ΔΟΥΒΛΙΝΟ, ΙΡΛΑΝΔΙΑ

ΕΝΑ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ SCIENTOLOGY ΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ

14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Μια νέα Εκκλησία της Scientology και Κοινοτικό Κέντρο σε μια έκταση πολλών στρεμμάτων ανοίγει τις πόρτες της στις κοινότητες του Δουβλίνου.

Η Ιρλανδία είναι εδώ και πολύ καιρό μια χώρα από ορίζοντες που φέρνουν στον νου αρχαία ομορφιά και αιώνιες ιστορίες που όταν τις αφηγούμαστε ξανά και ξανά, λέγεται ότι κάνουν τη Γη να συνεχίζει να περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της. Αυτή η παράδοση διαπερνά τον σημερινό κόσμο με ομορφιά, πάθος και περηφάνια που κάνουν το Σμαραγδένιο Νησί ένα μέρος που σε καλεί πάντα να επιστρέψεις εκεί.

Έτσι λοιπόν, ένα θαυμάσιο απόγευμα του Οκτωβρίου, 12 μήνες από τότε που εγκαινιάσαμε ένα Εθνικό Γραφείο στη συμβολική Πλατεία Μέριον του Δουβλίνου, η Εκκλησία της Scientology έκοψε την κορδέλα σε μια νέα Εκκλησία και Κοινοτικό Κέντρο. Οι εγκαταστάσεις είναι αφιερωμένες στην προσφορά των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από τη Scientology και την παροχή ενός κομβικού σημείου για τοπικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις για την ενίσχυση των κοινοτήτων του Δουβλίνου και όλης της Ιρλανδίας.

Η παρουσία του κύριου Μισκάβιτς στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας τονίζει τη σημασία της ημέρας, καθώς εγκαινιάζει τη νέα Εκκλησία της Scientology και Κοινοτικό Κέντρο του Δουβλίνου.

«Σήμερα εκπληρώνουμε μια δέσμευση να τιμήσουμε μια χώρα που ο Ιδρυτής μας, ο Λ. Ρον Χάμπαρντ, τόσο πολύ αγαπούσε, και ένα έθνος που περιέγραψε ως υπέροχα θερμό, ακόμα κι αν ο καιρός περιστασιακά δεν είναι» είπε ο κ. Ντέιβιντ Μισκάβιτς, ο εκκλησιαστικός ηγέτης της θρησκείας της Scientology, στο συγκεντρωμένο πλήθος. «Και αν αυτό δεν το εκφράζει, τότε επιτρέψτε μου να παραθέσω τον δικό σας κ. Γέιτς: “Πολλές φορές ο Άνθρωπος ζει και πεθαίνει ανάμεσα στις δύο αιωνιότητες... Και η αρχαία Ιρλανδία τα ήξερε όλα”».

Τα δώρα αυτής της γνώσης, επισήμανε ο κ. Μισκάβιτς, δόθηκαν στον κόσμο με μια καλοσύνη που αντικατοπτρίζεται στο πνεύμα συνεργασίας και κοινοτικής υπηρεσίας που αντιπροσωπεύει το καινούργιο κέντρο.

«Έτσι, σ’ εσένα Ιρλανδία αιώνια, Ιρλανδία υπέρτατη: Κράτησες ζωντανή τη λογοτεχνία για 500 χρόνια. Έχτισες την Αμερική και ίσως ακόμη και να την ανακάλυψες. Δίδαξες στην Ανθρωπότητα την ισότητα και το πώς να ζει με αξιοπρέπεια όταν δεν υπάρχει ισότητα. Και μας δίδαξες ότι δεν υπάρχει αγαθό τόσο πολύτιμο όσο η ομορφιά, την οποία αντιπροσωπεύεις. Και όλα αυτά είναι ο λόγος που είμαστε περήφανοι να σταθούμε πλάι σου, καθώς ανοίγουμε μια νέα Εκκλησία της Scientology και Κοινοτικό Κέντρο του Δουβλίνου».

Πράγματι, η πόλη κατέχει ιδιαίτερη θέση στην ιστορία της Scientology καθώς το 1956 ο Ιδρυτής της Scientology, Λ. Ρον Χάμπαρντ, έζησε στο Δουβλίνο και εργάστηκε στην Πλατεία Μέριον όπου ανέπτυξε το Μάθημα Προσωπικής Αποδοτικότητας, ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε για να δώσει τη δυνατότητα στον καθένα να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά στη ζωή.

Το Γραφείο Εθνικών Υποθέσεων στην Πλατεία Μέριον, που άνοιξε στις 15 Οκτωβρίου 2016, αναζωπύρωσε αυτήν την παράδοση και, με τη σειρά του, προσέφερε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τη Scientology σε όλη την Ιρλανδία. Κατά τους τελευταίους 12 μήνες, το Γραφείο έχει προσεγγίσει εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές, δασκάλους και απλούς πολίτες με αστικές πρωτοβουλίες που καλύπτουν θέματα πρόληψης ναρκωτικών, παιδείας, ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και νεανικών δραστηριοτήτων. Το προσωπικό του Γραφείου Εθνικών Υποθέσεων έχει επίσης διοργανώσει διαθρησκευτικά μαθήματα σε πανεπιστήμια, τελετές βραβείων τιμώντας πρωτεργάτες στην καταπολέμηση των ναρκωτικών και εκδηλώσεις ανοιχτής συμμετοχής για την προώθηση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Φέροντας το ίδιο πνεύμα, η νέα Εκκλησία της Scientology και Κοινοτικό Κέντρο, σε μια έκταση 27 στρεμμάτων στην καρδιά του Νότιου Δουβλίνου, είναι αποκλειστικά σχεδιασμένη για να χρησιμεύσει ως μια έδρα ολόκληρης της κοινότητας και ένα σημείο συνάντησης για συνεργασίες. Στο εσωτερικό, η τελευταίας τεχνολογίας αίθουσα εκδηλώσεων με 1.050 καθίσματα είναι πλήρως εξοπλισμένη για να φιλοξενήσει πολλές τοπικές εκδηλώσεις: από φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, συναυλίες, λογοτεχνικές βραδιές, συγκεντρώσεις της γειτονιάς έως εκπαιδευτικά σεμινάρια, συνελεύσεις και δημοτικές λειτουργίες. Το γήπεδο του κέντρου είναι εξίσου καλά εξοπλισμένο και είναι κατάλληλο για κέλτικο ποδόσφαιρο, ιρλανδικό χόκεϊ, ράγκμπι και ποδόσφαιρο. Στην πραγματικότητα, οι εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των αιθουσών συνεδριάσεων και μιας καφετέριας πλήρους εξυπηρέτησης, είναι διαθέσιμες για χρήση από την κοινότητα και από φιλανθρωπικές οργανώσεις περιλαμβανομένων τοπικών λεσχών, σχολείων και οργανώσεων νεολαίας.

Δίνοντας έμφαση στις ευκαιρίες που δημιουργούνται από τη μεταμόρφωση μιας εγκαταλελειμμένης περιοχής σε ένα ανανεωμένο κέντρο για την κοινότητα, οι τοπικοί και αστικοί αξιωματούχοι τίμησαν την αλληλεγγύη και το πνεύμα της περίστασης. Ανάμεσά τους ήταν: η κα Nicola Keating, Συντονίστρια της Ομάδας Εργασίας Κατά των Ναρκωτικών στο Τάλατ, η κα Amina Mustafa Keogh, Διευθύντρια του Προγράμματος «Σπορ Κατά του Ρατσισμού» και ο κ. Philip Cummings, Βραβευμένος Ποιητής και Μεταφραστής.

Με 20 χρόνια άμεσης εμπειρίας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της εξάρτησης και της χρήσης ναρκωτικών, η κα Keating βλέπει την καμπάνια της Αλήθειας για τα Ναρκωτικά –που χρηματοδοτείται από την Εκκλησία– ως ζωτική ανάγκη: «Η Ιρλανδία είναι μια όμορφη χώρα» είπε. «Αλλά, δυστυχώς, υποφέρουμε από μια επιδημία ναρκωτικών. Το 54% του πληθυσμού μας κάνει χρήση ουσιών με καταχρηστικό τρόπο και οι εθισμένοι τριγυρίζουν στους δρόμους και τους υπονόμους του Δουβλίνου σαν ξεχασμένες ψυχές. Αλλά, το πρόγραμμά σας του Ένας Κόσμος Χωρίς Ναρκωτικά επικοινωνεί ευθέως και μιλάει σε όλους. Και το έχω δει ήδη να εξαπλώνεται ως προς την εφαρμογή του – και εδώ στο Δουβλίνο και πέρα στο Κορκ. Έχετε απλώσει το χέρι σας σε τοξικομανείς, σε άστεγους, σε ευάλωτες ομάδες νέων, σε οικογένειες μεταναστών και Ιρλανδούς από κάθε υπόβαθρο. Στην πραγματικότητα, δεν έχουμε να πούμε τίποτα παραπάνω, όταν έχετε ήδη δώσει σε πάνω από 500.000 ανθρώπους της Ιρλανδίας την Αλήθεια για τα Ναρκωτικά».

Η κα Keogh περιέγραψε επίσης ένα εθνικό κίνημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που γεννήθηκε κατά τους τελευταίους 12 μήνες υπό το έμβλημα του Ενωμένοι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα: «Κάθε αγόρι και κορίτσι στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Count Us In λαμβάνει το δικό του αντίτυπο από τα βιβλιαράκια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε συνδυασμό με το Εργαστήριο Κατά του Εκφοβισμού. Στην πραγματικότητα, σαράντα οκτώ από τους εθελοντές μας χρησιμοποιούν το πρόγραμμα, από το Κορκ ως το Λίμερικ και από το Γκάλγουεϊ ως το Δουβλίνο. Με εκπαιδευτικά πακέτα στα χέρια τους, παραδίδουν σεμινάρια και διαλέξεις και αφήνουν τους σπόρους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πίσω τους, όπου και αν πάνε. Και με σχεδόν 3.000 μαθητές που αποφοιτούν από το πρόγραμμα, χτίζουμε έναν ραγδαία αναπτυσσόμενο στρατό για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο Philip Cummings, Ιρλανδός συγγραφέας, ποιητής και γλωσσολόγος, μίλησε για την αποφασιστικότητα της Εκκλησίας να φέρει τις φιλοσοφίες και τις ιδέες του Λ. Ρον Χάμπαρντ στην Ιρλανδία –μεταφρασμένες στη μητρική γλώσσα της χώρας– και για το πώς αυτό είναι ήδη ένδειξη σεβασμού για τον πολιτισμό και την ιστορία του έθνους: «Για την ιρλανδική γλώσσα την ίδια, με την αφοσίωσή σας σε αυτό το πρόγραμμα και την ευκαιρία που παρείχατε για μια ολόκληρη ομάδα μεταφραστών να δουλέψει σε υλικό που στην πραγματικότητα θα διαβαστεί, κάνετε τόσα πολλά, και με πρακτικούς τρόπους, για να προωθήσετε και να ενθαρρύνετε τη χρήση της ιρλανδικής γλώσσας.

»Ο Pádraig Pearse, ένας από τους κύριους πολιτικούς ηγέτες και ποιητές, επινόησε τη φράση: Tír gan teanga, tír gan anam. “Μια χώρα χωρίς γλώσσα, είναι μια χώρα χωρίς ψυχή.” Έτσι, αν και ίσως δεν το γνωρίζετε και ίσως να μην ήταν η μόνη σας πρόθεση, αυτό που έχετε πετύχει σήμερα, στην πραγματικότητα και στην ουσία, βοηθάει στο να μείνει ζωντανή η ψυχή της Ιρλανδίας».


Η καινούργια Εκκλησία και Κοινοτικό Κέντρο είναι ανοιχτά σε όλους τους επισκέπτες και παρέχουν μια εισαγωγή στη Dianetics και τη Scientology, ξεκινώντας με το Κέντρο Ενημέρωσης Κοινού. Οι προθήκες, που περιλαμβάνουν περισσότερα από 500 φιλμ, παρουσιάζουν τα θεμελιώδη Πιστεύω και πρακτικές της θρησκείας της Scientology, καθώς και τη ζωή και την κληρονομιά του Ιδρυτή της, Λ. Ρον Χάμπαρντ.

Το Κέντρο περιλαμβάνει εκθέματα σχετικά με τα πολλά ανθρωπιστικά κινήματα και τα κοινοτικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τη Scientology, συμπεριλαμβανομένων: ενός παγκόσμιου δικτύου κέντρων παιδείας και μάθησης, μιας παγκόσμιας εκπαίδευσης σε θέματα ναρκωτικών, ενός προγράμματος πρόληψης και αποκατάστασης, μιας μεγάλης εμβέλειας πρωτοβουλίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και το πρόγραμμα των Εθελοντών Λειτουργών της Scientology.

Εκτός από τις εκκλησιαστικές λειτουργίες, τους γάμους και άλλες θρησκευτικές τελετές, το Παρεκκλήσι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από φιλανθρωπικές οργανώσεις και ομάδες της κοινότητας για ένα ευρύ φάσμα συγκεντρώσεων, όπως για συνέδρια και εργαστήρια. Το κτήριο περιλαμβάνει επίσης πολλαπλές αίθουσες σεμιναρίων και μελέτης και μια ολόκληρη πτέρυγα που είναι αφιερωμένη στο ώντιτινγκ της Scientology (πνευματική συμβούλευση).


Τα εγκαίνια της νέας Εκκλησίας και Κοινοτικού Κέντρου λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ταχείας εξάπλωσης της θρησκείας με 60 νέες Εκκλησίες της Scientology, από το Λος Άντζελες ως την Τάμπα, το Λονδίνο ως το Μιλάνο, το Γιοχάνεσμπουργκ ως το Τόκιο και το Τελ Αβίβ μέχρι το Καοσιούνγκ. Στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, αυτά τα εγκαίνια έχουν δημιουργήσει παγκόσμια εξάπλωση της θρησκείας, σε βαθμό που ξεπερνάει την εξάπλωση των προηγούμενων 50 χρόνων συνολικά.

Το 2017, εγκαίνια νέων Εκκλησιών της Scientology έχουν λάβει χώρα στο Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, στο Σαν Φερνάντο Βάλεϊ της Καλιφόρνια, στο Μαϊάμι της Φλόριντα και στην Κοπεγχάγη της Δανίας.

Περισσότερα εγκαίνια Εκκλησιών έχουν προγραμματιστεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες σε πολιτιστικά κέντρα στην Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, τη Βόρεια Αμερική και την Αφρική.