ΣΑΝ ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΒΑΛΕΪ, ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ SCIENTOLOGY ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΚΑΝΕΙ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΟ ΣΑΝ ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΒΑΛΕΪ

19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Τεράστια νέα Εκκλησία της Scientology ρίχνει την κορδέλα της για να ξεκινήσει μια επική εποχή εξάπλωσης για τη θρησκεία.

Κατευθυνθείτε βόρεια πέρα από τον λόφο του Χόλιγουντ, διασχίστε την οδό Μαλχόλαντ, και ιδού μια Κοιλάδα με πισίνες, λεμονιές και που καλύπτει μια πολύ μεγάλη έκταση. Στα 673 τετραγωνικά χιλιόμετρα, το Σαν Φερνάντο Βάλεϊ είναι η έδρα από 1,8 εκατομμύρια κατοίκους, από τα πιο εξέχοντα κινηματογραφικά στούντιο και σκηνικά που παρουσιάζονται στον αμερικανικό κινηματογράφο από την ταινία Καζαμπλάνκα έως το E.T. ο Εξωγήινος. Είναι ένα παράδοξο που είναι χαρακτηριστικό της κοινωνίας σήμερα: ακριβώς δίπλα, παρ’ όλα αυτά, τελείως διαφορετικά μεταξύ τους.

Αλλά ανάμεσα σε όλα αυτά, ένα νέο φως λάμπει σε όλες τις 44 πόλεις και κοινότητες της περιοχής –από το Μπέρμπανκ και το Γκλέντεϊλ έως το Χίντεν Χιλς και το Καλαμπάσας έως το Σαν Φερνάντο και το Γιουνιβέρσαλ Σίτι– η νέα Εκκλησία της Scientology του Βάλεϊ εξυπηρετεί όλες τις γωνιές του λεκανοπεδίου.

Ο κ. Ντέιβιντ Μισκάβιτς, Πρόεδρος του Συμβουλίου του RTC, είναι ο κύριος ομιλητής της ενθουσιώδους τελετής εγκαινίων την Κυριακή 19 Μαρτίου. Το κοινό σηκώθηκε όρθιο με ένα ηχηρό συνεχόμενο χειροκρότημα καθ’ όλη την ομιλία εγκαινίασής του.

«Σήμερα εγκαινιάζουμε μια Εκκλησία της Scientology για την Κοιλάδα των Ονείρων» είπε ο Ντέιβιντ Μισκάβιτς, ο εκκλησιαστικός ηγέτης της θρησκείας της Scientology. «Καθώς το Σαν Φερνάντο Βάλεϊ είναι ποικιλόμορφο, το ίδιο είναι επίσης η βοήθειά μας. Και έτσι, καλωσορίζουμε αυτούς από τους μυριάδες πολιτισμούς, εθνικότητες και από οποιαδήποτε οικονομική κατάσταση. Από αυτή την άποψη, η Εκκλησία αντανακλά άψογα το Πιστεύω της Scientology: “Ότι όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος ή πίστης, πλάστηκαν με ίσα δικαιώματα. ... Και ότι οι ψυχές των ανθρώπων έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους ανθρώπους”».

Η Εκκλησία του Βάλεϊ είναι μια πιο ευρεία προσθήκη στο επεκτεινόμενο σύμπαν των Ιδανικών Εκκλησιών της Scientology, που τώρα αριθμούν 19 στις Δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες και 57 διεθνώς. Η λέξη «Ιδανική» τέθηκε ως πρότυπο από τον Ιδρυτή της Scientology Λ. Ρον Χάμπαρντ, ώστε κάθε Εκκλησία να αποτελεί την τέλεια έκφραση των αρχών και πρακτικών της θρησκείας.

Έτσι, την Κυριακή 19 Μαρτίου στις 13:00, 5.000 Σαηεντολόγοι συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν τη μεγαλύτερη Ιδανική Εκκλησία της Scientology να έρχεται στη ζωή στη Βόρεια Αμερική. Ήταν μια τελετή αντάξια με το μέγεθος, το εύρος και την ουσία της νέας έδρας του Βάλεϊ – από ένα ποτ-πουρί με μουσικές επενδύσεις κλασικών ταινιών που ζωντανεύουν τη χρυσή εποχή του κινηματογράφου, έως τον ύμνο «V σημαίνει Valley» που γράφτηκε και ενορχηστρώθηκε ειδικά για την περίσταση. Οι χιλιάδες παρευρισκόμενοι σηκώθηκαν όρθιοι γιορτάζοντας θριαμβευτικά και χειροκρότησαν κάθε ένθερμο αξιωματούχο εξυμνώντας τον ευρύτερο κοινωνικό αντίκτυπο της Εκκλησίας.

Για το εκκλησίασμα του Βάλεϊ, αυτός ο αντίκτυπος εκτείνεται από το να βοηθήσουν ένα παιδί μεταναστών να γεφυρώσει το χάσμα στη σχολική της εκπαίδευση με την Τεχνολογία Μελέτης, έως το να βοηθήσουν δεκάδες χιλιάδες ντόπιους νέους να υποσχεθούν να ζήσουν χωρίς ναρκωτικά. Κι έτσι, αυτά τα εγκαίνια δίνουν τώρα στην ανθρωπιστική κοινωνική βοήθεια του Βάλεϊ μια μόνιμη βάση.

Η νέα Εκκλησία βρίσκεται δίπλα στο πολυσύχναστο σταυροδρόμι του Βόρειου Χόλιγουντ όπου οι Λεωφόροι Μπέρμπανκ και Λάνκερσιμ διασταυρώνονται με τη Λεωφόρο Ταχάνγκα και περίπου 60.000 αυτοκίνητα περνούν κάθε μέρα. Οι εγκαταστάσεις εκτείνονται σε 8.800 τ.μ. σε μια έκταση 16 στρεμμάτων, μόλις μερικά τετράγωνα από το NoHo Arts District και είναι έτοιμες να επιφέρουν τη συμμετοχή των δημιουργών αλλαγών στην κοινότητα σε όλη την περιοχή.

Αυτοί που έφεραν αυτή τη δέσμευση στο φως ήταν εκπρόσωποι του Σαν Φερνάντο Βάλεϊ που ήταν παρόντες για να καλωσορίσουν την Εκκλησία: ο Υπαρχηγός Robert Green από το Γραφείο του Βάλεϊ της LAPD· ο Υπαρχηγός Trevor Richmond από το Γραφείο του Βάλεϊ της Πυροσβεστικής του Λος Άντζελες· η κα Nellie Barrientos, Διευθύντρια Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Λος Άντζελες· και ο Επίσκοπος Franklin Harris, Στέλεχος του Συμβουλίου Κληρικών της Κομητείας Λος Άντζελες.

Ο Υπαρχηγός Robert Green ξεκίνησε επισημαίνοντας την ανάγκη για διαλέξεις σχετικά με την εκπαίδευση με θέμα τα ναρκωτικά, την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία και τις συμμορίες και το πώς οι Σαηεντολόγοι του Βάλεϊ έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία τέτοιων πρωτοβουλιών μαζί με συμβούλια κληρικών και αστυνομικά τμήματα σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο.

«Μαζί προσεγγίσαμε ευάλωτους ενήλικες και παιδιά με ζωτική παρέμβαση και εκπαίδευση προτού να γίνουν θύματα ή ύποπτοι. Και τώρα, αλλάξαμε τη μοίρα πάνω από εικοσιπέντε χιλιάδων ανθρώπων σε όλο το Βάλεϊ».

Επιπλέον, επισήμανε το παράδειγμα της Εκκλησίας στην ενοποίηση μιας διαθρησκευτικής εκστρατείας στην περιοχή. «Ας μη γελιόμαστε, είτε είσαι Εβραίος, Καθολικός, Χριστιανός ή Σαηεντολόγος, είμαστε όλοι εδώ για να φτιάξουμε μια καλύτερη κοινότητα και για να βελτιώσουμε την εξέλιξη των ζωών αλλήλων. Αλλά είναι γεγονός ότι η Εκκλησία της Scientology έχει αναλάβει έναν ηγετικό ρόλο μεταξύ των εκκλησιών μας. Έχετε καθοριστικό ρόλο στην ενοποίηση ενός κινήματος που βασίζεται στην πίστη και που προσφέρει και υποστηρίζει εναλλακτικές λύσεις. Και το κάνατε αυτό σε συνεργασία με κάθε αστυνομικό τμήμα του Βάλεϊ. Δεν χτίζετε απλώς την εμπιστοσύνη του κοινού, αλλά εξασφαλίζετε το μέλλον μας. Και αυτό εγώ το ονομάζω: “Πίστη εν δράσει”».

Η Πυροσβεστική του Λος Άντζελες έχει εδώ και δεκαετίες συνεργασία με τους Εθελοντές Λειτουργούς της Scientology σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας και την αντιμετώπιση καταστροφών. Έχουν συνεργαστεί με τα τμήματα πυροσβεστικής του Χόλιγουντ και του Βάλεϊ στη διεξαγωγή τάξεων μικρής κλίμακας με εθελοντές τοπικής ανταπόκρισης, και διαθέτοντας ακόμα και ασκήσεις για μεγάλες καταστροφές.

«Ξέρω ότι οι αρχές σας βασίζονται σε μια φιλοσοφία βοήθειας, και αυτό εκτείνεται και στον βαθμό ετοιμότητάς σας» είπε ο Υπαρχηγός Richmond. «Ως μη κυβερνητική ομάδα, είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας και την αντιμετώπιση κρίσεων. Η κοινότητα μπορεί να βασιστεί σε σας και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Στ’ αλήθεια είναι το μεγαλύτερό σας προτέρημα».

Ο Υπαρχηγός Richmond μίλησε επίσης και για την εμπειρία του όταν συνεργάστηκε για πρώτη φορά με Εθελοντές Λειτουργούς της Scientology στην περιοχή όπου ξέσπασε ο σεισμός του Νόρθριτζ. «Ήσασταν εκεί φροντίζοντας τα θύματα και οργανώνοντας τις γραμμές εφοδιασμού. Φέρατε ζωτικές παροχές, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 40 φορτηγών γεμάτων με τρόφιμα καθώς και προμήθειες 10 τόνων. Και μέρα με τη μέρα, βδομάδα με τη βδομάδα, με πάνω από 10.000 εθελοντικές ώρες, αφιερώσατε τους εαυτούς σας στην υπηρεσία της πόλης και των κατοίκων μας. Γι’ αυτό, το Λος Άντζελες ευγνωμονεί την Εκκλησία της Scientology».

Οι αξιωματούχοι που ήταν παρόντες τόνισαν τη σημασία της Εκκλησίας του Βάλεϊ ως έναν ανεκτίμητο σύντροφο της κοινότητας, στον οποίο μπορούν πάντα να βασιστούν.

Για τον σκοπό αυτό, η κα Barrientos, εξήγησε τον αντίκτυπο που είχε η Τεχνολογία Μελέτης του Λ. Ρον Χάμπαρντ στο έργο της με τις οικογένειες των μεταναστών. Η Κομητεία Λος Άντζελες έχει πάνω από 200.000 παιδιά μεταναστών, και έτσι σε συνεργασία με Σαηεντολόγους του Βάλεϊ, αυτή έχει βοηθήσει στην καθιέρωση από εργαλεία μελέτης για να δώσουν σε αυτά τα παιδιά μια δεύτερη ευκαιρία.

«Με το Μαθαίνω Πώς να Μαθαίνω, οι γονείς μπόρεσαν να βοηθήσουν τα παιδιά τους. Θυμάμαι ένα νεαρό κορίτσι που αποτύγχανε στα μαθήματά της» είπε στο πλήθος. «Μετά από 4 εβδομάδες ιδιαίτερων ήταν ανάμεσα στους καλύτερους στην τάξη. Δεν μπορώ να ξεχάσω τα δάκρυα της μητέρας της όταν είδε πώς ένα τόσο απλό και ισχυρό εργαλείο είχε δώσει μια νέα προοπτική για την κόρη της. Ναι, έχετε μετατρέψει επανειλημμένα ζωές καταδικασμένες στην αποτυχία, σε ζωές με λαμπρό κι ελπιδοφόρο μέλλον».

Η Εκκλησία της Scientology του Βάλεϊ χρηματοδότησε επίσης μια γιορτή Χριστουγέννων για τα παιδιά μεταναστών μέσα στα τελευταία επτά χρόνια, και η κα Barrientos αφηγήθηκε τον αντίκτυπο που μια τέτοια εμπειρία μπορεί να έχει ακόμα και σε μια ζωή. «Ακόμα θυμάμαι ένα κορίτσι που ο πατέρας της δεν είχε δουλειά. Τη ρώτησα τι ήθελε για τα Χριστούγεννα και είπε: “Φέτος νομίζω ότι το μόνο που θέλω είναι λίγα φασόλια και τορτίγιας (μεξικανική πίτα).” Ήξερε ότι οι γονείς της δεν είχαν χρήματα για τίποτα άλλο. Έτσι, όταν το κοριτσάκι είδε τα δώρα της από την Εκκλησία σας, λοιπόν, πέταξε από τη χαρά της».

Ο Επίσκοπος Harris έχει δουλέψει με την Εκκλησία του Βάλεϊ και τους ενορίτες της στη διανομή του Δρόμου προς την Ευτυχία του Λ. Ρον Χάμπαρντ σε δρόμους και λεωφόρους στην κοινότητά του, ακόμα και από τον άμβωνα της Εκκλησίας του. «Αυτό το βιβλίο είναι γεμάτο με καθημερινά θαύματα» είπε. «Και αν θέλετε μια ζωντανή απόδειξη; Από τότε που ξεκίνησα με τον Δρόμο προς την Ευτυχία δεν συνέβη καμιά ανθρωποκτονία στις κοινότητές μας για πάνω από τρία χρόνια».

Αλλά συνοψίζοντας ίσως καλύτερα το πνεύμα της ημέρας, ο Επίσκοπος δήλωσε: «Ο κόσμος σήμερα έχει ανάγκη από μια πραγματική ανάσταση νεκρών. Και εν όψει αυτού, οι Σαηεντολόγοι ανταποκρίνονται σε ευρεία κλίμακα. Έχετε πάρει την απόφαση ότι “θα συνεχίσουμε μέχρι να παγώσει όλη η κόλαση, και ακόμα και τότε, θα συνεχίσουμε στον πάγο”».


Η καινούργια Εκκλησία προσφέρει στους επισκέπτες μια εισαγωγή στην Dianetics και τη Scientology, ξεκινώντας με το Κέντρο Ενημέρωσης Κοινού. Οι προθήκες, που περιλαμβάνουν περισσότερα από 500 φιλμ, παρουσιάζουν τα θεμελιώδη Πιστεύω και τις πρακτικές της θρησκείας της Scientology, καθώς και τη ζωή και την κληρονομιά του Ιδρυτή της, Λ. Ρον Χάμπαρντ.

Το Κέντρο Ενημέρωσης παρουσιάζει επίσης τα πολλά ανθρωπιστικά προγράμματα που υποστηρίζει η Scientology. Σ’ αυτά συμπεριλαμβάνονται: η παγκόσμια πρωτοβουλία για την εκπαίδευση σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ένα πρόγραμμα ευρείας διάδοσης για την εκπαίδευση σχετικά με τα ναρκωτικά, την πρόληψή τους αλλά και την απεξάρτηση ατόμων από αυτά, ένα παγκόσμιο δίκτυο κέντρων παιδείας και μάθησης, καθώς και το πρόγραμμα των Εθελοντών Λειτουργών της Scientology, που έχει γίνει η μεγαλύτερη ανεξάρτητη ομάδα παροχής βοήθειας στον κόσμο.

Το τεράστιο Παρεκκλήσι της νέας Εκκλησίας της Scientology του Βάλεϊ χωράει σχεδόν 1.000 άτομα και φιλοξενεί εκκλησιαστικές συναθροίσεις της Scientology που περιλαμβάνουν Κυριακάτικες Λειτουργίες, Γάμους και Τελετές Ονοματοδοσίας. Θα φιλοξενεί επίσης κοινοτικές εκδηλώσεις, ανοιχτές για τα μέλη όλων των θρησκευμάτων. Το κτήριο περιλαμβάνει επίσης πολλαπλές αίθουσες σεμιναρίων και μελέτης και μια ολόκληρη πτέρυγα που είναι αφιερωμένη στο ώντιτινγκ (πνευματική συμβούλευση) της Scientology.


Η Εκκλησία του Βάλεϊ είναι η πιο πρόσφατη σε μια περίοδο εκρηκτικής ανάπτυξης για τη θρησκεία της Scientology κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Η Εθνική Εκκλησία της Scientology για τη Νέα Ζηλανδία στο Ώκλαντ άνοιξε τις πόρτες της τον Ιανουάριο αυτού του έτους και περισσότερες πρόκειται να ανοίξουν, με εγκαίνια που έχουν προγραμματιστεί για πολιτιστικά σταυροδρόμια στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αφρική.