ΣΟΛΤ ΛΕΪΚ ΣΙΤΙ, ΓΙΟΥΤΑ

ΜΕ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΩΝ ΤΟΥ, ΤΟ ΣΟΛΤ ΛΕΪΚ ΣΙΤΙ ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΙΔΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ SCIENTOLOGY ΣΤΗ ΓΙΟΥΤΑ

17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Στην καρδιά των Βραχωδών Ορέων, στην εμβληματική οδό South Temple, η Εκκλησία της Scientology του Σολτ Λέικ Σίτι ανοίγει τις πόρτες της σε όλους.

Σε μια πόλη της οποίας το όνομα και μόνο φέρνει στο μυαλό όλων των Αμερικανών τις έννοιες της θρησκευτικής πίστης και αφοσίωσης, η Εκκλησία της Scientology του Σολτ Λέικ Σίτι σήμερα, στις 17 Φεβρουαρίου, με τα εγκαίνιά της προστέθηκε στο συνεχώς διευρυνόμενο σύνολο εκκλησιών της Scientology σε όλο τον κόσμο.

Ένα ευχάριστο Σάββατο, κάτω από τον λαμπερό ήλιο –πράγμα ασυνήθιστο για τα μέσα του χειμώνα σ’ αυτή τη γραφική ορεινή πόλη– η Εκκλησία καλωσορίστηκε από πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες που ενώθηκαν με τοπικά και περιφερειακά μέλη για να εγκαινιάσουν επίσημα αυτή τη νέα εκκλησία στη Γιούτα, μόλις 1,5 χιλιόμετρο από την καρδιά του Σολτ Λέικ.

Ενώ ο καιρός στο Σολτ Λέικ τον Φεβρουάριο συνήθως είναι παγωμένος, η ζεστασιά της υποδοχής σε αυτά τα εγκαίνια ήταν χαρακτηριστική των απογόνων των πρωτοπόρων της πόλης, των οποίων η πίστη στον σεβασμό των ατομικών ελευθεριών συνεχίζει να διαποτίζει ολόκληρη την κοινότητα.

Ο κ. Μισκάβιτς εγκαινίασε την Εκκλησία της Scientology του Σολτ Λέικ Σίτι μαζί με ενορίτες που το 2018 έκαναν πραγματικότητα την πρώτη Ιδανική Εκκλησία της Scientology στη Γιούτα.

Καθώς η Εκκλησία της Scientology του Σολτ Λέικ Σίτι πήρε τη θέση της σε αυτόν τον ιστορικό δρόμο, κάτω από τη μαγευτική οροσειρά Wasatch, ο κ. Ντέιβιντ Μισκάβιτς, εκκλησιαστικός ηγέτης της θρησκείας της Scientology, καλωσόρισε το πλήθος.

«Πριν από το κόψιμο αυτής της κορδέλας και πριν καθένα από τα γύρω βουνά υψωθεί ακόμη περισσότερο», είπε, «φτάνουμε σε αυτό που ο Λ. Ρον Χάμπαρντ θα ήθελε να θυμάστε προτού αρχίσετε τη δράση σας σε αυτή την κοιλάδα. Και αυτό δεν είναι ούτε το “να έχετε καλή τύχη”, ούτε οι “καλές ευχές”, είναι απλώς και μόνο το εξής: “Μην αλλάζεις τη θρησκεία κανενός, μην αλλάζεις τις πολιτικές πεποιθήσεις κανενός. Αντί γι’ αυτό, δίδαξε τον Άνθρωπο να χρησιμοποιεί αυτά που έχει κι αυτά που γνωρίζει για την πραγματική δημιουργία ενός πολιτισμού στη Γη, για πρώτη φορά”. Διότι, έτσι προκύπτει ελευθερία από την άγνοια και ίσως, στη συνέχεια, ένα Βασίλειο του Θεού στη Γη».

Πάνω από 1.000 Σαηεντολόγοι και οι καλεσμένοι τους συγκεντρώθηκαν κάτω από τις ψηλές βουνοκορφές της πόλης για να εγκαινιάσουν την πρώτη Ιδανική Εκκλησία της Scientology στην πολιτεία αυτή. Δε θα μπορούσε να υπάρχει πιο κατάλληλη επιλογή από την πραγματικά ξεχωριστή ερμηνεία του τραγουδιού «We Will Rock You» γι’ αυτά τα εγκαίνια, και αξιωματούχοι της πόλης και της πολιτείας αναγνώρισαν το ανθρωπιστικό πνεύμα που επικρατούσε στην τελετή.

Το Σολτ Λέικ είναι γνωστό για τη φιλικότητα και το ομαδικό πνεύμα των ανθρώπων του και έχει ήδη δει οφέλη από τα δυναμικά κοινωνικά προγράμματα της Εκκλησίας, τα οποία πραγματοποιήθηκαν από τους ντόπιους Σαηεντολόγους και εθελοντές. Τα αποτελέσματα συχνά ήταν εντυπωσιακά: νομοθεσία για την προστασία των δικαιωμάτων της οικογένειας σχετικά με την υποχρεωτική χορήγηση φαρμάκων σε παιδιά, το πρόγραμμα αποτοξίνωσης που βασίζεται στην πρωτοποριακή τεχνολογία του Λ. Ρον Χάμπαρντ που βοήθησε να σωθούν οι ζωές 100 αστυνομικών από τη Γιούτα που είχαν εκτεθεί σε τοξίνες μεθαμφεταμίνης και το Σώμα των Εθελοντών Λειτουργών της Scientology του Σολτ Λέικ που μόνο κατά την τελευταία χρονιά συνέβαλε με 30.000 ώρες στην αντιμετώπιση καταστροφών.

Οι νέες επιβλητικές εγκαταστάσεις της Εκκλησίας, έκτασης 4.000 τετραγωνικών μέτρων κοντά στο κέντρο της πόλης, αντιπροσωπεύουν μια δέσμευση εκ μέρους της Σαηεντολογικής κοινότητας του Σολτ Λέικ για κοινωνική βελτίωση στη Γιούτα. Ως απόδειξη αυτού, αξιωματούχοι από όλη την πολιτεία ήρθαν να καλωσορίσουν και να αναγνωρίσουν αυτή τη δέσμευση. Εξέχοντες ανάμεσά τους ήταν: η Γερουσιαστής της Πολιτείας της Γιούτα κ. Margaret Dayton, ο συνταξιοδοτημένος επικεφαλής της Εγκληματολογικής Μονάδας της Γιούτα κ. Brandon Burgon, η Διευθύντρια του Ιδρύματος Operation Underground Railroad κ. Taryn Dipo και ο Εκπρόσωπος του Συλλόγου Εθελοντισμού της Πολιτείας της Γιούτα κ. Ken Kraudy.

Η Γερουσιαστής Dayton επαίνεσε τους ντόπιους ενορίτες οι οποίοι τη βοήθησαν στον αγώνα που έδωσε στο Καπιτώλιο για τα δικαιώματα της οικογένειας και των θρησκευτικών ελευθεριών. «Μαζί θεσπίσαμε νομοθεσία για να προστατεύσουμε τις οικογένειες από το να χωρίζονται, απλώς και μόνο επειδή οι γονείς αρνούνται να δώσουν στα παιδιά τους τα επικίνδυνα ψυχοτρόπα φάρμακα», είπε. Και όταν εγκρίθηκε αυτό το νομοσχέδιο, είχαμε διασφαλίσει το πιο σημαντικό δικαίωμα για τις οικογένειες της Γιούτα: Το δικαίωμα να είναι οικογένεια».

Ο κ. Burgon Brandon, συνταξιοδοτημένος αξιωματικός της Εγκληματολογικής Μονάδας της Γιούτα, περιέγραψε πώς άλλαξε η ζωή του προς το καλύτερο χάρη στο έργο των Σαηεντολόγων του Σολτ Λέικ. Όταν βλέπω τους Σαηεντολόγους και το έργο που κάνουν, είναι σαν να βλέπω ένα σήμα που γράφει: “Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε”. Είδατε ότι οι αστυνομικοί πνίγονταν από τα δηλητήρια αυτών των εργαστηρίων παραγωγής μεθαμφεταμίνης. Απλώσατε το χέρι σας προς εμάς, όταν κανείς άλλος δεν ήξερε τι να κάνει, και είπατε: “Θα σας βοηθήσουμε”. Και εξαιτίας αυτού, μπορείτε να είστε σίγουροι πως δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ τον Λ. Ρον Χάμπαρντ και την Εκκλησία της Scientology».

Η κ. Taryn Dipo του Ιδρύματος Operation Underground Railroad, η οποία εργάζεται για την εύρεση ατόμων που έχουν πέσει θύματα της εμπορίας ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, τόνισε την αφοσίωση των μελών της Εκκλησίας στα βασικά δικαιώματα της ανθρωπότητας. «Για πρώτη φορά συναντήσαμε μέλη της Εκκλησίας σας όταν καταθέσατε στο Κογκρέσο», είπε. «Αμέσως αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε σε εκπαιδευτικές προσπάθειες με σκοπό την απελευθέρωση κάθε άνδρα, γυναίκας και παιδιού από τη σύγχρονη σκλαβιά. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για εσάς και βγήκατε μαζί μας στην πρώτη γραμμή, βοηθώντας τις επιχειρήσεις ανακάλυψης και αποκάλυψης πραγματικών διακινητών. Ναι, εκπαιδεύετε, ενδυναμώνετε και σίγουρα απελευθερώνετε στο όνομα της ελευθερίας».

Ο κ. Ken Kraudy μίλησε για τον θαυμασμό που τρέφει για τους Εθελοντές Λειτουργούς της Scientology. «Είστε πρόθυμοι να βρεθείτε οπουδήποτε, να αντιμετωπίσετε οτιδήποτε... Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που χαρακτηρίστηκε από ρεκόρ καταστροφών, ήσασταν παντού. Έτσι, όλοι οι Σαηεντολόγοι εκεί έξω, θα πρέπει να είστε υπερήφανοι, γιατί κάνετε τεράστια διαφορά», είπε. «Και αυτό περιλαμβάνει τόσο το τι έχετε κάνει ήδη όσο και το τι συνεχίζετε να κάνετε. Θα ήθελα να ξέρετε ότι έχουμε πολλά κοινά σημεία. Και αυτό για εμάς αποτελεί μια εκπληκτική φιλοφρόνηση. Γιατί δεν είστε απλώς αποδεκτοί, αλλά έχετε επιδοκιμαστεί για το έργο σας όσον αφορά την αντιμετώπιση καταστροφών, τόσο στη Γιούτα όσο και σε όλο τον κόσμο».


Όταν οι επισκέπτες εισέρχονται στην καινούργια Εκκλησία του Σολτ Λέικ Σίτι τους προσφέρεται μια εισαγωγή στη Dianetics και τη Scientology, ξεκινώντας με το Κέντρο Ενημέρωσης Κοινού. Οι προθήκες του, που περιλαμβάνουν περισσότερα από 500 φιλμ σε 17 γλώσσες, παρουσιάζουν τα θεμελιώδη πιστεύω και πρακτικές της θρησκείας της Scientology, καθώς και τη ζωή και το κληροδότημα του Ιδρυτή της, του Λ. Ρον Χάμπαρντ.

Το Κέντρο Ενημέρωσης παρουσιάζει επίσης τα διάφορα ανθρωπιστικά προγράμματα που υποστηρίζει η Scientology. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται: η παγκόσμια πρωτοβουλία για την εκπαίδευση σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, προγράμματα ευρείας ενημέρωσης, πρόληψης και απεξάρτησης ατόμων από τα ναρκωτικά, ένα παγκόσμιο δίκτυο κέντρων παιδείας και μάθησης, καθώς και το πρόγραμμα των Εθελοντών Λειτουργών της Scientology, που έχει γίνει η μεγαλύτερη ανεξάρτητη ομάδα παροχής βοήθειας στον κόσμο.

Το Παρεκκλήσι του Σολτ Λέικ Σίτι είναι ιδανικό για κάθε είδους συγκέντρωση της Scientology, συμπεριλαμβανομένων των Κυριακάτικων Λειτουργιών, των Γάμων και των Τελετών Ονοματοδοσίας, καθώς και για εκδηλώσεις της κοινότητας, ανοιχτές στα μέλη όλων των δογμάτων.

Το Peaks Café αποτελεί σημείο συνάντησης για όσους παρευρίσκονται σε εκδηλώσεις, καθώς επίσης και για τους ενορίτες κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων τους από τις υπηρεσίες της Scientology.

Η νέα Εκκλησία δίνει τη δυνατότητα να παραδίδονται όλες οι Εισαγωγικές Υπηρεσίες. Αυτές περιλαμβάνουν σεμινάρια σχετικά με τη Dianetics και τη Scientology που γίνονται τα απογεύματα, τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα, προσφέροντας έτσι μια επισκόπηση των βασικών αρχών τους και του τρόπου εφαρμογής τους στη ζωή, καθώς και μια σειρά από Μαθήματα της Scientology για τη Βελτίωση της Ζωής, για να βοηθήσουν οποιονδήποτε σε κάθε πλευρά της ζωής του.

Η Εκκλησία του Σολτ Λέικ Σίτι περιλαμβάνει δεκάδες ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια παρέχοντας το ιδανικό σκηνικό για το ώντιτινγκ της Scientology (πνευματική συμβούλευση). Υπάρχει επίσης μια πληθώρα από αίθουσες μελέτης που είναι αφιερωμένες αποκλειστικά στην εκπαίδευση των ώντιτορ (πνευματικών συμβούλων), των Σαηεντολόγων εκείνων που μελετούν την τεχνολογία του ώντιτινγκ για να βοηθήσουν άλλους να αποκτήσουν πνευματική ελευθερία.


Τα εγκαίνια της νέας Εκκλησίας της Scientology του Σολτ Λέικ έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου απίστευτης εξάπλωσης της θρησκείας, με πάνω από 60 νέες Εκκλησίες της Scientology να εκτείνονται από το Λος Άντζελες ως την Τάμπα, από το Λονδίνο ως το Μιλάνο, από το Τελ Αβίβ ως το Τόκιο και από την Καοσιούνγκ ως την Μπογκοτά, έχοντας ανοίξει μόνο στις Δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες 18 νέες Εκκλησίες. «Ιδανικό» είναι το στάνταρ που τέθηκε από τον Λ. Ρον Χάμπαρντ, έτσι ώστε κάθε Εκκλησία να αποτελεί μια τέλεια έκφραση των θρησκευτικών αρχών και πρακτικών της Scientology, συμπεριλαμβανομένων των πολλών κοινοτικών δράσεων και ανθρωπιστικών προγραμμάτων.

Το περασμένο έτος, νέες Εκκλησίες της Scientology άνοιξαν στο Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, στο Σαν Φερνάντο Βάλεϊ της Καλιφόρνιας, στο Μαϊάμι της Φλόριντας, στην Κοπεγχάγη της Δανίας, στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, στο Μπέρμιγχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου, στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας και στο Βόρειο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής.

Περισσότερες Εκκλησίες έχουν προγραμματιστεί να ανοίξουν μέσα στο 2018 σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής, της Βόρειας Αμερικής, της Αφρικής και της Αυστραλίας.