ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ, ΟΥΓΓΑΡΙΑ

ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΙΔΑΝΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ

23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016

Η Ιδανική Εκκλησία της Σαηεντολογίας της Βουδαπέστης ανοίγει στις 23 Ιουλίου 2016, για να σηματοδοτήσει ένα ορόσημο για την πνευματική ελευθερία στην Ουγγαρία.

Υπάρχουν ήδη επικές ιστορίες σχετικά με τη Σαηεντολογία στην Ουγγαρία – μια χώρα που επί αιώνες, έχει διατηρήσει τους μύθους και τις ιστορίες της. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο απολυταρχικός αθεϊστικός Κομμουνισμός υποχώρησε από την ανατολική Ευρώπη, από το μεγαλύτερο μέρος της Ασίας και τη Ρωσία. Οι Ούγγροι, που διψούσαν από καιρό για πνευματικότητα –όπως όλα τα άτομα που είχαν υποφέρει κάτω από την ηγεσία των Σοβιετικών κομισάριων– γρήγορα αναζήτησαν την αλήθεια και τη θρησκεία. Το 1988, ένα μοναδικό αντίτυπο του βιβλίου Διανοητική: Η Σύγχρονη Επιστήμη της Πνευματικής Υγείας του Λ. Ρον Χάμπαρντ κατάφερε να διαπεράσει το σιδηρούν παραπέτασμα και τότε ένα κίνημα γεννήθηκε.

Τώρα, περίπου 25 χρόνια μετά την πρώτη σημαία της Σαηεντολογίας στη Βουδαπέστη, η θρησκεία άνοιξε έναν Ιδανικό Οργανισμό της Εκκλησίας της Σαηεντολογίας στην ιστορική πόλη. Ο Ιδανικός Οργανισμός της Βουδαπέστης είναι ο 52ος Ιδανικός Οργανισμός που έχει ανοίξει από το 2003, και καθώς τα εγκαίνια των Ιδανικών Οργανισμών επιταχύνονται, άλλοι 50 είναι ήδη στα σκαριά.

«Λέγεται ότι η πόλη σας είναι παγκοσμίως γνωστή ως πρωτεύουσα της ελευθερίας», είπε ο εκκλησιαστικός ηγέτης της Σαηεντολογίας, κ. Ντέιβιντ Μισκάβιτς, στην ομιλία του κατά την τελετή των εγκαινίων. «Ο αγώνας σας να είστε ελεύθεροι είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο. Λέγεται επίσης ότι όποτε οι άνθρωποι ποθούν την ελευθερία, γίνονται “πολίτες της Ουγγαρίας”».

«Λέγεται ότι η πόλη σας είναι παγκοσμίως γνωστή ως πρωτεύουσα της ελευθερίας», είπε ο εκκλησιαστικός ηγέτης της Σαηεντολογίας, κ. Ντέιβιντ Μισκάβιτς, απευθυνόμενος σε περίπου 3.500 Σαηεντολόγους και φίλους στις 23 Ιουλίου, στα εγκαίνια της Ιδανικής Εκκλησίας της Βουδαπέστης. «Ο αγώνας σας να είστε ελεύθεροι είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο. Λέγεται επίσης ότι όποτε οι άνθρωποι ποθούν την ελευθερία, γίνονται “πολίτες της Ουγγαρίας”».

Η Ουγγαρία, ως χώρα που λίγο πολύ αποτελεί σταυροδρόμι, είχε πάντοτε αρκετούς επισκέπτες. Νομάδες από την Ανατολή ίδρυσαν ένα βασίλειο πριν από χίλια χρόνια με βασιλιά τον Στέφανο Α΄. Στη συνέχεια ήρθαν Μογγόλοι και Οθωμανοί, Αυστριακοί από τη δυναστεία των Αψβούργων, Γερμανοί και Ρώσοι. Υπήρξαν πόλεμοι και μεγάλες αναταραχές, τρομερές πολιτιστικές εξάρσεις, καταπληκτική μουσική και υπέροχη κουζίνα. Και για να εμπλουτιστεί περισσότερο η ιστορία, τον 15ο αιώνα ένας ευγενής που λεγόταν Βλαντ (και που είναι επίσης γνωστός ως Δράκουλας) ακόνιζε τους κυνόδοντές του στην τρανσυλβανική πλευρά της Ουγγαρίας.

Έτσι, καθώς τα διάφορα κύματα πολιτισμού περνούσαν από την Ουγγαρία, μια σπουδαία πόλη χτίστηκε στην λοφώδη δυτική πλευρά του Δούναβη, η Βούδα. Μια ελαφρώς μικρότερη πόλη, η Πέστη, ξεφύτρωσε στις πεδιάδες της ανατολικής πλευράς του μεγάλου ποταμού. Η Βουδαπέστη σήμερα είναι το πολιτιστικό, πολιτικό και εμπορικό κέντρο της Ουγγαρίας, και μία από τις μεγαλύτερες μητροπόλεις της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Ενώ είναι ήδη γεμάτη με σπουδαία, ιστορικά αξιοθέατα –μερικά απ’ αυτά είναι το κάστρο της Βούδας, ο Προμαχώνας του Ψαρά, η Γέφυρα των Αλυσίδων, και πολλά άλλα– ένα νέο έμβλημα της ελευθερίας έχει προστεθεί στην πόλη, που αποτελεί το αποκορύφωμα της εργασίας χιλιάδων Σαηεντολόγων.

Ο Ιδανικός Οργανισμός της Σαηεντολογίας είναι στην καρδιά της Βουδαπέστης. Η Εκκλησία με εμβαδόν 6.000 τ.μ. βρίσκεται σε μία από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες, την οδό Βάτσι στο Διαμέρισμα XIII, και είναι αδύνατον να μην την παρατηρήσει κάποιος. Η πινακίδα της Σαηεντολογίας μήκους 25 μέτρων εκτείνεται στη δυτική υπερυψωμένη πλευρά του κτιρίου και δηλώνει την παρουσία της Εκκλησίας στους πάνω από 100.000 επιβάτες που πηγαίνουν στη δουλειά τους και περνούν από τον δρόμο καθημερινά.

Ο κ. Μισκάβιτς δήλωσε πως η «λαχτάρα για πνευματική ανεξαρτησία» ήταν φανερή στην Ουγγαρία και στο πλήθος που παρευρέθηκε στα εγκαίνια. «Εδώ βρίσκεται αυτό που χτίσατε για να διακηρύξετε ότι είναι εφικτό να γίνει: η νέα Ιδανική Εκκλησία της Σαηεντολογίας της Βουδαπέστης!»

Τα επίσημα εγκαίνια της Εκκλησίας είναι το αποκορύφωμα της γρήγορης ανόδου της θρησκείας από την εγκαθίδρυσή της στην Ουγγαρία 25 χρόνια πριν. Στην πραγματικότητα, τώρα υπάρχουν πάνω από 33 Μίσιον στην Ουγγαρία και λίγο πιο μακριά, στις γειτονικές χώρες της Ρουμανίας, της Σλοβακίας και της Τσεχίας. Και υπήρχαν αντιπρόσωποι από κάθε Μίσιον ανάμεσα στους 3.500 Σαηεντολόγους και προσκεκλημένους στην επίσημη τελετή των εγκαινίων.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ξεχώριζαν οι ηγετικές φυσιογνωμίες της ουγγρικής κοινωνίας που καλωσόρισαν την Εκκλησία στη νέα της στέγη: ο Δρ Ιστβάν Κομάρομι, Ταξίαρχος και συνταξιούχος Αρχηγός της Αστυνομίας της Πέστης, η Δρ Ιντίλκο Χεκανέ Σόντι, Αντιπρόεδρος για τον Πολιτισμό, την Παιδεία, τον Τουρισμό και τη Νεολαία της Πόλης του Σέγκεντ, η Κα Άνιες Ντεμπρεσένι, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Γκαρντόνι της Ουγγαρίας, και ο αναγνωρισμένος μυθιστοριογράφος της Ουγγαρίας, κ. Ιστβάν Νεμέρε.

«Πριν 15 χρόνια με προσεγγίσατε για πρώτη φορά. Θέλατε να διοργανώσετε έναν μαραθώνιο σε όλη την Ουγγαρία και να αφυπνίσετε τη χώρα μας ως προς το θέμα των ναρκωτικών», είπε ο Δρ Κομάρομι στο πλήθος. «Κι έτσι, ξεκινήσαμε μαζί τον πρώτο Μαραθώνιο κατά των ναρκωτικών στην Ουγγαρία τον Μάρτιο του 2002. Και από τότε έχετε εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα με το μήνυμά μας. Προσεγγίζοντας πάνω από 400 πόλεις και κωμοπόλεις. Μοιράζοντας πάνω από δύο εκατομμύρια βιβλιαράκια κατά των ναρκωτικών. Και εμπνέοντας τους νέους μιας ολόκληρης χώρας να ζουν μια ζωή χωρίς ναρκωτικά».

Η Κα Ντεμπρεσένι περιέγραψε πώς ο Οργανισμός Εφαρμοσμένης Εκπαίδευσης μεταμόρφωσε το εκπαιδευτικό τοπίο, αξιοποιώντας την Τεχνολογία Μελέτης του Λ. Ρον Χάμπαρντ. «Σύντομα, μετά από την αρχή της καριέρας μου, αντιμετώπισα προβλήματα στην εκπαίδευση των μαθητών μου. Πολλά παιδιά χαρακτηρίζονταν ως “προβληματικά” ή γινόταν διάγνωση ότι είχαν “μαθησιακές δυσκολίες”. Είναι αποκαρδιωτικό για έναν εκπαιδευτικό να βλέπει αυτά τα προβλήματα και να μην έχει εργαλεία για να βοηθήσει. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και σ’ αυτή τη μαυρίλα που διαρκώς αυξάνεται, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που δουλεύουν, άνθρωποι που προσφέρουν ελπίδα· άνθρωποι που δεν δέχονται να τα παρατήσουν. Και συνάντησα αυτούς τους ανθρώπους στον Οργανισμό Εφαρμοσμένης Εκπαίδευσης στην Ουγγαρία».

Ο εθνικός χαρακτήρας της Ουγγαρίας ορίζεται εν μέρει από την κουλτούρα και από την αγάπη για τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Η Δρ Σόντι θυμήθηκε ότι είχε συναντήσει για πρώτη φορά Σαηεντολόγους στο «αστικό καφενείο» της, όπου οι πολίτες έρχονται για να μάθουν πώς μπορούν να γίνουν πιο δραστήριοι όσον αφορά την πόλη τους. «Πάντοτε θέλω να δείχνω οτιδήποτε καλό συμβαίνει στην πόλη», είπε. «Και αυτό συμπεριλαμβάνει εσάς και πιο συγκεκριμένα: την καμπάνια ο Δρόμος προς την Ευτυχία. Στο κάτω κάτω, ποιος δεν θέλει να είναι ευτυχισμένος; Αλλά αυτό που είναι ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι πίστευα πως έπρεπε να μάθουν και οι άλλοι γι’ αυτό. Πιστεύω πως η ουγγρική νοοτροπία θα πρέπει να είναι: “Άκμαζε και Πρόκοβε”!»

Ο συγγραφέας κ. Νεμέρε, καθώς μιλούσε για την πολιτιστική κληρονομιά, αναφέρθηκε στον Ιδρυτή της Σαηεντολογίας, τον Λ. Ρον Χάμπαρντ, που ήταν επίσης διαπρεπής συγγραφέας πολλών λογοτεχνικών ειδών. «Ο Λ. Ρον Χάμπαρντ είπε ότι ήταν ένας απλός άνθρωπος, ωστόσο έφτιαξε ένα μονοπάτι προς την ελευθερία που δεν είναι τόσο απόκρημνο αλλά είναι βατό», είπε ο κ. Νεμέρε. «Χάρη σ’ αυτόν, ανεξάρτητα από το πόσο έξυπνος, τυχερός, πλούσιος ή φτωχός κι αν είναι κάποιος, μπορεί να γίνει καλύτερος, πέρα από ό,τι είχε ποτέ φανταστεί. Και όλα αυτά δείχνουν ότι ο Λ. Ρον Χάμπαρντ είναι ο σπουδαιότερος ανθρωπιστής του 20ού και του 21ου αιώνα».


Ο νέος Ιδανικός Οργανισμός της Βουδαπέστης προσφέρει στους επισκέπτες μια εισαγωγή στη Διανοητική και τη Σαηεντολογία, ξεκινώντας με το Κέντρο Ενημέρωσης Κοινού. Τα εκθέματά του, που περιλαμβάνουν περισσότερα από 500 φιλμ, παρουσιάζουν τα θεμελιώδη Πιστεύω και πρακτικές της θρησκείας της Σαηεντολογίας, καθώς και τη ζωή και την κληρονομιά του Ιδρυτή της, Λ. Ρον Χάμπαρντ.

Το Κέντρο Ενημέρωσης προσφέρει επίσης μια λεπτομερή επισκόπηση των πολλών, χρηματοδοτούμενων από τη Σαηεντολογία, ανθρωπιστικών προγραμμάτων. Σ’ αυτά τα προγράμματα συμπεριλαμβάνονται: η παγκόσμια πρωτοβουλία μας για την εκπαίδευση σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ένα πρόγραμμα ευρείας διάδοσης για την εκπαίδευση σχετικά με τα ναρκωτικά, την πρόληψή τους αλλά και την αποκατάσταση ατόμων που έπαιρναν ναρκωτικά, ένα παγκόσμιο δίκτυο κέντρων παιδείας και μάθησης, καθώς και το πρόγραμμα των Εθελοντών Λειτουργών της Σαηεντολογίας, που αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη ανεξάρτητη ομάδα στον κόσμο, η οποία προσφέρει ανακούφιση στους ανθρώπους.

Το Παρεκκλήσι της Εκκλησίας της Βουδαπέστης προσφέρεται για κάθε είδους συγκέντρωση της Σαηεντολογίας, συμπεριλαμβανομένων των κυριακάτικων λειτουργιών, των γάμων και των τελετών ονοματοδοσίας, καθώς και μιας πληθώρας εκδηλώσεων όλης της κοινότητας, οι οποίες είναι ανοιχτές για τα μέλη όλων των δογμάτων. Ο Ιδανικός Οργανισμός περιλαμβάνει και πολλαπλές αίθουσες σεμιναρίων και εκπαίδευσης, πέρα από έναν ολόκληρο όροφο που είναι αφιερωμένος στο ώντιτινγκ της Σαηεντολογίας (πνευματική συμβούλευση).


Με τα εγκαίνια του Οργανισμού της Βουδαπέστης συνεχίζεται μια αδιάκοπη περίοδος ανάπτυξης της Εκκλησίας κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Στην πραγματικότητα, επιστεγάζει μια δεκαετία εξάπλωσης της Εκκλησίας που είναι μεγαλύτερη από την εξάπλωση των τελευταίων 50 χρόνων μαζί. Πρόσφατα εγκαίνια Ιδανικών Εκκλησιών έχουν πραγματοποιηθεί στην Ατλάντα της Τζόρτζια, στο Μιλάνο της Ιταλίας, στο Τόκιο της Ιαπωνίας, στη Μπογκοτά της Κολομβίας, και στη Βασιλεία της Ελβετίας. Επίσης, η Εκκλησία άνοιξε πρόσφατα το Scientology Media Productions, ένα τεχνολογικά προηγμένο στούντιο είκοσι στρεμμάτων στο Χόλιγουντ της Καλιφόρνιας, μέσα από το οποίο το μήνυμα της θρησκείας θα μεταδίδεται μέσω τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών, μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και με κάθε άλλη πλατφόρμα μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Ακόμα περισσότερα εγκαίνια Ιδανικών Οργανισμών έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν μέσα στο υπόλοιπο της χρονιάς σε πολιτιστικά κέντρα στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.