ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Α ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ – ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ SCIENTOLOGY ΛΑΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΑΛΦΑ.

28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Μια παγκόσμιας κλάσης πρωτεύουσα και είδωλο του πολιτισμού και της ανοχής καλωσορίζει την Εκκλησία της Scientology στη νέα της έδρα.

Ακολουθήστε τα μαγευτικά κανάλια και τις αψιδωτές γέφυρες του κέντρου της πόλης του Άμστερνταμ και στη συνέχεια περιπλανηθείτε ανατολικά στο ταχέως αναπτυσσόμενο, μοντέρνο και φιλομαθές Μίλι της Γνώσης και θα φτάσετε τη λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας από μια από τις δημιουργικές πρωτεύουσες της Ευρώπης. Το Μίλι της Γνώσης αντιπροσωπεύει την εμπροσθοφυλακή της ανάπτυξης του Άμστερνταμ και ένα σύμβολο μάθησης και εξάπλωσης γι’ αυτήν την πόλη ανάμεσα σε μια συναρπαστική ανανέωση.

Πράγματι, τα εγκαίνια της νέας Εκκλησίας της Scientology του Άμστερνταμ ήταν ένας ενθουσιώδης εορτασμός της γνώσης, με μια εξίσου σύγχρονη όσο και πνευματική έννοια. Έτσι λοιπόν, 1.300 Σαηεντολόγοι και καλεσμένοι συγκεντρώθηκαν το Σάββατο 28 Οκτωβρίου στο κέντρο του Άμστερνταμ, για να γιορτάσουν την αποκάλυψη ενός εντυπωσιακού νέου ορόσημου στο κεντρικό άκρο της περιοχής – το πολυσύχναστο Βιμπαούτστρατ.

Ο κύριος Μισκάβιτς, ο εκκλησιαστικός ηγέτης της θρησκείας της Scientology, ηγείται του ενθουσιώδη εορτασμού της νέας Εκκλησίας της Scientology του Άμστερνταμ στο Μίλι της Γνώσης της πόλης.

Τιμώντας την περίσταση, ο κ. Ντέιβιντ Μισκάβιτς, ο εκκλησιαστικός ηγέτης της θρησκείας της Scientology, δήλωσε: «Προτού πέσει αυτή η κορδέλα, ας σκεφτούμε για μια στιγμή τη θέση σας στην ολλανδική ιστορία – και πόσο μάλλον μυθολογία. Γιατί δεν πλέετε πλέον προς τη θάλασσα και προς τον άνεμο και δεν ακροβατείτε πλέον σε απόκρημνες ακτές προς την πατρίδα. Αντιθέτως, κατευθύνεστε προς τα έξω σε μια πορεία προς την αιωνιότητα την ίδια».

Ο εορτασμός των εγκαινίων χτύπησε σχεδόν κάθε νότα στο πολιτισμικό φάσμα της πόλης, από τον κλασικό ρυθμό της «Ωδής στα Κανάλια του Άμστερνταμ» μέχρι τα τύμπανα του Σουρινάμ και την ηλεκτρονική καλλιτεχνική ερμηνεία, προβάλλοντας τη θέση της πόλης στη μουσική λαογραφία της νέας χιλιετίας. Ήταν επίσης μια μέρα που προανήγγειλε την ποικιλομορφία και τη συνεργασία, υπό την ηγεσία επιφανών προσωπικοτήτων που αντιπροσωπεύουν τη συλλογική πίστη σε ένα ισχυρότερο Άμστερνταμ ως ένα πιο ενωμένο Άμστερνταμ.

Απεικονίζοντας τις διαθρησκευτικές παραδόσεις και τις παραδόσεις κοινωνικής βελτίωσης της πόλης, η πρώτη Εκκλησία της Scientology έχει δραστηριοποιηθεί σε πρωτοβουλίες οικοδόμησης της κοινότητας από τότε που άνοιξε τις πόρτες της στο Άμστερνταμ το 1974. Ένα ακόμη παράδειγμα είναι το παράρτημα της Επιτροπής Πολιτών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο έχει αποτελέσει μια ζωτική δύναμη για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών της Ολλανδίας. Η παρουσίασή τους στην Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού σχετικά με την υπερβολική χορήγηση φαρμάκων στα παιδιά της χώρας, είχε ως αποτέλεσμα μια εθνική εντολή να ερευνηθούν τα βασικά αίτια των συμπτωμάτων του ADHD.

Οι Σαηεντολόγοι έδωσαν περαιτέρω μάχη ενάντια στη χρήση ναρκωτικών στην πόλη μέσω της διανομής από πάνω από 25.000 υλικά της Αλήθειας για τα Ναρκωτικά, ενώ τα οικουμενικά διδάγματα ηθών του Λ. Ρον Χάμπαρντ που εμπεριέχονται στον Δρόμο προς την Ευτυχία έχουν διανεμηθεί σε 150.000 άτομα. Η Εκκλησία είναι επίσης μια ενεργή φωνή σε διαθρησκευτικές δραστηριότητες, όπου υπερασπίζεται τον διάλογο για να γεφυρώσει διαφορές και να αυξήσει την κατανόηση.

Οι εντυπωσιακές νέες εγκαταστάσεις 7.300 τ.μ. χρησιμεύουν μόνο για να διευρύνουν τον αντίκτυπο της Εκκλησίας στην πόλη και παρέχουν ένα σημείο εκκίνησης για να επεκτείνουν την ανθρωπιστική τους δράση από την προνομιακή τους τοποθεσία, μόλις λίγα λεπτά από το κέντρο της πόλης με μετρό, ποδήλατο ή αυτοκίνητο. Ως εκ τούτου, οι πενταώροφες εγκαταστάσεις είναι ένα εκθαμβωτικό νέο ορόσημο για την ελπίδα και τη συνεργασία για τους πάνω από 70.000 ταξιδιώτες που περνούν καθημερινά από το Βιμπαούτστρατ.

Για την υποστήριξη του μηνύματος συνεργασίας του κέντρου παρευρέθηκαν τοπικοί αξιωματούχοι για να καλωσορίσουν την Εκκλησία στη νέα της έδρα, όπως: ο κ. Μάρτεν Λούμπερς, Πρόεδρος του «Μαζί Ένα Άμστερνταμ»· ο κ. Μάικλ βαν Γκιλς, Ανώτερος Αξιωματικός της Περιφερειακής Αστυνομίας της Ολλανδίας (συντ/χος)· η κα Σίλα Βίαζ, Πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικών του Άμστερνταμ· και ο Άρι βαν Μπιούρεν, Πρόεδρος του Σχεδίου Ηνωμένων Θρησκειών για την Ολλανδία.

Ο Μάρτεν Λούμπερς, Πρόεδρος του «Μαζί Ένα Άμστερνταμ» μίλησε για την Εκκλησία ως ένα νέο μέλος για να ενισχύσει τα ινστιτούτα της μάθησης, τις εταιρείες και τους οργανισμούς του «πιο έξυπνου δρόμου» στην Ολλανδία: «Ο καθένας χρειάζεται ένα καταφύγιο που προσφέρει ηρεμία και γαλήνη, με τον εαυτό σας και με την οικογένειά σας και τους φίλους σας. Στη ζωή, οι άνθρωποι βιώνουν την απώλεια, τραγωδίες και θέλουν και χρειάζονται να εκφραστούν. Και η νέα σας έδρα είναι σαν μια προέκταση του δρόμου, οι πόρτες είναι ανοιχτές και οι άνθρωποι είναι ευπρόσδεκτοι. Και πιστεύω ότι όλοι εδώ θα λάβουν ευσπλαχνία και θα τους υποδεχθείτε με ανοιχτές αγκάλες, γιατί αυτό είναι ένα κέντρο που είναι γνήσια αφοσιωμένο στο να εμπνέει και να ανυψώνει την ολλανδική κοινωνία».

Ο Μάικλ βαν Γκιλς, συνταξιούχος περιφερειακός αστυνομικός και ειδικός ιατρικής, μίλησε για το κίνημα της CCHR και την κληρονομιά της στο να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των παιδιών: «Με τη CCHR, βρήκα τον εαυτό μου ανάμεσα σε μια σταυροφορία εκατομμυρίων ανθρώπων. Εδώ ήταν ένας συνεργάτης που όχι μόνο θα δήλωνε κάτι, αλλά θα αναλάμβανε δράση. Και αυτό κάνατε, εκ μέρους όλων μας. Πήγατε στο Εθνικό Κοινοβούλιο για να τους πείτε: “Τα παιδιά μας αξίζουν κάτι καλύτερο.” Προσεγγίσατε πάνω από 2.000 γιατρούς, εκπαιδευτικούς και πολιτικούς ηγέτες με το μήνυμά σας και τα γεγονότα… Χάρη στη CCHR, οι παιδίατροι έπρεπε να προειδοποιήσουν για τη συνταγογράφηση φαρμάκων για το ADHD – και αυτό είναι μόνιμη αλλαγή».

Η κα Βίαζ, Πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικών του Άμστερνταμ, υπογράμμισε το λαμπρό μέλλον για το Άμστερνταμ που προανήγγειλαν οι εορταστικές εκδηλώσεις και Ο Δρόμος προς την Ευτυχία: «Το μικρό αυτό βιβλίο είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο για να ενδυναμώσουμε τους ανθρώπους να αναλάβουν ευθύνη για τη δική τους ζωή και τη ζωή των άλλων γύρω τους. Τους εμπνέει να μεγαλώσουν και να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες που νοιάζονται. Κι έτσι δημιουργεί έναν λίθο για να χτίσουν αξιοπρεπείς κοινωνίες. Αυτή τη στιγμή, όταν τα πρότυπα ηθικής πέφτουν στην Ολλανδία και οπουδήποτε αλλού, οι άνθρωποι χρειάζονται αποτελεσματικά εργαλεία για να εκπαιδεύσουν τους εαυτούς τους… Γιατί αληθινή εκπαίδευση δεν σημαίνει να αποκτήσουν πιστοποιητικά αλλά να έχουν μια πυξίδα ηθών για την ενδυνάμωση του εαυτού τους».

Κλιμακώνοντας την αίσθηση της νέας αρχής που τίμησε η ημέρα, ο κ. Άρι βαν Μπιούρεν, Πρόεδρος του Σχεδίου Ηνωμένων Θρησκειών για την Ολλανδία μίλησε για τη δυνατή σχέση της Scientology και της πνευματικότητας. «Υπάρχει ένα αρχαίο ολλανδικό ρητό που λέει: “Να βελτιώνεις τον κόσμο και να αρχίσεις με τον εαυτό σου”... Έχουμε ανάγκη από ένα αντί-κίνημα της πνευματικότητας μακριά από τη μοναξιά και την απομόνωση. Και η μεταμόρφωσή σας και η εκπαιδευτική διδασκαλία συνεισφέρουν σε βάθος. Όλα γυρίζουν γύρω από την αυτογνωσία και την πνευματική επίγνωση. Προσφέρετε μια σημαντική συνεισφορά στην πνευματική επίγνωση και ελευθερία. Στον δυτικό πολιτισμό, η λογική σκέψη και η πνευματικότητα έχουν διαχωριστεί – και η Scientology τις επανασυνδέει ξανά».


Η καινούργια Εκκλησία προσφέρει στους επισκέπτες μια εισαγωγή στην Dianetics και τη Scientology, ξεκινώντας με το Κέντρο Ενημέρωσης Κοινού. Οι προθήκες, που περιλαμβάνουν περισσότερα από 500 φιλμ, παρουσιάζουν τα θεμελιώδη Πιστεύω και τις πρακτικές της θρησκείας της Scientology, καθώς και τη ζωή και την κληρονομιά του Ιδρυτή της, Λ. Ρον Χάμπαρντ.

Το Κέντρο Ενημέρωσης παρουσιάζει επίσης τα πολλά ανθρωπιστικά προγράμματα που υποστηρίζει η Scientology. Σ’ αυτά συμπεριλαμβάνονται: η παγκόσμια πρωτοβουλία για την εκπαίδευση σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ένα πρόγραμμα ευρείας διάδοσης για την εκπαίδευση σχετικά με τα ναρκωτικά, την πρόληψή τους αλλά και την απεξάρτηση ατόμων από αυτά, ένα παγκόσμιο δίκτυο κέντρων παιδείας και μάθησης, καθώς και το πρόγραμμα των Εθελοντών Λειτουργών της Scientology, που έχει γίνει η μεγαλύτερη ανεξάρτητη ομάδα παροχής βοήθειας στον κόσμο.

Το Παρεκκλήσι του Άμστερνταμ φιλοξενεί θρησκευτικές συγκεντρώσεις της Scientology που περιλαμβάνουν Κυριακάτικες Λειτουργίες, Γάμους και Τελετές Ονοματοδοσίας. Θα φιλοξενεί επίσης κοινοτικές εκδηλώσεις, ανοιχτές για τα μέλη όλων των θρησκευμάτων. Το κτήριο περιλαμβάνει επίσης πολλαπλές αίθουσες σεμιναρίων και μελέτης και μια ολόκληρη πτέρυγα που είναι αφιερωμένη στο ώντιτινγκ της Scientology (πνευματική συμβούλευση).


Τα εγκαίνια της νέας Εκκλησίας της Scientology του Άμστερνταμ λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ταχείας εξάπλωσης της θρησκείας με 60 νέες Εκκλησίες της Scientology, από το Λος Άντζελες ως την Τάμπα, το Λονδίνο ως το Μιλάνο, το Γιοχάνεσμπουργκ ως το Τόκιο και από το Τελ Αβίβ μέχρι το Καοσιούνγκ. Στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, αυτά τα εγκαίνια έχουν δημιουργήσει παγκόσμια εξάπλωση της θρησκείας, σε βαθμό που ξεπερνάει την εξάπλωση των προηγούμενων 50 χρόνων συνολικά.

Το 2017, εγκαίνια νέων Εκκλησιών της Scientology έχουν λάβει χώρα στο Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, στο Σαν Φερνάντο Βάλεϊ της Καλιφόρνια, στο Μαϊάμι της Φλόριντα, στην Κοπεγχάγη της Δανίας και δύο μόλις τις προηγούμενες δύο εβδομάδες στο Μπέρμιγχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου και στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας.

Περισσότερα εγκαίνια Εκκλησιών έχουν προγραμματιστεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες σε πολιτιστικά κέντρα στην Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, τη Βόρεια Αμερική και την Αφρική.