ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ, ΔΑΝΙΑ

ΔΑΝΕΖΙΚΗ ΧΑΡΑ: ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ SCIENTOLOGY ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ

27 ΜΑΪ́ΟΥ 2017

Τα εγκαίνια της Εκκλησίας της Scientology αναζωπυρώνουν το πνεύμα και την ψυχή της ιστορικής καρδιάς της Κοπεγχάγης.

Κάντε περίπατο στον μεγαλύτερο και πιο πολυσύχναστο πεζόδρομο στην Ευρώπη και θα φτάσετε στην ίδια τη γενέτειρα της Κοπεγχάγης. Είναι μια τοποθεσία όπου δύο ιστορικές πλατείες συγκλίνουν –η Nytorv (Νέα Πλατεία) και η Gammeltorv (Παλιά Πλατεία)– και ήταν η αρχική συνάντηση και αγορά για τους Δανούς όταν ήταν απλώς μια εμπορική κοινότητα σχεδόν 1.200 χρόνια πριν. Από τότε είναι μέρος με μεγάλες καταστροφές, θεία τέχνη και καθημερινή ζωή της Δανίας. Σήμερα, είναι το μέρος όπου το παρελθόν συγχωνεύεται με το παρόν, καθώς αυτό είναι το σημείο συνάντησης για όλους τους κατοίκους της Κοπεγχάγης.

Έτσι, σε ένα ένδοξο απόγευμα στη Δανία, περισσότεροι από 2.500 Σαηεντολόγοι και προσκεκλημένοι συγκεντρώθηκαν στη λιθόστρωτη πλατεία για να γιορτάσουν μια νέα σελίδα στην ιστορία μιας από τις παλαιότερες και πιο πλούσιες πολιτιστικές πρωτεύουσες της Σκανδιναβίας, και το επόμενο βήμα στην εποχή της εξάπλωσης της Εκκλησίας.

Επανειλημμένως, κατά τη διάρκεια της κύριας ομιλίας του κ. Μισκάβιτς, το ενθουσιώδες πλήθος σηκώθηκε όρθιο τιμώντας με χαρά την ιστορική μέρα για την Κοπεγχάγη και όλη τη Δανία.

Ο κύριος Ντέιβιντ Μισκάβιτς, ο εκκλησιαστικός ηγέτης της θρησκείας της Scientology, ήταν ο κύριος ομιλητής στην τελετή εγκαινίων, και αφηγήθηκε το ταξίδι σ’ αυτό το επικό κατόρθωμα. «Μερικοί από σας μπορεί να ανακαλείτε ότι συναντηθήκαμε κάποια μεσάνυχτα. Και τότε παρουσιάσατε ένα μελλοντικό όραμα γι’ αυτή την Εκκλησία. Μοιράστηκα το όραμά σας και εσείς υποσχεθήκατε να το κάνετε πραγματικότητα. Έτσι αυτή τη μέρα όταν ο άνεμος, το χαλάζι ή το χιόνι δεν μπορούσαν να με κρατήσουν μακριά, έχω έρθει στη λαμπρή άνοιξη για να πω: “Το καταφέρατε, το κάνατε, το είδατε και το αρπάξατε. Και εδώ βρίσκεται η Εκκλησία της Scientology με την πιο ιδανική τοποθεσία στον κόσμο, στο όνομα της πνευματικής ελευθερίας και της άσκησης της αιώνιας ελεύθερης βούλησης για όλη τη Δανία”».

Με τις εισαγωγικές νότες από το «In Denmark I Was Born» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, χιλιάδες παρόντες είδαν από κοντά μια τελετή εγκαινίων τόσο με εθνική παράδοση όσο και με μια αίσθηση θαυμασμού. Οι αξιωματούχοι που ήταν παρόντες φώτισαν τη γιορτή με ιστορίες από ανθρωπιστικές συνεργασίες για μια καλύτερη Δανία, από περιπέτειες όπου ο θησαυρός είναι η γνώση που πρέπει να τη μοιραστούν όλοι και με την αναγνώριση ενός ιστορικού ορόσημου που τώρα μεταμορφώθηκε μαγικά πίσω στη ζωή.

Η Εκκλησία σχεδίασε εκ νέου, ανακαίνισε και ανανέωσε τη νέα της έδρα στην κεντρική Κοπεγχάγη. Στα 3.700 τετραγωνικά μέτρα, αυτό το νεοκλασικό κτήριο χτίστηκε αρχικά το 1796 και γεννήθηκε μέσα από τις φλόγες της «Μεγάλης Πυρκαγιάς» που μόλις έναν χρόνο πριν είχε κάψει την περιφέρεια Nytorv/Gammeltorv. Στην πραγματικότητα, ο σχεδιασμός της πόλης καθόριζε τη χαρακτηριστική πρόσοψη «σπασμένης γωνίας» του κτηρίου για να επιτρέπει την πρόσβαση από πυροσβεστικά οχήματα με ψηλές σκάλες στα στενά δρομάκια της πόλης.

Με δεξιοτεχνία και επιμέλεια, η Εκκλησία συνεργάστηκε με τοπικούς τεχνίτες και επέστρεψε στο ορόσημο τον αρχικό του χαρακτήρα. Η Δανία είναι παγκοσμίως διάσημη για τον σχεδιασμό και τους τεχνίτες της και το έργο περιλάμβανε την ανακαίνιση από τα αυθεντικά παραθυρόφυλλα βελανιδιάς και τις πόρτες σε εξοχή στο εξωτερικό του κτηρίου και την ξύλινη σκάλα και το ταβάνι με τη θολωτή αψίδα μέσα.

Η νέα Εκκλησία της Scientology της Δανίας υψώνεται στους πέντε ορόφους και βρίσκεται μόλις λίγα βήματα μακριά από τον πεζόδρομο Strøget, όπου 75.000 πεζοί περνούν κάθε μέρα. Ως εκ τούτου, χρησιμεύει ως κομβικό σημείο της πόλης για πολλές ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες που έχουν κερδίσει τον σεβασμό της αστικής κοινότητας της Κοπεγχάγης.

Για τρεις δεκαετίες, ομάδες εκπαίδευσης σε θέματα ναρκωτικών υπό την αιγίδα της Εκκλησίας έχουν προσεγγίσει τη νεολαία της χώρας με εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα από βιβλιαράκια Η Αλήθεια για τα Ναρκωτικά· ο οργανισμός «Ο Δρόμος προς την Ευτυχία» έχει διοργανώσει καθαρισμούς στη γειτονιά και γέμισε τους δρόμους της Κοπεγχάγης με τον μη θρησκευτικό κώδικα κοινής λογικής για ηθική ζωή που γράφτηκε από τον Λ. Ρον Χάμπαρντ· παράλληλα το τοπικό παράρτημα της Νεολαίας υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει εργαστεί για να διατηρήσει την εθνική κληρονομιά δημιουργώντας μια ετήσια «Πορεία Ευαισθητοποίησης» και συνολικά ενημέρωσε πάνω από διακόσιες χιλιάδες άτομα με το μήνυμά τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αστικοί και εθνικοί αξιωματούχοι τίμησαν το καλοπροαίρετο πνεύμα της γιορτής καλωσορίζοντας την Εκκλησία: ο Δημοτικός Σύμβουλος της Κοπεγχάγης, κ. Klaus Mygind· ο Γενικός Επιθεωρητής της Αστυνομίας της Δανίας (συντ/χος), κ. Thøger Berg Nielsen· το στέλεχος εκδοτικού οίκου και Δημοτικός Σύμβουλος της Κοπεγχάγης, κ. Rene Jensen· και ο Αρχιτέκτονας Ιστορικής Αποκατάστασης, κ. Bjarke Christensen.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Mygind απευθύνθηκε σε εκείνους που συγκεντρώθηκαν για να εγκαινιάσουν τη νέα Εκκλησία και μίλησε για τη δέσμευσή του υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς αυτά είναι ο παράγοντας που υπάρχει πίσω από όλα τα κοινωνικά προβλήματα. «Τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν τους πυλώνες της κοινωνίας μας και όπου σπάνε, βρίσκουμε τη μεγαλύτερη δυστυχία και απελπισία. Η δύναμή μας βρίσκεται στην ενότητα και έτσι, στο πνεύμα αυτής της ενότητας, ξεκίνησα τη συνεργασία μου με τη Νεολαία υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Ο κ. Mygind περιέγραψε περαιτέρω πώς γεννήθηκε αυτή η διεισδυτική συνεργασία για τα ανθρώπινα δικαιώματα: «Ήταν πριν από περίπου 8 χρόνια όταν μια ομάδα από ενθουσιώδεις νέους με πλησίασαν και μου ζήτησαν να συνεργαστούμε στην πορεία για την Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο ενθουσιασμός και η ζωντάνια αυτών των μαθητών ήταν μεταδοτικά – πώς θα μπορούσα να αρνηθώ; Εκατοντάδες νέοι της Δανίας συμμετείχαν, κάνοντας πορεία από το κέντρο της πόλης ως το Νόρεμπρο. Υπήρχαν ακόμη και χορευτές, τραγουδιστές και ράπερ που χόρευαν και τραγουδούσαν. Αυτό ήταν ανθρώπινα δικαιώματα σε ζωντανή δράση στους δρόμους της Κοπεγχάγης. Τώρα, κάθε χρονιά κάνουμε πορείες μαζί και διαδηλώνουμε μαζί. Έχουμε εμπνεύσει πλήρως ένα νεανικό κίνημα που διασχίζει όλη την πόλη μας. Έτσι, δεν είναι πλέον απλώς η δική σας πορεία, είναι η δική μας πορεία».

Ο Γενικός Επιθεωρητής της Αστυνομίας της Δανίας (συντ/χος), κος Thøger Berg Nielsen, γνώριζε πολύ καλά την τραγωδία της χρήσης ναρκωτικών. «Έχω δει τα σώματα πολλών γνωστών μου και τοξικομανών που ξεκίνησαν τη χρήση ναρκωτικών και μετά πέθαναν» είπε. «Ως αξιωματικός της αστυνομίας, ήμουν ο τελευταίος που θα τους έλεγε αντίο. Η κοινωνία μας έχει δοκιμάσει όλων των ειδών τις λύσεις, αλλά μάταια. Έτσι, η εγκληματικότητα σε σχέση με τα ναρκωτικά σχημάτισε ένα μαύρο κεφάλαιο στην υπηρεσία μου. Βρέθηκα σε αδιέξοδο και δεν υπήρχε τίποτα που θα μπορούσα να κάνω. Αλλά όταν τα πράγματα δεν μπορούσαν να ήταν χειρότερα, έμαθα για κάτι εντελώς καινούργιο – το Νάρκωνον».

Πριν από 10 χρόνια ανακάλυψε το πρόγραμμα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά/φάρμακα, που αναπτύχθηκε από τον Ιδρυτή της Scientology Λ. Ρον Χάμπαρντ, σε εγκαταστάσεις της Δανίας βορειοδυτικά της Κοπεγχάγης, «Θυμάμαι που γνώρισα έναν πατέρα που επισκεπτόταν τον γιο του. Μου είπε: “Ο γιος μου έχει σωθεί και θα σας τον συστήσω.” Ο γιος του είχε εθιστεί στην ηρωίνη για 10 χρόνια, και εγώ κοίταξα στα μάτια του και στην καρδιά του και είδα ζωή. Μέχρι που το είδα με τα μάτια μου, δεν πίστευα ότι οι σκληροπυρηνικοί τοξικομανείς θα μπορούσαν να απεξαρτηθούν. Αλλά οι απόφοιτοι ήταν αληθινοί και οι ιστορίες τους ήταν μια θαυματουργή πραγματικότητα».

Ο αρχιτέκτονας ιστορικής αποκατάστασης, κ. Bjarke Christensen, βοήθησε στη διατήρηση της διαχρονικής όψης της Κοπεγχάγης για πάνω από 35 χρόνια, και μίλησε για τη σημασία της μεταμόρφωσης του ορόσημου της Εκκλησίας. «Η νεοκλασική σας έδρα έχει θέα αυτήν την ιστορική πλατεία και προσφέρει τη δική της ιστορία. Για παράδειγμα, οι αγαπημένοι γιοι που κατοικούσαν εδώ περιλαμβάνουν δημιουργούς του Συντάγματος της Δανίας και του εθνικού μας ύμνου, και πόσο μάλλον ποιητές και πολιτικούς κάθε αναστήματος. Έτσι, αυτή η πλατεία και αυτή η έδρα φέρουν το πνεύμα της πόλης μας. Και έτσι, με τα εγκαίνια αυτού του Ιδανικού Οργανισμού, η γενέτειρα της Κοπεγχάγης βρίσκει μια νέα ζωή».

«Όταν διαμορφώνουμε τα κτήριά μας, από κει και πέρα τα κτήριά μας διαμορφώνουν εμάς» συνέχισε ο κ. Christensen. «Μέσα σε μια δεκαετία, όχι μόνο εξετάσατε την ιδέα της ανακαίνισης, αλλά την ενστερνιστήκατε. Και μαζί, έχουμε σχεδιάσει ένα εντυπωσιακό, μοντέρνο κτήριο, πίσω από το παραδοσιακό πρόσωπο της κλασικής Δανίας. Οπότε, αυτό το κτήριο της Χρυσής Εποχής της Δανίας έχει εισέλθει στη Χρυσή Εποχή της Scientology».

Το στέλεχος εκδοτικού οίκου και Δημοτικός Σύμβουλος της Κοπεγχάγης, ο κ. Rene Jensen, μίλησε για την αρχική του περιπέτεια και μετέπειτα ανακάλυψη των διδασκαλιών του Λ. Ρον Χάμπαρντ: «Ως νέος, ταξίδεψα για έναν χρόνο γύρω στον κόσμο αναζητώντας τη γνώση. Αυτό το ταξίδι με έφερε στη Φινλανδία, σε όλη τη Ρωσία μέχρι την Άπω Ανατολή και την Αυστραλία. Εκεί ήταν που είδα την ποικιλομορφία της ανθρωπότητας. Και επέστρεψα στην πατρίδα με μια έντονη επιθυμία για νέες ευκαιρίες να αναπτυχθώ. Όταν ανακάλυψα τα γραπτά του Ιδρυτή σας, σκέφτηκα: “Εδώ ξεκινά ένα νέο ταξίδι.” Γιατί δεν ήταν πλέον αρκετό το να υπάρχω, είχε έρθει η ώρα να ανακαλύψω τον Λ. Ρον Χάμπαρντ και να ζήσω».

Ο κ. Jensen, έκλεισε την ομιλία με έναν φόρο τιμής στον κ. Χάμπαρντ και το πνεύμα της ημέρας ως ένα πνεύμα τεράστιας προσμονής για ένα θαυμάσιο μέλλον. «Ο Λ. Ρον Χάμπαρντ ξεχωρίζει από πολλούς άλλους πριν από αυτόν. Ήταν και ένας ερευνητής της γνώσης και ένας άνθρωπος που μοιραζόταν τη γνώση. Θα έβρισκε έναν λίθο σοφίας και θα τον έστριβε ξανά και ξανά, πάντα επιδιώκοντας να μάθει περισσότερα. Σήμερα γιορτάζουμε μια εστία σοφίας που χτίστηκε από αυτές τις πέτρες. Ας γίνει η βάση για τους ανθρώπους της Δανίας για να αναπτυχθούν, να εξερευνήσουν, να ζήσουν και να φτάσουν στα ύψη».


Η καινούργια Εκκλησία προσφέρει στους επισκέπτες μια εισαγωγή στην Dianetics και τη Scientology, ξεκινώντας με το Κέντρο Ενημέρωσης Κοινού. Τα εκθέματά του, που περιλαμβάνουν περισσότερα από 500 φιλμ, παρουσιάζουν τα θεμελιώδη Πιστεύω και πρακτικές της θρησκείας της Scientology, καθώς και τη ζωή και την κληρονομιά του Ιδρυτή της, Λ. Ρον Χάμπαρντ.

Το Κέντρο Ενημέρωσης παρουσιάζει επίσης τα πολλά ανθρωπιστικά προγράμματα που υποστηρίζει η Scientology. Σ’ αυτά συμπεριλαμβάνονται: η παγκόσμια πρωτοβουλία για την εκπαίδευση σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ένα πρόγραμμα ευρείας διάδοσης για την εκπαίδευση σχετικά με τα ναρκωτικά, την πρόληψή τους αλλά και την απεξάρτηση ατόμων από αυτά, ένα παγκόσμιο δίκτυο κέντρων παιδείας και μάθησης, καθώς και το πρόγραμμα των Εθελοντών Λειτουργών της Scientology, που έχει γίνει η μεγαλύτερη ανεξάρτητη ομάδα παροχής βοήθειας στον κόσμο.

Το Παρεκκλήσι στεγάζεται σε ένα ευρύχωρο αίθριο τεσσάρων ορόφων με φυσικό φως από την οροφή με τους φεγγίτες που ρίχνει μια χαριτωμένη λάμψη σε όλη την έκταση. Θα φιλοξενεί κοινοτικές εκδηλώσεις ανοιχτές για τα μέλη όλων των θρησκευμάτων. Το κτήριο περιλαμβάνει επίσης πολλαπλές αίθουσες σεμιναρίων και μελέτης και έναν ολόκληρο όροφο που είναι αφιερωμένος στο ώντιτινγκ της Scientology (πνευματική συμβούλευση).


Η κοπή της κορδέλας στη Δανία είναι ακόμη ένα επίτευγμα στους εξαιρετικούς 12 μήνες της ανάπτυξης για την Εκκλησία. Πρόσφατα εγκαίνια Εκκλησιών έχουν λάβει χώρα στο Μαϊάμι της Φλόριντα, στο Σαν Φερνάντο Βάλεϊ της Καλιφόρνια, στο Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης, στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας και στην Ατλάντα της Τζόρτζια.

Μελλοντικά εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για πολιτιστικά κέντρα στη Λατινική Αμερική, τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αφρική.