και πιστοί από παντού δείχνουν την πίστη τους στη Motor City, αποφασισμένοι να επαναφέρουν το mojo στη Motown.

Ο κ. Μισκάβιτς απευθύνεται στο πλήθος, στην καρδιά της πόλης του Ντιτρόιτ, την Κυριακή 14 Οκτωβρίου.

Σήμερα το κίνητρο να «ανακτήσουν το Ντιτρόιτ» τροφοδοτείται από μια έντονα μεταδοτική υπερηφάνεια, και η Εκκλησία της Scientology είναι ένα ζωντανό μέρος του κινητήρα που κινητοποιεί αυτή την προσπάθεια. Με παρουσία στην πόλη από το 1963, σε μια λαμπρή φθινοπωρινή Κυριακή στα μέσα Οκτωβρίου ένα πλήθος από περισσότερα από 2.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στη Λεωφόρο Τζέφερσον και στην Οδό Γκρίζγουολντ στο κέντρο της πόλης για να γιορτάσουν μια λαμπρή νέα Εκκλησία να έρχεται στη ζωή.

Ο κ. Ντέιβιντ Μισκάβιτς, ο εκκλησιαστικός ηγέτης της θρησκείας της Scientology, τέλεσε τα εγκαίνια για να ανοίξει επίσημα τις πόρτες της. Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο κ. Μισκάβιτς μίλησε για τη σημασία της στιγμής και το τι ακριβώς συμβόλιζε αυτή η νέα Εκκλησία της Scientology. Δηλαδή, «όχι μια επανάσταση, καμία επιθυμία να αλλάξουμε τη θρησκεία κανενός, αλλά την ελπίδα ότι ο Άνθρωπος μπορεί να σταθεί στα πόδια του, σ’ αυτόν τον ιδιαίτερα μπερδεμένο και μηχανιστικό κόσμο. Και αν μπορεί να το κάνει αυτό, τότε ίσως και να μπορεί επίσης να ανακτήσει την ευτυχία, την ειλικρίνεια, την αγάπη και την καλοσύνη με την οποία δημιουργήθηκε».

«You Can’t Hurry Love», όπως λέει και το τραγούδι, αλλά για όλους τους παρευρισκόμενους υπήρχε το «Dancing in the Streets». Τα εγκαίνια ξεκίνησαν ρυθμικά με τους συμβολικούς ήχους της Motown και πέρασαν γρήγορα σε μια ποικιλία από κοινοτικούς και πολιτικούς ηγέτες που εξέφρασαν τα συγχαρητήριά τους.

Το φόντο του μεγαλοπρεπούς εορτασμού ήταν η οκταώροφη Εκκλησία της Scientology μόλις ανατολικά από τον ουρανοξύστη στη Γουέστ Τζέφερσον 150 και ακριβώς απέναντι από τη Hart Plaza του Ντιτρόιτ. Η τοποθεσία είναι ένας αληθινός ακρογωνιαίος λίθος –χώρος του πρώτου κτηρίου στο Fort Pontchartrain– που αργότερα θα γινόταν η πόλη του Ντιτρόιτ. Ενώ, για να προσθέσουμε επιπλέον νόημα στην ιστορία, αυτό το κτήριο ήταν επίσης η πρώτη εκκλησία της πόλης που χτίστηκε το 1701.

Σήμερα, το μεγαλειώδες ορόσημο 5.100 τετραγωνικών μέτρων που καταλαμβάνει τη Λεωφόρο Γκρίζγουολντ Αρ.1 χρονολογείται από το 1927. Σε συνεργασία με τους τοπικούς τεχνίτες, η Εκκλησία ανακαίνισε σχολαστικά τις περίτεχνες λεπτομέρειες του ορόσημου: από τις τοιχογραφίες στο ταβάνι και τις μπρούτζινες λεπτομέρειες που στολίζουν το νεοκλασικό εσωτερικό του, έως τον εξωτερικό ασβεστόλιθο και τις σιδηροκατασκευές που σχεδιάστηκαν από τον Corrado Parducci –έναν άνθρωπο που στην ουσία έχει ορίσει την όψη του κέντρου της πόλης του Ντιτρόιτ– και πόσο μάλλον το γωνιακό ρολόι του κτηρίου που ήταν ένα γνώριμο στοιχείο για τους κατοίκους για πάνω από 50 χρόνια. Ως η Εκκλησία της Scientology του Ντιτρόιτ, οι εγκαταστάσεις τώρα είναι έτοιμες να συνεχίσουν να προσφέρουν βοήθεια στην πρωτεύουσα του θάρρους και της ηθικής δύναμης της Αμερικής, όπως πάντα έκανε η θρησκεία.

Πράγματι, το έργο της Εκκλησίας και των οργανισμών που χρηματοδοτεί η Εκκλησία έχει προ πολλού εγκαθιδρυθεί εδώ, από τη διανομή από χιλιάδες βιβλιαράκια Η Αλήθεια για τα Ναρκωτικά, έως ένα κίνημα του Δρόμου προς την Ευτυχία που πλημμυρίζει τους δρόμους της πόλης με χιλιάδες αντίτυπα του οδηγού κοινής λογικής για μια καλύτερη ζωή από τον Λ. Ρον Χάμπαρντ, πέρα από τους Σαηεντολόγους που συνεργάζονται με τοπικούς νομοθέτες που υποστηρίζουν την ελευθερία της θρησκείας.

Ανάμεσα στους ηγέτες της περιοχής που καλωσόρισαν την Εκκλησία στις νέες της εγκαταστάσεις, την Κυριακή, ήταν ο Steven Spreitzer, Πρόεδρος του Συλλόγου του Μίσιγκαν για την Ποικιλομορφία και την Ενσωμάτωση· ο Hubert Roberts, Διευθυντής Συμβούλευσης του Πρότζεκτ Ενδυνάμωσης Νέων InvolvedDad· η Δικηγόρος Πολιτικών Δικαιωμάτων, Allison Folmar· και η Artina Hardman, Αντιπρόσωπος της Πολιτείας του Μίσιγκαν της Περιφέρειας 3 (συντ/χος) και Γενική Διευθύντρια τώρα του αστικού κέντρου ενημέρωσης Mack Alive. Όλοι μίλησαν για τις μακροχρόνιες εμπειρίες τους σε συνεργασία με μέλη της Εκκλησίας της Scientology.

Ο κ. Spreitzer, Πρόεδρος του Συλλόγου του Μίσιγκαν για την Ποικιλομορφία και την Ενσωμάτωση, μίλησε για τη δυναμική που οι προσφάτως εγκαινιασμένες εγκαταστάσεις προσθέτουν στην αναζωογόνηση της πόλης: «Η σχέση μας άρχισε 15 χρόνια πριν όταν διαμορφώσαμε το διαθρησκευτικό φόρουμ του Washtenaw County. Και από τότε αποδείχθηκε ότι είστε διαμάντι. Επειδή ήρθατε με σεμνότητα και μια εμπνευσμένη πεποίθηση να ακούσετε τι έχει να πει η κοινότητα. Το έχετε κάνει σε πολλές πόλεις της Αμερικής, και τώρα είναι η ώρα για το κέντρο του Ντιτρόιτ... Οπότε, ναι, ήδη εμπνέετε ελπίδα εδώ ακριβώς σ’ αυτόν τον ακρογωνιαίο λίθο της πόλης».

Ο κ. Roberts, Διευθυντής Συμβούλευσης του Πρότζεκτ Ενδυνάμωσης Νέων InvolvedDad, μίλησε για το πώς το πρόγραμμα Ένας Κόσμος Χωρίς Ναρκωτικά έχει επηρεάσει το έργο του με τους νέους της περιοχής: «Άρχισα να δίνω διαλέξεις σε σχολεία και σε σπίτια μεταβατικού σταδίου, σε άντρες που επιστρέφουν σπίτι από τη φυλακή. Αφότου συνάντησα έναν από εσάς, ξεκίνησα με την Αλήθεια για τα Ναρκωτικά. Τώρα, όταν αυτοί οι νέοι βλέπουν ιστορίες από τη ζωή άλλων ανθρώπων, λοιπόν, αυτός είναι ο συνδυαστικός κώδικας για να ξεκλειδώσεις τις ανασφάλειές τους. Γίνονται πιο άνετοι και αρχίζουν να σκέφτονται: “Μπορώ να ταυτιστώ, και εγώ δίνω μάχη με τα ναρκωτικά.” Βλέπεις τη συνειδητοποίηση στο μυαλό τους και σε αφήνουν μέσα.… Ναι, ενδυναμώνουμε, επιφέρουμε τη συμμετοχή και απελευθερώνουμε τη νεολαία του Ντιτρόιτ».

Η κα Allison Folmar, μια Δικηγόρος Πολιτικών Δικαιωμάτων ενεργή στην προστασία των γονικών δικαιωμάτων, μίλησε για τον αντίκτυπο που έχει η CCHR στον περιορισμό της ψυχιατρικής κακοποίησης σε όλη την πόλη και την πολιτεία της: «Μου αρέσει να σκέφτομαι τη CCHR ως μια επιχείρηση αποστολής διάσωσης. Το έχω πει στο παρελθόν και θα συνεχίσω να το λέω, η CCHR διασώζει. Είναι η ομάδα επιτήρησης της ψυχιατρικής βιομηχανίας, και αυτό δεν είναι η γνώμη μου, είναι αδιαμφισβήτητη αλήθεια. Έχουν τα γεγονότα για να αντιμετωπίσουν τα ψέματα, και μας εφοδίασαν με αυτά τα γεγονότα. Από την αρχή, η CCHR είπε: “Είμαστε στο πλευρό σου.” Και σε κάθε υπόθεση όπου έχω παλέψει για να απελευθερώσω ένα παιδί από τον ψυχιατρικό εγκλεισμό, έχουμε κερδίσει την ελευθερία τους».

Και τελικά, μιλώντας για τη δύναμη του Δρόμου προς την Ευτυχία, σε συνδυασμό με το πνεύμα του Ντιτρόιτ, η κα Artina Hardman, Αντιπρόσωπος της Πολιτείας του Μίσιγκαν της Περιφέρειας 3 (συντ/χος) είπε: «Κάθε πολίτης σε αυτή τη χώρα θα πρέπει να έχει ένα αντίτυπο του Δρόμου προς την Ευτυχία. Σας το λέω, είναι ακριβώς τόσο καλό. Είναι ένα φως που σε καθοδηγεί για να ζεις σύμφωνα με αυτό. Ναι, ο κ. Χάμπαρντ μοιράστηκε τη σοφία του μαζί μας. Και αυτή η θαυμάσια Εκκλησία της Scientology αποτελεί τώρα ένα καταφύγιο για να μοιραστούμε αυτή τη σοφία ξανά και ξανά. Έτσι, καθώς συγκεντρωνόμαστε όλοι σε αυτά τα μεγαλειώδη εγκαίνια σήμερα, γιορτάζουμε μια λαμπρή νέα αναγέννηση για το Ντιτρόιτ, την Πόλη του Θαύματος!»


Μόλις μπαίνουν μέσα στη νέα Εκκλησία της Scientology του Ντιτρόιτ, οι επισκέπτες καλωσορίζονται από ένα Κέντρο Ενημέρωσης Κοινού που παρουσιάζει μια εισαγωγή στην Dianetics και τη Scientology. Οι προθήκες του, που περιλαμβάνουν περισσότερα από 500 φιλμ σε 17 γλώσσες, παρουσιάζουν τα θεμελιώδη Πιστεύω και τις πρακτικές της θρησκείας της Scientology, καθώς και τη ζωή και την κληρονομιά του Ιδρυτή της, του Λ. Ρον Χάμπαρντ.

Το Κέντρο Ενημέρωσης Κοινού παρουσιάζει επίσης τις πολλές ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες υπό την αιγίδα της Scientology, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η παγκόσμια καμπάνια για την εκπαίδευση σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ένα πρόγραμμα ευρείας διάδοσης για την εκπαίδευση με θέμα τα ναρκωτικά, ένα πρόγραμμα για την πρόληψή τους και την απεξάρτηση, ένα παγκόσμιο δίκτυο κέντρων παιδείας και μάθησης, καθώς και το σώμα των Εθελοντών Λειτουργών της Scientology, που αποτελεί σήμερα μια από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες ομάδες αντιμετώπισης καταστροφών στον κόσμο.

Το Παρεκκλήσι του Ντιτρόιτ είναι ιδανικό για κάθε είδους συγκέντρωση της Scientology, συμπεριλαμβανομένων των Κυριακάτικων Λειτουργιών, των Γάμων και των Τελετών Ονοματοδοσίας, καθώς και για πολλές εκδηλώσεις της κοινότητας, δεξιώσεις, σεμινάρια και εργαστήρια ανοιχτά για τα μέλη όλων των δογμάτων.

Η Καφετέρια προσφέρει ένα σημείο συνάντησης για όσους παρευρίσκονται σε εκδηλώσεις, καθώς επίσης και για τους ενορίτες κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων τους από τις υπηρεσίες της Scientology.

Η νέα Εκκλησία δίνει τη δυνατότητα να παραδίδονται όλες οι Εισαγωγικές Υπηρεσίες. Αυτές περιλαμβάνουν σεμινάρια σχετικά με την Dianetics και τη Scientology που γίνονται τα απογεύματα, τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα, προσφέροντας έτσι μια επισκόπηση των βασικών αρχών τους και του τρόπου εφαρμογής τους στη ζωή, καθώς και μια σειρά από Μαθήματα της Scientology για τη Βελτίωση της Ζωής, για να βοηθήσουν οποιονδήποτε σε κάθε πλευρά της ζωής του.

Υπάρχουν επίσης πολύ περισσότερα από μια ντουζίνα ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια παρέχοντας το ιδανικό σκηνικό για το ώντιτινγκ της Scientology (πνευματική συμβούλευση). Υπάρχει επίσης μια πληθώρα από αίθουσες μελέτης που είναι αφιερωμένες αποκλειστικά στην εκπαίδευση των ώντιτορ (πνευματικών συμβούλων) και των Σαηεντολόγων εκείνων που μελετούν την τεχνολογία του ώντιτινγκ· και όλα αυτά για να βοηθήσουν άλλους να αποκτήσουν πνευματική ελευθερία. Οι νέες εγκαταστάσεις καλωσορίζουν Σαηεντολόγους και όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για την Εκκλησία της Scientology.


Τα εγκαίνια της νέας Εκκλησίας της Scientology του Ντιτρόιτ πυροδοτούν μια περίοδο εξάπλωσης για τη θρησκεία με σχεδόν 70 νέες Εκκλησίες της Scientology σε διεθνείς πόλεις: από το Λος Άντζελες ως το Λονδίνο, από την Μπογκοτά έως το Βερολίνο και το Τελ Αβίβ ως το Τόκιο.

Στο περασμένο έτος και μόνο, νέες Εκκλησίες της Scientology άνοιξαν στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας, στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, στο Βόρειο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, στο Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα, στη Σίλικον Βάλεϊ της Καλιφόρνια, στο Περθ της Αυστραλίας, στο Ορλάντο της Φλόριντα, και στη Στουτγάρδη της Γερμανίας.

Περισσότερα εγκαίνια Εκκλησιών έχουν προγραμματιστεί μέσα στους επόμενους μήνες για πόλεις στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική.