ΜΑΪΑΜΙ, ΦΛΟΡΙΝΤΑ

ΕΝΑ ΜΑΓΙΚΟ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗ ΝΕΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΪΑΜΙ

29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Η νέα Εκκλησία της Σαηεντολογίας της Μαγικής Πόλης ανοίγει τις πύλες της προς τιμήν της ελευθερίας και του εθελοντισμού στο πολιτιστικό λίκνο του Μαϊάμι.

Το Μαϊάμι δεν αντιπροσωπεύει απλώς μια τοποθεσία, αλλά αντιπροσωπεύει επίσης μια πνευματική ατμόσφαιρα. Η πόλη βρίσκεται, για παράδειγμα, σε απόσταση 370 χιλιομέτρων περίπου από την Αβάνα της Κούβας. Σήμερα όμως, το Μαϊάμι είναι πλήρως εναρμονισμένο με την πρωτεύουσα της Κούβας όπως οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Το Μαϊάμι είναι Λατίνο, είναι Αϊτινό, είναι Νότιο, είναι Βόρειο, είναι καυτό και είναι για πάντα δροσερό. Ο κορυφαίος τραγουδιστής μπαλάντας της Φλόριντα, ο Jimmy Buffett, τραγούδησε για το Μαϊάμι: «Έχουμε στιλ, έχουμε ομορφιά, έχουμε καμάρι όπως παλιά».

Υπάρχει μια νέα λάμψη που αναζωπυρώνει το καμάρι. Στην Εθνική Οδό 1 των ΗΠΑ, ανάμεσα στην ιστορική μποέμ ατμόσφαιρα του Coconut Grove και τη διεθνή καινοτόμο πόλη υψηλών αποδοχών του Coral Gables, 2.000 Σαηεντολόγοι και επισκέπτες συγκεντρώθηκαν το Σάββατο της 29ης Απριλίου 2017 στην κορυφή ενός μεγαλοπρεπούς κτηρίου για να γιορτάσουν τα εγκαίνια της Εκκλησίας της Σαηεντολογίας.

Ο κ. Μισκάβιτς εκφωνεί την ομιλία του για τα εγκαίνια στα χιλιάδες άτομα που συγκεντρώθηκαν στην εορταστική τελετή εγκαινίων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο της 29ης Απριλίου στην καρδιά του Μαϊάμι.

Εγκωμιάζοντας τη νέα Εκκλησία της Σαηεντολογίας για το Μαϊάμι, ο κ. Ντέιβιντ Μισκάβιτς, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Κέντρου Θρησκευτικής Τεχνολογίας και εκκλησιαστικός ηγέτης της θρησκείας της Σαηεντολογίας ολοκλήρωσε την εναρκτήρια ομιλία του αναφέροντας:

«Η θάλασσα έχει πολλές φωνές, πολλά πρόσωπα και πολλές διαθέσεις.
»Αλλά όσο πιο ποικιλόμορφα είναι τα ύδατά της τόσο πιο πολύ βρίθει από ρομαντισμό και περιπέτεια.
»Οπότε, άνοιξε τα πανιά σου Μεγάλο Μαϊάμι.
»Καλή αρχή και καλή επιτυχία.
»Έχετε στα χέρια σας ένα Πλοίο της Ελευθερίας που πλέει για όλη την ανθρωπότητα με τις σημαίες της Σαηεντολογίας!».

Οι νέες σας εγκαταστάσεις έχουν σχεδιαστεί όχι μόνο για να ανυψώσουμε τα άτομα σε ανώτερα επίπεδα διανοητικής και πνευματικής ελευθερίας, αλλά και ως ανθρωπιστικό κέντρο που διεκπεραιώνει προγράμματα για την καταπολέμηση της χρήσης ναρκωτικών και του αναλφαβητισμού, που προάγει τα ανθρώπινα δικαιώματα και που στέλνει αστραπιαία ομάδες εθελοντών σε επείγουσες καταστάσεις και καταστροφές σε όλη την υδρόγειο.

Και ενώ η Εκκλησία του Μαϊάμι έχει ομοιότητες με τις Εκκλησίες της Σαηεντολογίας που βρίσκονται και στα δύο ημισφαίρια της Γης, η τροπική περιοχή της Φλόριντα αντανακλά τον ιδιαίτερο τοπικό χαρακτήρα του Νότου – ακριβώς όπως και οι άλλες Εκκλησίες αντικατοπτρίζουν τους πολιτισμούς τους, είτε βρίσκονται στο Σίδνεϊ είτε στο Ώκλαντ, την Καοσιούνγκ, το Λονδίνο, τη Ρώμη, την Μπογκοτά, την Πόλη του Μεξικού, την Τάμπα και πολλές άλλες πόλεις όπου η θρησκεία ακμάζει.

Έτσι, στα τέλη Απριλίου, με το νοτιοανατολικό αεράκι του Μαϊάμι να δροσίζει τους συμμετέχοντες, ο εορτασμός των εγκαινίων ζωντάνεψε με τους ρυθμούς της σάλσα που ήταν αναμφισβήτητα «Miami Nice». Οι εορταστικές εκδηλώσεις συνδύασαν αυτούς τους λατινοαμερικανικούς και χορευτικούς ρυθμούς με τους ήρωες του ανθρωπισμού και όλα εναρμονίστηκαν για να δοθεί ανταπόδοση σε αυτή την πόλη της ελευθερίας.

Το Μαϊάμι απέχει πολλά έτη φωτός από το 1900, όταν ήταν απλώς μια περιοχή εμπορίου με λιγότερους από 2.000 κατοίκους που διεκδικούσαν τις περιοχές των βαλτότοπων Έβεργκλεϊντς. Μόλις έφτασε το 1960, περίπου 935.000 άνθρωποι ζούσαν στο Μαϊάμι και μόλις έφτασε το 2015 ο αριθμός αυτός ανήλθε στα 2,7 εκατομμύρια – το Μαϊάμι ήταν η διεθνής οικονομική και πολιτιστική πρωτεύουσα της Λατινικής Αμερικής.

Τι ήταν αυτό που τα δημιούργησε όλα αυτά; Με μια λέξη: Η Ελευθερία.

Στις αρχές Ιανουαρίου του 1959, ένα μεγάλο κύμα προσφύγων που αναζητούσαν την ελευθερία ξεκίνησαν να πλέουν στο Ρεύμα του Κόλπου με προορισμό το Μαϊάμι μέσα σε βάρκες, σχεδίες ή οτιδήποτε άλλο μπορούσε να επιπλεύσει. Το αποτέλεσμα δεν ήταν απλώς μια ραγδαία αύξηση του πληθυσμού στη Φλόριντα, αλλά όλα τα χαρακτηριστικά και ο πολιτισμός της Πόλης άλλαξαν ριζικά.

Μία από τις αρχικές μας παραμεθόριες Εκκλησίες που μεταμορφώθηκε σε αυτό που αντιπροσωπεύει σήμερα τη ραγδαία εξάπλωση της Σαηεντολογίας παγκοσμίως, βρισκόταν στο Μαϊάμι και άνοιξε για πρώτη φορά στη Μαγική Πόλη στις 11 Μαρτίου 1957. Και η Εκκλησία έχει πλέον εξελιχθεί σε αυτό το νέο εντυπωσιακό σύγχρονο κτήριο στην «Κεντρική Οδό» του Μαϊάμι ή αλλιώς «Νότια Εθνική Οδό Ντίξι» για τους ντόπιους, όπου 70.000 αυτοκίνητα περνάνε κάθε μέρα. Υψώνεται σε επτά ορόφους, εκτείνεται γύρω στα 4.600 τετραγωνικά μέτρα και είναι, όπως το έθεσε ο alcalde του Μαϊάμι –ή αλλιώς ο δήμαρχος, αν δεν είστε ακόμη πλήρως εξοικειωμένοι με την τροπική διάλεκτο– ο Κος Tomás Regalado: «μια άγκυρα για την κοινότητα, που σφύζει από εθελοντισμό».

Η Εκκλησία έχει αναλάβει ένα πλήθος ανθρωπιστικών δραστηριοτήτων με σκοπό να εξουδετερώσει χρόνια και οξεία κοινωνικά προβλήματα και η νέα της έδρα αποτελεί το εφαλτήριο για κάθε τοπικό πρόγραμμα. Οι δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνουν συνεργασίες με εκκλησίες, κοινοτικές ομάδες της νεολαίας, δικαστές και αξιωματικούς της αστυνομίας, ώστε να μπει σε εφαρμογή το εκπαιδευτικό πρόγραμμα καταπολέμησης των ναρκωτικών για τους νέους της περιοχής. Συνολικά, το πρόγραμμα του Ένας Κόσμος Χωρίς Ναρκωτικά έχει επηρεάσει πάνω από 35.000 άτομα στην περιοχή του Μαϊάμι και μόνο.

Η περιοχή είναι επίσης μια εστία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και έτσι η Εκκλησία έχει πραγματοποιήσει εκστρατείες ευαισθητοποίησης πάνω στο θέμα της εμπορίας ανθρώπων και της κατάχρησης της ψυχικής υγείας και έχει στείλει το μήνυμά της σε πέντε εκατομμύρια ανθρώπους μέσω των ανακοινώσεων κοινής ωφέλειας στην ισπανική τηλεόραση η οποία έχει τη βάση της στο Μαϊάμι και μέσω συνεντεύξεων σε στούντιο ραδιοφωνίας σε ζώνες υψηλής τηλεθέασης.

Δίνοντας έμφαση στα προγράμματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ανθρωπιστικά προγράμματα της Εκκλησίας, η γιορτή περιλάμβανε αξιωματούχους όπως: ο Δήμαρχος Tomás Regalado, ο Κος Lincoln Diaz-Balart, Μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ για την 21η Περιφέρεια (συντ/χος), η Κα Tamara Batalha, Διευθύντρια Εκπαίδευσης για την Κομητεία του Miami-Dade και ο Κος Eduardo Sabillon, Σύμβουλος του Προγράμματος Κατάρτισης Ενάντια στα Ναρκωτικά για την Πόλη του Μαϊάμι.

Στον λόγο υποδοχής του, ο Δήμαρχος Regalado τίμησε τα εγκαίνια της Εκκλησίας. «Για εμένα, η Εκκλησία της Σαηεντολογίας είναι κάτι πολύ απλό» είπε στο πλήθος. «Μαθαίνετε, δουλεύετε, σκέφτεστε θετικά και βοηθάτε τους ανθρώπους. Γι’ αυτό, και για πολλούς άλλους λόγους, είστε ό,τι πρέπει για την πόλη μας».

Ο Δήμαρχος Regalado εξήγησε ακόμη πως: «Το Μαϊάμι είναι μια πύλη προς το Αμερικανικό Όνειρο. Και τώρα έχετε ανοίξει αυτές τις πύλες μετατρέποντας ένα κρύο, άχαρο κτήριο σε ένα κέντρο που σφύζει από ζωή. ...Και οι ώρες εθελοντισμού που διαθέσατε θα αλλάξουν ζωές, αυτό είναι σίγουρο. Και τώρα, το μόνο που ζητώ είναι να μας δώσετε ακόμα περισσότερες από τις “ώρες” σας. Δέκα χιλιάδες, είκοσι χιλιάδες – θα πάρω ό,τι μπορώ. Αυτό χρειαζόμαστε από την Εκκλησία της Σαηεντολογίας».

Ο Κος Diaz-Balart, πρώην μέλος του Κογκρέσου, μίλησε για το αμοιβαίο πάθος προς την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας που χαρακτήριζε την ημέρα της εκδήλωσης: «Γεννήθηκα στην Κούβα και ήρθα στις Ηνωμένες Πολιτείες με την οικογένειά μου, ξεγλιστρώντας από τον κομμουνισμό όταν ήμουν τεσσάρων ετών» άρχισε τον λόγο του. «Όταν συναντήθηκα με μέλη της Εκκλησίας σας σε μια Διάσκεψη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ουάσινγκτον, ήξερα ότι είχα συναντήσει πολύ ιδιαίτερα ανθρώπινα όντα. Αργότερα, όταν ήρθα σε επαφή με τον Κλάδο σας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δεν είπατε: “Θέλουμε να μας βοηθήσετε”. Με ρωτήσατε: “Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε εμείς;”»

«Το έργο σας δεν μένει μόνο στη θεωρία» συνέχισε ο Κος Diaz-Balart. «Είναι πραγματικό, πολύ πραγματικό. Και έχω ακούσει από εκείνους που υποφέρουν από την κτηνωδία της καταπίεσης ότι τα υλικά που διανέμετε είναι “σαν μια πνοή καθαρού αέρα”. Σε κάθε ανθρώπινο ον η ανάγκη να είναι ελεύθερο είναι έμφυτη. Όλοι χρειαζόμαστε την ελευθερία όσο χρειαζόμαστε τον αέρα για να αναπνέουμε. Και η Εκκλησία σας και τα προγράμματά σας συμβάλλουν σημαντικά στο να εμφυσήσουμε ελευθερία στις ζωές των ανθρώπων».

Η Διευθύντρια Εκπαίδευσης για την Κομητεία του Miami-Dade, Κα Tamara Batalha, περιέγραψε τον εαυτό της ως «πολεμίστρια υπέρ των παιδιών. Παρ’ όλα αυτά, στην ηλικία των 10 ετών, η ίδια μου η κόρη δεν μπορούσε να διαβάσει. Αλλά, όταν ο Θεός κλείνει μια πόρτα, πάντα σου ανοίγει μια άλλη. Και αυτή η πόρτα με οδήγησε στην Εκκλησία της Σαηεντολογίας!»

Η κόρη της Κα Batalha εγγράφηκε στο πρόγραμμα του Οργανισμού Εφαρμοσμένης Εκπαίδευσης που βασίζεται στα πρωτοποριακά εργαλεία μελέτης του Λ. Ρον Χάμπαρντ. «Και μέσα σε τρεις μόνο μήνες εξελίχθηκε από παιδί με δείκτη νοημοσύνης στο επίπεδο νηπιαγωγείου, στο να διαβάζει και να γράφει στο επίπεδο της τρίτης δημοτικού» είπε. «Αυτό που επιτυγχάνετε με την Τεχνολογία Μελέτης είναι ένα θαύμα. Άρχισα να αναρωτιέμαι, τώρα που το παιδί μου έχει σωθεί, πόσα άλλα παιδιά εκεί έξω μπορούν να σωθούν από τον αναλφαβητισμό;» Οκτώ μήνες αργότερα, άνοιξε ένα σχολείο Εφαρμοσμένης Εκπαίδευσης στο Νότιο Μαϊάμι.

Ο Σύμβουλος του Προγράμματος Κατάρτισης Ενάντια στα Ναρκωτικά για την Πόλη του Μαϊάμι, Κος Eduardo Sabillon, έφυγε από την Ονδούρα, τη γενέτειρά του, όταν ήταν 12 ετών και ήρθε στο Μαϊάμι – σε μια εποχή που η πόλη ήταν συνώνυμη με το διεθνές εμπόριο ναρκωτικών. Για όλη του τη ζωή, το πάθος του κ. Sabillon ήταν η μάχη κατά των ναρκωτικών.

«Το βασικό πρόβλημα ήταν η έλλειψη ενημερωτικής ύλης» είπε στο πλήθος την ημέρα των εγκαινίων. «Όταν ανακάλυψα τη διδακτέα ύλη του Ένας Κόσμος Χωρίς Ναρκωτικά, ήταν σαν να την έστειλε ο θεός. Ξεκίνησα να χρησιμοποιώ το πρόγραμμα στο Μαϊάμι και είδα πόσο πολύ προσέλκυε τη νεολαία. Το ευθύ του στιλ δεν ωραιοποιεί τη σκληρή πραγματικότητα της χρήσης ναρκωτικών».

«Κι έτσι, τα νέα διαδόθηκαν γρήγορα. Σύντομα, φαίνεται ότι όλοι ήθελαν το πρόγραμμα, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί μας καλούσαν, οι τηλεοπτικοί σταθμοί μας καλούσαν καθώς και οι εκκλησίες και οι ομάδες νέων. Όλοι μας έλεγαν: “Χρειαζόμαστε κάτι που να μας φέρει σε επαφή με τη νεολαία μας”. Με αυτό τον τρόπο το δικό μας κίνημα του Ένας Κόσμος Χωρίς Ναρκωτικά ήρθε στη ζωή».

Και υπογραμμίζοντας την παρουσία ενός διαρκούς πνεύματος συνεργασίας που χαρακτήριζε την ημέρα, ο Κος Sabillon μίλησε για τη νέα Εκκλησία της Σαηεντολογίας ως μια ακόμα μεγαλύτερη έδρα με σκοπό την κοινωνική μεταμόρφωση. «Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε» είπε. «Κι έτσι, θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτή τη νέα Εκκλησία της Σαηεντολογίας και αυτό το εκπληκτικό νέο ξεκίνημα για το Μαϊάμι. Γιατί, στο κάτω κάτω, ένας τέτοιος οργανισμός δεν ανοίγει κάθε μέρα. Και γι’ αυτό σας υπόσχομαι ειλικρινά ότι όλοι μας θα αξιοποιήσουμε αυτό τον οργανισμό στον μέγιστο βαθμό».


Αυτή η νέα Εκκλησία του Μαϊάμι προσφέρει ένα Κέντρο Ενημέρωσης που είναι ανοιχτό στο κοινό επτά ημέρες την εβδομάδα, με περίπου 500 φιλμ που παρουσιάζουν λεπτομερώς τη ζωή και την κληρονομιά του Ιδρυτή Λ. Ρον Χάμπαρντ καθώς και τις πεποιθήσεις και πρακτικές της Σαηεντολογίας. Επιπλέον, παρουσιάζει το μέγεθος και το εύρος των ανθρωπιστικών δραστηριοτήτων και των κοινοτικών προγραμμάτων της Εκκλησίας, συμπεριλαμβανομένου ενός παγκόσμιου δικτύου κέντρων παιδείας και μάθησης· μιας παγκόσμιας εκστρατείας κατάρτισης, πρόληψης και απεξάρτησης από τα ναρκωτικά· δραστηριοτήτων υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εξαπλώνονται συνεχώς και της μεγαλύτερης ανεξάρτητης ομάδας παροχής βοήθειας, το πρόγραμμα των Εθελοντών Λειτουργών της Σαηεντολογίας.

Οι εγκαταστάσεις προσφέρουν την παράδοση μιας σειράς υπηρεσιών της Σαηεντολογίας συμπεριλαμβανομένων σεμιναρίων της Διανοητικής και της Σαηεντολογίας που διεξάγονται τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα και τα οποία προσφέρουν μια επισκόπηση των θεμελιωδών αρχών και της εφαρμογής τους στη ζωή. Ένα πλήθος από Μαθήματα της Σαηεντολογίας για τη Βελτίωση της Ζωής συμπληρώνουν τα εισαγωγικά σεμινάρια για να βοηθήσουν στη βελτίωση κάθε τομέα της ζωής. Η Εκκλησία διαθέτει επίσης μια ολόκληρη πτέρυγα για το ώντιτινγκ της Σαηεντολογίας (πνευματική συμβούλευση).

Το Παρεκκλήσι της νέας Εκκλησίας της Σαηεντολογίας του Μαϊάμι έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί εκκλησιαστικές συναθροίσεις που περιλαμβάνουν Κυριακάτικες Λειτουργίες, Γάμους και Τελετές Ονοματοδοσίας. Είναι επίσης το τέλειο σκηνικό για εκδηλώσεις ανοιχτής συμμετοχής, κοινοτικές συγκεντρώσεις, κοινωνικά brunches (προγεύματα) και επίσημα δείπνα για μέλη κάθε πίστης.


Η τελετή κοπής της κορδέλας στο Μαϊάμι εγκαινιάζει μια επική εποχή εξάπλωσης για τη Σαηεντολογία και ταυτόχρονα συνοψίζει 12 μήνες ασταμάτητης ανάπτυξης. Πρόσφατα εγκαίνια Εκκλησιών έχουν λάβει χώρα στο Σαν Φερνάντο Βάλεϊ της Καλιφόρνια, στο Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης, στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας και στην Ατλάντα της Τζόρτζια.

Μελλοντικά εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για πολιτιστικά κέντρα στη Λατινική Αμερική, τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αφρική.