ΣΙΑΤΛ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ Η ΝΕΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010

Στις 24 Ιουλίου του 2010, πάνω από χίλιοι εξακόσιοι Σαηεντολόγοι και προσκεκλημένοι μαζεύτηκαν στο δρόμο μπροστά στη Γουέστ Χάρισον 300 στο Σιάτλ, για τα εγκαίνια της νέας Εκκλησίας της Σαηεντολογίας της Πολιτείας της Ουάσιγκτον, ένα γεγονός που αποτελεί σταθμό για την θρησκευτική κοινότητα που σχηματίστηκε 54 χρόνια πριν.

Η Αρχηγός της Φυλής των Ντουάμις, Σεσίλ Χάνσελ, απόγονος του Φύλαρχου Σιάτλ από τον οποίο η πόλη πήρε το όνομά της, άνοιξε την εκδήλωση με μια αρχαία τελετή, καλωσορίζοντας την Εκκλησία στο νέο της σπίτι.

Ο κ. Ντέιβιντ Μισκάβιτς, εκκλησιαστικός ηγέτης της θρησκείας της Σαηεντολογίας και Πρόεδρος του Συμβουλίου του Κέντρου Θρησκευτικής Τεχνολογίας τέλεσε τα εγκαίνια της Νέας Εκκλησιίας της Σαηεντολογίας στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον.

Ο κ. Ντέιβιντ Μισκάβιτς, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Κέντρου Θρησκευτικής Τεχνολογίας και εκκλησιαστικός ηγέτης της θρησκείας της Σαηεντολογίας, τέλεσε τα εγκαίνια και έδωσε συγχαρητήρια στους Σαηεντολόγους που στάθηκαν στην πρώτη γραμμή στον αγώνα για την οικοδόμηση της καινούριας Εκκλησίας.

Υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα της περίστασης ο κ. Μισκάβιτς είπε: «Μόλις φέτος, για παράδειγμα, έχουμε ανοίξει έξι νέες Ιδανικές Εκκλησίες σε τρεις ηπείρους. Ενώ στους προσεχείς μήνες θα δείτε εγκαίνια να λαμβάνουν χώρα σε μέρη τόσο μακρινά, όπως το Τελ Αβίβ, η Μελβούρνη και η Μόσχα και τόσο κοντά όσο οι Δίδυμες Πόλεις, το Σακραμέντο και το Πόρτλαντ – για να αναφέρουμε μερικές μονάχα από τις 60 νέες Εκκλησίες που θα είναι έτοιμες στο εγγύς μέλλον.

»Λοιπόν, ναι, είστε μέρος ενός κινήματος που χαρακτηρίζεται ως "ιστορία εν εξελίξει". Επιπλέον, αποτελεί ένα κίνημα που είναι σχεδιασμένο ώστε να διασφαλίσει ότι κανείς δεν θα χαθεί κάπου στην πορεία. Επειδή όταν διαθέτετε τεχνολογία ικανή να αποκαταστήσει την άπειρη καλοσύνη σε κάθε άνθρωπο, στη συνέχεια, κάθε ζωή γίνεται αφάνταστα πολύτιμη».

Μερικοί από αυτούς που επαίνεσαν την Εκκλησία για τη μεγάλη της προσφορά στην κοινότητα ήταν ο Ανώτερος Δικαστής της Πολιτείας της Ουάσιγκτον, Ρίτσαρντ Σάντερς, η Αντιπρόσωπος της Πολιτείας της Ουάσιγκτον Μάραλιν Τσέις, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Βασίλισσας Αν Ντέιβ Πήτερσον, η Κρίστα Ντάμπις, Περιφερειακή Συντονίστρια του Προγράμματος για τις Γειτονιές του Σιάτλ και η Εθελόντρια Σύνδεσμος της FEMA (Ομοσπονδιακή Επιτροπή Διαχείρησης Εκτάκτων Αναγκών), κα Τσο Αν Οράμ.

Ο Δικαστής Σάντερς μίλησε για τη συνεργασία με την Εκκλησία στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μια συνεργασία που ξεκίνησε πριν 35 χρόνια. «Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό στη ζωή από το να είσαι αληθινός απέναντι στον εαυτό σου», είπε, «και να υποστηρίζεις αυτό που πιστεύεις. Αυτό είναι ελευθερία και αυτό είναι που κάνει τη ζωή να αξίζει να τη ζεις. Και αυτό, για μένα, είναι αυτό που εσείς εκπροσωπείτε. ... Η Εκκλησία της Σαηεντολογίας είναι πραγματικά ένας ηγέτης, όταν πρόκειται για τον αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα τα οποία γίνονται αντικείμενο κατάχρησης από τους επονομαζόμενους νόμους ψυχικής υγείας και εκείνους που τους επιβάλουν. Και σέβομαι τον αγώνα σας για την κατάργηση των καταναγκαστικών πρακτικών στον τομέα της ψυχικής υγείας και την αποκατάσταση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ελευθερίας σε όλους τους ανθρώπους. Είμαι υπερήφανος για τα επιτεύγματά μας κατά τη διάρκεια των ετών και είμαι ιδιαίτερα περήφανος για το σημαντικό επίτευγμα σας να εγκαινιάζετε αυτή την πανέμορφη νέα Εκκλησία».

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Βασίλισσας Αν Ντέιβ Πήτερσον, είπε τα εξής λόγια για την ιστορία της Εκκλησίας στην υπηρεσία της κοινότητάς: «Η Εκκλησία της Σαηεντολογίας ποτέ δεν παρέλειψε να δράσει... . Μαζί, έχουμε μια περήφανη παράδοση στο Σιάτλ, για την οποία η Εκκλησία της Σαηεντολογίας μπορεί δικαίως να ζητήσει την επιβράβευσή της... Επίσης, με υπερηφάνεια σας λέω ότι το Επιμελητήριο και η Εκκλησία έχουν συν-χρηματοδοτήσει πολλά έργα προς όφελος της ευρύτερης κοινότητας. Και σε κάθε περίπτωση, ποτέ δεν κάθεστε άπραγοι, ελπίζοντας μόνο σε βελτιώσεις. Τις πράττετε. Εμείς στο Επιμελητήριο ξέρουμε ότι μπορούμε πάντα να στραφούμε προς την Εκκλησία της Σαηεντολογίας και ποτέ δεν θα μας απογοητεύσετε».

Όταν κόπηκε η κορδέλα, οι Σαηεντολόγοι και οι επισκέπτες εισήλθαν στο 3.200 τ.μ. κτήριο από τούβλο και γυαλί στην οδό Γουέστ Χάρισον 300 για να ξεναγηθούν στη νέα Εκκλησία της Σαηεντολογίας της Ουάσιγκτον στο Κουίν Αν.
Σαηεντολόγοι και επισκέπτες ξεναγούνται στο Κέντρο Ενημέρωσης Κοινού της νέας Εκκλησίας και στις οθόνες πολυμέσων στις οποίες παρουσιάζονται τα πιστεύω της Σαηεντολογίας και η ζωή του Ιδρυτή της Λ. Ρον Χάμπαρντ.

Με πολυετή δραστηριοποίηση ως εθελοντές σε πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της κοινότητας, οι Σαηεντολόγοι, κάτοικοι της περιοχής, έλαβαν το Βραβείο Υπηρεσιών προς την Κοινότητα του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Βασίλισσας Αν, τον Απρίλιο του 2010. Οι Σαηεντολόγοι της περιοχής του Σιάτλ υπηρετούν στους Εθελοντικούς Οργανισμούς Δραστηριοποίησης σε Περιπτώσεις Καταστροφών στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον (VOAD) και ως συνεργαζόμενοι εφημέριοι στο πρόγραμμα της Αστυνομικής Διεύθυνσης του Σιάτλ. Η Δύναμη Περιβαλλοντικού Καθήκοντος της Σαηεντολογίας, συνεργαζόμενη με το Τμήμα Πάρκων & Αναψυχής και το Γραφείο που είναι υπεύθυνο για τις γειτονιές και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ώστε να διατηρηθεί το Σιάτλ όμορφο είναι χορηγός του παλαιότερου προγράμματος της πόλης, που αποκαλείται «Υιοθέτησε ένα Δρόμο». Οι Σαηεντολόγοι έχουν επίσης δραστηριοποιηθεί εθελοντικά στην Φουντ Λάιφλαϊν από το 2002 και, από το 1993 το κοινοτικό πρόγραμμα της Εκκλησίας για την εκπαίδευση κατά των ναρκωτικών έχει βοηθήσει χιλιάδες νέους από το Σιάτλ να κρατηθούν μακριά από την χρήση τέτοιων ουσιών.

Η Πολιτεία της Ουάσιγκτον κατέχει μια σημαντική θέση στη ζωή του ιδρυτή της Σαηεντολογίας Λ. Ρον Χάμπαρντ. Το 1923 προσχώρησε στη Δύναμη 31 Ταχόμα της Ενωμοτίας Προσκόπων οι Μαύροι Αητοί και το επόμενο έτος, στα 13 του, έγινε ο νεότερος Ανιχνευτής Αετός (πρώτη βαθμίδα στον αμερικανικό προσκοπισμό) στην Αμερική. Το 1926 αφιέρωσε το δεύτερο έτος φοίτησης του στο Γυμνάσιο της Βασίλισσας Αν του Σιάτλ στην οδό Γκάλερ, προτού ξεκινήσει το πρώτο από τα πολλά του ταξίδια στη μακρινή Ασία.

Κατά τη διάρκεια του 1930 βρίσκει ένα συγγραφικό αναπαυτήριο στο Πορτ Όρτσαρντ με θέα το Πάτζετ Σάουντ. Ο Λ. Ρον Χάμπαρντ συγγράφει αρκετές από τις διάσημες ιστορίες και μυθιστορήματα τα οποία είναι γνωστά σήμερα ως το Μεγάλο Κίνημα της Αμερικανικής Λαϊκής Μυθιστοριογραφίας. Ήταν, επίσης, στο Πορτ Όρτσαρντ που έγραψε το σενάριο για τη Warner Brothers, το κλασικό Dive Bomber.

Από το Σιάτλ επίσης, ο Λ. Ρον Χάμπαρντ απέπλευσε για την περίφημη «Πειραματική Εξερευνητική Αποστολή στην Αλάσκα για την Ραδιοπλοήγηση», ώστε να δοκιμάσει στην πράξη ένα νέο τότε σύστημα στο οποίο όλες οι μελλοντικές τεχνολογίες ραδιοπλοήγησης θα βασίζονταν.

Το πιο σημαντικό, ήταν ότι στο γειτονικό Πορτ Όρτσαρντ, το 1938, ο Λ. Ρον Χάμπαρντ έγραψε αυτό που ξέρουμε ως το φιλοσοφικό θεμέλιο της Διανοητικής και της Σαηεντολογίας. Ένα θρυλικό πλέον έργο με τίτλο «Εξκάλιμπερ», στο οποίο βρίσκει κανείς την πρώτη ανάλυση των βασικών συμπαντικών αρχών, οι οποίες είναι κοινές σε όλες τις μορφές ζωής και βρίσκονται στη βάση κάθε συμπεριφοράς.

Η νέα Εκκλησία της Σαηεντολογίας της Πολιτείας της Ουάσιγκτον βρίσκεται μόλις μερικά τετράγωνα από το Κέντρο του Σιάτλ και το κτήριο που ονομάζεται Διαστημική Βελόνα. Το ισόγειο διαθέτει ένα εκτεταμένο Κέντρο Πληροφόρησης του Κοινού με οθόνες πολυμέσων που παρουσιάζουν και δείχνουν τις πεποιθήσεις της Σαηεντολογίας, τη ζωή και την κληρονομιά του Λ. Ρον Χάμπαρντ και την πλήρη σειρά από προγράμματα κοινωνικής βελτίωσης και λαϊκής επιμόρφωσης της κοινότητας. Σε αυτές τις παρουσιάσεις βρίσκεται μια συνολική εικόνα της θρησκείας για επισκέπτες, φοιτητές και άλλους που επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για την Σαηεντολογία.

Για ακόμη καλύτερη εξυπηρέτηση της κοινότητας, η εκκλησία έχει δημιουργήσει επίσης ένα Κέντρο της Σαηεντολογίας για τη Βελτίωση της Ζωής δίπλα στην παλιά περιοχή της ιστορικής αγοράς, «Η Ψυχή του Σιάτλ». Αυτό το κέντρο παρέχει εισαγωγικά μαθήματα της Σαηεντολογίας.

Η Εκκλησία της Σαηεντολογίας της Πολιτείας της Ουάσιγκτον είναι η έβδομη καινούρια Εκκλησία της Σαηεντολογίας που ανοίγει το 2010, ενώ πέντε νέες Εκκλησίες αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του έτους.