ΠΑΣΑΝΤΙΝΑ, ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΡΟΔΩΝ ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΕΙ ΤΗ ΝΕΑ ΙΔΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010

Στις 18 Ιουλίου του 2010, πάνω από τέσσερις χιλιάδες Σαηεντολόγοι και προσκεκλημένοι μαζεύτηκαν στη Λεωφόρο Ρέιμοντ Σάουθ 35, στην καρδιά της Παλιάς Πόλης της Πασαντίνα, για τα επίσημα εγκαίνια της νέας Εκκλησίας της Σαηεντολογίας στην Πόλη των Ρόδων. Ο κ. Ντέιβιντ Μισκάβιτς, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Κέντρου Θρησκευτικής Τεχνολογίας και εκκλησιαστικός ηγέτης της θρησκείας της Σαηεντολογίας, απευθύνθηκε στο πλήθος και έκανε τα εγκαίνια του ιστορικού κτηρίου των 5.400 τ.μ., χαρακτηρίζοντάς το ως «μια εντελώς νέα γενιά Οργανισμών της Σαηεντολογίας – που ένας άνθρωπος μόνο είχε προηγουμένως ονειρευτεί για ετούτη την πόλη».

Ο κ. Ντέιβιντ Μισκάβιτς, εκκλησιαστικός ηγέτης της θρησκείας της Σαηεντολογίας και Πρόεδρος του Συμβουλίου του Κέντρου Θρησκευτικής Τεχνολογίας, έκανε την τελετή εγκαινίων της νέας Εκκλησίας της Σαηεντολογίας στην Πασαντίνα.

Αυτό το κτήριο που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, διατηρεί ένα μοναδικό συνδυασμό στοιχείων του παλιού και του νέου και βρίσκεται σε μια από τις πιο πολυσύχναστες, γεμάτες πεζούς, περιοχές του Λος Άντζελες. Η κληρονομιά του αντικατοπτρίζεται στο αναπαλαιωμένο εξωτερικό σε στυλ Μποζ Αρ, στο κλασικό τετραόροφο αίθριο με φεγγίτη, καθώς και στην επίπλωση και στα παράθυρα με γυάλινα χειροποίητα βιτρό.

Ενώ με την προσοχή που δίνεται στον ενεργειακό σχεδιασμό και στην αναπαλαίωσή του σύμφωνα με τα πρότυπα του 21ου αιώνα, η νέα Εκκλησία ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του προτύπου LEED (Ηγέτης στον Ενεργειακό και Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό) με φιλικά προς το περιβάλλον δομικά υλικά, ενεργειακό εξοπλισμό, φιλικά συστήματα φωτισμού, μειωμένη κατανάλωση νερού και πολλά άλλα.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτής της νέας Εκκλησίας τόσο για την Πασαντίνα όσο και για τις κοινότητες σε όλη την Κοιλάδα του Σαιντ Γκάμπριελ, ο κ. Μισκάβιτς είπε: «Είστε τώρα, μέρος ενός κινήματος πρωτοφανούς στην ιστορία μας, το οποίο μεγαλώνει σημαντικά μέρα με τη μέρα. Διότι, ειλικρινά, είμαστε αφοσιωμένοι στο να βοηθήσουμε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Από αυτήν την άποψη –και παρά το ότι η Σαηεντολογία σήμερα περιλαμβάνει τα πάντα και σε παγκόσμιο επίπεδο– δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι η ανθρωπότητα αποτελείται από άτομα. Ο καθένας είναι μοναδικός, με τον δικό του ή το δικό της τρόπο και καθένας έχει μια ιστορία που θα πληγώσει την καρδιά σας, αν δεν κάνετε κάτι για αυτό. Πάρτε λοιπόν αυτό τον Ιδανικό Οργανισμό και βάλτε τα δυνατά σας. Επειδή όντως πρέπει να δώσουμε πολλή βοήθεια. Και αυτή είναι η υπόσχεση που δίνουμε σήμερα, στην πόλη της Πασαντίνα».

Την περίσταση τίμησαν με την παρουσία τους τοπικοί αξιωματούχοι και επίσημοι καλεσμένοι αυτής της ιστορικής πόλης.

Καλωσορίζοντας τη νέα Εκκλησία, ο Δήμαρχος της Πασαντίνα, κ. Μπογκάρντ είπε: «Με αυτό το όμορφο, ανακαινισμένο κτήριο στην Παλιά Πασαντίνα, η Εκκλησία της Σαηεντολογίας δεν αντιπροσωπεύει μόνο μια αναπτυσσόμενη θρησκεία, αλλά αποτελεί σημαντικό παράγοντα για το μέλλον αυτής της πόλης. ... Έτσι, είναι χαρά για μένα να απευθύνω εγκάρδιο καλωσόρισμα σε εσάς και σ’ αυτή την εξαιρετική Εκκλησία της Σαηεντολογίας της Πασαντίνα, με τη μακρά ιστορία προσφοράς υπηρεσιών προς την κοινότητα».

Η ιστορικός της αρχιτεκτονικής, συντηρήτρια, και Αξιωματούχος του Συμβουλίου για την Κληρονομιά της Πασαντίνα κα Τερέζα Γκράιμς, απευθύνθηκε επίσης στους παρευρισκομένους. «Η Εκκλησία της Σαηεντολογίας έχει αγοράσει, αποκαταστήσει και ανακαινίσει ιστορικά κτήρια σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε, «και με τον τρόπο αυτό, συνέβαλε στην αναζωογόνηση των κοινοτήτων στις οποίες βρίσκονται αυτά τα κτήρια. ... Γιατί δεν έχετε μόνο διατηρήσει το παρελθόν, έχετε επίσης κάνει μια αξιόλογη προσπάθεια να φροντίσετε για το αύριο, τόσο πολιτιστικά όσο και πνευματικά. Η δέσμευσή σας στην κοινότητά μας ήταν πραγματικά εξαιρετική και ελπίζω ότι και άλλοι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Εκκλησίας της Σαηεντολογίας».

Μετά την ολοκλήρωση των εγκαινίων χιλιάδες Σαηεντολόγοι και καλεσμένοι ξεναγήθηκαν στο εκπληκτικό τετραώροφο αίθριο της Εκκλησίας.
Μετά την τελετή εγκαινίων χιλιάδες άτομα επισκέφτηκαν το Κέντρο Πληροφόρησης Κοινού της νέας Εκκλησίας της Σαηεντολογίας στην Πασαντίνα.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Πασαντίνα και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Πολ Λιτλ, μίλησε περαιτέρω για το ρόλο που παίζει η Εκκλησία της Σαηεντολογίας στην τοπική κοινότητα. «Η Εκκλησία σας έχει ζωτική σημασία για το επιμελητήριο», είπε, «και τα μέλη σας δραστηριοποιούνται σε όλη την πόλη. Είστε πάντα εκεί, βοηθώντας με τις εκδηλώσεις του ετήσιου Τουρνουά των Ρόδων, με τη δημόσια χορηγία υπηρεσιών στους καλλιτέχνες της Πασαντίνα και με τις κοινωνικές σας καμπάνιες, οι οποίες αποτελούν από μόνες τους λαμπρό παράδειγμα καλλιτεχνικής έκφρασης και ανθρωπιστικής ευθύνης. Η αφοσίωση σας στους ανθρώπους αυτής της πόλης, η ικανότητά σας για βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας, όπου κι αν δουλέψατε – αυτό είναι που έχω γνωρίσει ως το σήμα κατατεθέν της Εκκλησίας της Σαηεντολογίας».

Μιλώντας εκ μέρους της διαθρησκευτικής κοινότητας, ο Πρόεδρος της Υπουργικής Ένωσης της Πασαντίνα, Δρ Νίκολας Μπένσον ανέφερε: «Για όλους τους κατοίκους της Πασαντίνα», είπε, «η ημέρα αυτή αντιπροσωπεύει κάτι περισσότερο από μια απλή ευκαιρία να καλωσορίσουμε ένα φίλο στο νέο του σπίτι. Πρόκειται για μια Εκκλησία, έναν ανοικτό παράδεισο, όπου έχουμε την ευκαιρία να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας, τους αγαπημένους μας και την κοινότητα. Προτρέπω τους πάντες να αντλήσουν ό,τι καλύτερο μπορούν από αυτή την Εκκλησία, και όπως έκανα εγώ, δεχτείτε ό,τι έχει να προσφέρει».

Πέρα από τις υπηρεσίες της για τους ενορίτες, η νέα Εκκλησία διαθέτει ένα εκτεταμένο Κέντρο Πληροφόρησης Κοινού στον πρώτο όροφο. Στις οθόνες πολυμέσων παρουσιάζονται τα πιστεύω της Σαηεντολογίας, η ζωή του ιδρυτή της, του Λ. Ρον Χάμπαρντ, καθώς και η πλήρης σειρά των προγραμμάτων κοινωνικής βελτίωσης και των κοινοτικών προγραμμάτων πρόληψης της Εκκλησίας.

Η Εκκλησία της Σαηεντολογίας της Πασαντίνα είναι η έκτη νέα Εκκλησία της Σαηεντολογίας (και η δεύτερη στην Κομητεία του Λος Άντζελες), που εγκαινιάζεται το 2010. Άλλες έξι νέες Εκκλησίες της Σαηεντολογίας έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.