ΧΑΡΛΕΜ, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

ΕΝΑ ΝΕΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΑΝΘΙΖΕΙ: Ο ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΧΑΡΛΕΜ

31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016

Η νέα Ιδανική Εκκλησία της Σαηεντολογίας και το Κοινοτικό Κέντρο του Χάρλεμ ονομάστηκαν «κέντρο ελπίδας στην 125η Οδό», στην εμπνευσμένη τελετή εγκαινίων που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 31 Ιουλίου 2016.

Το Χάρλεμ περιβάλλεται από νερό. Οι ποταμοί Ιστ, Χάρλεμ και Χάντσον διαμορφώνουν τα όριά του, αλλά το Χάρλεμ υπερβαίνει κάθε όριο. Εδώ και πολλές γενιές, η γειτονιά αυτή ήταν το πνευματικό κέντρο της αφροαμερικανικής ζωής και της ζωής της Καραϊβικής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι τάσεις στη μουσική, ο χορός, η ποίηση και η τέχνη τακτικά αναδύονται από αυτό το μέρος που βρίσκεται ακριβώς βόρεια του Σέντραλ Παρκ της πόλης της Νέας Υόρκης. Η πολιτιστική του σπουδαιότητα εκτείνεται πέρα από τα φυσικά του σύνορα: το Χάρλεμ διατρέχει την ψυχή της Αμερικής.

«Δεν υπάρχει κανένα άλλο μέρος όπως το Χάρλεμ», είπε ο Ντέιβιντ Μισκάβιτς, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Κέντρου Θρησκευτικής Τεχνολογίας και εκκλησιαστικός ηγέτης της Εκκλησίας. «Οι ποιητές, οι θεατρικοί συγγραφείς, οι ζωγράφοι, οι συγγραφείς και οι μουσικοί της αναγέννησής σας, ακόμα και μια απλή αφήγηση των ονομάτων τους είναι συγκινητική: ο Ντιουκ Έλινγκτον, ο Καμπ Κάλογουεϊ, η Μπίλι Χολιντέι, ο Κλοντ ΜακΚέι και ο Λούις Άρμστρονγκ. Επομένως, τι άλλο χρειάζεται να πούμε, εκτός από το ότι: “αν βγάλετε το Χάρλεμ από την αμερικανική ιστορία, τότε όλα γίνονται χλιαρά και χωρίς ενδιαφέρον”».

Η συνεχιζόμενη βροχή σταμάτησε –ακριβώς την κατάλληλη στιγμή– λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η τελετή. «Δεν υπάρχει κανένα άλλο μέρος όπως το Χάρλεμ», είπε ο Ντέιβιντ Μισκάβιτς, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Κέντρου Θρησκευτικής Τεχνολογίας και εκκλησιαστικός ηγέτης της Εκκλησίας. «Οι ποιητές, οι θεατρικοί συγγραφείς, οι ζωγράφοι, οι συγγραφείς και οι μουσικοί της αναγέννησής σας, ακόμα και μια απλή αφήγηση των ονομάτων τους είναι συγκινητική: ο Ντιουκ Έλινγκτον, ο Καμπ Κάλογουεϊ, η Μπίλι Χολιντέι, ο Κλοντ ΜακΚέι και ο Λούις Άρμστρονγκ. Επομένως, τι άλλο χρειάζεται να πούμε, εκτός από το ότι: “αν βγάλετε το Χάρλεμ από την αμερικανική ιστορία, τότε όλα γίνονται χλιαρά και χωρίς ενδιαφέρον”».

Την Κυριακή 31 Ιουλίου η Εκκλησία της Σαηεντολογίας εγκαινίασε μια νέα Ιδανική Εκκλησία και το Κοινοτικό της Κέντρο στη φημισμένη 125η Οδό του Μανχάταν. Η εκδήλωση σηματοδότησε μια γιορτή για το ίδιο το πνεύμα του Χάρλεμ που έχει διεισδύσει στο πολιτιστικό τοπίο της αμερικανικής ιστορίας. Η νέα Εκκλησία και το Κοινοτικό Κέντρο εγκαινιάστηκαν σε μια τελετή που προκάλεσε το πάθος για ζωή για το οποίο φημίζεται το Χάρλεμ, και περιλάμβανε ζωντανή ψυχαγωγία, με αφιερώματα στη τζαζ μουσική, τον χορό Afro-Latin, το Beatboxing και το χιπ-χοπ, ενώ οι αξιωματούχοι κάλυψαν το πολιτικό, το πολιτιστικό και το πνευματικό φάσμα της δημόσιας υποστήριξης του Χάρλεμ και της Νέας Υόρκης.

«Είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε τον παλμό του Χάρλεμ, που είναι και ο παλμός της ανθρωπότητας», είπε ο κ. Μισκάβιτς στην ομιλία του στα εγκαίνια. «Και χρειάζεται μόνο να βάλετε το αυτί σας στο έδαφος και να το ακούσετε να αντηχεί ξανά και ξανά: Χάρλεμ. Χάρλεμ. Χάρλεμ. Και τότε, αν ρωτήσει κανείς: “Τι συνέβη;”. Μπορείτε να πείτε με ειλικρίνεια ότι το Χάρλεμ έχει ξαναγεννηθεί».

Χάρη στην ηγεσία του κ. Μισκάβιτς, η Εκκλησία της Σαηεντολογίας έχει εγκαινιάσει περισσότερες από 50 Ιδανικές Εκκλησίες, από το Λος Άντζελες έως την Τάμπα, από το Λονδίνο έως το Μιλάνο, από το Γιοχάνεσμπουργκ έως το Τόκιο και από τη Βουδαπέστη μέχρι την Καοσιούνγκ. Στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, αυτά τα εγκαίνια έχουν δημιουργήσει παγκόσμια εξάπλωση της θρησκείας, σε βαθμό που ξεπερνάει την εξάπλωση των προηγούμενων 50 χρόνων συνολικά.

Και, όπως πολλές πόλεις τώρα αποκαλούν έναν Ιδανικό Οργανισμό «δικό τους», έτσι και το Χάρλεμ έχει διαμορφώσει επί δεκαετίες μια σχέση με την Εκκλησία, συνεργαζόμενο με άτομα και ομάδες σε προγράμματα παιδείας, σε πρωτοβουλίες πρόληψης των ναρκωτικών, στην ευαισθητοποίηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και στην εκπαίδευση σχετικά με τα ήθη. Γι’ αυτόν τον σκοπό, το Κοινοτικό Κέντρο του Χάρλεμ τώρα προσφέρει μια μόνιμη έδρα για τη θεμελιώδη παράδοση σημαντικών προγραμμάτων, όπως τα προγράμματα Η Αλήθεια για τα Ναρκωτικά, Ενωμένοι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ο Δρόμος προς την Ευτυχία.

Η νέα Εκκλησία βρίσκεται μόλις δύο πόρτες μετά το Κοινοτικό Κέντρο στην 125η οδό του Χάρλεμ –τον κεντρικό δρόμο του Χάρλεμ– και τα δύο κτίρια απέχουν μόλις ένα τετράγωνο από τη Γέφυρα Triborough. Και τα δύο κτίρια μαζί καταλαμβάνουν συνολικά 6.130 τ.μ. και αποτελούν πηγή έμπνευσης για τη συμμετοχή της κοινότητας στο Ανατολικό Χάρλεμ.

«Αυτό το νέο Κοινοτικό Κέντρο δεν αντιπροσωπεύει μόνο μια προσφορά βοήθειας, αλλά αντιπροσωπεύει κυρίως την υποχρέωσή μας και το δικαίωμά μας να βοηθήσουμε. Επειδή, ανεξάρτητα από το τι καθιστά τον καθένα από εμάς άτομο, όλοι μας εκπροσωπούμε την αδελφοσύνη του ανθρώπου. Κι έτσι, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι τα δεινά ενός ανθρώπου είναι και δικά μας δεινά. Και ότι κανένας μας δεν είναι ελεύθερος, εκτός κι αν όλοι είμαστε ελεύθεροι. Κι όταν το ακολουθήσουμε αυτό μέχρι το τέλος, γίνεται απαραβίαστο καθήκον μας να δείξουμε την ανθρωπιά σε κάθε ζώσα ψυχή. Κι έτσι να παραμείνουμε πιστοί στην οικογένεια του ανθρώπου», είπε ο κ. Μισκάβιτς.

Στο πνεύμα αυτής της προσφοράς, μαζί με τους χιλιάδες Σαηεντολόγους και καλεσμένους που παρευρέθηκαν, αξιωματούχοι της πόλης και της πολιτείας έδωσαν το παρόν για να καλωσορίσουν τις νέες εγκαταστάσεις: ο Νομοθέτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ, ο Αιδεσιμότατος Τζόνι Ρέι Γιάνγκμπλαντ, διαπρεπής σε εθνικό επίπεδο λειτουργός και πάστορας της εκκλησίας των Βαπτιστών του βουνού Πίσγκαχ, ο Αιδεσιμότατος Τζόσεφ Τζόουνς, Πρεσβευτής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μέλος του Συμβουλίου Κληρικών για την 70ή Εκλογική Περιφέρεια της πόλης της Νέας Υόρκης, και ο κ. Ραφαήλ Μπεναβίδες, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου του Ανατολικού Χάρλεμ.

«Θα μπορούσατε να έχετε επιλέξει οποιοδήποτε μέρος για να εγκαθιδρύσετε τη νέα σας παρουσία προηγμένης τεχνολογίας», είπε ο Νομοθέτης Ροντρίγκεζ στον λόγο που απηύθυνε για το καλωσόρισμα. «Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων για το ότι, ανάμεσα σε όλα τα μέρη της Νέας Υόρκης και του κόσμου, επιλέξατε αυτή την κοινότητα. Έχουμε κάποιο πρόσφορο έδαφος εδώ. Όταν το Χάρλεμ κινείται, τραντάζεται ολόκληρος ο κόσμος... Και πιστεύω ότι, ανοίγοντας απλώς τις πόρτες σας, θα δώσετε μια ευκαιρία σ’ αυτή την κοινότητα, μια ευκαιρία για πρόοδο. Και αν λάβουμε υπόψη όλες τις πιθανές επιλογές διδασκαλίας για την ενίσχυση των νέων μας, τις διαλέξεις και τα σεμινάρια για δεξιότητες στη ζωή, τα μαθήματα στα βασικά της ζωής ή ακόμα και τα φιλικά λόγια ενθάρρυνσης ή συμβουλής, αυτό το κέντρο μπορεί να γίνει ένα κέντρο ελπίδας στην 125η Οδό».

Ο Αιδεσιμότατος Τζόνι Ρέι Γιάνγκμπλαντ πρόσθεσε: «Οι πόλεις μας και οι κοινότητές μας είναι γεμάτες με “Εκκλησίες-Βιτρίνα”. Κι έτσι, στην περίσταση ενός ονείρου που γίνεται πραγματικότητα σήμερα, αυτή η Ιδανική Εκκλησία της Σαηεντολογίας με το Κοινοτικό της Κέντρο ανυψώνεται ως ένας φωτεινός φάρος στις ταραγμένες θάλασσες της εποχής μας. Σήμερα, η αναλογία του σπόρου έρχεται στον νου μου. Όταν τον ποτίσεις και τον τοποθετήσεις στο σωστό χώμα, κοιτάξτε πώς εξελίσσεται. Ορίστε, λοιπόν, αυτός ο Ιδανικός Οργανισμός που έχει ανθίσει μπροστά μας. Ας γίνει ένας ισχυρός φάρος για τον λαό του Χάρλεμ και για τον λαό της κάθε περιφέρειας της αγαπημένης μας πόλης».

Για να δείξει πώς τα εγκαίνια αυτά σηματοδοτούν μια πρωτόγνωρη υπόσχεση για το Ανατολικό Χάρλεμ, ο κ. Ραφαήλ Μπεναβίδες, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της γειτονιάς, παρατήρησε: «Στο κέντρο αυτό βρίσκονται τα εργαλεία για τη δημιουργία μιας ευημερούσας κοινότητας. Αυτό το ιδιαίτερο βιβλιαράκι με τίτλο Ο Δρόμος προς την Ευτυχία έχει τεράστιο αντίκτυπο στην κοινότητά μας. Με τη συνεχή του διανομή κι έχοντας αυτό το Κέντρο εδώ, το Χάρλεμ έχει τώρα έναν ισχυρό καταλύτη που εξασφαλίζει ότι η γειτονιά μας βαδίζει στο σωστό μονοπάτι προς την ευημερία. Έτσι, από υπηρεσίες επιβολής του νόμου μέχρι επιχειρήσεις και οργανώσεις, όλη η κοινότητα αγκαλιάζει τώρα αυτό το μικρό βιβλιαράκι».

Ο αντίκτυπος που έχει η Σαηεντολογία στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα ήταν εμφανής στα λόγια του αιδεσιμότατου Τζόσεφ Τζόουνς: «Είμαστε εδώ σήμερα για να υπερασπιστούμε και να σχεδιάσουμε το δικό μας αύριο. Και είναι ένα αύριο που επάνω του έχει χαραχτεί ο εξής όρος: “Ανθρώπινα Δικαιώματα!” Το πρόγραμμά σας για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει ζωντανέψει. Είναι ένα ασταμάτητο τρένο που κατευθύνεται προς την ελευθερία και τη δικαιοσύνη. Στο κάτω κάτω, οι προσπάθειές σας για τα δικαιώματα του ανθρώπου γεννήθηκαν από την έμπνευση αυτού του οραματιστή που ονομάζεται Λ. Ρον Χάμπαρντ. Αναγνωρίζεται ότι το ανθρώπινο πνεύμα εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος πόρος μας, όλοι ενωμένοι για έναν σκοπό που τίποτα δεν μπορεί να τον σταματήσει.

»Ενόψει αυτού που γιορτάζουμε σήμερα, ας φέρουμε το Χάρλεμ κι όλη τη Νέα Υόρκη μαζί, προς επίτευξη των πιο πολύτιμων στόχων μας για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας σε αυτή τη σπουδαιότερη πόλη στη Γη».

Στη συνέχεια, ο κ. Μισκάβιτς μαζί με τους αξιωματούχους, τράβηξε το σκοινί και έκοψε τις κορδέλες των εγκαινίων για τον νέο Ιδανικό Οργανισμό και το Κοινοτικό Κέντρο, ενώ το πλήθος φώναζε: «Χάρλεμ, Χάρλεμ, Χάρλεμ».


Ο νέος Ιδανικός Οργανισμός του Χάρλεμ προσφέρει στους επισκέπτες μια εισαγωγή στη Διανοητική και τη Σαηεντολογία, ξεκινώντας με το Κέντρο Ενημέρωσης Κοινού. Τα εκθέματά του, που περιλαμβάνουν περισσότερα από 500 φιλμ, παρουσιάζουν τα θεμελιώδη Πιστεύω και πρακτικές της θρησκείας της Σαηεντολογίας, καθώς και τη ζωή και την κληρονομιά του Ιδρυτή της, Λ. Ρον Χάμπαρντ.

Το Κέντρο Ενημέρωσης προσφέρει επίσης μια λεπτομερή επισκόπηση των πολλών, χρηματοδοτούμενων από τη Σαηεντολογία, ανθρωπιστικών προγραμμάτων. Σ’ αυτά τα προγράμματα συμπεριλαμβάνονται: η παγκόσμια πρωτοβουλία μας για την εκπαίδευση σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ένα πρόγραμμα ευρείας διάδοσης για την εκπαίδευση σχετικά με τα ναρκωτικά, την πρόληψή τους αλλά και την αποκατάσταση ατόμων που έπαιρναν ναρκωτικά, ένα παγκόσμιο δίκτυο κέντρων παιδείας και μάθησης, καθώς και το πρόγραμμα των Εθελοντών Λειτουργών της Σαηεντολογίας, που αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη ανεξάρτητη ομάδα στον κόσμο η οποία προσφέρει ανακούφιση στους ανθρώπους.

Το παρεκκλήσι στον Ιδανικό Οργανισμό του Χάρλεμ προσφέρεται για κάθε είδους συγκέντρωση της Σαηεντολογίας, συμπεριλαμβανομένων των κυριακάτικων λειτουργιών, των γάμων και των τελετών ονοματοδοσίας, καθώς και μιας πληθώρας εκδηλώσεων όλης της κοινότητας, οι οποίες είναι ανοιχτές για τα μέλη όλων των δογμάτων. Οι εγκαταστάσεις περαιτέρω περιλαμβάνουν πολλές αίθουσες σεμιναρίων και εκπαίδευσης και ένα πλήρες κέντρο διδασκαλίας και εκμάθησης, επιπλέον ενός ολόκληρου ορόφου που είναι αφιερωμένος στο ώντιτινγκ της Σαηεντολογίας (πνευματική συμβούλευση).


Με τα εγκαίνια του Οργανισμού του Χάρλεμ συνεχίζεται μια αδιάκοπη περίοδος ανάπτυξης της Εκκλησίας κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Πρόσφατα εγκαίνια Ιδανικών Εκκλησιών έχουν πραγματοποιηθεί στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, στην Ατλάντα της Τζόρτζια, στο Μιλάνο της Ιταλίας, στο Τόκιο της Ιαπωνίας, στη Μπογκοτά της Κολομβίας, και στη Βασιλεία της Ελβετίας. Επίσης, η Εκκλησία άνοιξε πρόσφατα το Scientology Media Productions, ένα τεχνολογικά προηγμένο στούντιο είκοσι στρεμμάτων, στο Χόλιγουντ της Καλιφόρνιας, μέσα από το οποίο το μήνυμα της θρησκείας θα μεταδίδεται μέσω τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών, μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και με κάθε άλλη πλατφόρμα μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Ακόμα περισσότερα εγκαίνια Ιδανικών Οργανισμών έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν μέσα στο υπόλοιπο της χρονιάς σε πολιτιστικά κέντρα στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.