ΩΚΛΑΝΤ, ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ

ΕΝΑ ΛΑΤΡΕΜΕΝΟ ΟΡΟΣΗΜΟ ΑΝΑΓΕΝΝΗΘΗΚΕ – Η SCIENTOLOGY ΑΝΟΙΓΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΩΚΛΑΝΤ

21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Το Ώκλαντ γιορτάζει τα εγκαίνια της νέας Εθνικής Εκκλησίας της Scientology για τη Νέα Ζηλανδία σε ένα τοπικό ορόσημο με θέα στην πόλη.

Πνευματικότητα. Κληρονομιά. Παράδοση. Ιστορία. Εκπαίδευση. Μάθηση. Αυτά είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζεται ο νέος Ιδανικός Οργανισμός της Scientology για τη Νέα Ζηλανδία, όπου οι Σαηεντολόγοι της περιοχής και από όλο τον Ειρηνικό συγκεντρώθηκαν με φίλους και υποστηρικτές το Σάββατο στις 21 Ιανουαρίου για να εγκαινιάσουν την αναγέννηση της δεύτερης παλαιότερης Εκκλησίας της Scientology στον κόσμο.

Με θέα την πόλη και το μαγευτικό Λιμάνι Γουαϊτεμάτα του Ώκλαντ, αυτό το ιστορικό μνημείο και λατρεμένο ορόσημο, που διατηρήθηκε και αποκαταστάθηκε άψογα από την Εκκλησία σε συνεργασία με τους τοπικούς αρχιτέκτονες και υπεύθυνους διατήρησης μνημείων, εμφυσά ξανά ζωή σε αυτό που κάποτε στέγαζε την πνευματική εκπαίδευση κληρικών και θρησκευτικών λόγιων για σχεδόν μισό αιώνα.

«Δεν θεωρούμε τα κτήρια των Ιδανικών Οργανισμών απλώς και μόνο κτήρια. Αντίθετα, τα βλέπουμε ως “φορείς της ζωής” και ολοζώντανη δομή των κοινοτήτων τους. Συνεπώς, όταν επαναφέρουμε πνευματικά όντα στη ζωή αποκαθιστώντας τη δική τους αίσθηση πνευματικότητας, έτσι και ένας Ιδανικός Οργανισμός έρχεται στη ζωή. Έτσι, ευχαριστούμε το Ώκλαντ για την ευκαιρία να υπηρετήσουμε ως Φρουροί ενός Ιδανικού Οργανισμού που ανήκει τόσο στη Νέα Ζηλανδία όσο και σε εμάς». – Κύριος Ντέιβιντ Μισκάβιτς, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Κέντρου Θρησκευτικής Τεχνολογίας

Αυτό το ιστορικό μνημείο, που ιδρύθηκε αρχικά το 1844, επεκτάθηκε αργότερα, το 1927 –90 χρόνια πριν– σε Θεολογική Σχολή Μεθοδιστών Αγίας Τριάδας για την εκπαίδευση θεολόγων στη Χριστιανική πίστη, οι οποίοι αργότερα στάλθηκαν σε ιεραποστολές σε όλες τις χώρες του Ειρηνικού. Στη νέα του μορφή ως το πνευματικό κέντρο για τους Σαηεντολόγους απ’ όλη τη Νέα Ζηλανδία, επιστρέφει και πάλι στις ιδέες της πίστης και της πνευματικότητας με τις αρχές των στόχων της Scientology για έναν κόσμο χωρίς πόλεμο και ένδεια, που είναι αφοσιωμένος σε ανθρωπιστικούς σκοπούς.

Έτσι, το Σάββατο, στις 21 Ιανουαρίου, η νέα Εκκλησία της Scientology άνοιξε τις πόρτες του πανέμορφου και σχολαστικά αποκατεστημένου κτηρίου για αυτό που δεν αντιπροσωπεύει απλώς την πνευματική αποστολή της Εκκλησίας αλλά και τις δυναμικές κοινοτικές πρωτοβουλίες στα προγράμματα για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και τα ανθρωπιστικά προγράμματα που ήδη διεξάγονται στη χώρα για δεκαετίες.

Ο Ντέιβιντ Μισκάβιτς, ο εκκλησιαστικός ηγέτης της θρησκείας της Scientology, τέλεσε τα εγκαίνια για να ανοίξει επίσημα τις πόρτες του νέου Ιδανικού Οργανισμού. Στην ομιλία εγκαινίασης, ο κ. Μισκάβιτς μίλησε για τη σημασία των εγκαινίων και τις δυνατότητες που προσφέρονται σε κάθε κάτοικο του Ώκλαντ.

«Δεν θεωρούμε τα κτήρια των Ιδανικών Οργανισμών απλώς και μόνο κτήρια. Αντίθετα, τα βλέπουμε ως “φορείς της ζωής” και ολοζώντανη δομή των κοινοτήτων τους. Συνεπώς, όταν επαναφέρουμε πνευματικά όντα στη ζωή αποκαθιστώντας τη δική τους αίσθηση πνευματικότητας, έτσι και ένας Ιδανικός Οργανισμός έρχεται στη ζωή. Έτσι, ευχαριστούμε το Ώκλαντ για την ευκαιρία να υπηρετήσουμε ως Φρουροί ενός Ιδανικού Οργανισμού που ανήκει τόσο στη Νέα Ζηλανδία όσο και σε εμάς».

Τα εγκαίνια της Εκκλησίας δημιουργούν ένα πνεύμα κοινοτικής συνεργασίας και η δέσμευση της Scientology που έχει ήδη αποδειχθεί συντελώντας στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της γειτονιάς Γκράφτον του Ώκλαντ, και επαναφέροντας στο κτήριο την αρχική του αίγλη· αυτό που τοπικά μέλη της κοινότητας περιγράφουν ως τιμή προς μια «αδιάσπαστη κληρονομιά ως μέρος διαφώτισης και πνευματικής γνώσης».

Κυβερνητικοί και κοινοτικοί ηγέτες της περιοχής και άτομα που ασχολούνται με ένα πλήθος κοσμικών ανθρωπιστικών εκστρατειών της Scientology έδωσαν ομιλίες στα εγκαίνια του Σαββάτου επισημαίνοντας τη σημασία της διαρκώς διευρυνόμενης αποστολής της Εκκλησίας στη χώρα.

Η Ρόμπιν Μπάιρον, αρχιτεκτονική σύμβουλος στην Πολιτιστική Κληρονομιά Νέας Ζηλανδίας δήλωσε μπροστά σε χιλιάδες ακροατές των εγκαινίων ότι ο συνδυασμός του παρελθόντος με το παρόν παρουσιάζει: «έναν ιδιαίτερα ικανοποιητικό παραλληλισμό: Όπως ο αρχικός σκοπός του ήταν η θρησκευτική μάθηση και καθοδήγηση έτσι και τώρα αυτό το ιστορικό ορόσημο βιώνει μια πνευματική αναγέννηση ως η νέα έδρα της Εκκλησίας της Scientology στο Ώκλαντ.

»Η αφοσίωσή σας στο να αναλάβετε την αποκατάσταση αυτού του κοσμήματος κληρονομιάς είναι αξιοσημείωτη» δήλωσε. «Το κτήριο βίωσε πολλά χρόνια αμέλειας κι έτσι αυτό το εγχείρημα δεν ήταν και τόσο μικρή δέσμευση. Όμως εσείς εκτιμήσατε τον πλούτο της ιστορίας του κτηρίου φροντίζοντας με έξοχη μαστοριά τα πολύτιμα υλικά του».

Από το κόκκινο τούβλο και τη δομή από λευκό λίθο Oamaru που χρησιμοποιείται σε όλη την πρόσοψη, ως την αποκατάσταση της προσεχτικά γυαλισμένης δρύινης επιφάνειας στην είσοδο και τη βιβλιοθήκη και τη διατήρηση της επένδυσης από ξυλεία Rimu και τη δαπέδωση από ξύλο Jarrah, παρατήρησε, η δουλειά αυτή κάνει τις εγκαταστάσεις να ξεχωρίζουν ως έργο τέχνης από μόνες τους.

Αλλά αντιπροσωπεύει πολύ περισσότερα για μια κοινότητα που έχει δει τα προγράμματα της Εκκλησίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κοινωνική δικαιοσύνη και την καταπολέμηση των ναρκωτικών να κάνουν τη διαφορά ήδη στη ζωή των νέων και ενηλίκων στο Ώκλαντ, και τα οποία θα επεκταθούν μέσα από τις συνδυασμένες προσπάθειες των εκατοντάδων εθελοντών και των μελών του προσωπικού που δουλεύουν στη νέα έδρα της Εκκλησίας στη Νέα Ζηλανδία.

Η Ιβόν Γκάλβιν, σύμβουλος του Προγράμματος της Πρόληψης της Νεανικής Παραβατικότητας, είπε ότι βλέπει νέες ευκαιρίες με την εξάπλωση της Εκκλησίας. «Ο σκοπός μου επί του παρόντος είναι να φροντίζω τις ευάλωτες ομάδες νέων» είπε στους καλεσμένους που συγκεντρώθηκαν. «Όταν μπήκα στο σύστημα για πρώτη φορά και είδα τον τρόπο μεταχείρισης των νέων, σκέφτηκα: “Πρέπει να μάθω για τα ανθρώπινα δικαιώματα”. Αλλά δεν βρήκα κανέναν που να κάνει κάτι γι’ αυτό.

»Τότε έμαθα για την Εκκλησία της Scientology και τους εθελοντές σας» είπε. «Έτσι οδήγησα ως στην άλλη πλευρά της πόλης για να σας βρω και όταν σας βρήκα, θυμάμαι που σας είπα: “Θέλω αυτό το πρόγραμμα δικαιωμάτων που χρησιμοποιείτε!”. Και έτσι ξεκινήσαμε ένα ενωμένο κίνημα για να διδάξουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα στη νεολαία του Ώκλαντ».

Αυτό το έργο είχε παρόμοια επίδραση στον Τόμας Χένρι, έναν σύμβουλο της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας και ακούραστο υποστηρικτή κατά της κατάχρησης ψυχιατρικών φαρμάκων και υπέρ της υπεύθυνης φροντίδας ψυχικής υγείας στη χώρα. «Έρχομαι αντιμέτωπος με οικογένειες που τους έχουν υποσχεθεί την εύκολη “λύση” των ψυχοφαρμάκων και τα πλασάρουν ως μια ταχεία ίαση» είπε.

«Και σε τελική ανάλυση τους βρίσκουμε εξαρτημένους και βαθύτερα χωμένους σε μπελάδες. Το έχω δει να συμβαίνει όλη μου τη ζωή. Με βάση την εμπειρία μου, αρκετά συχνά δυστυχώς οι πραγματικοί λόγοι πίσω από τα διανοητικά και πνευματικά προβλήματα αγνοούνται. Το αληθινό πρόβλημα είναι ότι ο κόσμος δεν ξέρει τίποτα περί ψυχιατρικής και ψυχικής υγείας, μέχρι αυτό να τους επηρεάσει προσωπικά» παρατήρησε. «Αλλά αφότου ανακαλύψαμε την Επιτροπή Πολιτών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δεν ήμαστε πλέον στο σκοτάδι. Γιατί υπάρχει μια φωνή στο σκοτάδι και οδηγεί στο φως, και αυτή η φωνή είναι η CCHR».

Η Μερεάνα Πέκα, Πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Ταμείου Φυλάκων Μαορί στο Νότιο Ώκλαντ, συνόψισε πιθανότατα τη σημασία της ημέρας με τον πιο κατάλληλο τρόπο. «Κάθε μέλος της Εκκλησίας της Scientology με το οποίο έχω συνεργαστεί επικεντρώνεται στην αποκατάσταση του κόσμου μας. Πιστεύω πως οι Σαηεντολόγοι είναι πράγματι η πηγή ζωντάνιας του κινήματός σας. Δεν είναι εύκολο να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους ανθρώπους που σώζουν ζωές καθημερινά. Αλλά γνωρίζω προσωπικά ότι καθένας από σας βοήθησε στο να αλλάξει αυτό το μέρος του κόσμου. Και μαζί, με αυτόν τον Ιδανικό Οργανισμό, αυτή η αλλαγή θα φτάσει σε κάθε κοινότητα του νησιωτικού μας έθνους».


Το πνευματικό και εκπαιδευτικό υπόβαθρο αυτών των νέων χώρων –το κτήριο ήταν επίσης έδρα εθνικών εκπαιδευτικών οργανισμών της Νέας Ζηλανδίας στη δεκαετία του 1970 και κάποτε στέγασε μια σχολή τέχνης και σχεδίου– θα βιώσει μέσω της αποκατεστημένης Εκκλησίας μια αναγέννηση από ευκαιρίες για να συνεχιστούν η μάθηση, η διδασκαλία και οι πνευματικές δραστηριότητες.

Η πρώτη Εκκλησία της Scientology στη Νέα Ζηλανδία ιδρύθηκε το 1955 και η ανάπτυξη και η εξάπλωσή της σε περισσότερα από 60 χρόνια από τότε είναι η πραγματοποίηση του οράματος του Ιδρυτή Λ. Ρον Χάμπαρντ για την Εκκλησία και το έργο της στην περιοχή.


Η καινούργια Εκκλησία στο Ώκλαντ προσφέρει στους επισκέπτες μια εισαγωγή στην Dianetics και τη Scientology, ξεκινώντας με το Κέντρο Ενημέρωσης Κοινού. Τα εκθέματά του, που περιλαμβάνουν περισσότερα από 500 φιλμ, παρουσιάζουν τα θεμελιώδη Πιστεύω και πρακτικές της θρησκείας της Scientology, καθώς και τη ζωή και την κληρονομιά του Ιδρυτή της, Λ. Ρον Χάμπαρντ.

Το Κέντρο Ενημέρωσης προσφέρει επίσης μια λεπτομερή επισκόπηση των πολλών ανθρωπιστικών προγραμμάτων που χρηματοδοτεί η Scientology. Σ’ αυτά τα προγράμματα συμπεριλαμβάνονται: η παγκόσμια πρωτοβουλία μας για την εκπαίδευση σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ένα πρόγραμμα ευρείας διάδοσης για την εκπαίδευση σχετικά με τα ναρκωτικά, την πρόληψη και την αποκατάσταση, ένα παγκόσμιο δίκτυο κέντρων παιδείας και μάθησης, καθώς και το πρόγραμμα των Εθελοντών Λειτουργών της Scientology, που αντιπροσωπεύει σήμερα τη μεγαλύτερη ανεξάρτητη ομάδα παροχής βοήθειας στον κόσμο.

Το παρεκκλήσι στον Ιδανικό Οργανισμό του Ώκλαντ προσφέρεται για κάθε είδους συγκεντρώσεις του εκκλησιάσματος της Scientology, συμπεριλαμβανομένων των Κυριακάτικων Λειτουργιών, των γάμων και των τελετών ονοματοδοσίας, καθώς και μιας πληθώρας εκδηλώσεων όλης της κοινότητας, οι οποίες είναι ανοιχτές για τα μέλη όλων των δογμάτων. Το κτήριο περιλαμβάνει επίσης πολλαπλές αίθουσες σεμιναρίων και εκπαίδευσης, πέρα από έναν ολόκληρο όροφο που είναι αφιερωμένος στο ώντιτινγκ της Scientology (πνευματική συμβούλευση).


Ως τα πρώτα εγκαίνια για το 2017, τα εγκαίνια του Ώκλαντ σηματοδότησαν μια εκρηκτική περίοδο εξάπλωσης για την Εκκλησία κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Και ακολουθούν κι άλλοι Οργανισμοί, με τα εγκαίνια τους προγραμματισμένα μέσα στον επόμενο χρόνο σε πολιτιστικά κέντρα στην Αφρική, την Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βόρεια Αμερική.