ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ, ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ: ΤΟ ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ SCIENTOLOGY ΜΕ ΜΙΑ ΕΝΘΟΥΣΙΩΔΗ ΓΙΟΡΤΗ

23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Η Εκκλησία της Scientology ολοκληρώνει την εποχή της εξάπλωσης με τα δυναμικά εγκαίνια στους βόρειους λόφους της «Πόλης του Χρυσού» του Γιοχάνεσμπουργκ.

Έξω από τη σκιά του παρελθόντος, μια νέα γενιά ανυψώνεται, δίνοντάς τους μια φωνή και δημιουργώντας μια χώρα που την καθορίζει η ελευθερία της έκφρασης και η πνευματική επίγνωση – μια νέα Νότια Αφρική.

Ιστορικά αναγνωρισμένο ως το Λίκνο της Ανθρωπότητας και τώρα γνωστό για την αναπόφευκτη, δυναμική του ενέργεια, ένα κάποτε διχασμένο Γιοχάνεσμπουργκ (Joburg) συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ενοποιημένης αλλαγής. Ως μία από τις 50 καλύτερες πόλεις του κόσμου, όσον αφορά τόσο το μέγεθος όσο και το εμπόριο, αυτή η παν-αφρικανική πρωτεύουσα είναι η έδρα για πολλές δημιουργικές και πολιτιστικές ομάδες – άτομα και οργανώσεις που δημιουργήθηκαν για να χαράξουν ένα καλύτερο και πιο φωτεινό μονοπάτι προς την κοινοτική επιτυχία.

Ως τελετάρχης των εγκαινίων, ο κ. Ντέιβιντ Μισκάβιτς, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Κέντρου Θρησκευτικής Τεχνολογίας, καλωσορίζει όλους όσους παρευρέθηκαν στην ενθουσιώδη γιορτή το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου.

Το πνεύμα της καινοτομίας και της νέας ελπίδας αντηχούσε σε ένα ζεστό απόγευμα του Σαββάτου στο Βόρειο Γιοχάνεσμπουργκ καθώς πάνω από 1.500 Σαηεντολόγοι καθώς και καλεσμένοι συγκεντρώθηκαν για να εγκαινιάσουν την εντυπωσιακή εκκλησία της Scientology στους λόφους της Ράντμπουργκ.

Γιορτάζοντας την περίσταση, ο κύριος Ντέιβιντ Μισκάβιτς, ο εκκλησιαστικός ηγέτης της θρησκείας της Scientology, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, υπό το φως των επιθυμιών του Ιδρυτή της Scientology, Λ. Ρον Χάμπαρντ (Ρον), να εμφυσήσει σε μια διχασμένη Νότια Αφρική πνευματική υγεία και καθοδήγηση, πάνω από 50 χρόνια πριν: «Αν ρωτήσει κανείς τι σημαίνει να ακολουθείς ένα όνειρο του Ρον από το “Ένας Άνθρωπος, Μια Ψήφος” μέχρι το Ένα Έθνος, Ένας Σκοπός και από την αφρικανική δύναμη μέχρι την αφρικανική περηφάνια και την Αφρική για πάντα έως τη ζωντανή Αφρική, λοιπόν, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αναλογιστείτε αυτές τις λέξεις “παντοτινή Αφρική” και “ατελείωτη Αφρική”, διότι εκεί βρίσκεται η Πύλη των Λεόντων στην πόρτα της Αιωνιότητας».

Η τελετή των εγκαινίων υπογραμμίστηκε με δημιουργικότητα και ζωηρή έκφραση, με την καθοδήγηση των μαγικών ήχων των τυμπάνων Djembe σε συνδυασμό με χορευτές παραδοσιακού χορού και τις μελωδίες μιας τοπικής χορωδίας. Οι εορτασμοί σύντομα εξελίχθηκαν σε ένα ομόφωνο καλωσόρισμα της Εκκλησίας από αξιωματούχους από όλο το Γιοχάνεσμπουργκ και την Γκαουτένγκ, προβλέποντας ένα ευνοϊκό μέλλον αφότου κόπηκε αυτή η γιγαντιαία κόκκινη κορδέλα.

Είναι, στην τελική, ένα μέλλον που γεννήθηκε από μια ανθρωπιστική κληρονομιά υπό την ηγεσία της Εκκλησίας στην επαρχία Γκαουτένγκ. Στην πραγματικότητα, η καμπάνια που χρηματοδοτείται από τη Scientology υπό την αιγίδα του Ενωμένοι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχει εμπνεύσει ένα κίνημα δικαιωμάτων στην Γκαουτένγκ, δίνοντας δύναμη σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους με τη γνώση των δικαιωμάτων τους. Υπάρχει επίσης το πρόγραμμα του Ένας Κόσμος Χωρίς Ναρκωτικά όπου, μόνο στο Γιοχάνεσμπουργκ, πάνω από 300.000 βιβλιαράκια Η Αλήθεια για Ναρκωτικά έχουν διανεμηθεί, συμβάλλοντας στη μείωση της εγκληματικότητας που συνδέεται με τα ναρκωτικά σε ζώνες υψηλού κινδύνου – η πρώτη εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Η νέα Εκκλησία υπάρχει για να εξυπηρετήσει μια ακμάζουσα κοινότητα της Scientology και να συνεχίσει μια ακαταμάχητη ανθρωπιστική κληρονομιά. Βρίσκεται στη γωνία της Οδού «Bram Fischer and Hunter» στη Ράντμπουργκ και οι αχανείς εγκαταστάσεις 6.500 τετραγωνικών μέτρων απλώνονται σε μια ιδιοκτησία 8 στρεμμάτων, στην κορυφή ενός λόφου, όπου με θέα το Γιοχάνεσμπουργκ, έχει σχεδιαστεί ειδικά για να εξυπηρετεί.

Η δέσμευση για υπηρεσία καθόρισε το κοινό νήμα μεταξύ της πόλης και των επαρχιακών αξιωματούχων που παρευρέθηκαν για να καλωσορίσουν τις νέες εγκαταστάσεις συμπεριλαμβανομένων: του Αρχηγού Φάνι, από το Ζαλισιντίνγκα Αφρικανικό Παραδοσιακό Συμβούλιο· του κ. Μάρτιν Μάντε, Συμβούλου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, από τη Νότια Αφρική· της κα Έιμι Φακούντε, Επίτιμης Προέδρου από το Κοινοβούλιο Γυναικών από την Γκαουτένγκ· και του Πάστορα Έρολ Τζέικομπς από τα ιερατεία του στο Ελ Ντοράντο. Ο καθένας μίλησε για την τυχαία αλληλεπίδρασή του με τους ενορίτες και τους εθελοντές που συμμετείχαν στα προγράμματα της Εκκλησίας.

Ο Αρχηγός Φάνι, από το Ζαλισιντίνγκα Αφρικανικό Παραδοσιακό Συμβούλιο, είπε στο πλήθος τις εμπειρίες του με την Τεχνολογία του Ρον: «Ανακάλυψα για πρώτη φορά την τεχνολογία σας ενώ δούλευα στα γκέτο γύρω από το Γιοχάνεσμπουργκ. Παρά την απλότητά τους, τα εργαλεία αυτά έφερναν την εμπιστοσύνη, την αξιοπρέπεια και την τιμή σε αυτούς τους ανθρώπους… Ήταν σαν μαγεία. Έτσι ξεκίνησα μαθήματα ο ίδιος και βήμα-βήμα, μου διδάξατε αυτή τη “μαγεία.” Και πολύ σύντομα, πίστεψα ότι είχα τη δύναμη να βοηθήσω τον λαό μου, γιατί μετά από τη μελέτη όλων των 19 μαθημάτων, έχω γίνει ο Αρχηγός με όλες τις απαντήσεις».

Ο κ. Μάρτιν Μάντε, Σύμβουλος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στη Νότια Αφρική, μίλησε για την Εκκλησία και τον ρόλο της στο να οραματίζεται νέες πραγματικότητες για τον λαό της Γκαουτένγκ: «Όταν οι άλλοι είναι στατικοί στη νοοτροπία τους, εσείς είστε επαναστάτες με οράματα. Είστε αισιόδοξες ψυχές όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρέπει τώρα να εγκαθιδρύσουμε συλλόγους δικαιωμάτων παντού, σε σχολεία, σε οργανώσεις και εκκλησίες σε κάθε κοινότητα. Και έτσι, με αυτόν τον τρόπο, από το κεφάλι της προς την καρδιά της, η Αφρική μπορεί να είναι ζωντανή και ελεύθερη, με ένα μέλλον ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η Επίτιμη Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Γυναικών από την Γκαουτένγκ, η κα Έιμι Φακούντε, έδωσε έμφαση στον Δρόμο προς την Ευτυχία του Λ. Ρον Χάμπαρντ και στην ικανότητά του να ενδυναμώσει μια γενιά: «Προηγουμένως, κορίτσια μόλις 12 ετών έμεναν έγκυοι… Τώρα, προστατεύονται από την πρωτόγνωρη τους προσωπική ακεραιότητα. Και εκεί όπου οι νεαροί άνδρες πίστευαν ότι η κλοπή ήταν εντάξει, επειδή “έπαιρναν πίσω αυτό που αρχικά ήταν δικό τους,” λοιπόν, τώρα παίρνουν πίσω τον αυτοσεβασμό τους. Σας το λέω, με τον Δρόμο προς την Ευτυχία, δίνουμε πίσω στην ανθρωπότητα την ανθρωπιά της».

Και τέλος, ο Πάστορας Τζέικομπς είπε ότι είναι ένας από τους επτά άνδρες που είναι αφιερωμένοι στη θρησκεία στην οικογένειά του, καθένας από τους οποίους είδε την ηθική και την ευγένεια να ξανακυλούν: «Κάνουμε κήρυγμα και διδάσκουμε, μόνο και μόνο για να δούμε τον κόσμο να εξαφανίζεται κάτω από τα πόδια μας. Οι γονείς, τα σχολεία, οι αρχές, έρχονται και μου λένε: “Σας παρακαλώ Πάστορα, χρειάζομαι τη βοήθειά σας.” Αλλά, πού τους παραπέμπω; Λοιπόν, πριν λίγα χρόνια, δεν θα μπορούσα να σας πω πού ή σε ποιον, αλλά γνωρίζω τώρα, και είναι μια ευλογία. Επειδή βρήκα την Dianetics και την Εκκλησία της Scientology, και όλα όσα φέρνετε σ’ αυτόν τον κόσμο».


Η καινούργια Εκκλησία του Βόρειου Γιοχάνεσμπουργκ προσφέρει στους επισκέπτες μια εισαγωγή στην Dianetics και τη Scientology, ξεκινώντας με το Κέντρο Ενημέρωσης Κοινού. Οι προθήκες, που περιλαμβάνουν περισσότερα από 500 φιλμ, παρουσιάζουν τα θεμελιώδη Πιστεύω και πρακτικές της θρησκείας της Scientology, καθώς και τη ζωή και την κληρονομιά του Ιδρυτή της, Λ. Ρον Χάμπαρντ.

Το Κέντρο Ενημέρωσης παρουσιάζει επίσης αναλυτικά πολλά ανθρωπιστικά προγράμματα που υποστηρίζει η Scientology. Σ’ αυτά τα προγράμματα συμπεριλαμβάνονται: η παγκόσμια πρωτοβουλία μας για την εκπαίδευση σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ένα πρόγραμμα ευρείας διάδοσης για την εκπαίδευση σχετικά με τα ναρκωτικά, την πρόληψη και την αποκατάσταση, ένα παγκόσμιο δίκτυο κέντρων παιδείας και μάθησης, καθώς και το πρόγραμμα των Εθελοντών Λειτουργών της Scientology, που αντιπροσωπεύει σήμερα τη μεγαλύτερη ανεξάρτητη ομάδα παροχής βοήθειας στον κόσμο.

Το Παρεκκλήσι του Γιοχάνεσμπουργκ φιλοξενεί θρησκευτικές συγκεντρώσεις της Scientology που περιλαμβάνουν Κυριακάτικες Λειτουργίες, Γάμους και Τελετές Ονοματοδοσίας. Θα φιλοξενεί επίσης κοινοτικές εκδηλώσεις, ανοιχτές για τα μέλη όλων των θρησκευμάτων. Το κτήριο περιλαμβάνει επίσης πολλαπλές αίθουσες σεμιναρίων και μελέτης και μια ολόκληρη πτέρυγα που είναι αφιερωμένη στο ώντιτινγκ της Scientology (πνευματική συμβούλευση).


Τα εγκαίνια της νέας Εκκλησίας της Scientology του Βόρειου Γιοχάνεσμπουργκ λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου απίστευτης εξάπλωσης της θρησκείας με πάνω από 60 νέες Εκκλησίες της Scientology, από το Λος Άντζελες ως την Τάμπα, το Λονδίνο ως το Μιλάνο, το Τελ Αβίβ ως το Τόκιο και από το Καοσιούνγκ μέχρι την Μπογκοτά. Στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, αυτά τα εγκαίνια έχουν δημιουργήσει παγκόσμια εξάπλωση της θρησκείας, σε βαθμό που ξεπερνάει την εξάπλωση των προηγούμενων 50 χρόνων συνολικά.

Το 2017, εγκαίνια νέων Εκκλησιών της Scientology έχουν λάβει χώρα στο Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, στο Σαν Φερνάντο Βάλεϊ της Καλιφόρνια, στο Μαϊάμι της Φλόριντα, στην Κοπεγχάγη της Δανίας, στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, στο Μπέρμιγχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου και στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας.

Περισσότερα εγκαίνια Εκκλησιών έχουν προγραμματιστεί για το 2018 σε πολιτιστικά κέντρα στην Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, τη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία.