ΚΛΗΑΡΓΟΥΟΤΕΡ, ΦΛΟΡΙΝΤΑ

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΝΕΙ ΔΥΟ ΚΤΙΡΙΑ ΤΟΥ ΚΛΗΑΡΓΟΥΟΤΕΡ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗ ΟΡΟΣΗΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Η Εκκλησία της Σαηεντολογίας στο Κληαργουότερ γιορτάζει τα εγκαίνια νέων εγκαταστάσεων στη διεθνή πνευματική πρωτεύουσα: στο Φλαγκ.

Δύο κλασικά κτίρια του Κληαργουότερ ήταν το κεντρικό σημείο όπου συγκεντρώθηκαν 3.000 Σαηεντολόγοι και οι καλεσμένοι τους το Σάββατο 25 Ιουνίου 2016 για να βιώσουν το πιο πρόσφατο κεφάλαιο στην εξάπλωση της Εκκλησίας.

Στην τελετή των εγκαινίων του Κτιρίου της Δυτικής Ακτής και του Κτιρίου Διοίκησης του Πληρώματος του Φλαγκ, ο εκκλησιαστικός ηγέτης της Σαηεντολογίας, κ. Ντέιβιντ Μισκάβιτς, είπε: «Πρόκειται για τον συνδετικό κρίκο και το διοικητικό κέντρο μας για τη διεθνή πνευματική μας έδρα, τη Βάση Ξηράς του Φλαγκ. Γιατί, με πάνω από 50 εγκαταστάσεις σε όλη την πόλη και με 300.000 τετραγωνικά μέτρα, αυτό είναι το σημείο συγχρονισμού των δραστηριοτήτων μας». Από εδώ θα κάνουμε τα γρανάζια να συνεχίσουν να γυρίζουν».

Το πλήθος του κόσμου συγκεντρώθηκε, καθώς κόπηκαν ταυτόχρονα οι δύο κορδέλες για τα επίσημα εγκαίνια του Κτιρίου της Δυτικής Ακτής και του Κτιρίου Διαχείρισης του Πληρώματος του Φλαγκ, το οποίο ήταν παλαιότερα γνωστό ως Κτίριο Λι Άρνολντ.

Στην τελετή των εγκαινίων, ο εκκλησιαστικός ηγέτης της Σαηεντολογίας, κ. Ντέιβιντ Μισκάβιτς, είπε: «Πρόκειται για τον συνδετικό κρίκο και το διοικητικό κέντρο μας για τη διεθνή πνευματική μας έδρα, τη Βάση Ξηράς του Φλαγκ. Γιατί, με πάνω από 50 εγκαταστάσεις σε όλη την πόλη και με 300.000 τετραγωνικά μέτρα, αυτό είναι το σημείο συγχρονισμού των δραστηριοτήτων μας. Από εδώ θα κάνουμε τα γρανάζια να συνεχίσουν να γυρίζουν».

Τα δύο κτίρια βρίσκονται σε ένα εκτεταμένο οικόπεδο που βρίσκεται στην κεντρική οδική αρτηρία της πόλης, στη Λεωφόρο Φορτ Χάρισον, στο κέντρο της πόλης. Και τα δύο μαζί αποτελούν σημαντικές εγκαταστάσεις για τη διοίκηση και τη διαχείριση του Φλαγκ.

Το Κτίριο της Δυτικής Ακτής στεγάζει την τοπική εκκλησιαστική διοίκηση που σχεδιάζει και διαχειρίζεται τη συνεχή εξάπλωση για όλη τη Βάση Ξηράς του Φλαγκ. Οι εγκαταστάσεις αυτές στεγάζουν επίσης τα γραφεία συντονισμού για τις δραστηριότητες κοινωνικής βελτίωσης της Εκκλησίας που είναι αφιερωμένες στην αναβάθμιση της κοινότητας του Κληαργουότερ.

Το Κτίριο της Δυτικής Ακτής, το οποίο καταλαμβάνει έκταση 1.633 τ.μ., χτίστηκε το 1927 και αρχικά ονομαζόταν Ξενοδοχείο της Δυτικής Ακτής, και θεωρούνταν ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία στη Φλόριντα. Το ξενοδοχείο φιλοξενούσε εκδηλώσεις τόσο διαφορετικές όσο η Εκδήλωση της Μις Φλόριντα και η Εκδήλωση της Ομάδας Μπέιζμπολ των Φιλαντέλφια Φίλις κατά τη διάρκεια της ανοιξιάτικης προπόνησής τους. Η Εκκλησία αγόρασε το κτίριο το 1981.

Τα ιστορικά στοιχεία του Κτιρίου της Δυτικής Ακτής έχουν αποκατασταθεί πλήρως, από τη χαρακτηριστική πρόσοψη και τις διακοσμητικές σιδεριές στα παράθυρα, μέχρι τα καινούργια παράθυρα σε παραδοσιακό στιλ, που χωρίζονται σε 12 μικρότερα πλαίσια, και από το αρχικό μωσαϊκό δαπέδου και τα δοκάρια οροφής από μαόνι στην κομψή αίθουσα υποδοχής μέχρι την πράσινη σκεπή από τερακότα και τις εξωτερικές τέντες.

Το Κτίριο Διοίκησης του Πληρώματος του Φλαγκ στεγάζει τις λειτουργίες που δημιουργούν αυτό που είναι γνωστό ως «η εμπειρία του Φλαγκ» για τους ενορίτες που επισκέπτονται το Φλαγκ από 60 χώρες. Οι λειτουργίες αυτές περιλαμβάνουν τα πάντα, από τη διατήρηση πολλών θρησκευτικών ησυχαστηρίων, όπως το ιστορικό Fort Harrison, το Oak Cove και το Sandcastle, τη διοίκηση δώδεκα εστιατορίων και καφετεριών, στα οποία είναι επικεφαλής Σεφ βραβευμένοι με Χρυσό Μετάλλιο, και τη σχεδίαση επίσημων δείπνων και συνεδρίων που φιλοξενούν πάνω από 27.000 άτομα κάθε χρόνο. Το Φλαγκ έχει επεκταθεί από δύο κτίρια που καταλάμβανε το 1975 –το Φορτ Χάρισον και το κτίριο της Τράπεζας του Κληαργουότερ– σε 55 συνολικά κτιριακές εγκαταστάσεις. Και το προσωπικό στο Κτίριο Διαχείρισης του Πληρώματος του Φλαγκ διατηρεί όλες αυτές τις εγκαταστάσεις σε λειτουργία και μάλιστα στην ποιότητα του Φλαγκ.

Το Κτίριο Διαχείρισης του Πληρώματος του Φλαγκ καταλαμβάνει 2.000 τ.μ. και χρονολογείται από το 1958. Έχει στεγάσει διάφορες επιχειρήσεις και οργανισμούς στο κέντρο της πόλης, και έχει στεγάσει επίσης και τη Βιβλιοθήκη του Κληαργουότερ. Η εμφάνιση του κτιρίου αλλοιώθηκε με το πέρασμα των χρόνων, αλλά η Εκκλησία, η οποία το αγόρασε το 2013, έχει ανακαινίσει πλήρως το κτίριο σύμφωνα με τον αυθενετικό του χαρακτήρα.

12 ΜΗΝΕΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ

Έναν χρόνο πριν, η Εκκλησία εγκαινίασε εκ νέου το κτίριο της Τράπεζας του Κληαργουότερ, μετά από μια σχολαστική ανακαίνιση του κτιρίου, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο ιστορικά κτίσματα της πόλης. Τώρα στεγάζει ένα φιλόξενο κέντρο ενημέρωσης όπου οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν οπτικοακουστικές εκθέσεις για τη Σαηεντολογία, τη Διανοητική και τον ιδρυτή της θρησκείας, τον Λ. Ρον Χάμπαρντ.

Την ίδια περίοδο, η Εκκλησία εγκαινίασε έξι πλήρως ανακαινισμένα κτίρια κατά μήκος της Λεωφόρου Φορτ Χάρισον, καθένα από τα οποία είναι αφιερωμένο σε μια μοναδική παγκόσμια ανθρωπιστική πρωτοβουλία και στη βελτίωση του Κληαργουότερ. Τα κτίρια αυτά στεγάζουν τα προγράμματα: Εθελοντές Λειτουργοί της Σαηεντολογίας, Επιτροπή Πολιτών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ενωμένοι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ίδρυμα για Έναν Κόσμο Χωρίς Ναρκωτικά, Ο Δρόμος προς την Ευτυχία και το Κρίμινον. Στην ίδια τελετή εγκαινίων έγιναν και τα αποκαλυπτήρια της Αυλής Osceola: πρόκειται για μια πράσινη όαση που ομορφαίνει τη συμβολή της λεωφόρου Φορτ Χάρισον με την Οδό Ντρου, και που στεγάζει εκδηλώσεις της κοινότητας του Κληαργουότερ.

Επίσης, στο όνομα της κοινοτικής και κοινωνικής βελτίωσης, τον Νοέμβριο εγκαινιάστηκε το νέο Πρότυπο Κέντρο Νάρκωνον του Σάνκοουστ. Καταλαμβάνει έκταση 30 στρεμμάτων και απέχει λίγα λεπτά από το κέντρο της πόλης προς τα βόρεια. Το κέντρο απεξάρτησης από τα φάρμακα/ναρκωτικά αποτελεί μία από τις ολοένα αυξανόμενες σε αριθμό εγκαταστάσεις που υιοθετούν την πρωτοποριακή τεχνολογία που εγκαινίασε ο Λ. Ρον Χάμπαρντ.

Και τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, το μεταμορφωμένο Κοινοτικό Κέντρο Μάθησης του Οργανισμού Εφαρμοσμένης Εκπαίδευσης άνοιξε τις πόρτες του στην πόλη. Το νέο πρότυπο κέντρο διδασκαλίας προσφέρει προγράμματα που βελτιώνουν τη μόρφωση, με βάση την έρευνα και τα κείμενα του Λ. Ρον Χάμπαρντ, και στόχος του είναι η βελτίωση όλων των κατοίκων του Κληαργουότερ.


Η συνεχής εξάπλωση στη Βάση Ξηράς του Φλαγκ κατά τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνει:

  • Τα εγκαίνια της Μητρόπολης της Σαηεντολογίας, έκτασης 35.000 τ.μ.: το Κτίριο του Φλαγκ.
  • Το Κτίριο Κόουτσμαν, το οποίο ανακαινίστηκε και μετατράπηκε σε θρησκευτικό κέντρο εκπαίδευσης και συμβούλευσης για πάνω από 2.400 μέλη που συνθέτουν το εκκλησιαστικό ιερατείο του Φλαγκ. Το κτίριο περιλαμβάνει δημοφιλείς εκθέσεις με ιστορικές φωτογραφίες και εκθέματα από το παρελθόν του Κληαργουότερ.
  • Την ολοκλήρωση της ανακαίνισης του θρησκευτικού ησυχαστηρίου Φορτ Χάρισον, έκτασης 25.000 τ.μ., για την οποία χρειάστηκαν εκατομμύρια εργατοωρών.
  • Τα εγκαίνια του Πάρκου Φορτ Χάρισον με έκταση 3.500 τ.μ. το οποίο είναι δημόσιο πάρκο και συνορεύει με το ησυχαστήριο Φορτ Χάρισον.
  • Τα εγκαίνια του θρησκευτικού ησυχαστηρίου Oak Cove, έκτασης 16.000 τ.μ. και 13 ορόφων για τους ενορίτες που επισκέπτονται το Φλαγκ.
  • Την oλοκληρωτική ανακαίνιση του ανώτερου θρησκευτικού ησυχαστηρίου Sandcastle, έκτασης 12.000 τ.μ.
  • Την ανακαίνιση του θρησκευτικού ησυχαστηρίου Osceola, έκτασης 4.000 τ.μ.
  • Την ανοικοδόμηση του τριώροφου πάρκινγκ, έκτασης 13.000 τ.μ. το οποίο θα εξυπηρετεί το Κτίριο του Φλαγκ και το μελλοντικό Κέντρο Συνόδων Λ. Ρον Χάμπαρντ.
  • Τα εγκαίνια ενός συγκροτήματος από οχτώ κτίρια με διαμερίσματα τα οποία θα παρέχουν στέγαση στο ιερατείο της Εκκλησίας.
  • Και την ανακαίνιση ενός πρόσθετου συγκροτήματος από 15 κτίρια στα οποία επίσης θα στεγάζεται το ιερατείο.


Η Σαηεντολογία έχει γνωρίσει μεγαλύτερη εξάπλωση τα τελευταία 10 χρόνια απ’ όση τα προηγούμενα 50 χρόνια μαζί. Υπάρχουν ήδη 51 νέοι Ιδανικοί Οργανισμοί της Εκκλησίας, ενώ ο Ιδανικός Οργανισμός της Ατλάντας στην Τζώρτζια εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο του 2016. Έχουν προγραμματιστεί τα εγκαίνια κι άλλων νέων Εκκλησιών μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μήνες στην Ουγγαρία της Βουδαπέστης, στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας και στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας μεταξύ άλλων Εκκλησιών στις ΗΠΑ.